Aihe: Heino Kasken Pankakoski-preludi - kysymys temposta/esityksestä
1
Abendspiel
16.02.2012 23:02:47
Minua askarruttaa otsikossa mainitun teoksen esityskäytännöt. Minulla on Pankakoskesta yksi levytys itselläni, Izumi Tatenon soittamana ja muita ansiokkaita esityksiä löytyy liuta Youtubesta, ehkä Tatenokin löytyy sieltä. Lähes poikkeuksetta näissä (ja erityisesti Tatenon tulkinnassa) alkutempo on hurja. Alussa vasemman käden murtosoinnut on kirjoitettu yksinkertaisina (kahdeksasosa-trioleina) ja kappaleen keskitaitteessa kaksinkertaisina (kuudestoistaosa-trioleina), mutta silti lähes kaikissa esityksissä tempo keskitaitteessa jotakuinkin puolittuu eli murtosoinnut soitetaan yhtä nopeasti keskellä kuin alussa. Ja kun palataan "hitaampiin" trioleihin, tempo jälleen tuplaantuu..
 
Eihän tämä näin voi mennä?!? Vai voiko? Onko tämä joku traditio, josta minulle ei ole kerrottu?
 
Itse nuoteissa ei ole mitään indikaatiota siitä, että tempo muuttuisi missään vaiheessa, ei sanallista eikä metronomimerkinnöillä osoitettuja. Ja itse jonkinlaisen koulutuksen saaneena pianistina ajattelisin, että jos en olisi kuullut edellämainittuja tulkintoja, pysyisin kyllä nuottikuvassa, jolloin aloittaisin hieman rauhallisemmin ja keskivaiheella sitten joutuisikin soittamaan aika vikkelästi. Ja toisaalta alun hieman kohtuullisempi tempo tuntuisi sopivankin suomalaiseen jäyhähkön pidättyväiseen luonteeseen. Mitä mieltä olette?
Qsine
17.03.2012 23:07:45
 
 
Haluaisin tässä yhteydessä kysyä asiantuntevammilta vielä semmoista näkökulmaa, että miten suuri "synti" on soittaa tämä hiukan hitaammin? Onko tietoa yhtään siitä, millaisessa temmossa Kaski on halunnut tämän soitettavan? Ovatko levytysversiot järjestään (liian?) nopeita?
 
Jotenkin veri kuitenkin vetäisi soittaa tämä hyvin maltillisesti. Mutta jos kuulijan reaktio tähän on, että "eikö se osaa soittaa reippaammin?", niin sitten pitää varmaan alkaa kiusata sormiansa...
http://jannekuusinen.blogspot.com/
Abendspiel
12.04.2012 21:36:28
Eipä tähän näy ainakaan vielä tulleen paljon muilta mielipiteitä. Keskustelin erään toisen muusikon kanssa aiheesta, ja hän sanoi (ottamatta kantaa tähän Pankakoski-teokseen), että monessa kappaleessa on vakiintuneita (nuottikuvan vastaisia) esityskäytäntöjä, jotka juontavat juurensa jostain historiallisista esityksistä tai suurien pianistien käytännöistä.
 
Itse olisin silti edelleen varsinaisen nuottikuvan kannalla, mutta olisi mukava kuulla jonkun pianonsoitonopettajan/pianistin käsitys tästä kappaleesta.
Abendspiel
12.04.2012 21:50:36
Qsinen kirjoitusta kommentoisin niin, että mikäli todella tulkitaan nuotteja niin kuin ne on kirjoitettu, niin mielestäni rauhallisempi alkutempo ei todella olisi mikään suuri synti, vaan voisi olla jopa lähempänä totuutta kuin monet levytykset. Nykyisinhän käytäntö on juuri mennä kappaleiden alkulähteille ja monet suuret pianistit tutkivat käsikirjoituksia löytääkseen juuri oikeat nyanssit ja tempot.
 
Tästä huolimatta, vaikka kappaleen aloittaa hitaammin kuin mihin ehkä on totuttu, niin keskivaiheella, missä vasemman käden triolit muuttuvat 16-osatrioleiksi, täytyisi soittaa samassa perustempossa, jolloin haasteet kasvavat. On totta, että vaikka omaksi ilokseen voi (ja kannattaakin) soittaa kappaletta hitaamminkin, niin oikeassa esitystilanteessa olisi varmaan pyrittävä mahdollisimman "oikeaan" tempoon. Eri asia tietenkin on, jos ystäviensä kanssa vain "jammailee" :)
 
Olen itse soittanut mm. Scriabinin etydiä "Affanato" (nyt ei tähän hätään opukset ja numerot muistu mieleen) varmasti liian hitaassa tempossa, mutta ei se ole vähentänyt kappaleen merkitystä itselleni ja kun siihen saa sopivan rullaavan otteen, niin kyllä se hieman hitaampana on tuottanut (toivon mukaan) nautintoa joillekin kuulijoillekin ;-)
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)