Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Thomannin "kitaranrakennussetit"
1 2 3
BastardRacoon
19.03.2015 17:11:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suoraan asiaan: onko kellään kokemusta Thomannilla myytävistä kitaranrakennusseteistä jotka siis koostuvat kitarasta joka on pinnoitetta ja kasausta vaille valmiina (http://www.thomann.de/fi/harley_benton_eguitar_kit.htm)? Itselle iski into hankkia halpa kitara, purkaa se osiin, maalailla oman mielen mukaiseksi ja kasata taas. Halpa siitä syystä että kitaran kielten vaihto on suurin "kitaran rakentamiseen" liittyvä asia jonka olen koskaan ennen tehnyt (ensimmäinen kitara kädessä vajaat kaksi vuotta sitten). Tämä setti helpottaisi elämää kummasti, sillä kitaraa ei tarvitsisi ensin purkaa ja paketissa osat ovat käsittääkseni jo lähes maalauskunnossa. Onko tällainen kitara hankala koota? Tuleeko kitarasta edes millään asteikolla hyvä näillä osilla vai olisiko vain fiksumpaa ostaa saman hintainen, jo valmiiksi kasattu, uusi kitara? Ja kysyn vielä samalla senkin että millä kitara kannattaa pinnoittaa?
 
Rg505bk
19.03.2015 21:42:09 (muokattu 19.03.2015 21:49:06)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

BastardRacoon: Suoraan asiaan: onko kellään kokemusta Thomannilla myytävistä kitaranrakennusseteistä jotka siis koostuvat kitarasta joka on pinnoitetta ja kasausta vaille valmiina (http://www.thomann.de/fi/harley_benton_eguitar_kit.htm)? Itselle iski into hankkia halpa kitara, purkaa se osiin, maalailla oman mielen mukaiseksi ja kasata taas. Halpa siitä syystä että kitaran kielten vaihto on suurin "kitaran rakentamiseen" liittyvä asia jonka olen koskaan ennen tehnyt (ensimmäinen kitara kädessä vajaat kaksi vuotta sitten). Tämä setti helpottaisi elämää kummasti, sillä kitaraa ei tarvitsisi ensin purkaa ja paketissa osat ovat käsittääkseni jo lähes maalauskunnossa. Onko tällainen kitara hankala koota? Tuleeko kitarasta edes millään asteikolla hyvä näillä osilla vai olisiko vain fiksumpaa ostaa saman hintainen, jo valmiiksi kasattu, uusi kitara? Ja kysyn vielä samalla senkin että millä kitara kannattaa pinnoittaa?
 
Mulla on Sunsmilen 355-kitara kitistä kasattuna, voisi olla vaikka sama valmistaja kuin noilla Bentoneilla. Ihan toimiva peli siitä tuli, tosin kaulaa ja kaulataskua hiema sovittelin ja jonkinverran oikaisin ennen asennusta (liimakaula). Luultavasti HB:n kin kanssa pientä säätöä voi odotta joutuvansa tekemään, mutta kyllä tuo lienee aika helppo laittaa kasaan. Tohon 355-kittiin vaihdoin mikit ja elektroniikat sekä laitoin suoraan luisen satulan. Muuten mentiin alkuperäisillä osilla ja ihan toimiviksi ovat osoittautuneet. Sama varmaan myös tuon Hb:n kanssa.
 
Suosittelen kittiä, jos nautit myös kasaamisesta. Muuten varmaan varmenpi valinta on vaikkapa alukupään Pacifica.
 
Tässä pakollinen brassailukuva ;) Toi talla meni vähän suorempaan, kuin oppikirjan mukaan pitäisi, mutta intonaation sai säädettyä melkolailla kohdalleen noinkin.
 
Vesipetsiä ja SP-elektroniikan myymää pu-lakkaa paukkupullosta pinnassa.
 
URL=http://s115.photobucket.com/user/Rg … -19%2012.43.26_zpsv9w8f2h1.jpg.htmlIMGhttp://i115.photobucket.com/albums/ … 14-07-19%2012.43.26_zpsv9w8f2h1.jpg/IMG/URL
 
aWalker
20.03.2015 10:05:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noita T-kaupan settejä en ole testannut, mutta hinta ei tosiaan päätä huimaa, kiinnostais itseä kyllä toi sg-versio. Noissahan on vielä sähköt vedetty pikaliittimillä, joten ei tarvitse edes juottaa mitään (jos setin omat sähköt vaan kelpaa itselle).
 
Tosta sun kakkosvaihtoehdosta senverran että itse vuosi sitten hommasin halvan J&D-surfcasterin, josta poistin maalit ja tein elektroniikat uusiksi. Maalien poisto oli aivan perkeleestä, mikään aine ei toiminut, ainoastaan mekaaninen hionta ja joissain kohdissa kuumailmapuhallin, mutta sekin jätti sitten epämääräisiä jälkiä puuhun ja liimasaumat rungossa alkoi elää. Kyllä siitä vielä soittopeli tuli, mutta aikaa meni.
 
"Real guitars are for old people" - Stan Marsh
Solex
23.03.2015 02:50:45 (muokattu 23.03.2015 03:27:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos ainoa motiivisi on saada pienellä investoinnillä hyvä soitin, niin rakentaminen ei välttämättä kannata. Kun tietää tarkkaan mitä etsiä ja osaa valikoida niin 150 eurolla voi saada käytettynä yllättävän hyvän kitaran.
 
Sen sijaan jos mielletään tämä projekti mukavaksi harrasteluksi, jossa vaivannäön jälkeen sinulle jää kaupanpäälle mahdollisesti ihan pätevä soitin niin mikä ettei. Varaudu kuitenkin siihen, että 69 euron kustannusten sijasta lopullinen budjetti nousee kevyesti yli satasen. Omien kokemusteni mukaan jos huokealta näyttävään alkuinvestointiin laskee aivan kaiken (lähetyskulut, maalit, osia, työkaluja, paljon autolla ajelua) niin loppusumma saattaakin olla helposti aivan muuta.
 
Vaikka minulla ei ole kokemusta Thomannin rakennussarjoista niin tämän hintaluokan vehkeissä asiat eivät yleensä mene niin että lyö läjään viidessä minuutissa ja sitten keikalle. Tulet kohtaamaan puuosissa useita pieniä trimmaamisen kohteita josta kyllä selviät kunhan perehdyt etukäteen mitä olet tekemässä ja olet työskennellessä huolellinen. Apua saa googlaamalla ja täältä. Jos yhtään on sellainen olo että jaksat nähdä vaivaa niin anna mennä! Saat yksilöllisen soittimen ja samalla opit paljon kitaran rakententeesta ja säätämisestä.
 
EDIT: Lue tämä ketju niin saat kuvaa halpisrakennussarjojen mahdollisista kauneusvirheistä http://www.harmonycentral.com/forum/forum/guitar/acapella-41/1148312-
Halpojen rakennussarjojen ongelma on laadunvaihtelu. Jos tilaat kaksi samaa sarjaa niin toinen voi olla todella siisti ja toinen paljon vaativaa korjaamista edellyttävä. Thomannin palautus & vaihtopolitiikka on käsittääkseni reilua, jos koet saaneesi kasan paskaa.
 
Basso on jalo soitin
AcLAc
23.03.2015 07:57:34
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kasasin kaverille juuri hiljakkoin tällaisen halpis- setin ja siitä jäi vähän huono fiilis. Puuosat oli lähes ok näköiset ja hardware melkein menettelee (yksi takatallapalan korkeussäädön kuusiokolo suti tyhjää), mutta se kaula. Kaula oli, kuin vuoristorata, eikä raudan saatö vaikuttanut, kuin maksimissaan 9- nauhasta kaulaan päin. Oli hankala saada kitara soimaan 10- nauhasta tallaanpäin ilman, että jätti kielet luokattoman korkealle. Kompromissiin päädyttiin... olisin tarjoutunut hiomaan nauhat seuraavana päivänä kunhan kaula edes vähän asettuu, mutta ei ollut "aikaa". Ja "eipä sitä nyt edes pinnoiteta" pojille se vain kuulemma meni ja alkoi olla vähän kiire.
 
No, pojat saivat hätäseen kasatun ja säädetyn pelin, mikä oikeasti soi melko kuolleesti, oli raskas soittaa ja ylöspäin kaulalla mentäessä oli pätkä lähes soittokelvotonta aluetta. Onhan se ihme, jos tällaisella soittimella harrastus lähtee kiitoon.
 
Minä kuljen, Herra ohjaa!
joseplluissans
31.03.2015 11:16:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja kandee sitten muistaa, että noissa seteissä on useimmiten basswood tms pehmeä puu bodyssä, joka vaatii sen kovan lakka-/maalipinnan suojakseen. Öljyt tai petsit ei paljoo auta, tulee kolhuja
 
Basisti, ei siitä mihinkä pääse...
Rodger
01.04.2015 00:18:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kolhut muualla kuin kaulassa on kyllä ihan makuasia. Jotkut jopa ostaa valmiiksi kolhittuja. Itse en alkaisi tuollaiseen halpissarjaan suihkuttelemaan monia maali- ja lakkakerroksia ja hiomaan niitä, johan siinä menee pinnoitteiseen enemmän rahaa kuin itse sarjaan. Ennemmin käyttäisin ne rahat parempiin virityskoneistoihin tai vaikka mikkeihin. Puuöljy ja vaha suojaa ihan riittävästi puuta likaantumiselta.
 
joseplluissans
06.04.2015 13:21:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rodger: Kolhut muualla kuin kaulassa on kyllä ihan makuasia. Jotkut jopa ostaa valmiiksi kolhittuja. Itse en alkaisi tuollaiseen halpissarjaan suihkuttelemaan monia maali- ja lakkakerroksia ja hiomaan niitä, johan siinä menee pinnoitteiseen enemmän rahaa kuin itse sarjaan. Ennemmin käyttäisin ne rahat parempiin virityskoneistoihin tai vaikka mikkeihin. Puuöljy ja vaha suojaa ihan riittävästi puuta likaantumiselta.
Likaantumiselta kyllä, mutta ei tosiaan kolhuilta. Joo, tuleehan siihen basswoodiin helposti relic-lookki, mutta tykkääkö siitä, se on makuasia. Plus se on aika persoonattoman näköistä:
http://www.edroman.com/customshop/wood/images/basswood.jpg
 
Basisti, ei siitä mihinkä pääse...
mpekkanen
06.04.2015 17:32:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Thomannin myymä telesetti on ainakin saman hintainen kuin siitä myytävä valmiiksi kasatut telecasterit. Ainakin joillakin väreillä saa molempia 69 euron hintaan, siis kittiä ja valmista kitaraa.
http://www.thomann.de/fi/harley_benton_eguitar_kit_tstyle.htm
http://www.thomann.de/fi/harley_benton_hbt16sb.htm
Valmiissa kitarassa on maalin ja lakkauksen lisäksi myös kitaran lapa muotoiltu telecasterin tyyliin.
Myös monella muulla aasian merkillä on saatavilla erilaisia kitaranrakennuskittejä, esimerkiksi Sunsmile. Näillä voi monesti olla jopa valmiiksi kasattu halvempi kuin se rakennussarja. Vaikka se valmis olisi tehty siitä samasta sarjasta. Ei niissä tosin ihan älyttömia hintaeroja monesti ole, mutta saataa olla kuitenkin.
 
Rakennussarjoissa kannattaa muistaa myös se, ettei ne välttämättä tule valmiiksi ihan pelkällä ruuvimeisselillä. Mikäli on kuitenkin käytössä hieman puutöihin tarvittavia työkaluja ja tiloja niin sitten asia on jo aivan toinen.
 
Tosin jos soitinrakennusta haluaa alkaa harrastamaan tai kokeilla on tällainen varmasti ihan hyvä ja edullinen ratkaisu ensimmäiseksi kitaraprojektiksi. Maksaahan myös erilaiset soitinrakennus kurssitkin jonkun verran ja siihen päälle kaikki materiaalikulut. Niissäkin voi varmasti tällaisia rakennussarjoja kasata ja saattaa eri kaupungeista löytyä sellaisiakin puuverstaita joilla voi käydä hyvinkin halvalla tekemässä pieniä hommia.
 
Varmasti kaikki hyvät soitinrakentajat ovat tehneet enemmän tai vähemmän sutta ja näin se menee jokaisessa oppimisessa oli kyse sitten soittamisesta, kitaran rakentamisesta tai jostain muusta.
Jos meinaa oikein hyväksi soitinrakentajaksi niin silloin on yleensä myös kiinnostunut muustakin puutöihin liittyvistä jutuista. Kaikki ei ole kuitenkaan puutöissä yhtä hyviä, vaikka niitä paljon tekisivätkin. Samoin on soittamisessakin, mutta toki kaikessa kehittyy jos vain on halua ja mielenkiintoa tarpeeksi. Maailman paras tuskin tarvitsee olla missään, sehän riittää että itse tykkää ja saa ajan kulumaan mukavan harrastuksen parissa.
 
Kitaran pintakäsittely on myös sellainen asia, että hyvän näköistä maalausta ja lakkausta ei yleensä tule ihan ensimmäisellä kerralla. Itse kyllä tykkään ihan öljykäsitellyistä pinnoista ja minusta ne vain hienonevat ajan kuluessa, tummuvat ja tulee kaikenlaista ajan jälkeä.
Lakkauksessa ja maalamisessa pitää myös muistaa, ettei sitä voi tehdä ihan kerrostalo yksiössä. Eli se vaatii ihan omat tilat, jos sen haluaa kunnolla tehdä.
 
Rakennussarjoista saa varmasti ihan hyviä jos ne tekee hyvin ja varsinkin jos niihin vaihtaa vielä laadukkaampia osia. Silloin tosin hinta jo nousee helposti niin suureksi, että se kannattaa miettiä kuinka paljon on järkeä projektiin laittaa rahoja kiinni.
Tavalisten kuolevaisten tekemiä soittimia kun ei yleensä saa kaupaksi edes niiden osien hinnoilla. Jos jotain tekee niin se kannattaa tehdä sillä asenteella että se tulee vain itselleen ja siitä yrittää tehdä mahdollisimman hyvän. Koskapa aina tahtoo tulla pieniä mutkia matkaan ja siksipä jos sen kitaran tekemisen on aloittanut sillä asenteella , että "teenpä tällaisen halvan ja kohtalaisen kitaran" niin lopputulos on vielä huonompi.
 
Virheistä kuitenkin oppii ja harrastukset maksaa.
 
Kitaranrakennusta ja soittamistakaan ei voi oikein järkisyillä tehdä kumpaakaan. Rahaa ja aikaa menee todella paljon, mutta siihen tekemiseen/soittamiseen on vain jostakin syystä sellainen hinku.
Rakentelu ja soittaminen ovat kuitenkin harrastuksena ihan hyviä ja rahansa voi käyttää myös todella paljon huonomminkin.
 
Rodger
07.04.2015 02:08:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

"Virheistä kuitenkin oppii ja harrastukset maksaa."
 
Tässä teille opettavainen kertomus. Yhtään kitaraa en ole spray-maalannut, mutta autooni jouduin hankkimaan uuden etupuskurin. Tarvikepuskuri tuli mustana ja eikun maalaamaan vihreäksi. Turvallisesti kellarissa. Ovi yläkertaan jäi auki ja ilmavirta taisi luonnollisesti viedä sinne. Maalaaminen sujui erittäin hyvin. Yläkertaan palattuani huomasin, että kaikki rintamiestalon eteisen lattiaa myöden oli myös vihreän peitossa. Maalia oli "melkein" enemmän eteisen lattiassa kuin puskurissa.
 
Jos perheessä on sen rakkaan vaimon lisäksi myös se juniori ja elämäntyön jatkaja, joka tekee tiettäväksi, kuinka merkittävän taiteilijan lapsi hän on, niin kaikki spreijaaminen sille suunniteltuun tilaan. Tai ainakin ulkona.
 
Skiller1956
22.04.2015 12:39:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen rakentanut kaksi Harley Benton stratoa ja yhden telen. Sen jälkeen koettanut tehdä alusta alkaen, mutta hidasta ja vaatii huolellisuutta.
 
Näillä Thomannin kiteillä pääsee alkuun, jos tykkää soitinrakentelusta ja puutöistä erikseen. Osat ovat melko hyviä ja parhaimmillaan soitin on äkkiä kasassa. Varsinainen työ alkaakin sitten.
 
Pinnoittamiseen saa kulumaan aikaa ja rahaa. Vaikka runko on jotain basswoodia, kaula on vaahteraa ja otelauta esim. redwoodia. Sähköiset osat toimivat, mutta saundi varsin vaatimaton. Hienosäädöt pitää osata tehdä, muuten on ihan halko soittaa.
 
Kasaamalla ekan skeban oppii paljon sekä työstä että soittimesta. Esim. straton osat 69 euroa plus posti 12 €. Sitten voi siirtyä vaativampaan rakentamiseen.
 
Yhden olen myynyt ja yhden antanut pois. Itsellekin jäi yksi.
 
luppa
22.04.2015 23:42:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rg505bk: Mulla on Sunsmilen 355-kitara kitistä kasattuna
 
Onks kyseessä tämmöinen?
http://www.ssmii.com/ArticleShow.asp?ArticleID=1667
Paljon ei puoliakkarikittejä näy markkinoilla. Missäpäin nettiä noita saa tilattua ja mihin hintaan?
 
Sivun infot on aika pienet, tuo siis ilmeisesti on center blockilla, vaikka siinä onkin trapeze tailpiece? Mitenkä tuossa talla on kiinnitetty?
 
Jeszse
22.04.2015 23:56:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Skiller1956: otelauta esim. redwoodia.
 
Huhhuh.
 
ka uja teletabbies sa o yy sa o kaa sano koo fatpipe -megatherium || The Jasser Arafats || Crimson Day
joseplluissans
23.04.2015 10:26:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, aika pehmee otelauta jos vertaa vaahteraan. Vaahtera on kovuudeltaan yli kolminkertaista punapuuhun verrattuna :D
http://www.wood-database.com/lumber … dentification/hardwoods/hard-maple/
http://www.wood-database.com/lumber-identification/softwoods/redwood/
 
Basisti, ei siitä mihinkä pääse...
SuurSmurffi
25.04.2015 10:02:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

joseplluissans: Joo, aika pehmee otelauta jos vertaa vaahteraan. Vaahtera on kovuudeltaan yli kolminkertaista punapuuhun verrattuna :D
http://www.wood-database.com/lumber … dentification/hardwoods/hard-maple/
http://www.wood-database.com/lumber-identification/softwoods/redwood/

 
Oiskohan hän kuitenkin tarkoittanut ruusupuuta. Heti hirvee suolaus ku joku erehtyy=)
 
Uraltonelta näyttää ainakin saavan puoliakkari settiä
http://www.uraltone.com/soitinraken … -rakennussarja-lehmus-vaahtera.html
 
Pikkurumpali99
29.04.2015 20:50:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro. Pisti silmään thomannilla tommonen harley benton telecaster DIY setti seittemällä kympillä ja ajattelin ny vähän kysästä että vaatiiko semmosen teko jotakin kokemusta soitinrakentelusta, vai riittääkö yläasteen puutyöt ja sähköopin tunnit, jotta tommosen saa valmiiksi? Mitkä tommosessa on ne vaaranpaikat, joissa saa tyrittyä koko homman? (tietty pintakäsittely, mut sähköjen puolelta)
 
-Johannes
 
kojones
29.04.2015 20:55:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pikkurumpali99: Moro. Pisti silmään thomannilla tommonen harley benton telecaster DIY setti seittemällä kympillä ja ajattelin ny vähän kysästä että vaatiiko semmosen teko jotakin kokemusta soitinrakentelusta, vai riittääkö yläasteen puutyöt ja sähköopin tunnit, jotta tommosen saa valmiiksi? Mitkä tommosessa on ne vaaranpaikat, joissa saa tyrittyä koko homman? (tietty pintakäsittely, mut sähköjen puolelta)
 
-Johannes

 
Sähköjen puolelta kallein normaaleja asennuksia tehdessä rikki menevä osa on potentiometri, jotka maksavat hyvälaatuisina 2,5€ kappaleelta. Mikkikytkimet ja mikit noissa nyt on roskaa muutenkin.
 
okabass
29.04.2015 21:07:21 (muokattu 29.04.2015 21:13:32)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sori, vähän asian vierestä. Kysyisin, mikä olisi paras paikka tilata hyvälaatuiset peruspresarin puut. Panostaisin puihin, koska muut osat helposti vaihdettavissa. Sounditavoite 50-60-lukujen taitteen P basso (yllätys, yllätys).
Eli runko kolot jyrsittyinä ja kaula ns. puuvalmiina. Saa olla lakattu tai ei. Onko suomalaiset pajat kilpailukykyisiä esim. Warmothiin tai Stewart Macdonaldiin verrattuina.
 
In porto perse vitulus est. Käännös: "Satamassa on vasikka".
jPekka
29.04.2015 22:10:46
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

335-tyylistä puoliakkarisarjaa saa myös Uraltonelta: http://www.uraltone.com/soitinraken … -rakennussarja-lehmus-vaahtera.html
 
"Te ette pitäisi Nietzschestä, sir. Hänen filosofiansa on pohjimmiltaan epätervettä."
kojones
29.04.2015 22:37:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

okabass: Onko suomalaiset pajat kilpailukykyisiä esim. Warmothiin tai Stewart Macdonaldiin verrattuina.
 
On, mutta ei ne hinnalla kilpaile CNC-työstetyille rungoille.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «