Aihe: Ultimate thread digiraitureista
1
PIM
04.11.2002 10:11:59
Nyt kun täällä alkaa taas näkymään orastavaa kiinnostusta raitureita kohtaan niin olisi varmaan paikallaan koota kaikki tietämys ja kokemukset eri merkeistä ja malleista samojen kansien väliin. Kokemuksesta tiedän että varsinkin ensimmäisen raiturin valinta ei ole todellakaan helppoa kun ei tiedä mitkä ominaisuudet on tärkeitä missäkin käytössä, ja varsinkin kun uusimmissa raitureissa alkaa oleen kaikenlaisia hilavitkuttimia joilla markkinamiehet yrittää saada ostan mielenkiinnon kiintymään omaan merkkiin on ostajan hankalaa kaivaa esitteistä ne olennaiset tiedot mihin kiinnittää huomiota raituria valitessa.
 
Karkeasti ottaen raiturit voi jakaa kahteen luokkaan, sävellysapuvälineet/desktop raiturit ja bändikäyttöön tarkoitetut varsinaiset moniraiturit, joissa painottuu eri ominaisuudet. Bändiraitureissa oleellista on kuinka monta kanavaa saa äänitettyä kerrallaan eli saako ne rummut äänitettyä jokainen omalle raidalleen vai täytyykö tyytyä stereomiksaukseen kun taas desktopraitureissa kiinnostaa erillaiset lisäominaisuudet kuten esim. vahvistinsimulaattorit. IMHO jos ollaan ostamassa raituria bändikäyttöön niin kaikki vain kahta raitaa kerrallaan äänittävät raiturit voi aivan suosiolla unohtaa vaikka sellaisen saisi kuinka halvalla tahansa.
 
Äänenlaadullisesti ajatellen IMHO 16 bit/44,1kHz CD-tasoinen äänitys on aivan riittävä kun puhutaan harrastelijaäänityksista eikä 24 bitistä kannata maksaa kauheasti lisähintaa. Paperilla tuo ero näyttää melko suurelta, mutta todellisuudessa nykyiset 24 bittisinä mainostetut laitteet tarjoavat todellista dynamiikka-aluetta vain n. 14 - 18 bitin verran eikä ero käytännössä 16 bittisiin ole niin suuri että ainakaan minusta sen takia kannattaa laittesta maksaa kaksinkertaista summaa 16 bittiin verrattuna.
 
Nyt sitten vaan kaikki kehumaan omia laitteitamme niin saadaan kunnon "keskustelua" aikaan. Olkaa hyvät...
Lupus
04.11.2002 18:03:12
Meillä on "demopajalla" Fostex VF160. 16 raitaa + 8 haamuraitaa = 24 yhteensä. 8 raitaa kerrallaan sisään, jos käyttää analogisia linjoja, ADATin kanssa voi heittää 16 kerrallaan ja digitaalisesti.
 
Hyvä laite, helppo käyttää. Soveltuu perusmiksaamiseen, muttei masterointiin kovin hyvin. Kovalevytilaa muistaakseni 8 tuntia. 3-band EQ, master kompressori, 2 efektiä kerrallaan eli periaatteessa vain kaiuille on mahdollisuus, riippuu miksaajan luonteesta. Efektejä löytyy erilaisia 38, joiden kaikki parametrit on säädeltävissä oman maun mukaan.
 
Miksauksen automatisointi. Eli tarkoittaa sitä, että jokaisessa programissa (biisissä) voi olla 100 erilaista miksaus-sceneä, joiden vaihtamisen kesken kuuntelun voi automatisoida kellon tarkasti. Raidoilla on mute- ja solo-toiminnot käytettävissä yhdellä napin (tai näppäinyhdistelmän) painalluksella. Eiköhän tuossa jo jotain ominaisuuksista. Lisää voi lukea osoitteesta: http://www.fostex.co.jp/int/pdf/vf160_broch.pdf (HUOM! vaatii Acrobat Readerin!)
 
Tietokoneen adat-kortin kanssa todella hyvä yhdistelmä. Äänitys tällä vehkeellä ja ehkä pientä raakamiksausta. Sitten raidat tietokoneelle ja lopullinen tuotos valmiiksi jollain hyvällä miksausohjelmalla, kuten Cakewalk Sonarilla. Tietokoneella masteroitu biisi on sitten helppo myös polttaa suoraan cd:lle.
kivi
04.11.2002 20:29:47
Muistikirjana toimii Fostexin DMT8VL, ja voi sillä oikeastikin jotain tehdä.
 
Plussat: hyvä äänenlaatu, kun se ei pakkaa eikä edes osaa. Syö halpoja IDE-kovalevyjä. Toimivat EQ:t vaikka kyllä joku parametrinenkin sais olla. Ilmainen päivitys maahantuojalta, kun antaa vanhat muistikammat vaihdossa. Perustoiminnot helppoja (äänittäjäkoulutuksen saaneelle;-) ). Joka raidalle oma rca-lähtö ja mahdollisuus käyttää raitoja ja inputteja erikseen (esim midi-paluina). Monipuoliset midi- ja aikakoodiliitynnät eri framimäärillä jne. Klikki.
 
Miinukset: vain 9 song-presettiä uudellakaan käyttiksellä. Ei ymmärrä yli kolmea tuntia musiikkia. Vain kaksi analogista raidanäänitystä kerrallaan; toiset kaksi saa s/pdif:stä optisella letkulla, jos on vaikkapa dat jonka kautta äänittää. Raitaeditointi (cut/paste/move...) hemmetin vaikeaa, samoin lokaattoritoiminnot (joita sentään pitäis käyttää koko ajan). Ei balansoituja tuloja, vaiheenkääntöä tai phantomia. Insinööripeli>:( - manuaalia tarvii vielä vuosienkin jälkeen koko ajan. Vain 8 raitaa, ei haamuraitoja (mutta toimiva UNDO! käyttis v.2.0:lla)
 
Toisaalta, toimii tarkoituksessaan, eli voin viedä välimiksauksen studiosta kotiin, ja soitella kotona kuusi raitaa täyteen tulikivenkatkuisia sooloja;-) ja viedä ne takas studioon. Ja kiva on tällä versioida ikivihreitä, hähä.
 
Ei maar, kyllä se pitää oikea kone kotiinkin saada.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)