Aihe: Terssipinot
1 2
Nilern
12.06.2015 13:42:16
Tersseillä (ja seksteillä) on tosiaan hyvä tasapaino luonteen ja konsonanssin välillä. Se lienee syy niiden suosimiseen harmonioiden muodostuksessa.
 
Toinen asia on kuitenkin se, miksi soinnut halutaan esittää terssipinoina. Ilmeisesti teoriaa olemassaolevan musiikin pohjalta luotaessa huomattiin, että yleisesti käytetyt kvartti + terssi ja terssi + kvartti -yhdistelmät voitiin järjestää uudelleen terssi + terssi -muotoon.
 
Itse suhtaudun melko nuivasti tähän terssipinoajattelun suosimiseen. Nimittäin sointujen opettaminen näin on johtanut siihen, että erityisesti populaarimusiikissa terssi- ja kvinttikäännöksistä on tullut melkoisen harvinaisia ja harmonia on siis köyhtynyt.
 
Toisekseen on selvää, että monet soinnut eivät tähän kehykseen mahdu, mikä saa ne näyttämään turhaan jotenkin vaikeammin lähestyttäviltä. Sekstisointujakaan ei ole pakonomaisesti pyritty palauttamaan septimisointujen terssikäännöksiksi (esim. F6 -> Dm7/F ja Am6 -> F#7-5/A). Se ei vain ole luontevaa. Ihmisen kuulo ei tee äänestä Fourier-analyysia ja sitten etsi mahdollisuuksia vääntää taajuuksista terssipinoja.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)