Aihe: Mitä tarvitsen vielä..? Apua kaivataan !
1
Dr. Lazer
22.11.2002 14:13:08
Jeps, eli nyt kaivataan neuvoa.
 
Miula on tarkoitus käydä nauhoittelemaan omia juttuja ihan analogisesti, käyttäen ns. pelkkää hardwarea.
 
Mitä miulla on: - Kitara, vahvistin + efektispeduja
- neliraituri
- syntsa ja rumpukone ( kohtpuoliin )
 
Eli mitä ma vielä varsinaisesti tarviin aloittaakseni suht yksinkertaisella setupilla ( ihan vain luomistyö mielessä, äänenlaatu/hifistely on tässä vaiheessa toissijaista )?
 
Tai mitä miun vielä kannattaisi hankkia..?
 
Tarkoitus on päästä mahdollisimman huokealla ja yksinkertaisella tavalla alkuun.
Tietokoneet ei ole koskaan napannutkaan, eli softajutuista en perusta/tiedä ylipäätään mitään.
Ja hardware työskentely kiinnostaa muutenkin enemmän.
 
Kandeisko vielä hankkia joku mikki kenties, tai sampleri tai pikkumikseri tai jotain...
 
Muistakaa, ihan puhtaasti musiikin ilosta ja amatöörimielellä ollaan liikkeellä, mistään kotistudion rakentelusta ei ole kyse, ainakaan vielä.
 
Oon vaan soitellut ja kehitellyt biisejä ja pitänyt hauskaa musiikin parissa, nauhoittamisesta en tiedä käytännössä juuri mitään.
 
Eli jos tartten edes vaikka jotain pikkuista liitintä, niin mainitkaa vaan, olen näistä hommista suht ulalla, ja ois kiva päästä alkuun edes jonkinlaiselta pohjalta...
 
Neuvokaa neuvotonta, jooko =)
"The message is; 'THERE IS NO MESSAGE'" D.Townsend
kivi
22.11.2002 14:29:18
No, jos siinä neliraiturissa on mikseriosa, niin sillähän sitä sitten on hyvä pärjätä.
 
Ensiksi tulisi mieleen, että mikki (tai mieluummin kaksi) olisi se ensisijainen hankinta. Kaksi sitä varten, että samaakin äänilähdettä kahdella mikillä äänittäen oppii paljon enemmän kuin yhdellä mikillä - se on niin paljon vaikeampaa:-)
 
Seuraava hankinta saattaisi sitten olla joku delaypedaali. Mieluummin erillinen kaikupoljin, kuin multiefekti. On simppelimpi, ja jälki on parempaa kun koko ajan tiedät mitä teet, etkä vaan valitse niitä yksinään parhaan kuuloisia juttuja...
 
Ja sulle myös suosittelisin J. Pekka Mäkelän uunituoretta kirjaa "Kotistudio". Kun tuollainen kirja nyt lopulta on suomeksi saatu julkaistuksi. Anteeksi että mainostan omaa lehmääni ojassa, mutta tuota kirjaa mainostaisin vaikken saisikaan rojalteja kirjan myynnistä.
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)    
Jabe
22.11.2002 14:30:06 (muokattu 22.11.2002 14:36:16)
 
 
Ensiksi, tuo neliraitamankka on edelleenkin ihan hyvä lähtökohta, vaikka monet on siirtyneetkin tietokonepohjaisiin kotipajoihin. Neliraiturilla voi opetella äänittämistä ja sovittamista ja biisintekoa jne.
 
Mitä sitten tarvisit lisää? Jos siinä neliraiturissa on jo toimiva mikseriosuus, niin sitten et tarvitse erillistä mikseriä. Kuuntelu pitää sen sijaan jotenkin järjestää. Siis jotkut monitorikaiuttimet ja jotkut kuulokkeet. Molemmista on ollut omia threadejä, hae niistä vinkkejä (omaan budjettiisi sopien). Sitten mikrofoneihin. Sinuna hankkisin ihan ensimmäisenä jonkun dynaamisen perusmikin, Vaikkapa Shure SM58 tai SM57. Sillä voi äänittää kitaravahvistinta ja lauluakin. Jos budjetissa piisaa, niin sitten joku parempi mikrofoni laulun äänittämiseen. Pääsääntöisesti paras on joku laajakalvoinen kondensaattorimikrofoni (näistäkin on ollut muistaakseni oma thread). Viimeiseksi, joku yleisreverb olisi hyvä olla pajassa kuin pajassa. Siis joku efektiverme, josta saa ainakin hyvän reverb -kaiun lauluun jne. Tuommoisia yhden räkkiunitin kokoisia vermeitä on Alesiksella, Lexiconilla jne. Koita löytää niistä joku budjettiisi mahtuva.
 
Näiden lisäksi on tietysti on hyvä olla kaikkea sälää ja roipetta. Ainakin tarpeeksi piuhoja kaikkien laitteiden välille, ns. pop-suoja laulumikin eteen, tukeva mikkiständi jne.
 
Kitaran äänittämisestä vielä erikseen: paras tapa äänittää sähkökitaraa on mikittää vahvistin (siis jos on hyvä soundi vahvistimessa jne.). Se voi kuitenkin kerrostaloasunnossa olla liian äänekäs tapa. Jos tähän ongelmaan törmäät, niin harkitse sitten jotain mallintavaa etuvahvistinta (esim. Line6 POD). Niilläkin saa ihan asiallista jälkeä.
 
EDIT: Jaha, Kivi ehti ensin. Tuon kirjasuosituksen voin kyllä allekirjoittaa. Joku yleisopus aiheesta on hyvä olla. Ei tarvitse kaikkea keksiä itse, kun lukee kirjoista vinkkiä (ja tuo mainittu on hyvä ja vielä suomenkielinen). Efektipuolella pysyn kyllä omassa suosituksessani yhdestä multiefekti -räkkivermeestä (josta saa siis ainakin asiallisen reverbin). Minusta semmoinen kotipajassa on kuin pippuri keittiössä: peruskamaa, jotain säännöllisin väliajoin tarvitsee.
FastEddie
22.11.2002 14:35:00
 
 
Jeps, eli nyt kaivataan neuvoa.
 
Miula on tarkoitus käydä nauhoittelemaan omia juttuja ihan analogisesti, käyttäen ns. pelkkää hardwarea.
 
Mitä miulla on: - Kitara, vahvistin + efektispeduja
- neliraituri
- syntsa ja rumpukone ( kohtpuoliin )
 

 
Neuvokaa neuvotonta, jooko =)

 
Sulla on jo hyva kattaus. On soittimet ja laite milla tallentaa.
Tarvitset viela laitteet, jolla saat oikeaa aanta sahkoiseksivarahtelyksi ja sahkoisenvarahtelyn takaisin aaneksi.
Eli suomeksi; mikki ja monitorit (kaiuttimet tai kuulokkeet).
 
Moisella systeemilla paasee jo kauas, monta levya on tehty kasettineliraiturilla.
kivi
22.11.2002 14:42:32 (muokattu 22.11.2002 14:44:58)
Kuuntelu pitää sen sijaan jotenkin järjestää. Siis jotkut monitorikaiuttimet ja jotkut kuulokkeet. Molemmista on ollut omia threadejä, hae niistä vinkkejä (omaan budjettiisi sopien
 
Jep. Kotistereoillakin voi kuunnella, jos ja kun muistaa ottaa ne kaiuttimet pois kirjahyllystä:-)
Voi olla hyväkin, että kuuntelu on valmiiksi tuttu muusta musiikinkuuntelusta. Ja aina kun stereoilla kuunnellaan, niin EQ:t keskelle ilman mitään korostuksia, ja se loudness-nappi pois päältä.
 
Mutta kuulokkeet ovat pakkojuttu. Ja ei mitään korvalappuvirityksiä tai nappikuulokkeita, vaan kunnolliset puoliavoimet, jotka päässä viihtyy sen sata ja tuhat tuntia. Itse tykkään Sennheiserin halvimmistakin HD-sarjan luureista käyttöluureina - ne ovat paljon mukavammat kuin tasaisentarkan AKG K240:t joita myös käytän.
 
EDIT: ok - räkkiefekti on ihan ok. Mutta hei - mieluummin vaikka microverb tai vastaava räkkikaiku, kuin joku all-in-one -härpätin joka tekee tuhat ja yksi huonoa särösoundia;-)
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)    
Dr. Lazer
22.11.2002 15:37:31
Siinä tulikin jo paljon hyvää neuvoa. Kiitos !
 
Miulla on ostoslistalla tuo Bossin DD-3 delay pedaali.
Vahvistimen virkaa toimittaa Voxin Cambridge 15, johon olen ollut erittäin tyytyväinen. Siinä pikkuvermeessä on muuten yllättävän hyvä tremolo =)
 
Ja nuista mikeistä, ajattelin juuri noita shuren sm57:ja sekä 58:ja. 58 on ilmeisen hyvä laulumikki, ja 57 kuulemma ensisijaisesti skeballe ( tosin laulukin onnistuu jos laulaa tarpeeksi lähellä mikkiä ).
 
Ajattelinkin että pari 57:aa olisi varmaan aika jees.
 
Mitkä olisivat sellaiset hyvät pikkumonitorit, halvat mutta kuitenkin tasokkaat?
 
Ja toi kirja pitää kyllä ostaa heti, mistä sellaisen saisi vaikkapa näin netitse tilattua..?
"The message is; 'THERE IS NO MESSAGE'" D.Townsend
Ukko
22.11.2002 18:07:36
 
 

Eli mitä ma vielä varsinaisesti tarviin aloittaakseni suht yksinkertaisella setupilla ( ihan vain luomistyö mielessä, äänenlaatu/hifistely on tässä vaiheessa toissijaista )?

Ekana tulee mieleen luomistyön kannalta tämä sovitus työn ongelma. Eli olet tehnyt biisin ja rummut ja syntikka on jo nauhalla. Sitten nauhoitat onnistuneen kitaran jota et tahdo pyyhkiä pois mutta rummut menee uusiksi. Minkäs teet ? Silloin on ratkaisuna smpte laatikko jonka avulla saat saat rummut korjattua uusin puihin. Ongelma on vaan se että yksi raidoista on jo mennyt synkan äänittämiseen. Toisaalta et tarvi syntikalle ja rummuille ääniraitaa ollenkaan kun käytät sekvensseriä, joko syntikan omaa, jos siinä on sellainen on tai sitten erillistä lootaa. Tietsikka ajais senkin asian paremmin.
Jabe
22.11.2002 18:33:41 (muokattu 22.11.2002 18:35:36)
 
 
Mitkä olisivat sellaiset hyvät pikkumonitorit, halvat mutta kuitenkin tasokkaat?
 
Itselläni on käytössä suunnilleen semmoinen ratkaisu, jota Kivi edellä kuvaili (varmaan kyllä tietämättömänä minun vermeistäni). Kaiuttimina minulla on OR 130 hifikaiuttimet ja vahvistimena tavallinen Pioneer viritinvahvistin. Kuulokkeina minulla on Sennheiser HD 525'set. Nämä on siis kaikki tuommoista keskivertoa laadukkaampaa kotistereokamaa. (Ja suurin puute minun muuten aika laadukkaassa kotipajassani :) Mutta joku tämän tasoinen ratkaisu voisi olla sinun edellä kuvailemassa pajassa ihan-ok-ratkaisu. Voit tietenkin investoida myös pieniin studiomonitorikaiuttimiin. Yhdellä kaverillani on mainosmusapajassa Tannoy Reveal -kaiutinpari. Hyvältä kuulostavat, ja hinta thomanilla taitaa olla vain joku 250 euroa (muistaakseni - tsekkaa itse).
Dr. Lazer
25.11.2002 11:36:16
Kuulemma nuo K240:set on hyvät luurit kotinauhoitteluun.
 
Mites muuten tuo sekvensseri..? Kyllähän se ilm. helpottaisi hommaa, mutta onko kuinka must, niinsanotusti.
 
Synassa ei ole sekvensseriä, joten erillislaitteesta olisi kysymys. En vaan oikein usko että saisin sitä enää budjettiini mahdutettua.
 
Eli valaiskaa, onko noi hommat sitten kuinka hankalia ilman tuota sekvensseriä, vai pärjäileekö sitä ilmankin..?
 
Ilman sekvensseriä vääntämisessä olisi tietty omat haasteensa =)
"The message is; 'THERE IS NO MESSAGE'" D.Townsend
jPekka
25.11.2002 11:47:01
 
 

 
Ja toi kirja pitää kyllä ostaa heti, mistä sellaisen saisi vaikkapa näin netitse tilattua..?

 
Tämä ei ole mainos, vaan yleisönpalvelua... 8-)
 
Eli kustantajan nettisivut postimyyvät tuotakin kirjaa:
http://www.likekustannus.fi/kirjakeko/tiedot.php?id=733
 
.
Jabe
25.11.2002 15:07:12
 
 
Mites muuten tuo sekvensseri..?
 
Sekvensseri on se verme, johon ohjelmoidaan ja joka soittaa äänimoduleiden ääniä haluttuun aikaa halutulla voimakkuudella. Tässä puhutaan siis MIDI-puolesta. Esim. työasemasyntsassa tai rumpukoneessa on mukana sekvensseri. Sen tyyppiseen työskentelyyn, mitä nyt kuvailet ja haet, tarvitset mielestäni yhden laitteen, jossa on sekvensseri. Esim. rumpukoneen.
 
Voit työskennellä vaikka näin: ohjelmoit haluamasi rumpukompin ja annat sekvensserin soittaa sitä. Samalla soitat syntsalla vaikkapa haluamasi keyboardmaton "vapaalla kädellä" sisään, ja äänität rummut ja keyboardin neliraiturin raidoille 1 ja 2 yhtenä stereoparina. Sitten raidalle 3 skittaa ja raidalle 4 laulua. Esimerkiksi näin.
 
Jos hankit ns. työasemasyntsan, jossa on sekvensseri, niin voit ensin duunata kaikki MIDI-pohjaiset jutut valmiiksi siinä työasemassa joko ohjelmoimalla tai soittamalla livenä. Sitten kun olet niihin tyytyväinen, niin äänität ne pohjiksi raidoille 1 ja 2, jatkat kitaraosuuksiin jne.
 
Tietenkin voi työskennellä myös tykkänään ilman sekvensseriä, mutta sitten pitää jotenkin soittaa sisään ne rummut ja muut osuudet "livenä". Tämähän onnistuu vaikkapa pädejä naputtelemalla tms., mutta ei ole mielestäni kovin fiksu tapa. Yhden miehen (tai naisen) pajassa kannattaa yleensä ensin äänittää joku sekvenssoitu pohjaraita, johon sitten alkaa ymppäämään muita osuuksia (skittaa, laulua jne.)
Dr. Lazer
25.11.2002 16:08:14

Sekvensseri on se verme, johon ohjelmoidaan ja joka soittaa äänimoduleiden ääniä haluttuun aikaa halutulla voimakkuudella. Tässä puhutaan siis MIDI-puolesta. Esim. työasemasyntsassa tai rumpukoneessa on mukana sekvensseri. Sen tyyppiseen työskentelyyn, mitä nyt kuvailet ja haet, tarvitset mielestäni yhden laitteen, jossa on sekvensseri. Esim. rumpukoneen.
 
Voit työskennellä vaikka näin: ohjelmoit haluamasi rumpukompin ja annat sekvensserin soittaa sitä. Samalla soitat syntsalla vaikkapa haluamasi keyboardmaton "vapaalla kädellä" sisään, ja äänität rummut ja keyboardin neliraiturin raidoille 1 ja 2 yhtenä stereoparina. Sitten raidalle 3 skittaa ja raidalle 4 laulua. Esimerkiksi näin.
 
Jos hankit ns. työasemasyntsan, jossa on sekvensseri, niin voit ensin duunata kaikki MIDI-pohjaiset jutut valmiiksi siinä työasemassa joko ohjelmoimalla tai soittamalla livenä. Sitten kun olet niihin tyytyväinen, niin äänität ne pohjiksi raidoille 1 ja 2, jatkat kitaraosuuksiin jne.
 
Tietenkin voi työskennellä myös tykkänään ilman sekvensseriä, mutta sitten pitää jotenkin soittaa sisään ne rummut ja muut osuudet "livenä". Tämähän onnistuu vaikkapa pädejä naputtelemalla tms., mutta ei ole mielestäni kovin fiksu tapa. Yhden miehen (tai naisen) pajassa kannattaa yleensä ensin äänittää joku sekvenssoitu pohjaraita, johon sitten alkaa ymppäämään muita osuuksia (skittaa, laulua jne.)

 
Ahaa... Silleen siis =)
 
Hienoa kun porukka jaksaa vaivautua selittämään vasta-alkajillekin, tässä on jo selvinnyt monta pikkujuttua jotka on ollut jokseenkin hämärän peitossa.
 
Tuo rumpukone ajanee sitten asiansa sillä sekvensseripuolella.
 
Kun tuo kirja sitten kolahtaa kohta postiin, niin pääsee sitä opusta sitten ahmimaan =)
"The message is; 'THERE IS NO MESSAGE'" D.Townsend
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)