Aihe: Puiden vaikutus kitaraan
1 2 3 4 517 18 19 20 2123 24 25 26 27
hollstro
18.03.2015 08:47:28
 
 
hallu: Ensinnäkin minua ihmetyttää pari juttua. Jos sähkökitaran puut olennaisesti vaikuttavat sähköiseen soundiin, niin miksi:
 
- sähkökitaran muodolla ja koolla ei ole merkitystä? (sähkökitaran muodossa lähes kaikki muut seikat näyttävät olevan määräävämpiä kuin sointi, tuskin Leo contoureja suunnitellessaan ajatteli, että nämä vaikuttaa toneen). Akustisissa kitaroissa ei koskaan törmää samanlaiseen muotojen kirjoon kuin sähkösoittimissa.

 
Kyllä sillä koolla on merkitystä ja muodollakin. Jos et usko niin ota puusta tehty kitaa joka on Steinbergerin pölkyn mallinen. On ihan eri saundinen niin akustisesti kuin sähköilläkin.
 
- sähkökitaran puut valitaan vakauden ja ulkonäön perusteella? (laadukkaissa akustisissa kitaroissa ei koskaan ole samanlasta loimu, linnunsilmä, etc. syykuviolahohässäkkää kuin mitä sähkökitaroissa harrastetaan ihan podyn kriittisimmissäkin osissa).
 
Orkesterikitaroissa (arch topit) noita loimuja ja muita koristeelllsiempia puulajeja on käytetty taajaan sivuissaja pohjissa, joskus myös kannessa. Samoin viuluissa loimukas vaahtera pohjassa ja sivuissa sekä kaulassa on ihan yleinen.
 
- sähkökitaraan päätettiin laittaa magneettimikrofonit? (melkeinpä mikätahansa muu mikrofonityyppi toistaisi rungon soinnin magneettimikrofonia paremmin. Sehän kuitenkin on kokonaan tai lähes kuuro kaikelle muulle paitsi kielelle.).
 
Tämähän se oli suunnittelun lähtökohta, eli akustinen kierto joka johtuu rungopn reonoinnista vahvistetun äänen kanssa haluttin estää. Tosin kyllä herkästi resonoiva lankkukitara saadaan kiertämään akustisesti ihan järkevillä voluumeilla. Tämä on myös osoitus siitä että rungon resonanssi johtuu kieliin ja vaikuttaa saundiin.
 
- sähkökitaroita ei tehdä akustisista kitaroista?( ne ovat lähtökohtaisesti akustiselta soinniltaan ylivertaisia parhaimpiinkin lankkukitaroihin verrattuna).
 
Noita magneettimikillä vahvistettuja akustisia on olemassa (ensimmäiset sähkökitarat olivat juuri noitä ja niillä on vanka kannattajakunta edelleen) ja esim Dobroissa ja vastaavissa ihan yleinen edelleen. Eikä kannata sotkea tuolla ylivertaisella akustisella soinilla vomakkuuta ja äänen väriä keskenään. On akustisia jotka soivat hiton surkeasti ja lankkukitaroita joissa on erittäin hieno joskin hilainen akustinen sointi.
vasemmassa lahkeessa-klubin elinikäinen kannatusjäsen
hallu
18.03.2015 09:57:30
Genitalripper: Jos se sointi tulee värähtelystä niin tuo muoto tosiaan on merkityksettömimpi, itse en akustisia ole oikeastaan harrastanut, mutta olen ymmärtänyt että osalle ei kelpaa jos akustisessa on edes tuo soololovi, en tosiaan tiedä onko tuossa oikeasti eroa vai eroa kuten sähkiksen puissa (eli lähinnä marginaalinen) kun en ole itse aiheeseen tutustunut. Mutta onhan noissa selkeä ero toiminanssa, kun sähkökitaran sisällä aalto kulkee kiinteässä aineessa ja akustisessä ilmaäänenä, tuo vaikuttanee muodon vaikutuksen suuruuteen.
 
Joo, soololoven vierastaminen menee vähän jo purismin puolelle, mutta kyllä se periaatteessa niinkö vaikuttaa sekin. Akustisessa kitarassa kyllä kopan muoto vaikuttaa siihen äänen voimaan ja miten taajuudet vahvistuvat. Kurvikkaammat pienikoppaisemmat "folk" kitarat ja esimerkiksi nylonkielisistä tämä klassinen kitara (akustissa kitaroissa ei oikein ole selkeää yhtenäistä nimeämiskäytäntöä koppien pää tyypeille) soivat tasaisemmin jokaisella taajuudella joten näppäilysoittajat esimerkiski suosivat monesti niitä. Blues ukot tykkää honottavista keskialuetta korostavasta soundista ja suosivat dobron lisäksi parlourkoppaa tai ihan klasaria johon on laitettu teräskielet. Dreadnought tai jumbokoppa taas ovat kaikkein botnekkaimmat alapää on voimakas ja keskialue on jopa vähän kuopalla. Ihmisääni on siellä keskitaajuuksilla jotan tällainen kitara soveltuu erityisen hyvin itseään säestävälle laulajalle. Etc.
 
Genitalripper: Toisaalta noikin variaatiot on silti kaikki vaahteraa, voitaisiin ehkä perustella että nuo kuviossa esiintyvät virheet (arvokkaita virheitä mutta silti) eivät vaikuta puun materiaaliominaisuuksiin ratkaisevasti. Muut kansipuut sitten on tietenkin eri asia, niillä on omat ominaisuutensa, ja näitäkin olisi itseasia kiva kuulla vertaillun, hyvä että tuli esille.
 
Tuo on kyllä ihan totta, että tietyt puulajit ovat erityisen suosiossa rakennusmateriaalina joten niillä täytyy olla joitakin erityisen edullisia ominaisuuksia sen kitaran kannalta.
 
Genitalripper: mulla ei ole mitään sanottavaa, nämähän selkeästi viittaa siihen että rungon sointi haluttiin eliminoida, kysehän on siitä että onko tässä onnistuttu.
 
Minähän en ole sun kanssa eri linjoilla, enkä sinänsä esitä vasta-argumenttejä, mutta tässä nyt ajatuksia mitä kirjoituksesi herätti.

 
Joo ei haittaa vaikka minun kanssa erilinjoilla olisikin. Itsehän yritän kokoajan säilyttää valmiuden asettua mille tahansa järkevältä vaikuttavalle kannalle. Tuo minun postaukseni kuvaa sitä mitä asiasta nyt ajattelen ja jos jollekin muulle näkemykselle ilmaantuu hyviä argumentteja niin kärppänä koitan ne bongata ja ehkä omaksuakin. Minulla ei ole tässä millään tavalla tunteet pelissä. Oli asia niin tai näin, niin ei se haittaa. Minulla on tuossa ständissä sähkikset rivissä ja niillä on kaikilla vähän oma luonteensa. Jos opin ymmärtämään, että miksi niin hyvä, mutta vaikka en ymmärtäisikään niin ei sekään haittaa. Fyysinen maailmahan paskat nakkaa siitä ymmärränkö minä jotakin vai en:-D.
 
Genitalripper: Tähän vaikuttaa varmasti se, että tuo ajattelutapa on monelle todella syvälle istutettu ja se on perustavanlaatuinen ominaisuus kitarassa ja kun sitä kyseenalaistetaan saadaan aikaan puolustusreaktio.
 
Voit hyvinkin olla oikeassa.
Olisipa jo kevät
mattim
18.03.2015 15:40:17 (muokattu 18.03.2015 15:40:36)
 
 
FensonGibder: Tässä päättelyssä on kaksi asiaa:
1 Lankkukitarassa runko ei häiritse kieltä. Se runko ja kaula vain vastaanottaa kieleltä joisesta tallaan tai satulaan osuuneesta energiaaallosta noin 1/1000 - 1/10000 kielen kokonaisenergiasta.
 
Tämän voi laskea aika tarkkaa suoraan siitä kauanko kieli soi. Jos se soi vaikka 5 sekuntia 500 hertsin taajuudella, niin silloin se amplitudi pienenee jokaisesta aallosta 1/2500. Tämä on tietenkin haarukka-arvio, koska kielen vaimenemisessa tapahtuu muutakin, einkä vaimeneminen ole lineaarista.
 
Joka tapauksessa, jos aallosta häviää pyöreästi 1/5000 osa kaulaan ja 1/5000 osa runkoon, jossa ne joutuvat eteenpäin liikkuakseen muokkaamaan teräksen ja puun atomirakennetta heiketen joka sentillä, niin eipä kovin suuresta muokkauksesta ole kyse.. Täytyy vielä muistaa, että sen energian pitää vielä rungossa kierrettyään päästä pusertumaan takaisin sinne kieleen muokkaamaan sitä. Koska aalto jakautuu aina tasaisesti kaikkiin suuntiin rungossa niin se kulkee hyvinkin eri matkoja siinä. Tällöin ne aallon jämät eivät edes tule samaan aikaan takaisin sinne kielen juureen.
 
Se miksi akustisessa kitarassa runko taas vaikuttaa, on se että kaikukopan rakenne ja mittasuhteet värisyttävät ilmamassaa, joka toimii vahvistuksena ja väristyyää puolestaan kantta ja siinä olevaa tallaa yhtenä entiteettinä. Siis totaalisen eri asia kuin liimailla jotain vahvistamattomia minienergioita epämääräiseen tahtiin kiinteässä bodyssä.
 
Asia2. Yksi mikä hämää meitä kitaristeja on se, että täälläkin on testeissä havaittu kitaramikeissä mikrofonisia ominaisuuksia (huutelu ja kolina kuuluu mikistä, vaikka kielet on sammutettu). Tutkin mikkivalmistajien sivuja ja ilmiö on aivan yleinen vahaamattomille mikeille. Kuten esim.tuossa mun vanhassa gibson lp customissa. Nykyään gibsonkin vahaa mikit, eikä tätä 'heleydeksi' ja äänen 'aukinaisuudeksi' kuultavaa häiriötä ole.
 
Jos et tiedä onko mikkisi vahattu, niin siinä voi olla yksi niistä lukuisista syistä, jonka vuoksi luulet kitaran vahvistetun saundieron johtuvan puista. Minä en ainakaan ole avannut pleksejä ja tutkinut omien kitaroiden mikkejä.

 
Monesti luonnonilmiöiden vaimennukset ovat ajan suhteen logaritmisiä, suurin osa vaimennuksesta tapahtuu ilmiön alussa.
.
Laulava Kylätohtori
18.03.2015 15:54:11
http://www.hs.fi/tiede/a1426566226466?ref=hs-art-luetuimmat-#1
 
Tuosta artikkelista tuli jotain mieleen, joku ketju Mnetissä, mutta en nyt saa mieleen, mikä se oli... :)
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
FensonGibder
18.03.2015 16:46:10
mattim: Monesti luonnonilmiöiden vaimennukset ovat ajan suhteen logaritmisiä, suurin osa vaimennuksesta tapahtuu ilmiön alussa.
 
Mä aattelin kirjottaa sen tohon postaukseen, mutta yritin pitää tieteellisen osan minimaalisena, ettei tule näppylöitä joillekin.
Riffi, nyt.
2randpo
18.03.2015 17:57:30 (muokattu 18.03.2015 17:58:15)
 
 
FensonGibder: Mä aattelin kirjottaa sen tohon postaukseen, mutta yritin pitää tieteellisen osan minimaalisena, ettei tule näppylöitä joillekin.
 
Jos muhun viittasit, niin olet ymmärtänyt väärin sen, mitä kirjoitin palstan "tieteellisyydestä." Tieteestä ei tule minulle näppyjä senkään takia että olen toiminut tutkijana vuosia, mm. Suomen Akatemiassa ja Tutkijakollegiumissa.
 
Tämä kun ei vaan ole tiedepalsta vaan pyrkii yleistajuiseen keskusteluun, jossa kaikki osallistujat ovat samanarvoisia.
 
Olen siis viitannut aiemmin "tieteellisyydellä" keulimiseen siksi, että kukaan ei omista totuutta. Ei edes ammattitutkija käytä tiedettä keppihevosena oman agendansa ajamiseen. Tai ei ainakaan pitäisi.
 
Ja tämän kaiken sanon yleisesti osoittamatta sitä kenellekään erityisesti, omana mielipiteenäni. Siitäkin saa olla eri mieltä.
 
Sitä paitsi mun mielestä noilla Toledoilla jne on paikkansa tässä keskustelussa. Ei siinä mitään. Kyse on myös keskustelun sävyistä, tyylistä, ja painotuksista sekä toisten huomioon ottamisesta myös tyylillisesti.
Insanely happy
FensonGibder
18.03.2015 18:49:07
2randpo: Jos muhun viittasit, niin olet ymmärtänyt väärin sen, mitä kirjoitin palstan "tieteellisyydestä." Tieteestä ei tule minulle näppyjä senkään takia että olen toiminut tutkijana vuosia, mm. Suomen Akatemiassa ja Tutkijakollegiumissa.
 
Tämä kun ei vaan ole tiedepalsta vaan pyrkii yleistajuiseen keskusteluun, jossa kaikki osallistujat ovat samanarvoisia.
 
Olen siis viitannut aiemmin "tieteellisyydellä" keulimiseen siksi, että kukaan ei omista totuutta. Ei edes ammattitutkija käytä tiedettä keppihevosena oman agendansa ajamiseen. Tai ei ainakaan pitäisi.
 
Ja tämän kaiken sanon yleisesti osoittamatta sitä kenellekään erityisesti, omana mielipiteenäni. Siitäkin saa olla eri mieltä.
 
Sitä paitsi mun mielestä noilla Toledoilla jne on paikkansa tässä keskustelussa. Ei siinä mitään. Kyse on myös keskustelun sävyistä, tyylistä, ja painotuksista sekä toisten huomioon ottamisesta myös tyylillisesti.

 
En mä sua tarkoittanut. Noh näet seuraavassa postauksessa ketä tarkoitin..
Riffi, nyt.
Yallup
18.03.2015 19:06:30
FensonGibder: Tässä päättelyssä on kaksi asiaa:
1 Lankkukitarassa runko ei häiritse kieltä. Se runko ja kaula vain vastaanottaa kieleltä joisesta tallaan tai satulaan osuuneesta energiaaallosta noin 1/1000 - 1/10000 kielen kokonaisenergiasta.
 
Tämän voi laskea aika tarkkaa suoraan siitä kauanko kieli soi. Jos se soi vaikka 5 sekuntia 500 hertsin taajuudella, niin silloin se amplitudi pienenee jokaisesta aallosta 1/2500. Tämä on tietenkin haarukka-arvio, koska kielen vaimenemisessa tapahtuu muutakin, einkä vaimeneminen ole lineaarista.
 
Joka tapauksessa, jos aallosta häviää pyöreästi 1/5000 osa kaulaan ja 1/5000 osa runkoon, jossa ne joutuvat eteenpäin liikkuakseen muokkaamaan teräksen ja puun atomirakennetta heiketen joka sentillä, niin eipä kovin suuresta muokkauksesta ole kyse.. Täytyy vielä muistaa, että sen energian pitää vielä rungossa kierrettyään päästä pusertumaan takaisin sinne kieleen muokkaamaan sitä. Koska aalto jakautuu aina tasaisesti kaikkiin suuntiin rungossa niin se kulkee hyvinkin eri matkoja siinä. Tällöin ne aallon jämät eivät edes tule samaan aikaan takaisin sinne kielen juureen.
.

 
Tuo nyt ei kuitenkaan pidä tosielämässä paikkaansa. Kokeilitko minun tekemää testiä, jossa energiaa kulkee mieluummin kymmenissä prosenteissa bobyn ja kielen välissä. Noin pienillä energioilla body ei paljon värisisi, jota se kuitenkin tekee. Mistä hihasta vetäisit nuo luvut?
 
Helpointa on näpäyttää ylä e:tä ja katsoa mitä alempana tapahtuu. Mitä vahvistimesta kuuluu, kun ylä e:n demppaa. Joku kumma kyllä pani ala E:n värähtelemään. (Paitsi ehkä stratossa, jossa seuraava oktaavi on tehokas.)
"Tosta se taitaa lähteä.."
Gabe
18.03.2015 19:26:43
Mietinkin että on Fenson ollut pari päivää kumman hiljainen mutta sehän olikin käyttänyt tämän ajan lukemalla ja tallentamalla tohtorin vanhoja tekstejä.
 
Mitä jos nyt ei kuitenkaan muistella vanhoja, ylilyöntejä kun kävi itse kullekin. Ei nyt ainakaan täytetä tätä jo lähes asialliseksi muuttunutta säiettä tällaisilla jättikoosteilla. Ehkä olisi meille kaikille miellyttävämpää jos jatkat tohtorin kosiskelua jatkossa pikaviesteillä. Pyritään pitämään tämä keskustelu nyt jatkossa erillään kenestäkään henkilöstä ja puhutaan aiheesta. Tämä olisi ihan oikeasti mielenkiintoinen.
FensonGibder
18.03.2015 19:41:14
Yallup: Mistä hihasta vetäisit nuo luvut?
 
Ei hihasta vaan 1 Hz on yksi aalto per sekunti. Kielissä hertsejä on luokkaa 100-5000
 
Aallon osuessaan tallaan tai satuulaan se heijastuu, luovuttaen pienen osan energiasta pois värähtelevästä kielestä. Koska kielet soi muutamasta sekunnista kymmeniin sekunteihin saa harukoitua aika tarkkaan paljonko energian siirtymistä tapahtuu kaulaan ja tallaan (eli vaimentumista), ennenkuin kieli pysähtyy lopullisesti.
 
Ohuilla kielillä luvut on erilaiset kuin bassokielillä, mutta halusinkin vain osoittaa tuon energiamäärän pienuuden siellä rungossa. Siitäkin vain osa muuttuu värinäksi ja loput lämmöksi.
Riffi, nyt.
Laulava Kylätohtori
18.03.2015 19:50:01
Huomaatkos, Fenson, että täällä on aina asiallista keskustelua, kun sinä et ole paikalla. Sattumaako? Ja jos ei muuten saa riitaa, niin postaat jotain vanhoja postauksia, jotka eivät todellakaan kiinnosta ketään.
 
Antaisitko jo olla? Olísiko mitenkään mahdollista?
Believe what you want, it doesn't mean you're right...
FensonGibder
18.03.2015 19:51:00
Gabe: Mietinkin että on Fenson ollut pari päivää kumman hiljainen mutta sehän olikin käyttänyt tämän ajan lukemalla ja tallentamalla tohtorin vanhoja tekstejä.
 
Mitä jos nyt ei kuitenkaan muistella vanhoja, ylilyöntejä kun kävi itse kullekin. Ei nyt ainakaan täytetä tätä jo lähes asialliseksi muuttunutta säiettä tällaisilla jättikoosteilla. Ehkä olisi meille kaikille miellyttävämpää jos jatkat tohtorin kosiskelua jatkossa pikaviesteillä. Pyritään pitämään tämä keskustelu nyt jatkossa erillään kenestäkään henkilöstä ja puhutaan aiheesta. Tämä olisi ihan oikeasti mielenkiintoinen.

 
Joo, kyllähän mekin känättiin, mutta sulla tuossa keskustelussa oli selvästi joku järki ja päättely takana - se ei ollut vähättelevää ja toistavaa.
 
Musta tämä aihe on tosi mielenkiintoinen, ja triidin osallistujamäärästä sekä vähänkin nettiä selailemalla näkee, että meitä on paljon. Siksi on harmi, jos niiden (en tarkoita tässä nyt itseäni) joiden anti on m-netin arvoista jää 84 sivun sokkeloihin täysin pimentoon. Ei kukaan lue tuota triidiä, eikä löydä tuolta mitään..
 
En olisi nostanut näitä postauksia muuten mutta noista selvästi näkee, että jos ei perustella omia väitteitä tai edes yritetä hakea tukevaa tietoa, niin se muuttuu pelkäksi muiden polkemiseksi. Rakentava olkoon tämän antitermi.
 
Rölölle on varmasti omat kanavat täälläkin?
Riffi, nyt.
Sarko
18.03.2015 19:55:23
Ikiliikkuja, se on keksitty. Jo pelkän vähättelyn, passiivisaggressiivisen vittuilun sekä pehmeästi verhoiltujen henkilökohtaisten loukkausten energialla voitaisiin valaista Ruokankaan mojopuuvarasto 300 vuodeksi.
"You know the whole deal with tearing down the old to make room for the new? Well, music isn't city planning." - Grant Hart
FensonGibder
18.03.2015 19:55:43
Laulava Kylätohtori: Huomaatkos, Fenson, että täällä on aina asiallista keskustelua, kun sinä et ole paikalla. Sattumaako? Ja jos ei muuten saa riitaa, niin postaat jotain vanhoja postauksia, jotka eivät todellakaan kiinnosta ketään.
 
Antaisitko jo olla? Olísiko mitenkään mahdollista?

 
Joo en mä postaa sulta mitään enää. Oot varmaan ihan ok kaveri, mut nää triidit menee pilalle jos vaan jauhaa samaa kymmeniä sivuja.
 
Mäkin koitan parantaa omaa keskustelukykyä jos säkin lupaat?
Riffi, nyt.
GiovanniDiRondo
18.03.2015 20:17:52
 
 
Mielestäni tämä kaveri puhuu kauniisti puun käyttämisestä soitinten valmistamisessa.
 
www.youtube.com/watch?v=gXp3WStesOA
JaaGeRMaisTeR
18.03.2015 20:26:51 (muokattu 18.03.2015 20:27:32)
Kyllä tässä sen verta pähkäilin, että kyllä sillä puulla on vaikutusta soundiin. Ainakin vähän. Pönttö turta keskusteluista ja juutuuppi videoista. Muuan muutama itseä fiksumpikin on näin todennut joten uskon tähän.
 
E: Niin jatkakaa te vain. Minä pitäydyn tässä päätöksessä. :)
Mr. Speed
18.03.2015 20:46:31
FensonGibder: Ei hihasta vaan 1 Hz on yksi aalto per sekunti. Kielissä hertsejä on luokkaa 100-5000
 
Aallon osuessaan tallaan tai satuulaan se heijastuu, luovuttaen pienen osan energiasta pois värähtelevästä kielestä. Koska kielet soi muutamasta sekunnista kymmeniin sekunteihin saa harukoitua aika tarkkaan paljonko energian siirtymistä tapahtuu kaulaan ja tallaan (eli vaimentumista), ennenkuin kieli pysähtyy lopullisesti.
 
Ohuilla kielillä luvut on erilaiset kuin bassokielillä, mutta halusinkin vain osoittaa tuon energiamäärän pienuuden siellä rungossa. Siitäkin vain osa muuttuu värinäksi ja loput lämmöksi.

 
Toi 1/1000 - 1/10000 kokonaisenergiasta on silti aika erikoinen haarukka. Vai meinaatko, että kielen ilmanvastus on merkittävämpi hidastaja kuin bodyyn vuotava värähtely? Tuossa jo mainittiinkin, että on aika epätodennäköistä että noin pieni energiamäärä jaksaisi saada vaikkapa 4 kg Les Paulin resonoimaan.
 
Tätä keskustelua lukiessa sitä vain miettii, että mikä useilla on ongelmana. Käytäntö unohdetaan täysin. Usko jo pois, että se Toledon tutkimus ei todellakaan ole kattava, vaan oikeasti todella heikkotasoinen tutkimus, joka vaikuttaa hyvin paljon "sinne päin" tehdyltä. Tässä on muutama ihminen jo tehnyt ihan empiirisiä kokeita, jotka mun linkkien lisäksi sotii tuota Toledon tutkimusta vastaan, samoin kuin Toledon tutkimustulokset sotivat sen loppupäätelmiä vastaan.
 
"Tutkimus", joka on hätäisesti kirjoitettu, jossa on itse tutkimusdataa todella vähän, jossa käytetty mikrofoni on "joku random joka löytyi yliopistosta", jossa käytetystä kitaramikistä ei ole mitään muuta tietoa kuin dc resistanssi, jossa akustinen signaali on mitattu ankkuroimatta kitaraa mihinkään. Kriittinen ajattelu on tieteen ja kehityksen perusta. Tämä pitää muistaa perinteitä rikkovissa jutuissa, ja erityisesti niissä. Jotkut tuntuvat rakastavan järisyttämisestä ihan järisyttämisen ilosta ja objektiivisuus häviää sensaation mahdollisuudelle.
 
Kerro minulle, miten kuvaajan, jossa on x-akselilla taajuus ja y-akselilla äänenvoimakkuus, voi tulkita väärin? Siitä näkee eri taajuuksien voimakkuun signaalissa. Signaalit eroavat toisistaan paikoitellen jopa 10 desibelin voimakkuudella. Miten sitä luetaan väärin? Onko tämä sitten sitä akateemista lukutaitoa, että dumataan tuo ero merkityksettömäksi?
http://www.sieni.us/?id=38
FensonGibder
18.03.2015 21:20:35
Mr. Speed: Toi 1/1000 - 1/10000 kokonaisenergiasta on silti aika erikoinen haarukka. Vai meinaatko, että kielen ilmanvastus on merkittävämpi hidastaja kuin bodyyn vuotava värähtely? Tuossa jo mainittiinkin, että on aika epätodennäköistä että noin pieni energiamäärä jaksaisi saada vaikkapa 4 kg Les Paulin resonoimaan.
 
Tätä keskustelua lukiessa sitä vain miettii, että mikä useilla on ongelmana. Käytäntö unohdetaan täysin.

 
Mun mielestä taas täällä on ollut liikaa sitä empiriaan pohjautuvaa päättelyä. Makuasia.
 
Usko jo pois, että se Toledon tutkimus ei todellakaan ole kattava, vaan oikeasti todella heikkotasoinen tutkimus, joka vaikuttaa hyvin paljon "sinne päin" tehdyltä. Tässä on muutama ihminen jo tehnyt ihan empiirisiä kokeita, jotka mun linkkien lisäksi sotii tuota Toledon tutkimusta vastaan, samoin kuin Toledon tutkimustulokset sotivat sen loppupäätelmiä vastaan.
 
Se Toledo on mainittu täällä aika monta kertaa ja lähinnä vastustajien postauksissa. Älkää juuttuko turhaan siihen; ulle se on vain yksi peruste mielipiteelleni kaikkien muiden joukossa.
 
Olen listannut aiemmin jo noissa triideissä omaan mielipiteeseen vaikuttavia juttuja mutta kerrataan:
- mittaustulokset ja asiaa mitanneiden johtopäätökset
- kolmen customkitaravalmistajan vakuuttelut
- kitaraopettajien vakuuttelut
- sokkovideotestit
- sähköskitalta kuullostava tiskipöytä
- kaikkien yllämainittujen videoiden like-painallukset ylittävät moninkertaisesti unliket; eli kyllä ne herättävät vastakaikua enemmistössä katsojista
- oma fysikaalinen näkemys asiasta ja teorioiden todennäköisyys
- oma empiria
- kaikkien täällä myöntämä näkemys, että kenenkään mielestä ero ei ole iso, monet jopa kyselevät että mikäs ero tässä nyt pitäisi sitten olla se kvalitatiivinen raja.
 
Kerro minulle, miten kuvaajan, jossa on x-akselilla taajuus ja y-akselilla äänenvoimakkuus, voi tulkita väärin? Siitä näkee eri taajuuksien voimakkuun signaalissa. Signaalit eroavat toisistaan paikoitellen jopa 10 desibelin voimakkuudella. Miten sitä luetaan väärin? Onko tämä sitten sitä akateemista lukutaitoa, että dumataan tuo ero merkityksettömäksi?
 
Siinä käyrän esityksessä oli mielestäni se huono puoli, että skittamikkien ja akustisen mikrofonin käyrä olivat omissa taulukoissa. Koska juuri näitä vertaamalla näkee, ettei se rungon värähtelystä johtuva akustinen ääni 'syö' niitä samoja taajuuksia vahvarin äänestä. Ne eivät seuraa toisiansa ollenkaan. Jos akustinen ääni on voimakasta yhdessä taajuudessa, niin sen pitäisi olla pois vahvarin äänestä. Näin ei voi mittauksista lukea.
 
Jos taas katsoo vain sitä vahvistimen käyrää jossa on leppä ja saarni, niin siinä näkyvä ero puilla ei ole merkitsevä tutkijan mielestä. En osaa siihen muutakaan sanoa.
 
2 niistä sun kolmesta linkistä oli jo kerran pari aikaisemmin tuossa triidissä esillä, mutta ne jorinat niistä hukkui sinne 84 sivuun.. Se kolmas oli mielenkiintoinen niistä mikkivertailuista, ja luin sen eilen kahlatessa triidiä uudestaan. Siinäkään ei mahkonki vs. leppä kansilla löytynyt eroa korkeammilta kieliltä. Mutta botnessa oli löydetty käsittääkseni jotain eroa.
Riffi, nyt.
FensonGibder
18.03.2015 21:26:24 (muokattu 18.03.2015 21:27:06)
Mr. Speed: Toi 1/1000 - 1/10000 kokonaisenergiasta on silti aika erikoinen haarukka.
 
Unohdin vastata tähän.
 
Eli tuo johtuu siitä kielen taajuustasosta. Esimerkki:
Bassokielessä aalto osuu esim 100 kertaa / sekunti siihen tallaan ja ponnahtaa talkaisin.
Korkea E-kieli soi vaikka 500 hz. Siis aalto törmää 500 kertaa sekunissa tallaan.
 
Siksi haarukka: bassokieli luovuttaa energiaa harvemmin (ja soi pitempään) kuin ohuet kielet.
Riffi, nyt.
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)