Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pelivinkkejä FL Studion käyttöön
1
MDMK
23.02.2013 19:18:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen käyttänyt viime vuodet DAW:na Reaperia. Olen ollut täysin tyytyväinen Reaperiin, mutta jokin tuossa FL Studion konseptissa on kiinnostanut ja hommattuani uuden läppärin, päädyin ostamaan FL Studio Signature Bundlen. Asennus onnistui ongelmitta ja perustoiminnot sain nopeasti haltuun.
 
Kaipaisin kuitenkin kokeneiden Fl Studion käyttäjien vinkkejä work flowta parantavien temppujen suhteen. Linkit tutoriaaleihin kelpaavat myös. En tarvitse siis minkäänlaista opastusta siinä, miten jokin asia tehdään yleensä, vaan ainoastaan siinä miten se tehdään kätevimmin FL Studiolla.
 
Jonkinlaista korviketta ns. hands on tutoroinnille siis haen. Playlistin osalta kaipaisin erityisesti kokemuksia ja vinkkejä. Tuo kun tuntuu mahdollistavan aika lailla erilaisen työskentelyn kuin muut softat.
 
sami_sumea
25.02.2013 18:32:55
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jonkinlaista korviketta ns. hands on tutoroinnille siis haen. Playlistin osalta kaipaisin erityisesti kokemuksia ja vinkkejä. Tuo kun tuntuu mahdollistavan aika lailla erilaisen työskentelyn kuin muut softat.
 
Kato tosta miten Avicii nakuttaa reilussa tunnissa klubirallin kasaan alusta loppuun :)
 
http://www.youtube.com/watch?v=-dIcuU58Oy8
 
...
 
http://www.soundreel.com
sarkain
27.02.2013 17:09:39
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sekvensseri on kyllä FL:ssä verraton. Niin selkeä ja helppokäyttönen. Ennen tuli ajateltua, että Fruity on parhaimmillaan vain elektronisen musiikin tekemisessä, mutta nykyisellään tulee metalliprojektin nauhoitukset miksattua fruityn sisällä. Mikseriominaisuus on myöskin niin kätevä, ja mukaan saa toki kaikki ulkopuoliset plugarit. Playlistissä on sitten niin helppo järjestellä palikat paikoillaan. Jotenkin itelle tuntuu helpommalta, kun Fruityssä kaikille eri ominaisuuksilla on oma tilansa. Joissain muissa ohjelmissa kaikki lyödään läjään ja mikseriä tai muita raita-asetuksia availlessa ruutu täyttyy kuin intternet eksplooreri jynkkypop-upeista.
 
MDMK
01.03.2013 19:07:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Osaako joku sanoa, onnistuuko midi out-VSTi:stä nuottien siirtäminen tai nauhoittaminen FL:n patterniin FL Studio 10:ssä? Käsittääkseni 9:ssä tämä ei ole mitenkään mahdollista, mutta 10:ssä on Patcher.
 
Olen koittanut saada Synleorin Harmony improvisatoria sekä 7Alienin Catanyaa toimimaan. Saan nuo ladattua Patchriin ja siitä midioutin FL:ään, jonka kautta saan VSTi-syntikoista äänet. FL:n omista soitttimista en löydä mistään midi input:ia. ihan ok näinkin, jos saisi plugien tuottaman midi-datan nauhoitettua. Erityisesti Harmony Improvisatorin kanssa on melko turhauttavaa, jos joutuu tallentamaan siinä rakennetun sointukulun midi-tiedostoksi ja lataamaan sen sitten erikseen.
 
Manuaalin avulla tämä ei ole minulle auennut, enkä ole nähnyt ainuttakaan tutoriaalia, jossa plugarin tuottamaa mididataa olisi nahoitettu piano rollille editoitavaksi.
 
Voiko tosiaan olla, ettei tämä onnistu? On meinaan massiivisen vakava puute DAW:ssa. En voinut kuvitella, ettei tällainen onnistu. Patcher vaikuttaa muutenkin kömpelöltä. Ehdottomasti pitäisi pystyä ketjuttamaan plugareita samalle kanavalle ennen varsinaista soitinta.
 
Parhaat puolet vaikuttavat olevan simppeli ja toimiva sekvensseri, hyvä natiivi plugi-kirjasto sekä loistava piano roll-editori.
 
MDMK
10.03.2013 16:06:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lisään tämän vinkiksi muille tuoreille FL Studion käyttäjille.
 
Suosittelen katsomaan FL Studio Guru-sarjan videot läpi. Ne löytyvät omana keskusteluketjunaan image-line.com / Support / Forums / Loop talk tärkeäksi merkattuna ketjuna, joka pysyy jatkuvasti Loop talk foorumin ensimmäisten ketjujen joukossa. Videot löytyvät haulla myös Youtubesta, mutta niistä ei ole tehty soittolistaa imageline-kanavalle. Luultavasti siksi, että ne on haluttu koota kokonaisuudeksi maksaville asiakkaille, joilla on pääsy em. foorumille.
 
Videoissa on juuri sitä mitä ainakin minä tarvitsin. Eli lyhyitä pätkiä muutaman sekunnin videosta muutamaan minuuttiin, jossa näytetään aina yksi kätevä tapa toimia, joka parantaa work flowta usein huimasti. Nämä jutut eivät selviä samalla tavalla manuaalista kun hyvin selostetusta videosta. Suosittelen kaikkille FL Studion käyttäjille, joilla ei vielä pikakomennot ja vastaavat niksi ole hallussa.
 
TheMusiikkmies
18.01.2017 18:03:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten Fl Studiossa saa muutettua tempoa kesken kappaleen ilman, että koko kappaleen tempo muuttuu?
 
Ei paljoo estele jotkut nuhaset mnetin kielipoliisit. -Entropia666
Jönssi Punainen
19.01.2017 21:55:21
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

TheMusiikkmies: Miten Fl Studiossa saa muutettua tempoa kesken kappaleen ilman, että koko kappaleen tempo muuttuu?
 
Automaatiolla bpm kohdalta hiiren toisella puolella create automation clip
 
reaktor
06.02.2017 09:14:40 (muokattu 06.02.2017 09:25:27)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MDMK: Osaako joku sanoa, onnistuuko midi out-VSTi:stä nuottien siirtäminen tai nauhoittaminen FL:n patterniin FL Studio 10:ssä? Käsittääkseni 9:ssä tämä ei ole mitenkään mahdollista, mutta 10:ssä on Patcher.
 
Parhaat puolet vaikuttavat olevan simppeli ja toimiva sekvensseri, hyvä natiivi plugi-kirjasto sekä loistava piano roll-editori.

 
Olet ihan oikeilla jäljillä, eli Patcherilla tosiaan onnistuu midi-tapahtumien eteenpäin routtaaminen. Suurin ongelma on siinä kuinka VST efektit ja instrumentit eroavat niiden perusominaisuuksiltaan, ja kysymys on pitkälti siitä kumpana FL käsittelee käytämiäsi plugineja. Muistaakseni voit mahdollisesti yrittää rekisteröidä esim. efektejä instrumenteiksi VST Managerin puolelta, jolloin pääset lisäämään kyseisiä plugineja sekvensseriin.
 
FL:ssä on ainakin aiemmin ollut puutteellinen MIDI drag & drop, eli esim. Kontakt instrumenteista ja EZ Drummerista ei ole ollut mahdollista siirtää patterneja suoraan drag & dropilla sekvensseri kanavalle, mutta muistelen että olisin ysissä tai kympissä huomannut että tämä onnistuisi suoraan avaamalla sekvensserin piano rollin ja vetämällä patternin suoraan sinne... En kuitenkaan ole ihan 100% varma, kun on hetki vierähtänyt edellisestä täysverisestä FL sessiosta.
 
Olen käyttänyt FL:ää lähes 15 vuotta pääsekvensserinä. Aluksi tein dance-genren juttuja, johon FL oli jo 2000-luvun alussa todella mainio juuri pattern-kontrollerin vuoksi. Sitä vastoin puhtaana äänitysalustana bändijuttuihin FL:n workflow ei koskaan tuntunut kovin järkevältä. Efektointi + mikseri ovat todella hyvin toteutettuja ja mukaan bundlatut efektit ovat erittäin laadukkaita (etenkin 4-alue multikompressori jolla on helppo hoitaa masterointi).
 
Pari vuotta sitten aloitin soundtrack genreen liittyvän virtuaaliorkestraation opiskelun ja sijoitin (= tuhlasin) parin edellisen vuoden palkat ammattitason VST-instrumentteihin. Jo puolen vuoden jälkeen aloin turhautumaan FL:n muutamaan midi-nauhoituksen rajoitukseen:
 
- Layer on hieno toiminto jo softan alkuversioista lähtien, mutta sen kehittäminen on patcherin vuoksi keskeytetty. Layer mahdollistaisi helpon yhtaikaisen soittamisen ja latomisen, mutta Layer *ei välitä* suoraan mod wheelin tapahtumia alikanaville (!). Patcherin kautta hallinnointi on työlästä peruskäytössä. Patcherin ohjelmointimahdollisuuksista tein jo aikoinaan oheisen esimerkkivideon, jossa kontrolloin pianon ja jousi-sektioiden sekä efektien balanssia livenä mod-wheelillä: https://www.youtube.com/watch?v=iMmAj2LfZ9E&t=482s
- VST instrumenttien focuksen kanssa oli isompia ongelmia (ratkaisu: https://www.youtube.com/watch?v=zGflbuFeVSE&t=6s )
- Midi out -ratkaisu on vaikeasti toteutettu, vaikkakin onnistuu (ratkaisu: https://www.youtube.com/watch?v=E7djnwpUNuw&t=28s )
- Ei yhtaikaista record-armingia kanaville (muissa daweissa painat vain record napit kanaville niin midi alkaa soimaan kyseisillä kanavilla keyboardista, ei siis häsläystä)
- Videon timesync ei toiminut tempo-changeja käyttäessä (kelatessa ei ottanut huomioon tempochangea, jolloin video ja ääni olivat täysin epäsynkassa), eli soundtrack sovittaminen suoraan FL:n videoplugarilla oli vaikeaa
- Aiemmin FL:ssä oli erikseen master automation -pattern, johon kaikki automaatio sijoitettiin. Nykyään automaatiot ovat per pattern. Tämä aiheuttaa ajoittain ikäviä ongelmia, eli kun nauhoitat mod-wheeliä niin näekään selvästi minne tuo automaatio tallentui. Itselleni on käynyt usein niin että samaa automaatiota on kahdella eri kanavalla, mutta en saa mistään helposti selville mitkä kaksi raitaa riitelevät samasta knobista / liu'usta keskenään. FL:n workflow on tältä osin mielestäni rikki. Käyttäjälle pitäisi tarjota mahdollisuus yksinkertaiseen flowhon, joka generoisi *aina* automaatiosta uuden *näkyvän* automaatioraidan sekvensseriin, eikä mitään piiloraitoja pianorollien taakse...
- ... ja samaan liittyen FL:n ongelma on juurikin se että pianorollit eivät liity songmappiin, vaan patterneihin. Et voi luoda/nauhoittaa pianorollia suoraan siis biisiin, vaan kierrätät sen patternin kautta. Tämä ei aluksi tunnu ongelmalta, mutta myöhemmin alat huomata että ratkaisu luo yhden ylimääräisen "häsläämiskerroksen", jota muissa softissa ei ole. FL ei ole tehnyt sekvensseristä vaihtoehtoista toimintoa, vaan pakottaa kaiken tapahtumaan sen kautta, koska näin se on toiminut - aina.
 
Siirryin lopulta ensin Studio One 3 ympäristöön, jonka workflow on *erittäin hyvä*. Pidin kyseisestä DAWista, mutta en ollut tyytyväinen tiettyihin kompromisseihin jotka liittyivät sekä videokäsittelyyn, puutteellisiin perusefekteihin (eivät yhtä kuin FL:n bundlatut) sekä erinäisiin pieniin ongelmiin. Lopulta siirryin Cubase 8.5:seen.
 
Verrattuna SO3:een ja FL:ään Cubase 8.5 on kuin norsu posliinikaupassa. Se on ominaisuuksiltaan ja käyttöliittymältään jotenkin omituisen massiivinen ja epäkäytännöllinen, enkä missään nimessä kehuisi käyttäjäystävälliseksi, mutta toisaalta ominaisuuksien määrältä edut alkoivat hiljalleen nousta esiin. Cubase mahdollistaa käyttöliittymän osittaisen muokkaamisen omaan käyttöön, sekä antaa ylivertaisen tuen VST-instrumenttien käsittelyyn.
 
Ratkaisevin etu Cubasessa on kuinka helppoa ison VST templaten luominen on. Teoreettisesti suurin template on =
kontakt -instanssien määrä * kontakt instrumenttien määrä < koneen muisti.
 
Heitän hatusta seuraavat luvut (edit: meni aika alakanttiin kun kirjoittelin tätä, selitetty tarkemmin ja "oikeammilla" luvuilla oheisella videolla... https://youtu.be/c9QlOBljh4o?t=148 ):
 
1 instanssi = 100mb muistivaraus
1 instrumentti = 40mb varaus + ~150mb sämpleille
 
Täysi 16 kanavan instanssi = 100mb + 200mb * 16 = 3.3 gigaa muistia.
 
Jos Kontaktissa tekee purgen kaikille kanaville niin teoriassa kaava on:
 
Täysi 16 kanavan instanssi = 100mb + 40mb * 16 = 0.75 gigaa muistia.
 
Tämä siis tarkoittaa että 16 instrumenttiraitaa syö tuon 0.75 gigatavua rammia. Jos raitoja viisi kertaa enemmän, niin teoriassa se on noin 4.5 gigatavua *ilman ladattuja sampleja*, eli kun alat soittamaan niin muistin käyttö lähtee kasvamaan.
 
Tässä vaiheessa huomioitava:
- soittimet ovat jatkuvasti aktiivisia, eli jos ne synkkaavat vaikkapa arpeggiota FL:n timesignatureen (eli esim. teknobasso-looppi), tai mallintavat vaikkapa kitaraefektejä reaaliajassa, niin ne syövät jatkuvasti 1-5% koneen CPU:sta vaikka mitään ei soittaisi.
- esim. 5 kontakt instanssin perustaminen ja niille jokaiselle 16 kpl midi outteja on suht. iso työ routata. Siihen saa menemään koko illan ennen kuin pääset edes soittamaan.
 
Tässä vaiheessa voi ihmetellä että kuka piru tarvitsee ~100 soitinta yhdelle templatelle? Orkesteritemplateissa tuo on todella pieni kanavamäärä, koska esim. #1 viulun artikulaatiot (/ tavat soittaa viulua) on jaettu aliryhmiin, esim. "normaali pidetty nuotti", "lyhyt nuotti", "harmooninen huiluääni", "sormella näppäilty nuotti" jne. Jos haluat että pystyt yksinkertaisesti kanavaa klikkaamalla aloittamaan kyseisten äänien soittamisen niin nämä kaikki artikulaatiot on syytä olla valmiiksi ladattuna omille kanavilleen, muuten joudut ikäänkuin ohjelmoimaan lennosta eri äänen nauhoittamalla keyboardilta ohjelman vaihdon piano rolliin, joka on epäkäytännöllistä ja hankalaa.
 
... eli, esim. 1. viulu tarvitsee ~6-8 kanavaa. Itselläni on kolme eri viulukirjastoa, eli 1. viulu templatessani sisältää ~20 eri variaatiota... Ja templatessa on: 1. viulu, 2. viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso, kaikille keskimäärin 10-15 omaa patchia, eli yhteensä noin 50 itsenäistä instrumenttia... sitten lisäillään kitara-vst:t, pianot, rummut jne, niin raitoja onkin nopeasti 200.
 
Tässä vaiheessa herää kysymys: Miten hallitset FL:ssä 200 kanavaa? Vastaus valitettavasti nykyiseltään: Et mitenkään.
 
Cubasessa ratkaisevaa on että siinä on mahdollista luoda jokainen instrumentti omaksi Kontakt raidaksi, jossa ei ole kuin yksi ainoa soitin. Tämähän on kontaktin väärinkäyttöä ja onnistuu FL:ssäkin, mutta Cubasessa onkin mahdollista kytkeä napinpainalluksella kyseinen instrumentti päälle / pois päältä, jolloin kyseisen raidan "haamuraita" jää templateen, mutta soitin ei varaa muistia eikä CPU:ta... ja tämä on äärettömän kriittinen ominaisuus isoissa templateissa.
 
Tämä sama toiminto löytyy myös Reaperista ja nykyään myös Studio One 3:sta, mutta valitettavasti ei FL:stä.
 
Mielestäni FL:n käyttöliittymä on täysin ylivoimainen muihin DAWeihin verrattuna ja olen suuri FL fani, mutta valitettavasti olen joutunut siis siirtymään sen parista muihin ympäristöihin, koska FL ei yksinkertaisesti taivu suuriin midi-orkestraatio projekteihin... elättelen kuitenkin toivoa siitä että ongelmat korjaantuisivat joka vuosi, ja hienoahan FL:ssä on elinikäinen päivitysten saanti, eli et joudu maksamaan uusista versioista mitään. Cubasen osalta 8.5 -> 9 toi vain yhden tärkeän uuden featuren, enkä ala siitä maksamaan ~100€ kun ilmankin pärjää :)
 
Jos tarvitset apuja niin kysele pois!
 

 
Edit: FL:n toimivuus omaan käyttöön riippuu vahvasti siitä mitä teet sillä. Mikäli kyseessä on jonkilaista dance-genren juttua tai kevyttä 6-10 kanavan nauhoittelua niin yllä mainituista ongelmista vain osa tulee esille. FL voi olla erittäin hyvä juuri omaan käyttötarkoitukseesi. Suosittelen tutustumaan Zirconin youtube -kanavaan: https://www.youtube.com/playlist?list=PLD8FC11AD5EB41006 . Zirconin kaikki tuotanto on tehty FL:llä ja nostaisin yksittäisenä esimerkkibiisinä vaikkapa tämän https://open.spotify.com/track/1FrrAGspuCIrv6FL6HI8EE (Neurobazaar)
 
reaktor
06.02.2017 11:22:32 (muokattu 06.02.2017 11:23:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MDMK: Olen koittanut saada Synleorin Harmony improvisatoria sekä 7Alienin Catanyaa toimimaan. Saan nuo ladattua Patchriin ja siitä midioutin FL:ään, jonka kautta saan VSTi-syntikoista äänet. FL:n omista soitttimista en löydä mistään midi input:ia. ihan ok näinkin, jos saisi plugien tuottaman midi-datan nauhoitettua. Erityisesti Harmony Improvisatorin kanssa on melko turhauttavaa, jos joutuu tallentamaan siinä rakennetun sointukulun midi-tiedostoksi ja lataamaan sen sitten erikseen.
 
Vielä vähän täsmempää vastausta tähän: Mikäli harmony improvisator toimii niin että soitat sisään esim. kolmisointu C:n ja se muokataan improvisaattorissa joksikin muuksi monimutkaisemmaksi variaatioksi (esim. hajautetaan pitkin keyboardia), niin ymmärtääkseni et pysty tekemään niin että lopputuloksena syntyvät nuotit nauhoitettaisiin FL Studion nuoteiksi, vaan nauhoitat nimenomaan ne lähtönuotit kyseiselle instrumenttiraidalle. Pystyt vain kuuntelemaan lopputuloksen, jota patcherin midi out välittää valitsemallesi instrumentille.
 
Mikäli kyseinen plugari sitä vastoin on sellainen johon esim. näppäimistöllä esiohjelmoidaan sointukuvioita tms. niin ainoa vaihtoehto on todennäköisesti 1) renderöidä plugarista midi ihan plugarin omilla työkaluilla tai 2) käyttää drag & drop toimintoa, olettaen että FL:ssä piano roll tosiaan vastaanottaa näitä tapahtumia.
 
En tosiaan muista ihan varmuudella tuota D&D toimivuutta. Muistan että MT Drumsista kyseinen ominaisuus ei toiminut ja joidenkin Kontakt -instrumenttien kanssa oli samallaista ongelmaa, mutta mielestäni onnistuin siirtämään patterneja tiputtamalla nimenomaan piano-rolliin.
 
Toisaalta en keksi kuinka tuota kuvaamaasi ohjelman tuottaman midin nauhoittamista voisi tehdä yksinkertaisesti missään DAWissa. Käytännössä tuollainen onnistuisi niin että plugari soittaa nuotit midi-out ajurille (esim. loopback ajuri, löytyy netistä), jota DAW sitten kuuntelee midi-in kanavalta. Tällöin FL näkisi kyseiset nuotit ikäänkuin ulkoisen laitteen tuottamina, eikä niinkään pluginin tuottamana. Näin ratkaisin ongelman myös Cubasessa / Studio Onessa.
 
FL:n omien instrumenttien midi-kanavien osoittaminen tapahtuu automaattisesti sekvensserin instrumenttien järjestyksen mukaan, eli ylin slotti on 1. kanava, toinen 2. kanava jne... lisäksi FL:n omat pluginit voi sitoa kuuntelemaan vain tietyn värisiä nuotteja pianorollista. Tämä on mielestäni todella hämmentävä ratkaisu, kun samaan aikaan kaikki FL:n ulkopuoliset pluginit sisältävät erikseen midi-kanavan osoittamisen raidan asetuksista.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «