Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: akustinen kitara. rämisevä puoliksi irtonainen rima
1
Hanuriin
25.10.2013 13:35:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt on puristimet hankittu lainaan. Mitään viime hetken vinkkejä? Rima on vain osin irti kannessa suunnilleen tallan alla.
 
Solex
25.10.2013 20:49:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten meinasit toteuttaa? Ei ole nimittäin välttämättä kaiken helpoin homma kun on niin hankala päästä paikkoihin.
 
Itse jos ryhtyisin hommaan niin varaisin:
- Useita erikokoisia peilejä, erityisen käteviä ovat sellaiset jotka ovat kiinnitetty jonkinlaiseen varteen
- Useita erilaisia pieniä mutta tehokkaita valonlähteitä jotta saa valaistua joka suunnasta
- Ruiskuja ja neuloja liiman levittämiseen
- Pirusti kärsivällisyyttä, saattaa hermot palaa moneen otteeseen kun niin ahtaissa olosuhteissa joutuu könyämään
 
Basso on jalo soitin
JoKo
25.10.2013 21:09:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Koko operaatio kannattaa kuivaharjoitella ensin läpi että saat puristimet yms. kitaran sisään sutjakasti. Se on huono homma jos tulee joku odottamaton ongelma kun liima jo kuivuu...
 
73nd3r
25.10.2013 21:36:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Molemmat edelliset täysin oikeassa.
 
Liiman saaminen sinne tukiriman alle on myös yks ongelma. Kannattaa hiukka kosteuttaa ensin (pikku suihkaus riittää, ei uittaa koko kitaraa), ja uittaa liimaa ohuella muovinpalalla (tai vaikka 0.05 mm rakotulkilla) sen mitä pystyy sinne sauman sisään.
Ennen puristusta pientä pumppausta eli painelet sitä rimaa sormilla kiinni kanteen muutaman kerran. Kostealla rätillä ylimääräiset liimat pois ja tuhti puristus, kansi tietysti suojattuna ettei tule klommoja.
 
Nää vinkit on SigBond/TiteBond -tyypin liimoille, joilla on sopivasti työskentelyaikaa ennen kuivumista.
 
Tuosta kostuttamisesta: jonkun vinkki oli laittaa Zippon litkua, ja antaa sen kuivua vuorokauden verran. En havainnut eroa liiman uimisessa riman alle veteen verrattuna.
 
Old Joe
26.10.2013 00:43:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voihan sitä listaa raottaa kiilaamalla. Helpottaa liiman levitystä.
 
Kyllä minä tiedän etten tiedä, mutta ethän sinä sitä tiedä.
Hanuriin
28.10.2013 10:31:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos kaikille vinkeistä. Operaatio on nyt suoritettu.
 
Kiilasin rako suuremmaksi terotetulla tulitikulla ja peilin avulla koitin sitten määritellä alueen, jolle liimaa tulee levittää. Liiman levittämiseen ostin apteekista ison, muistaakseni 0.9 mm injektioruiskupiikin hintaan 38 senttiä, tykkejä oli omasta takaa.
 
Liiman levittäminen onnistui yllättävän helposti, vaikka sen joutuikin tekemään käytännössä korvakuulolta, koska näkyvyys hävisi siinä vaiheessa, kun työnsi ruiskukäden reijästä sisään. Peilin kanssa tarkistin, että liimaa oli siellä, missä pitikin. Sitä muuten oli yllättävän monessa muussakin paikassa, mutta märällä rätillä ja talouspaperilla pyyhkäisin pois ennenkuin se ehti jähmettyä.
 
Isoin ongelma oli yllättäen puristaminen, jota olisi voinut ehkä kuivaharjoitellakin. etukäteen. Oli nimittäin siinä ja siinä, että lainapuristimet ylipäätään mahtuivat kitaran sisälle, mutta meniväthän ne kuitenkin pikku taiteilulla. Puristimet olivat tähän tarkoitukseen kuitenkin aivan liian järeät ja painavat, joten niiden saaminen puristamaan nimenomaan riman kohdalta oli vähän arpapeliä; vähän niinkuin olisi koittanut kaivurilla tehdä hiekkakakkuja! Lisäksi piti varoa, että puristinten paino ei väännä ja särje kantta. Näin ei kuitenkaan käynyt.
 
Sitten kun liima oli kuivunut, kieliä kiristäessä huomasin, että satula oli päässyt halkeamaan. Eipä siinä tosin sen kummempaa kuin liimata se paikalleen, mutta pitipä senkin kuivumista odottaa ennenkuin viimein vihdoin pääsi testaamaan korjauksen onnistuminen. Nyt kitara taas soi kunnolla ilman räminöitä.
 
Voin suositella tätä kenelle vain, jolla on vähänkin tee-se-itse-henkeä, ei ollut kauhean vaikeaa. En tiedä, paljonko vastaava korjaus maksaisi teetettynä, mutta olettaisin, että se ei olisi taloudellisesti kannattavaa tämmöiselle vanhalle keskiluokan kitaralle, jonka jälleenmyyntiarvo pyörinee tuolla ehkä 100 euron huiteilla. Käyttöarvo on kuitenkin jotakuinkin sama, kuin ehkäpä 200-400 euron hintaisilla (uusilla) akustisilla.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «