Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Säveltäminen
1 2
Latelabu
14.05.2015 23:29:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos oon tavallinen kitaran rämpyttelijä eikä mitään hajua mistään säveltämisestä ja haluisin nii mitäs ekaks pitäis tehä?:)
 
Entropia666
14.05.2015 23:43:22 (muokattu 14.05.2015 23:50:41)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Latelabu: Jos oon tavallinen kitaran rämpyttelijä eikä mitään hajua mistään säveltämisestä ja haluisin nii mitäs ekaks pitäis tehä?:)
 
Biisejä. Sit kuuntelet niitä ja mietit miten lähtee eteenpäin. Tekemällä oppii. Isoin kynnys itellään tuntuu olevan tehä ne riffinpalaset loppuun asti kokonaisuudeksi, sitkeesti vaan painat että se pökäle tulee valmiiks. Tietysti voit kuunteluttaa niitä X määrällä ihmisiä joiden arvostelukykyyn luotat ja jalostaa siltä pohjalta. Kannattaa myös analyyttisesti kuunnella esim. omia suosikkibiisejä miten ne on rakennettu.
 
edit. tietystihan myös muiden biisien opettelusta voi jäädä juttuja mieleen, samoin kuin teoriatiedon opiskelusta.
 
Thrash Metal Inkvisitor || Uusi saitti rokkikuville: H A J E . F I
apropoo
14.05.2015 23:50:42 (muokattu 14.05.2015 23:55:01)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Latelabu: Jos oon tavallinen kitaran rämpyttelijä eikä mitään hajua mistään säveltämisestä ja haluisin nii mitäs ekaks pitäis tehä?:)
 
Kannattaa hommata teoriaa osaava kitaraope. Ja kuunnella monipuolisesti musiikkityylilajeja. Koska sanoituksia ei kannata jättää toispuoleiseen asemaan, voi kattoa löytyykö kansalaisopistoista mitään tekstintekokursseja. Ehkä sieltä sais myös palautetta tai löytäis omaa suuntaa, omaa ääntää. Bändikursseja jos joku järjestää, niin hyvä. Jos ei rahaa, kannattaa lukea täältä sivustolta kaikki mahdollinen järkevä tieto. Kirjastosta löytänee myös musiikkiosastolta jotain...
Ja monista olennaista on myös, että ois soittokavereita (niiltä oppii ja yhteistyöstä saa varmuutta ja kokemusta). On monia kuuluisia biisintekijäkaksikkoja: Lennon/McCartney, Jagger/Richards, Tyler/Perry.
 
edit. toi oli hyvä toi "tekemällä oppii". Vuosittain järjestetään näitä biisintekokuukausia netissä. Fawm vai mikä se oli. Jollekin voi parhaiten sopia, että ostaa kirpparilta mankan ja antaa vaan ilmaisun tulla nauhalle, tuli mitä tuli.
 
kaleidoskooppi
15.05.2015 00:49:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi hyvä keino on tehdä uusia sanoja tuttuihin biiseihin tai säveltää valmiita sanoja.
 
http://sptfy.com/5La Hyvää rokkia, poppia, folkkia.
Vessajono
15.05.2015 00:53:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä tein ensimmäiset biisini joskus 11-vuotiaana sillä metodilla et kirjotin sanat, sit kirjotin niiden yläpuolelle jotkut soinnut asiaa sen kummemmin miettimättä ja hoilasin menemään kitaran kanssa. Siitä se sit vähitellen kehittyi.
 
Funkånaut: Ratkaisu on helppo: Mene vauvafoorumeille tai Demin sivustolle, ei tää oo mikään pursiseura.
jra
15.05.2015 01:02:12 (muokattu 15.05.2015 01:10:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noista Beatlesin ja Rollareiden kaksikoista tuli mieleen, että heillähän säveltäminen oli alkuvaiheessa aika puhtaasti esikuviensa kopiointia. Eli yrittivät tehdä "rehellisiä" plagiaatteja, mutta vähitellen oma tyyli puski läpi. Tuo vaihe oli kait molemmissa tapauksissa kehityksen kannalta tärkeä, eli ei kannata huolestua jos alussa ei tule mitään järisyttävän omaperäistä.
 
Jos sinulla on suurinpiirtein tiedossa millaista musiikkia haluasit tehdä, niin härskisti vaan aluksi plagioimaan ja harjoittelemaan säveltämisen (vai onko liian hieno sana rockin yhteydessä, biisinteko voisi olla parempi) saloja. Jos jotain omaa musiikillista sanottavaa on, niin kyllä se sieltä väkisin puskee läpi kun perusjutut ovat hanskassa. Sitä kannattaa miettiä mielimusiikkia kuunnellessa, että mikä kappaleissa on se juttu, ja mikä on sovitusta tai koristelua.
 
Moni taitaa säveltää pianolla, vaikka oma pääinsrumentti olisi joku muu (eli kitara). Melodioiden hahmottaminen voi olla helpompaa, tai sitten vaan ideoita tulee helpommin, kun ei aina tartu siihen samaan soittimeen ja sitä kautta samoihin sointukulkuihin. Pianoa ei tuossa tapauksessa tarvitse välttämättä hallita kovin virtuoosimaisesti, edes niin, että sitä julkisesti kehtaisi soittaa. Lähestymistapa riippuu tietysti paljon siitä minkä tyylistä musiikkia on tekemässä.
 
Jonkinlaisen simppelin merkintätavan opettelu voi auttaa hahmottamaan biisien rakennetta. Vanhemman polven rock-muusikoista aika harva kait nuotteja osasi lukea saati kirjoittaa, nykyiset koulutetut muusikot varmaan sen puolen hanskaavat. Mutta hyvää jälkeä on tehty ilmankin.
 
- Kaukolähettimen Klassista Värähtelyä jo vuodesta 2008 -
tender.insanity
15.05.2015 06:31:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jra: Noista Beatlesin ja Rollareiden kaksikoista tuli mieleen, että heillähän säveltäminen oli alkuvaiheessa aika puhtaasti esikuviensa kopiointia. Eli yrittivät tehdä "rehellisiä" plagiaatteja, mutta vähitellen oma tyyli puski läpi.
 
Mä teen monesti säveltäessäni ihan tietoisesti valintoja, että tietty osa voisi olla vähän samanlainen kuin se ja se biisi ja sitten tuo kohta vähän saman tyylinen kuin siinä yhedssä toisessa biisissä.
 
Ja tärkeää, että on ainoastaan "saman tyylinen/henkinen", ei 1:1 kopio. Yhden rässibiisin varastin aika härskist Metallican Batterysta vähän varioiden jne. Ja tuossa viimeisen tekele on tehty yhden lastenlaulun ja stairway to heavenin sekasikiön hengessä :-p
 
Numb
15.05.2015 08:00:57
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei biisintekoon mitän sääntöjä ole. Soittelee menemään, ja jos jokin kuulostaa itsestä veikeältä, niin tarttuu siihen.
 
Tai säveltää mielessään, mulla esimerkiks biisi lähtee usein sillain, että jokin melodianpätkä soi päässä, ja sen ympärille sitten enemmällä tai vähemmällä duunilla syntyy loput biisistä. Se voi joskus viedä pitkäänkin, mulla on kasa keskeneräisiä, osa on ollu vuosia kesken. Joskus taas tuntuu, että se biisi hilautuu esiin kuin itsestään. Sit on vaan, että mistähän toikin tuli.
 
Joskus mä taas vaan kitaralla soinnuttelen, ja hyräilen jotain. Aina välillä löytyy jotain, joka kiinnostaa itseä. Tai sit on joku tekstipätkä, jonka kanssa pyörittelen sointuja,.
 
Tärkeintä varmaan se, että rupee vaan tekeen. Jos jää inspiraatiota odottelemaan, niin voipi olla, että saa odotella pitkään.
 
Sävelet ja sanat, kitara ja laulu: Dunnet Head "Dunnet Headin musa on parhaiten kuvattavissa silleen, että se muistuttaa sitä kuin suomalaiset aikuisrokkarit kirjoittais irlantilaisia juomalauluja." - Arttu
M-Juhana
15.05.2015 08:14:18
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ehdottomasti kannattaa äänittää niitä omia juttuja talteen. Silleen jääpi melodiat, tempot, harmoniat, painotukset jne. muistiin. Ja ei kannata jäädä miettimään hirveästi mitä siihen narulle tulee. Kun se kiva vaikka sointukierto lähtee, ni rec vaan päälle ja talteen.
 
Jos intternetissä ei olisi pornoa, siinä olisi vain yksi sivu. -joku laini telkkusarjassa-
jra
15.05.2015 08:15:08 (muokattu 15.05.2015 08:19:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tender.insanity:
Ja tärkeää, että on ainoastaan "saman tyylinen/henkinen", ei 1:1 kopio. Yhden rässibiisin varastin aika härskist Metallican Batterysta vähän varioiden jne. Ja tuossa viimeisen tekele on tehty yhden lastenlaulun ja stairway to heavenin sekasikiön hengessä :-p

 
Tuo "plagiaatti" tuossa omassa tekstissä jäikin vaivaamaan. Mitään mieltähän ei olisi kopioida 1:1 jos ei aio covereita soittaa. Juuri tuota tarkoitin, että kopioidaan tyyliä tai rakennetta harjoitusmielessä, tai sitten yritetään tehdä plagiaatti, mutta epäonnistutaan sopivasti sen verran, että loppu on historiaa (alkupään Beatles ja Rollarit taas).
 
Sekin varmaan vaikuttaa mitä kautta biisintekoa lähtee lähestymään onko omat vahvuudet musiikin vai sanojen puolella. Haluaako saada sanoja paperille ja sitten laulettavaan muotoon, vai soiko päässä riffit ja melodianpätkät. Otsikosta päätellen, jälkimmäiset.
 
E: Ja, tuo muistikirjamainen äänittäminen tosiaan. Nykyään on puhelimiin tai sitten pieniin 2-4 -raitureihin helppo pistää muistiin biisiideoita tai jopa soinnutus-melodia -kokeiluja. Ei tarvitse aina tietokonetta käynnistellä.
 
- Kaukolähettimen Klassista Värähtelyä jo vuodesta 2008 -
Arkka
15.05.2015 13:07:58
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alkuvaiheessa tosi hyvä harjoitus on kirjoittaa biiseistä rakenteita ylös. Eli paperille vaan A-B-A-B-C-B tai verse-chorus-verse-chorus-bridge-chorus (tai sama suomeksi mitä lienevätkään) jne.
 
Sit voi kuunnella miten ne tyypillisesti omassa suosikkimusassa eroaa toisistaan. Esim. pop-musiikissa huomaa todennäköisesti sellasia asioita kuten että kertsimelodia on tyypillisesti korkeempi kuin säkkäri ja siinä on vähemmän säveliä.
 
Suurin ongelma on aina ongelman määrittely. Tän takia pitää tehdä biisejä paljon, että huomaa mitä ei osaa ja voi opetella sen.
 
Funkånaut
15.05.2015 13:11:51
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Helpoin tapa tehdä biisejä on ottaa joku olemassa oleva ja varioida sitä. Vaikka hidastaa/nopeuttaa tempoa, korvata tiettyjä sointuja rinnakkaissoinnuilla jne.
 
Kun en keksinyt muutakaan sanottavaa, yritin kääntää tilanteen huumoriksi toteamalla "tööt", mutta jostain täysin käsittämättömästä syystä sain vastaukseksi avokämmentä. - Vessajono
Demo Harrison
15.05.2015 16:21:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Latelabu: Jos oon tavallinen kitaran rämpyttelijä eikä mitään hajua mistään säveltämisestä ja haluisin nii mitäs ekaks pitäis tehä?:)
 
Tavallinen kitaranrämpyttäjä niitä biisejä vasta keksiikin! :-)
No joo, vaikka näin:
1) nappaa joku kivan kuuloinen sointu soittimestasi
2) etsi seuraavaa ja sitä seuraavaa... kohta sulla on sointukierto.
3) soittele sitä sointukiertoa läpi. Ehkä päässä alkaa soimaan joku melodia?
4) Nuotinna. Tai hyräile sanelukoneeseen. (jälkimmäinen mun tallennusformaattini)
 
Se sävellysprosessi on joskus pitkäkestoinen. Joskus syntyy kymmenessä minuutissa, joskus muhii vuosikausia, tai että matkan varrella tulee lisää/vaihtoehtoisia osia biisirakenteeseen.
 
Krooninen sävelkorvan tulehdus ja ajoittainen rytmitajuttomuustila
reaper666
16.05.2015 02:39:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vessajono: Mä tein ensimmäiset biisini joskus 11-vuotiaana sillä metodilla et kirjotin sanat, sit kirjotin niiden yläpuolelle jotkut soinnut asiaa sen kummemmin miettimättä ja hoilasin menemään kitaran kanssa. Siitä se sit vähitellen kehittyi.
 
Sama täällä. Plus tein vielä laulumelodioita silleen, että piirtelin nuotteja viivastolle ja sanoja alle. Vitsi ku olis vielä tallessa niin vois naureskella.
muistan vaan sen, että yks biisi(balladi) kertoi Edward nimisestä intiaanista ja yks toinen biisi(hevibiisi) kertoi erakosta kuka tappoi.
 
Ja yks tähän topikkiin liittyen vielä;
Ota joku biisi mistä tykkään ja tulkitse mistä se muodostuu ja tee sen perusteella oma versiosi.
En osaa nyt selittää tarkemmin mutta esim. biisin rakennetta ja silleen..
 
Vessajono
16.05.2015 09:56:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

reaper666: Sama täällä. Plus tein vielä laulumelodioita silleen, että piirtelin nuotteja viivastolle ja sanoja alle. Vitsi ku olis vielä tallessa niin vois naureskella.
muistan vaan sen, että yks biisi(balladi) kertoi Edward nimisestä intiaanista ja yks toinen biisi(hevibiisi) kertoi erakosta kuka tappoi.

 
Mun biisit käsitteli muistaakseni lähinnä sitä, ketkä kaikki kuudesluokkalaisista olivat homoja.
 
Funkånaut: Ratkaisu on helppo: Mene vauvafoorumeille tai Demin sivustolle, ei tää oo mikään pursiseura.
Tinnittus
16.05.2015 16:12:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä noi kaikki hyräilyt ja sointujen rämpyttelyt kannattaa unohtaa heti kättelyssä ja aloittaa homma siitä mistä se pitääkin, eli musiikin teoriasta. ja jos oikein innostuu niin sitten jatkaa sävellysteoriaan.
 
Vessajono
16.05.2015 17:59:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tinnittus: Kyllä noi kaikki hyräilyt ja sointujen rämpyttelyt kannattaa unohtaa heti kättelyssä ja aloittaa homma siitä mistä se pitääkin, eli musiikin teoriasta. ja jos oikein innostuu niin sitten jatkaa sävellysteoriaan.
 
Joo ja siinäkin kannattaa aloittaa ehdottomasti sarjallisuudesta, ilo ilman matematiikkaa on teeskentelyä.
 
Funkånaut: Ratkaisu on helppo: Mene vauvafoorumeille tai Demin sivustolle, ei tää oo mikään pursiseura.
sub zero
16.05.2015 18:53:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tinnittus: Kyllä noi kaikki hyräilyt ja sointujen rämpyttelyt kannattaa unohtaa heti kättelyssä ja aloittaa homma siitä mistä se pitääkin, eli musiikin teoriasta. ja jos oikein innostuu niin sitten jatkaa sävellysteoriaan.
 
Sehän on todettu, että ilman musiikinteorian opintoja voi luoda korkeintaan semmoista Sepi Kumpulainen -tasoista kamaa, mutta sitä korkeamman tason harmoniat vaatii jo teoreettista osaamista.
 
Vehkeet on levällään, sen kanssa eletään, sen kanssa edetään
reaper666
16.05.2015 19:06:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo ei ilman teoriaa tuu mistään mitään. Just tossa kun radiosta tuli Uriah Heepin lady in black niin ihmettelin, että mistä ne hokas, että G:n jälkeen Am. Mutta sieltähän se tulee teoriasta
 
apropoo
16.05.2015 21:50:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

reaper666: Joo ei ilman teoriaa tuu mistään mitään. Just tossa kun radiosta tuli Uriah Heepin lady in black niin ihmettelin, että mistä ne hokas, että G:n jälkeen Am. Mutta sieltähän se tulee teoriasta
 
Kyseisen bändin kulta-aikojen ehkä paras lauluntekijä Ken Hensley kehitteli/tekee edelleen aika jänniä sävellyksiä, mutta tuo hyvin simppeli sointukulku tarttuvine melodioineen on jäänyt kenties parhaiten elämään! Hyvä biisi, ei siinä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «