Aihe: Terssipinot
1 2
Carvinen
07.05.2015 15:34:27
1) Kvinttipinosta saamme näppärästi sekunti- ja kvarttiharmonioita: esim c-g-d.
2) Renessanssipolyfoniassa vältetään kvartteja, paitsi soinnun (siis oikeastaan vallitsevan harmonisen tilanteen) sisäisenä intervallina. Siinä terssit ja sekstitkin ovat epätäydellisiä konsonansseja, joita ei käytetä sävellyksen alussa tai lopussa.
3) Yläsävelsarjan perusteella on ihan näppärä kokoilla kolmi- ja nelisointua, erityisesti siis septimisointuja. Mollikolmisoinnut eivät ole yhtä yksinkertainen juttu: niiden konsonanssia voi lähteä etsimään siitä, että sen sävelillä on yhteinen yläsävel tasavireisessä viritysjärjestelmässä.
4) Kvinttipinojen ongelmana on vielä pythagoraan komma: 12 kvinttiä ei vastaa laajudeltaan 7 oktaavia. Ongelma aktualisoituu lähinnä silloin, kun sointu on todella laaja. Sama tosin koskee tasavireisen ja yläsävelsarjan mukaisen terssin välistä eroa. Sen voi helposti huomata soittamalla tasavireisellä soittimella kolmisoinnun, jonka ylinnä soi soinnun terssi vähintään kaksi oktaavia (ja terssin...) perussäveltä ylempänä.
 
Musiikinteoria on aina mietityttänyt muusikoita. Vuosisatojen saatossa on käytetty eriaisia viritysjärjestelmiä, joita aikanaan on pidetty hyvin soivina ja sittemmin takerruttu niiden ongelmiin. Terssiharmoniat siis perustuvat yhtäältä siihen, mikä ilman suurempaa vatvomista kuulostaa hyvältä ja toisaalta myös teoreettiseen pohdintaan.
 
Ylipäätään musiikinteoriaan ja sen ilmiöihin on syytä suhtautua tietynlaisella kunnioituksella. Vaikka monesta käytännöllisesti orientoituneesta muusikosta koko teoria on lähinnä kiusantekoa, se kuitenkin kuvaa kohtalaisen tarkasti niitä soivia ilmiöitä, joita käytännön soittoniekka useimmiten noudattaa. Teoriaa ovat vuosisatain saatossa kehittäneet erinäiset lahjakkuudet, ja sen tunteminen helpottaa kummasti säveltämistä ja sovittamista. Siitähän teoria on kuitenkin kiva, että sen kanssa ei tarvitse halkaista päätään. Jos päästelee Suurista toivelaulukirjoista iskelmiä ilmoille, on jotakuinkin tarpeetonta vaivata itseään pythagoralaisella kommalla. Sen voi jättää pianonvirittäjän murheeksi.
Musiikkitiede on meidän epämusikaalisten lohtu
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)