Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Aktiivimikin ja preampilla ryyditetyn passiivimikin ero?
1
kalakukko
02.04.2014 10:58:43 (muokattu 02.04.2014 11:04:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mo!
 
Eli jos kerran aktiivimikeissä on patterilla hönkivä mikkietunen mukana, niin onko lopputulos teoriassa sama kuin passiivimikillä, jonka kaveriksi tuommoinen preamp on asennettu erikseen?
 
Ainakin EMG valmistaa nykyään näitä romppeita:
 
"The AB (Afterburner) is a push/pull booster with up to 20dB of preset variable gain, perfect for having fun with clean overdrive and distortion. It works with both active and passive pickups, "
http://www.musamaailma.fi/emg-ab-after-burner.html
 
"The ALX with ABQ EQ/Boost - the new Alexi Laiho signature model- is a newly designed EMG HZ passive model that includes the new ABQ EQ/Boost that features a push (to activate) / pull (to deactivate) control. The custom designed ABQ has a 3 band EQ which can be adjusted for creating different tone settings. In additon, the preamp output can be adjusted as well to add or subtract gain. "
http://www.musamaailma.fi/emg-alx-set.html
 
Taitaa tuossa Laiho signature paketissa oleva boosti olla jotain tuon After Burnerin kaltaista sillä erotuksella, että jonkinmoinen EQ mukana?
 
Mutta niin. Haulla löytyi jo jotain tuosta Afterburneristä, mutta onko kellään muuten kokemuksia näistä tai vastaavista? Sitten tuo teoriapuoli kiinnostaa. Käytännön eronahan on toki se, että tuon boostin voi kytkeä pois päältä, jolloin käytössä on taas passiivi/aktiivimikki normaalisti.
 
Vai onko nuo nyt kuitenkin kaksi täysin eri asiaa?
Jos asennan Jacksoniini tuommoisen After Burnerin valmiina olleen Duncan Designed tallamikin kaveriksi niin räjähtääkö Micro Cube kappaleiksi? :D
Myös Orangen Micro Terroria käytän treenivahvistimena ja ajattelin, että voisi kuulostaa ihan mojovalta, jos laittaa appelsiinista sopivat crunchit pohjille ja sitte boostattua signaalia kepistä.
 
Ei ole. Parilla kolmella hullulla vaan, ja sitten ne vaihtelee niitä aina että vaikuttaisi että olisi monta.
tommiot
02.04.2014 11:07:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

On se ihan eri asia. EMG:n mikeissä on differentiaalivahvistin, joka summaa aktiivisesti humpparin kaksi kelaa. Tällöin esimerkiksi kelojen epäbalanssi vaikuttaa resonanssipiikkeihin ihan eri tavalla.
 
phiit
02.04.2014 11:14:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noi onboard boostit nyt on aikalailla sama asia kuin clean boost pedaalimuodossa.. tosin EMG:t muuttavat kitaran matalaimpedanssiseksi jolloin kulkee signaali pitemmän matkaa puhtaampana ja häiriöttömämpänä.
 
jhlamm
02.04.2014 13:08:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse aikoinani mietin samaa. Nyt onkin tuossa alx odottamassa asennusta, kunhan kitara saapuu. Eipä ihan suoraa vertailua saa, kun kaikki EMG:n aktiivit on laitettu edeltä kiertoon.
 
Mitä nyt muistan ja kaverilla tuota boostattua mikki soittanut, niin vähän se on orgaanisemman kuuloinen, jos näin voi sanoa. Jotenkin se aktiivin oman vahvistus tekee steriilin soundin, se on sitten makukysymys miten siihen suhtautuu. Enemmän tuosta erillisestä piiristä tykännyt, kun on enemmän säädettävissä, miten boostataan ja saa halutessaan pois päältä.
 
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
PIM
02.04.2014 13:12:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Guitarfetish.com:sta löytyy myös monenlaista preamppia kitaraan asennettavaksi.
 
http://www.guitarfetish.com/Active-Preamps_c_51.html
 
En tyytynyt tavanomaiseen.
aristoteles666
02.04.2014 15:36:50
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aktiivimikkiä ei ole olemassakaan, kaikki mikit ovat passiivisia, toisissa on vain preamp tms perässä.
 
" mielestäni varmin merkki älykkään elämän olemassaolosta muualla maailmankaikkeudessa on se, että kukaan ei yritä ottaa meihin yhteyttä." lassi ja leevi.
Karvamammutti
02.04.2014 16:10:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: aktiivimikkiä ei ole olemassakaan, kaikki mikit ovat passiivisia, toisissa on vain preamp tms perässä.
 
Autoa ei ole olemassakaan, on vain kärry johon on asennettu moottori.
 
*ANGRILY FIXES BOW TIE*
LesPaul70
02.04.2014 17:21:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aristoteles666: aktiivimikkiä ei ole olemassakaan, kaikki mikit ovat passiivisia, toisissa on vain preamp tms perässä.
 
Samaa logiikkaa jatkamalla myöskään aktiivikaiuttimia ei ole olemassa.
 
Muutenkaan tuo "preamp perässä" ei anna kovin valaistunutta vaikutelmaa EMG:n toiminnasta.
 
Laudoista takki päälle vaan, sitten sä kelpaat manalaan.
freakingenius
03.04.2014 00:28:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lähinnä tuo Laiho setin boosti lisää volumea, jonka oikeastaan huomaa vain cleanilla soittaessa. Säröillä soittaessa saa kivan pikku boostin vaikka sooloon tai muuten vaan. Sitä eq:ta pääsee säätämään sieltä nupin alta.
 
ibnz
03.04.2014 09:33:37 (muokattu 03.04.2014 09:36:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse ajattelisin, että tuollainen volyymibuusti toimii parhaiten aika pienitehoisen mikin kanssa. Valmiiksi tehokas - esim. Super Distortion, JB tms. - pistää signaalin aivan tukkoon pienelläkin volumebuustilla. Ainakin, jos buusti on ns. clean boost, eli ei väritä saundia. OD-pedaali buustina perustuu ainakin osittain saundin värittämiseen: Tubescreamer -klooni leikkaa alataajuuksia ja korostaa keskiääniä (ehkä ylä-ääniäkin), jolloin saundi kirkastuu kauttaaltaan ja vaikuttaa selkeämmältä sekä läpileikkaavammalta miksauksessa.
 
Sikälikin tuo ALX, tai MM-04, vaikuttaa ehkä kitaraan parhaalta buustilta, että siinä voi tiettävästi valita taajuuden, jota buusti korostaa (resonance frequency) ja siten kompensoida liian matalalta puskevaa mikkiä. Siltikin parittaisin buustin vain aika kirkassaundisen ja matalatehoisen mikin kanssa - tyyliin Duncan Jazz tai Pearly Gates. Näinhän ne aktiivit toimivat tehtaalta lähtiessään. EMG 81 on esimerkiksi alikäämitty ja heikolla magneetilla varustettu blade-humbucker, jonka etuaste tekee melkein kaiken työn. Tämä on viisasta, sillä tehokas humppari on myös häiriöalttiimpi, ja buusti buustaa myös häiriösignaalin.
 
Edit: tiedän siis kokemuksesta, pistin LP:hen Duncan Pickup Boosteriin perustuvan etuasteen ja testasin sitä Duncan Custom tallassa. Suurin osa potikan kierrosta on aivan naurettavasti liikaa nykyisten jo valmiiksi herkkien vahvistimien kanssa. Päätin sitten käyttää sitä piezo-etuasteena. Siihen se toimiikin hyvin :)
 
DJ_Jummi
22.05.2014 13:03:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tätä oli sinänsä ihan mielenkiintoista lukea, koska ostin hiljattain MM-04:sen ja kaavailin kytkeväni sen SD Invaderiin. Ei sillä, ettäkö tarvisi lisää ulostuloa, kun jo muutenkin suuritehoisin passiivimikki, mitä ilmeisesti markkinoilla on ollut viimeiset 30 vuotta. Mutta just for the sake of "koska pystyn", niin pakko se on kokeilla.
 
PIM
22.05.2014 13:33:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei sen preampin tarvi välttämättä lisää volaa tuoda vaan itse enemmänkin arvostan sitä, että perinteisen tonepotikan tuottaman vaimennuksen sijaan sopivalla preampillä pystyy myös buustaamaan valittua taajuusaluetta. Kitarasta kun kitarasta irtoo ihan uusia sointeja kun laittaa esim. preampin, jossa on säädettävä middle ja diskantti leikkuri/boosteri.
 
En tyytynyt tavanomaiseen.
jhlamm
22.05.2014 13:38:11 (muokattu 22.05.2014 13:38:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PIM: Ei sen preampin tarvi välttämättä lisää volaa tuoda vaan itse enemmänkin arvostan sitä, että perinteisen tonepotikan tuottaman vaimennuksen sijaan sopivalla preampillä pystyy myös buustaamaan valittua taajuusaluetta. Kitarasta kun kitarasta irtoo ihan uusia sointeja kun laittaa esim. preampin, jossa on säädettävä middle ja diskantti leikkuri/boosteri.
 
Itsellä tuo alx boost asennettuna tuohon kyseiseen mikkiin. Voin sanoa, että hauskaa oli kokeilla kolmen vivun yhdistelmiä taajuuksien muokkaamiseen. Ei siitä kauheasti lisää gainia (säröä) tarttenut ottaa, mutta komeasti sai leikkaavaan ja todella (TODELLA!) tiukan soundin aikaiseksi melko pienellä vaivalla. Vahvistimesta ei tarttenut ruuvata kauheasti mitään.
 
EDIT: onkohan invaderia tehokkaampia X2N ja warpig? Ei tietoa, mutta uskoisin näin. Toki kaikissa jo enemmän kuin riittävästi tuota tehoa :D
 
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
DJ_Jummi
23.05.2014 06:47:51 (muokattu 23.05.2014 06:52:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jhlamm: Itsellä tuo alx boost asennettuna tuohon kyseiseen mikkiin. Voin sanoa, että hauskaa oli kokeilla kolmen vivun yhdistelmiä taajuuksien muokkaamiseen. Ei siitä kauheasti lisää gainia (säröä) tarttenut ottaa, mutta komeasti sai leikkaavaan ja todella (TODELLA!) tiukan soundin aikaiseksi melko pienellä vaivalla. Vahvistimesta ei tarttenut ruuvata kauheasti mitään.
 
EDIT: onkohan invaderia tehokkaampia X2N ja warpig? Ei tietoa, mutta uskoisin näin. Toki kaikissa jo enemmän kuin riittävästi tuota tehoa :D

 
Kiitos tiedosta- nyt voin hyvillä mielin pistää palikan kiinni.
 
Juu, taitaa se olla. Katsoin aluksi, että olisi ollut suuritehoisin, mutta katselinkin 8-mikkiä. Eli Warpig oli isotehoisin, XN2 hiukan Invaderia pienempi. Joka tapauksessa, valitsin Invaderin aivan muista syistä kuin puhdas ulostulo. Siinä on se oma, voimakas soundinsa ja ulkokuoriltaan erottuu omaksi edukseen. Puolitettunakin erittäin pureva ja puhdas.
 
TTV
23.05.2014 07:01:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

DJ_Jummi: Kiitos tiedosta- nyt voin hyvillä mielin pistää palikan kiinni.
 
Juu, taitaa se olla. Katsoin aluksi, että olisi ollut suuritehoisin, mutta katselinkin 8-mikkiä. Eli Warpig oli isotehoisin, XN2 hiukan Invaderia pienempi. Joka tapauksessa, valitsin Invaderin aivan muista syistä kuin puhdas ulostulo. Siinä on se oma, voimakas soundinsa ja ulkokuoriltaan erottuu omaksi edukseen. Puolitettunakin erittäin pureva ja puhdas.

 
Ei nuo käämiresistanssit ihan pelkästään kerro sitä "tehokkuutta", koska kyseessä on induktioon perustuva komponentti. Käämin rakenne ja sen kierrokset yhdessä sydänmagneetin ja napapalojen ja kielten kanssa muodostavat kokonaisuuden, jonka tehokkuutta oikeasti kuvaa Se outputtiin indusoitunut jännite, jonka kielen heilunta saa aikaan. Tähän vaikuttaa todella paljon mikin ja napapalojen etäisyys kielistä. Kuumakin mikki kuulostaa tehottomalta kunhan Se vaan on riittävän etäällä kielistä :-)
 
"Keep the metal scene alive" - Charles Schuldiner (R.I.P.), "You Love Me" - Dave Mustaine (Long live the King)
jhlamm
23.05.2014 15:37:30 (muokattu 23.05.2014 15:45:01)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Totta Tero turiset. Eipä eipä se vastus (impedanssi) kerro kuin osviitta kyvystä vastustaa virran kulkua (sisältäen siis langan resistanssin ja käämin induktiivisen reaktanssin). Tietysti virta on verrannollinen osittain ainakin resistanssiin, mutta vaihtovirrasta puhuttaessa taajuus myös taajuus vaikuttaa. Teho sinänsä on väärä sana, kun vaikuttavana tekijänä on enemmänkin juurikin käämin indusoitunut ulostulovirta. Innostuin tuossa avaamaan kirjan, joka käsittelee aihetta niin todettakoon vielä, että indusoituneen virran suuruus riippuu paljolti myös kielen värähtelynopeudesta eli millä nopeudella niitä on lyöty (duh...)
 
Muistaakseni vain dimarzio on ilmoitellut tarkalleen noita ulostulovirtoja, jotka nekin varmaan lienevät ainoastaan suuntaa antavia.
 
Appelsiineja ja omenoita... Miten sitten tarkalleen määrittää tommosen ulostulovirran suuruuden absoluuttisesti. Muistelen vaan omaa kokemusta noilla soittamisesta niin tuntui järjestykseltä Warpig, ja jaettuna kakkosena X2N ja invader... ehkä :D
 
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
luppa
23.05.2014 19:18:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jhlamm: Totta Tero turiset. Eipä eipä se vastus (impedanssi) kerro kuin osviitta kyvystä vastustaa virran kulkua (sisältäen siis langan resistanssin ja käämin induktiivisen reaktanssin).
 
Valmistajat ja myyjät (m.netin tori mukaanlukien) näyttävät ilmoittavan vain resistanssin, ei impedanssia, ja puhtaasta yleismittarilla mitattavissa olevasta resistanssista lienee tässäkin ketjussa puhuttu. Impedanssi on taajuuskohtainen.
 
Innostuin tuossa avaamaan kirjan, joka käsittelee aihetta niin todettakoon vielä, että indusoituneen virran suuruus riippuu paljolti myös kielen värähtelynopeudesta eli millä nopeudella niitä on lyöty (duh...)
 
Kirjassa viitataan varmaankin värähtelynopeudella kielen värähtelytaajuuteen. Jos kieltä lyö nopeasti, se värähtelee samalla taajuudella, mutta amplitudi kasvaa. Menisi muuten kitaransoitto pirun hankalaksi. Mikin taajuusvasteen pystyy mittaamaan, ja useinhan siellä näkyy se resonanssipiikkikin.
 
Kovaa pikkaamalla saanee tietenkin enemmän harmonisia syntymään kuin kevyellä tatsilla.
 
Muistaakseni vain dimarzio on ilmoitellut tarkalleen noita ulostulovirtoja, jotka nekin varmaan lienevät ainoastaan suuntaa antavia.
 
Appelsiineja ja omenoita... Miten sitten tarkalleen määrittää tommosen ulostulovirran suuruuden absoluuttisesti.

 
DiMarzio ilmoittaa mikeilleen ulostulojännitteen. Virta riippuu kuormasta, johon kuuluvat esimerkiksi volume- ja tonepotikat, piuha ja vahvistimen inputti. Jännitekään ei tietenkään kuorman pienentyessä pysy samana, ja taajuusvaste muuttuu, resonanssipiikki siirtyy ja muuttuu yms.
 
Joskus tutkailin noita Dimarzion sivuja ja kun siinä oli mailiosoitekin tarjolla, lähetin kysymyksen että kuinka mittaavat tuon jännitteen. Vastauksena oli että mittaussysteemi on salainen :)
 
luppa
26.05.2014 19:30:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä muuten alkuperäiseen aiheeseen liittyvä linkki tuolta FAQ - tietoa kitaramikrofoneista-ketjun puolelta.
 
http://www.electrosmash.com/emg81
 
Sisältää melko paljon infoa varmaan yhdestä käytetyimmistä aktiivimikeistä.
 
jhlamm
26.05.2014 21:20:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

luppa: Valmistajat ja myyjät (m.netin tori mukaanlukien) näyttävät ilmoittavan vain resistanssin, ei impedanssia, ja puhtaasta yleismittarilla mitattavissa olevasta resistanssista lienee tässäkin ketjussa puhuttu. Impedanssi on taajuuskohtainen.
 
Mutta eipä kerro impedanssikaan kauheasti asiasta mitään. Typosta johtuen ehkä meni ohi, mutta niinhän se on taajuudesta pääosin riippuvainen. (Ehkä pitäisi joskus lukea jälkeenpäin mitä kirjoittaa...)
 
Kirjassa viitataan varmaankin värähtelynopeudella kielen värähtelytaajuuteen. Jos kieltä lyö nopeasti, se värähtelee samalla taajuudella, mutta amplitudi kasvaa. Menisi muuten kitaransoitto pirun hankalaksi.
 
Kyllähän tuo kielen värähtelyn periaate ja taajuus on tiedossa. Siis voimakkaammin värähtelevä kieli (taajuus pysyy samana) muuttaa käämin läpi kulkevaa magneettivuota eri tavalla kuin pienempi liike. Tällöin myös kovemmalla lyönnillä pitäisi syntyä suurempi virta (virran amplitudi kasvaa, mutta taajuus säilyy).
 
Joskus tutkailin noita Dimarzion sivuja ja kun siinä oli mailiosoitekin tarjolla, lähetin kysymyksen että kuinka mittaavat tuon jännitteen. Vastauksena oli että mittaussysteemi on salainen :)
 
Joo eipä noilla valmistajan tiedoilla aina ihan kauheasti saa selvyyttä, kun varmasti mittaustavoissakin on valmistajien välillä eroja. Usein tuntuvat valmistajien omat kuvaukset turhan ylistäviltä (tosin niiden varmaan kuuluukin olla). Tulee aina niitä lukiessa mieleen viinipullojen etiketit. "Soitettaessa fryygistä skaalaa on havaittavissa sitruksinen häivähdys ja nahkainen haju".
 
"Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination to do so."
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «