Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Etno, proge, latin »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Millaisen progelevyn tekisit?
1 2
Madtheswine
09.09.2013 23:58:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuli mieleen noista Jordan Rudessin aina yhtä tylsistä saundivalinnoista, että millaisen levyn sitä itse tekisi. Joku tietysti kysyy, että miksi et sitten tee ja se syy on ainakin tällä hetkellä hyvin rajallinen soittotaito. Kiinnostusta kuitenkin löytyy varsinkin musateknologiaa kohtaan hyvinkin paljon, joten olisihan se hauska olla jossain bändissä luovana voimana päättämässä saundeista ja vaikka miksaamassa.
 
Mutta mennään itse aiheeseen.
 
Oma albumini ei ainakaan olisi mitään vanhan kertaamista. Totta kai joitain hyväksi havaittuja elementtejä kierrätettäisiin, mutta tarkoitus olisi luoda jotain uutta ja innovatiivista. Jos johonkin vanhaan kuuluisaan bändiin kuitenkin verrattaisiin, niin liippaisi varmaan lähimpää Pink Floydia.
 
Kokoonpano olisi aika perus kitara, rummut, basso, laulu ja koskettimet. Yleinen äänimaailma olisi lähempänä modernia rockia, mutta käyttäisin kuitenkin analogisia mausteita päästäkseni 70-luvun lämpimään soundiin. u-hen uusi virtuaalinauhuri Satin voisi olla tähän tarkoitukseen aika täydellinen.
 
Laulajaksi haluaisin jonkun kaverin, jolla on omaperäinen ääni, mutta vahva tulkinta ja erilaisia tyylejä. Esimerkkeinä vaikka Peter Hammill tai Peter Gabriel. Myös jonkunlaista vocoder häröilyä olisi tiedossa.
 
Rumputietämykseni on vähän heikohkoa, mutta haettaisiin sellaista uudempaa saundia kuitenkin sen muistuttaessa myös vanhoista hyvistä ajoista. Eli uudet rummut, mutta melko kuivana ja analogisen nauhurin tuomalla lämmöllä. Lisäksi rumpukonemaisia vivahteita ja kaikenlaisia kummallisia perkussiosoittimia Larks Tongues in Aspic tyyliin. Rumpukonemaiset sähkörumpuäänet voisi samplata vaikka parhaista analogisyntikoista.
 
Nykykitarasoundi ei ole yleensä omaan mieleen. Tässä lähtisin ihan kylmästi, jos en nyt kopioimaan, niin matkimaan 70-luvun King Crimsonin ja Rushin soundia. Vähän brittiä, vähän jenkkiä, sopivasti efektejä, sopivasti säröä. (Välillä reilustikin.)
 
Bassolla olisi vahva rooli á la Yes tai Rush. Mikään tietty soundi ei ole mielessä, vaan kappaleen mukaan Fenderiä, Richenbackeria tai miksei jopa Chapmania.
 
Syntikkapuolella lähtisin repimään pesäeroa vanhoihin levyihin. Unohtaisin Rhodesit, Hammondit, Mellotronit ja vastaavat ja ottaisin kylmästi uudempia juttuja. Alchemy softasyntikka olisi varmaan tärkeimmässä asemassa sen taipuessa todella orgaanisiin, mutta silti ei miltään tietyltä soittimelta kuulostaviin juttuihin. Jonkun verran tietenkin kaikenlaisia vähän perinteisempiäkin syntikkasaundeja.
 
Entä sitten kappaleet? Välillä mentäisiin melkein ambient linjalla ja keskityttäisiin rakentamaan valtavia tekstuureja. Ne saattaisivat kestää pitkänkin aikaan, mutta eivät koskaan olisi liian hallitsevassa roolissa, vaan enemmänkin taukoja aggressivisempien kohtien välillä. Muuten äänimaailma vuorottelisi perinteisemmän rock-ilmaisun ja joskus jopa todella konemaisen elektronisten äänten välillä. Tarkoitus olisi löytää hyvä balanssi kaikkien kolmen välille siten, että albumi kuitenkin kuulostaisi ennen kaikkea rock levylta eikä ambientilta tai postrockilta.
 
Tällainen olisi minun progealbumini. Lisääkin ideoita löytyy ja keskustelen niistä mieluusti.
 
Vielä lyhyesti: Pink Floydin päivittämistä nykypäivään unohtamatta 70-luvun musiikin hyviä puolia. Ja ne vintage-keyboardit hiuksista vittuun!
 
jannu
10.09.2013 00:08:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä keskittyisin tekemään hyviä ja vielä parempia biisejä. Kaikki muu on vain kuorrutusta ja järjestettävissä sitten kun aika on.
 
"You really can't be jealous of something you can't fathom." -Nigel Tufnel
Funkånaut
10.09.2013 01:07:01
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Todennäköisesti huonon, koska se groovaisi liikaa.
 
"What do you think the next happen now?" - Jari "Sporde" Porttila Kuuntelen tämmöistä
Vessajono
10.09.2013 10:43:28 (muokattu 10.09.2013 10:44:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Funkonaut: Todennäköisesti huonon, koska se groovaisi liikaa.
 
Mä olen omissa tekemisissäni viime aikoina yrittänyt kehittää jonkinlaista symbioosia Rush- ja Kansas -henkisen riffiprogen ja vanhan R&B:n ja soulin välillä. Eli groove on läsnä siinä kuin poikkeusjaot ja viisisoinnutkin.
 
Lähdetkö kanssani BORNOBAARIIN?
StJerky
11.09.2013 11:02:28 (muokattu 13.09.2013 20:14:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Madtheswine: Syntikkapuolella lähtisin repimään pesäeroa vanhoihin levyihin. Unohtaisin Rhodesit, Hammondit, Mellotronit ja vastaavat ja ottaisin kylmästi uudempia juttuja. Alchemy softasyntikka olisi varmaan tärkeimmässä asemassa sen taipuessa todella orgaanisiin, mutta silti ei miltään tietyltä soittimelta kuulostaviin juttuihin. Jonkun verran tietenkin kaikenlaisia vähän perinteisempiäkin syntikkasaundeja.
 
Minä taas noiden Hammondien ja muiden lisäksi käyttäisin klavinettia, harmoonia, haitaria ja vaikka oikeita kirkkourkuja. Mitään 70-luvun jälkeen keksittyä syntikkasoundia ei levyllä saisi olla. Muuten aika lailla samoilla linjoilla kanssasi.
 
EDIT: Portative pipe organ pitäisi olla myös...
 
zombywoof
11.09.2013 21:24:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Funkonaut: Todennäköisesti huonon, koska se groovaisi liikaa.
 
Groovaava progelevy on useimmiten hyvä.
 
"Welcome Back My Friends To The Show That Never Ends"
ganesha
12.09.2013 20:43:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

vintagetuhnua synkkää minimalismia jazz-maustein.
 
EvilDead
13.09.2013 00:34:36 (muokattu 13.09.2013 00:36:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vielä joskus reilu vuosi sitten olin sitä mieltä, että progelevyn tekeminen ois se oman urani huippu ja loppu. Nyt taasen en pidä sitä niinkään tavoitteena, vaan ehkä sitä voisi ennemmin joihinkin kappaleisiin omaksua progevivahteita. Tiedä mitä sitten on tapahtunut, mutta lopulta on ymmärtänyt ettei niitä hyviä progelevyjä ole turhankaan paljoa olemassa. Liian paljon sitä turhan päiväistä kikkailua ja väkisin vääntämistä.
 
E: Tässähän vaan tulee se naurettavin ristiriita. Jos tarkoituksella tekee tai sanoo sen olevan progea, niin eihän se sitä silloin ole? Ainakaan niiden paantuneimpien elitistien mielestä.
 
There's nothing glorious in dying. Anyone can do it.
Madtheswine
13.09.2013 01:09:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

EvilDead: E: Tässähän vaan tulee se naurettavin ristiriita. Jos tarkoituksella tekee tai sanoo sen olevan progea, niin eihän se sitä silloin ole? Ainakaan niiden paantuneimpien elitistien mielestä.
 
Ei se rivikuuntelija tiedä kuinka tarkoituksellista se on. Jos se kuulostaa sen mielestä niiltä vanhoilta 70-luvun bändeiltä, niin kyllä se assosioi sen progeksi. Näin se vaan menee, sanovat elitistit mitä sanovat.
 
Ja kiva, että vastauksia on tullut. Ehkä aihe on itsessään vähän tyhmä, mutta mielelläni kuulisin villejä ideoita. Ei, en tullut tänne varastamaan muiden kuvitelmia, kunhan mielenkiinnosta kyselen. Proge kuitenkin genre, jossa lähes mikä tahansa on mahdollista. Miettikää vaikka zeuhlia.
 
Epämuusikko
13.09.2013 15:14:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Semmoisen joka soisi radiossa.
 
Groovaavaa progelevyä jäin miettimään, mind = blown.
 
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
2541
13.09.2013 16:38:03
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Epämuusikko: Semmoisen joka soisi radiossa.
 
Groovaavaa progelevyä jäin miettimään, mind = blown.

 
Soul proge, proge soul. Jotkut Rundgrenin 70 -luvun jutut vois mennä tuohon kategoriaan, tai sit Magman myöhempi osasto.
p130
13.09.2013 16:40:11
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tietysti pitkän ja vaikeaselkoisen.
 
Olen mieluummin yksin oikeassa kuin lauman kanssa väärässä.
Maxwell von Karma
13.09.2013 16:40:41 (muokattu 13.09.2013 16:41:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Groovaava progelevy? Captain Beyond!
 
E: Anteeksi ketjun tekijälle, ei tainnut tulla haluttua keskustelua :D
 
No ei noin Sergei, nyt mä soitan teille.
vt1100
14.09.2013 11:24:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Luultavasti liian hevin että poteroihinsa kaivautuneet progejäärät diggaisi, ja liian koukeroisen että powerimiehet diggaisi mutta ei liian matemaattista jolloin myöskään DT -fanit eivät diggaisi. Mukana voisi olla vielä ripaus huumoria jolloin kaikki TR00metallimiehet putoaisivat pois kuuntelijoista. Kuulostaa jo nyt hyvältä.
 
Regalis Apertura
18.09.2013 12:40:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hmm hyvä kysymys... Ehkäpä symbioosi Yesin Close To The Edge ja/tai Siberian Khatru ja Rushin Hemispheres-biiseistä? Hieman ruuvaavampaa kamaa siis tulisi.
 
ganesha
24.09.2013 07:20:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viimeisin proggis alkaa itse asiassa osumaan hieman näille tonteille, joten palaanpa aiheeseen...

Ns. ydinkokoonpano on rummut, koskettimet, saksofoni, basso ja kitara. Mutta logistisista yms. syistä kitaristeja olis useampikin, biisikohtaisesti. Ja muutenkin proggis on vasta internet-kollaboraatioasteella. Lisäksi biiseissä feattaa jousisoittajia ja huilisti.
 
Biisimateriaali on vielä pahasti sävellys/sovitusvaiheessa, mutta se on jo varmaa, että debyyttijulkaisulle on tulossa tiukka 7 biisin nippu, jota kai jonkinsortin progeksikin voisi mieltää; tyylipaletista kun löytyy niin klasari-, postrock-, electronica ja jazz-mausteita.
 
Kitaristeja on vierailemassa kolme; kaikilla on hieman erilainen tyyli soittaa. Soundimieltymykset tietysti hieman vintageen kallellaan, ja sitten persoonalliset tyylit vaihtelevat jazzista postrockailuun.

Bassolla on suht vahva rooli: biiseissä on sekä sähköbassoa, että kontraa, jota biiseissä on myös jousella soitettuna. Foneilla on myös vahva edustus, kun biiseihin tuli kirjoitettua teemoja niin sopraano- kuin tenorifonillekin. Fonistilla on myös baritoni, jota on ehdottomasti höydynnettävä!

Kosketinosastolla tietysti myös vintage- ja luomupainotteista, mitä nyt muutamin paikoin hieman modernimpaakin soundimaailmaa. Mut aika pitkälle mennään piano, Rhodes, Hammond-mallinnuksilla - ehkä snadisti myös Mellotron-mallinnuksia paikoin (siinä on kyl heti vaara alkaa kuulostaa joltain halpahalliversiolta Steve Wilsonin tai Opethin metkuista :D). Jos kaavailut vain onnistuvat, myös kiippariosastolla tullaan näkemään vierailijoita...

Entä sitten kappaleet?
 
Räiskäle alkaa hieman Ulver-maisissa sfääreissä elektronisen ja klasarin äänimaiseman yhteensommitelmana ja muuttuu pikkuhiljaa elektronisen kilkatuksen kautta sähköiseksi fuusiojazziksi. Avausbiisi on ehkä koko levyn eeppisin rykäisy, joka ottaa luulot heti pois.
 
Seuraava rykäisy sykkii huomattavasti elektronisemmin, jossain Massive Attackin Mezzanine- ja 100th Window-levyjen sfääreissä, mut riuskoilla postrock-mausteilla ryyditettynä. Triphop goes postrock? :D
 
Sitten meininkin jatkuu hieman triphopahtavasti, mut vahvemmin jazz- ja postrock-nyanssein, enemmän Portisheadin viitoittamalla vintagetuhnun synkistelyn tiellä. Tästä on tulossa levyn synkin biisi. Jos olisi budjettia vetää biisit livenä kunnon show'lla, tämän taustalla pitäisi pyöriä videoscreenillä jotain synkkää sotakuvastoa missä ihmisiä kuolee :)
 
Seuraavaksi sitten 3-jakoista postrock-jazzia, haikean kauniita melodisia kaaria tuollaisen ranteiden viiltelyn jälkeen. Logic-demolla on myös hanuriteema, mut katsotaan nyt saanko sitä nauhoitettua luomusti, vai pitääkö se vetää mielummin sitten vaikka fonilla...
 
Seuraava styge on 5-jakoinen, 2-osainen postrockin ja jazzin ristisiitos. 1. osa on aika ambienttia tunnelmointia, loppupuolella sitten biitimpää menoa joka kulminoituu eeppiseen postrock-junnaukseen.
 
Levyn toiseksi viimeinen styge syntyi lähes postmetalliksi, mutta kun särökitarat otti veks, syntyikin jotain Piirpaukkeen ja Jaga Jazzistin välimaastosta. Postrockia kummallisella IDM-väliosalla.
 
Levyn päättää sitten meditatiivinen, jotenkin toivorikkaasti resonoiva ambient-biisi, hieman David Sylvianin jalanjäljissä.
 
noh, ei tuo nyt ihan sitä perinteisintä progea ole :D
 
StJerky
25.09.2013 11:14:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

StJerky: Minä taas noiden Hammondien ja muiden lisäksi käyttäisin klavinettia, harmoonia, haitaria ja vaikka oikeita kirkkourkuja. Mitään 70-luvun jälkeen keksittyä syntikkasoundia ei levyllä saisi olla. Muuten aika lailla samoilla linjoilla kanssasi.
 
EDIT: Portative pipe organ pitäisi olla myös...

 
Ai niin, mitään mallinnettuja soundeja ei saa olla. Aitoja soittimia ja syntikoiden pitää kuulostaa syntikoilta (kuten Moogilta).
 
sub zero
01.10.2013 22:37:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ehkä jonkun tämmöisen
http://www.hollywood.com/news/brief … m-shatner-releasing-prog-rock-album
 
Zarmo
10.10.2013 15:47:02
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varmaan aika akustispainotteisen. Kaiken maaliman etnoluuttuja pimputtelisin ja kavereita pakottasin puhaltelemaan. Aika huono siitä varmaan tulisi. Muutama biisi on kyllä jo valmiina.
 
Ajatuksenjuoksun leimaa-antavin luonteenpiirre on pimeys.
Ostakaa muinaissoitinfolkia
Vapinamonologeja
zombywoof
10.10.2013 16:25:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sub zero: ehkä jonkun tämmöisen
http://www.hollywood.com/news/brief … m-shatner-releasing-prog-rock-album

 
http://dome.fi/viihde/ajankohtaista … tnerin-progelevyn-ensimmainen-video
 
Tuolta musasi siis kuulostaisi!
 
"Welcome Back My Friends To The Show That Never Ends"
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «