Muusikoiden.net
18.04.2024
 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: SSD-levystä hyötyä?
1
anapena
16.10.2012 19:15:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mahtaako miksauksen exporttaaminen nopeutua yhtään, jos laittelee koneeseen SSD-levyn? Vai onko se käytännössä vain prosessorista kiinni? Matskut on kaikki audiona raidoilla, plugareita ei hirveästi yleensä ole, peruseq, waves leveler, maximizer, monialuekompura, joku reverpi, Izotopen Nectar ja Ozone. Paljon tulee rendattua Izotopen RXllä jo ennen exporttia. Tulisiko RX-rendailuun apuja SSDstä vai onko sekin enempi prossun riesa?
 
Alunperin aattelin, että laittais käyttiksen ja softat SSDlle, sekä työn alla olevan projektin, mutta vastalauseitakin tätä ratkaisua kohtaan löytyy. Mitäs sanotte?
 
Cornflake
16.10.2012 22:28:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on pelkkää SSD:tä ja aikalailla yhtä kauan rukauttaa. Eli tossa vaiheessa siitä ei ole isommin iloa mun kokemuksen perusteella.
 
I ain't gonna work on Maggie's farm no more
atheos
16.10.2012 22:38:45
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Export on tosiaan aika puhtaasti CPU-hommaa mutta muuten SSD on kyllä pelkkää parhautta. Eli ei se exporttausta nopeuta mutta suosittelen silti.
 
Export-nopeus riippuu myös paljon siitä, osaako softa tehdä sen moniytimisenä vai ei, esim. Logiciin tuli moniydintuki offline bounceen vasta suht hiljattain ja se nopeutti hommaa ihan mielettömästi kun koneessa on tuplaydinprossu hyper threadingilla.
 
Laulaja on lyömäsoitin.
anapena
17.10.2012 00:01:35 (muokattu 17.10.2012 00:11:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä tuo Nuendo varmaan moniytimisistä tykkää. Onkohan tuo process/audiosuite-tyyppinen clippien renderointi plugareilla yhtään nopeampaa jos on SSD-levy käyttiksenä? Vai onko sekin enempi prossusta riippuvaista?
 
Antti1
17.10.2012 01:23:16 (muokattu 17.10.2012 01:23:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Plugarit, rendaaminen yms. prosessit eivät nopeudu kovalevyn vauhtia kasvattamalla. Kovon kaista liittyy lähinnä audiodatan kirjoittamiseen ja toistamiseen, eli lopulta määrittää maksimimäärän kerralla työstettäville raidoille ja clipeille.
 
"I like big tits and an onion butt." "What's an onion butt?!" "It's an ass that brings tears to your eyes."
Hanok
17.10.2012 10:22:08 (muokattu 17.10.2012 10:54:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Plugarit, rendaaminen yms. prosessit eivät nopeudu kovalevyn vauhtia kasvattamalla. Kovon kaista liittyy lähinnä audiodatan kirjoittamiseen ja toistamiseen, eli lopulta määrittää maksimimäärän kerralla työstettäville raidoille ja clipeille.
 
Teoriassa levynopeus voisi tulla pullonkaulaksi jos on oikein iso määrä audioraitoja ja vähän plugareista johtuvaa kuormaa. Offline-miksauksessahan raitojakin luetaan/kirjoitetaan nopeammin kuin playbackissa.
 
SSD-levyn suurin vahvuus on kuitenkin hakuaikojen lyhyys, jonka vaikutus audiohommissa on jokseenkin merkityksetön.
 
Eli kyllä se prossutehon kasvatus on varmin tapa nopeuttaa nopeutta renderöintiä.
 
EDIT:
 
Kiinnostuin aiheesta sen verran että tein pari pientä laskelmaa. Näemmä nykyaikaisella perinteisen mallin kiintolevyllä voi päästä maksimissaan noin 200 MB/s lukunopeuksiin. Tuossa yksi testi:
http://newhdd.blogspot.fi/2012/04/s … te-barracuda-2-tb-7200rpm-64mb.html
 
Jos äänittäisi formaatissa, 24 bit / 96 kHz saataisin n. 0,28 MB/s per monoraita. Playbackiin mahtuisi siis teoriassa n. 715 monoraitaa ennen kuin levyn kapasiteetti loppuisi kesken. Jos renderöi tuplanopeudella, raitamäärä tietysti puolittuu. Nelinkertaisellakin noppeudella levy jaksaisi vielä puskea 178 raitaa.
 
Käytännössä moni kuitenkin äänittää pienemmällä näytteenottotaajuudella, jolloin levykaistaa vapautuu enemmän.
 
Eli useimmissa tapauksissa ei kannata audiolevyä päivittää SSD:ksi renderöintinopeuden toivossa.
 
Sotahippi
17.10.2012 16:22:17
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuossa on vaan se ero, että toistaako yhtä filettä vai niitä 700:aa. Usean fileen toisto vie aina aikaa hyppiä fileestä toiseen ja siten tuohon teoreettiseen maksimiin ei päästä.
 
Mites nuo rumpusamplerit sitten, vai lataako ne kaikki sampylat keskusmuistiin?
 
Kyllä se taitaa olla enemmän ajan kysymys, että milloin kannattaa vaihtaa SSD:hen.
 
Todellisuudessa ei ole ristiriitoja.
Hanok
18.10.2012 09:44:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sotahippi: Tuossa on vaan se ero, että toistaako yhtä filettä vai niitä 700:aa. Usean fileen toisto vie aina aikaa hyppiä fileestä toiseen ja siten tuohon teoreettiseen maksimiin ei päästä.
 
Se on kyllä totta, ja yritinkin varovasti puhua teoreettisista nopeuksista. Vaikutus (hakujen määrä) riippuu siitäkin minkä kokoisissa paloissa DAW lukee audiotiedostoja.
 
Nyt oli kuitenkin puhe yhtä aikaa soivista raidoista. Eli jos tallentaa isolla tarkkuudella ja tekee isoja sessioita, sanotaan nyt vaikka yli 100 yhtäaikaista raitaa, niin levyllä voi olla merkitystä tämän asian kannalta. Freeze tracking ahkera käyttö vähentää miksauksen prossukuormaa kaiketi myös renderöinnissä, jolloin pullonkaulana voi kenties olla levy eikä prossu.
 
Toistaiseksi hintaero perinteisen levyn ja SSD:n välillä on kuitenkin sen verran suuri, ettei päivitys ole oikein perusteltu ainakaan meille harrastajille. Kukin toki tavallaan.
 
Kalmo
18.10.2012 10:06:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sotahippi: Tuossa on vaan se ero, että toistaako yhtä filettä vai niitä 700:aa. Usean fileen toisto vie aina aikaa hyppiä fileestä toiseen ja siten tuohon teoreettiseen maksimiin ei päästä.
 
Mites nuo rumpusamplerit sitten, vai lataako ne kaikki sampylat keskusmuistiin?
 
Kyllä se taitaa olla enemmän ajan kysymys, että milloin kannattaa vaihtaa SSD:hen.

 
Nopeasta hakuajasta lienee hyötyä, jos sampleri käyttää Disc Streaming'iä, eli hakee sampleja suoraan levyltä playbackin aikana. Kirjoitusnopeudessa (esim. useita raitoja yhtäaikaa äänitettäessä) ei taida vieläkään olla juuri eroa SSD:n ja perinteisen kovon välillä - vai??
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Hanok
18.10.2012 11:00:55 (muokattu 18.10.2012 11:45:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kalmo: Nopeasta hakuajasta lienee hyötyä, jos sampleri käyttää Disc Streaming'iä, eli hakee sampleja suoraan levyltä playbackin aikana. Kirjoitusnopeudessa (esim. useita raitoja yhtäaikaa äänitettäessä) ei taida vieläkään olla juuri eroa SSD:n ja perinteisen kovon välillä - vai??
 
Äänittäessähän mennään tietysti tosimaailman nopeudella, eli ei ole käytössä mitään "nopeuskertoimia". Perinteiselle (ainakin uudemmalle) levylle pitäisi mennä ihan sujuvasti satoja audioraitoja kerrallaan, joten levynopeus ei tässä tule ongelmaksi. Eipä tässä tosin prossukaan helposti tule vastaan jos ei käytä kovin paljon reaaliaikaprosessointia äänittäessä. Eli kyllä se pullonkaula äänityksessä on sisääntulokanavien määrässä.
 
EDIT: Lisätään nyt vielä että nämä pikku laskelmat on tehty sillä oletuksella, että audiota varten on käytössä erillinen levy. Jos käyttistä ja audiota pyöritetään yhteiseltä levyltä, voi SSD:n hakunopeus nousta arvoon arvaamattomaan. En kylläkään ihan ensimmäisenä suosittelisi muutenkaan pyörittelemään mammuttisessioita ihan tuon tyyppisellä kokoonpanolla.
 
Niq
19.10.2012 14:08:08
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hanok: Toistaiseksi hintaero perinteisen levyn ja SSD:n välillä on kuitenkin sen verran suuri, ettei päivitys ole oikein perusteltu ainakaan meille harrastajille. Kukin toki tavallaan.
 
Käyttöjärjestelmälevynä on todellakin perusteltua. Mulla on kaks tehoiltaan identtistä läppäriä (i5, 4Gt jne.), toisessa normilevy ja toisessa SSD. Mä vihaan käyttää sitä ensinmainittua, koska se on tuskaisen hidas, kun on tottunut SSD-levyisen koneen nopeuteen kaikessa mahdollisessa. Oon itseasiassa hiljalleen alkanut ärsyyntymään pelkästä kiintolevyn raksuttavasta äänestä. :)
 
Cornflake
19.10.2012 14:33:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niq: Käyttöjärjestelmälevynä on todellakin perusteltua. Mulla on kaks tehoiltaan identtistä läppäriä (i5, 4Gt jne.), toisessa normilevy ja toisessa SSD. Mä vihaan käyttää sitä ensinmainittua, koska se on tuskaisen hidas, kun on tottunut SSD-levyisen koneen nopeuteen kaikessa mahdollisessa. Oon itseasiassa hiljalleen alkanut ärsyyntymään pelkästä kiintolevyn raksuttavasta äänestä. :)
 
Yes. iMac SSD levyllä hurahtaa käyntiin äänettä tosta vaan ja pelittää mukavan sukkelaan. There is no turning back.
 
I ain't gonna work on Maggie's farm no more
pimp
19.10.2012 15:37:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Prkl. Mun on pitänyt jo jonkun aikaa hankkia se SSD MBP:een, mutta en oo saanu aikaseks. Töiden jälkeen meen kyllä semmosen hakemaan, nih.
 
Eli mid-2009 macbook pro, mikä siihen menee ja mikä on tällä hetkellä kannattavin ostaa?
 
Words can hurt, you know
JuhaHo
19.10.2012 23:29:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yleensä mikä olisi riittävä koko systeemilevylle. Paikallisessa gigantissa oli 120 gb levyä Riittäneekö tuo?
 
jPekka
20.10.2012 02:10:25
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Omassa pöytäkoneessani on kaksi ssd-levyä, toinen käyttikselle ja ohjelmistoille, toinen sampleille. 64-bittisen Windows-seiskan ja ohjelmistojen käynnistäminen nopeutui noiden laittamisen jälkeen hieman. Kontaktin samplekirjastojen latautuminen nopeutui jotakuinkin julmetun paljon. Äänitys- ja/tai miksauslevynä en ole vielä kokeillut, isot ovat sen verran hintavia.
 
"Te ette pitäisi Nietzschestä, sir. Hänen filosofiansa on pohjimmiltaan epätervettä."
Janzu78
20.10.2012 10:34:44
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on kanssa kaksi SSD-levyä. Toinen käyttikselle ja ohjelmistolle, toinen plugareille. Samplelevynä on perinteinen levy, samoin äänityslevynä. Hyvin tuntuu toimivan ja on lykännyt uuden tietokoneen ostamista jo pari vuotta. SSD on siinä mielessä mainio ostos, että kone nopeutuu huomattavasti. PC:ni on sen verran nopea käynnistymään, että näytöt menevät juuri ja juuri päälle ennen WIN7:n käynnistymistä.
 
Käyttislevyni on 120gb ja plugarilevy 80gb. Ennen tuo 80gb levy oli käyttislevynä, mutta meni melko nopeasti liian täyteen (vaikkei musakoneessani ole muita ohjelmia kuin musiikkiin liittyviä).
Hanok
22.10.2012 15:11:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niq: Käyttöjärjestelmälevynä on todellakin perusteltua.
 
Kyllä, ilman muuta. Kommenttini koski nimenomaan erillistä audiolevyä, koska ymmärsin aloittajan olleen kiinnostunut SSD:stä tässä käytössä.
 
Danko
22.10.2012 15:30:45
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JuhaHo: Yleensä mikä olisi riittävä koko systeemilevylle. Paikallisessa gigantissa oli 120 gb levyä Riittäneekö tuo?
 
Miten iso systeemi sulla on? Studiokoneeni 60GB ssd:lle en oo asentanut muuta kuin OS X 10.6, Pro Tools 8:n ja plugareita; ne vie yht. 12GB.
 
"No olet luultavasti ammattitaitoinen miksaaja ja sulla on laitteisto kohdillaan." -OPJ1974
JuhaHo
24.10.2012 23:10:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Danko: Miten iso systeemi sulla on? Studiokoneeni 60GB ssd:lle en oo asentanut muuta kuin OS X 10.6, Pro Tools 8:n ja plugareita; ne vie yht. 12GB.
 
Pääsovelluksena käytän 3DS Max ohjelmaa, joita tarvitsee olla pari eri versiota. Yhden asennustila on vajaat 5 GB, Sitten on Photoshoppia, Officea ja kaikennäköistä apuohjelmaa joukossa toki jokunen musiikinteko-ohjelmakin.
 
Projektit itsessään tallentaisin mekaaniselle kiintolevylle, mutta esim Maxin oletus autosave tapahtuu viiden minuutin välein ja jos työstää vaikkapa gigaista sceneä, menee melko iso osa työajasta tallennusten odotteluun (Autosave menee systeemilevylle Users -hakemistoon).
 
mattim
27.10.2012 10:22:54
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olipa hyvä investointi. Alta satasella ei kompuutterini ole koskaan moista tehoruisketta aiemmin saanut. Protari käynnistyy alle 30 sekunnin ja Reaperi muutamissa sekunneissa, Isoja samplejakin voi nyt aivan huvin vuoksi testailla. Tää on hyä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «