Aihe: Martin HD-28
1 2 3
PJS
18.08.2011 13:15:54
 
 
hallu: Kumma juttu, mullakaan ei kielet katkeile. Kaverini arveli sen johtuvan siitä, etten ole kovin hyvä kitaristi. Kovat jätkät kuulema rouhii niin että kielet paukkuu ja kuulemma Albert Järvinen katkaisi peräti kaulankin yhestä tai kahesta Gibsonista:-)
 
Kielten paksuus ja soittotyyli korreloivat aika paljon ton kanssa. Luulen. Itse käytän paksuhkoja kieliä ja murjon kitaraa pelkästään silloin kun on tarvis. Toiset hakkaa kieliä koko ajan täydellä voimalla jonkun jääskraban kanssa ja käyttävät vielä halvimpia ja ohuimpii kielii mitä kaupasta saa.
Peace!
rattledad
18.08.2011 14:36:41
 
 
PJS: Kielten paksuus ja soittotyyli korreloivat aika paljon ton kanssa. Luulen. Itse käytän paksuhkoja kieliä ja murjon kitaraa pelkästään silloin kun on tarvis. Toiset hakkaa kieliä koko ajan täydellä voimalla jonkun jääskraban kanssa ja käyttävät vielä halvimpia ja ohuimpii kielii mitä kaupasta saa.
 
Soitan aika (turhankin) kovaa sormiplekuilla tai paksulla 1.14-2.0 mm eikä kieliä nykyään juurikaan katkeile soittaessa. Akkarilla ei tosin mitään albertkingmäisiä terssivenytyksiä tarvitse edes yrittää, niissähän skitaristeilla menee kieliä. Luulen että jos kitarassa ei ole ongelmaa niin soittotekniikka ei ole kontrollissa jos kieliä katkeilee usein.
One man's OMG! is another's WTF!.
PJS
19.08.2011 11:52:32
 
 
rattledad: Luulen että jos kitarassa ei ole ongelmaa niin soittotekniikka ei ole kontrollissa jos kieliä katkeilee usein.
 
Tähän tulokseen mäkin oon tullut. Tosin on tiettyjä tekniikoita, jotka rasittaa soittoo enemmän ku toiset. Selvähän se on. Mut hyvin säädetystä skebasta ei normisoitossa mee kielet poikki mitenkään helpolla kyllä.
Peace!
rattledad
19.08.2011 12:23:02 (muokattu 19.08.2011 12:23:49)
 
 
PJS: Tähän tulokseen mäkin oon tullut. Tosin on tiettyjä tekniikoita, jotka rasittaa soittoo enemmän ku toiset. Selvähän se on. Mut hyvin säädetystä skebasta ei normisoitossa mee kielet poikki mitenkään helpolla kyllä.
 
Ikävä puolihan tuossa on että tekniikan saa kuntoon vain treenaamalla. Hyvä puoli että soitto alkaa ajan kanssa kuulostaakin paremmalta. Säädöt kannattaa tsekata ja kieliä on hyvä vaihtaa välillä jotta vire ja balanssi päällystettyjen ja plainien välillä pysyy siedettävänä.
 
Aiheesta vielä että iso Martin tykkää mediumsetistä ja kovalla kädellä soittamisesta. Ohuella plekulla räpsyttelyyn ei Martinia tarvita. IMO
One man's OMG! is another's WTF!.
PJS
24.08.2011 21:58:07
 
 
rattledad: Ikävä puolihan tuossa on että tekniikan saa kuntoon vain treenaamalla. Hyvä puoli että soitto alkaa ajan kanssa kuulostaakin paremmalta. Säädöt kannattaa tsekata ja kieliä on hyvä vaihtaa välillä jotta vire ja balanssi päällystettyjen ja plainien välillä pysyy siedettävänä.
 
Aiheesta vielä että iso Martin tykkää mediumsetistä ja kovalla kädellä soittamisesta. Ohuella plekulla räpsyttelyyn ei Martinia tarvita. IMO

 
Mä tykkään itse HD28:n kanssa suht tymäkästä .13 setistä ja sormisoitosta. Bändin kanssa tosin käytännön syistä usein plektralla, mut himassa diggaan enempi semmoisesta Neil Young henkisestä peukkubasson ja sormirämpyttelyn sukuisesta soitosta.
Peace!
Silver Mica
25.08.2011 08:11:25
PJS: Mä tykkään itse HD28:n kanssa suht tymäkästä .13 setistä ja sormisoitosta. Bändin kanssa tosin käytännön syistä usein plektralla, mut himassa diggaan enempi semmoisesta Neil Young henkisestä peukkubasson ja sormirämpyttelyn sukuisesta soitosta.
 
Rattledadin pointti oli kai, että plektran on hyvä olla riittävän tuhti. Jos soittaa ohuella plektralla D-mallin kitaraa, jossa on medium-setti, ei kitarasta tahdo saada mitään irti. Se saundaa siltä kuin olisi kompressori päällä koko ajan. Paksummalla plektralla saa paljon laajemman dynamiikan ja solidimman saundin.
ROCKE the COOL
26.08.2011 13:28:11 (muokattu 26.08.2011 13:57:42)
markus16: Oletko sä soittanut sitä kovinkin aktiivisesti?...Miten voi kielisetti kestää kitarassa yli kymmenen vuotta?
 
Kyseisellä kitaralla olen soittanut suurin piirtein joka arkipäivä lukuun ottamatta kesäkuukausia. En ole katsonut tarpeelliseksi vaihtaa kieliä. Ne ovat vaan kestäneet, ei siinä ole sen kummempaa. Alkuperäiset kielet, jotka siinä uutena olivat.
ROCKE the COOL
26.08.2011 13:37:51
PJS: Samaa ihmettelin itsekkin. Vaikkeivät poikki menisikään, niin (puhtaistakin) käsistä irtoava mähmä, ilmankosteus yms. saavat kielet kyllä ruostumaan ja rasvoittumaan soittokelvottomiksi. Melkomoista legendan makua tuo juttu kymmenen vuotta hyvänä pysyvistä kielistä.
 
En sanonut, että kielet ovat pysyneet hyvinä vaan että kitara soi hyvin vanhoilla kielilläkin. Asia pitää ymmärtää oikein. Tietenkin kielet ovat likaiset eikä niissä ole uusien kielien heleyttä, sehän on selvää, mutta pointtini oli siinä, että kun kitara on kunnollinen, niin se soi hyvin jopa likaisillakin kielillä. Tarkoitukseni oli osoittaa, että asian ydin on huolella valmistetussa kitarassa, jollaista mistään soittimesta ei tule kieliä vaihtamalla tai joillakin poppakonsteilla.
ROCKE the COOL
26.08.2011 13:55:49 (muokattu 26.08.2011 13:56:09)
Selvennän vielä asian ydintä: onneton kitara (joita niitäkin minulla on ollut ja on edelleen) uusilla kielillä kuulostaa ankea vaneriselta verrattuna kunnolliseen Martin HD-28:aan, vaikka siinä on yli kymmenen vuotta vanhat kielet.
markus16
26.08.2011 21:24:34
Mä en vieläkään voi ymmärtää kuinka
1) Kielet voi kestää kitarassa yli kymmenen vuotta päivittäistä soittoa
2) Joku haluaa soittaa sitä-parhaalta-ikinä-saundaavaa kitaraansa joka päivä yli kymmenen vuotta vanhoilla kielillä. Ei se mitenkään voi soida tehdaskielillä hyvin noin pitkän ja aktiivisen käytön jälkeen.
 
Taitaa olla vähän lapin lisää jutussa.
Old school? New school? Shit! I didn't even go to school.
rattledad
26.08.2011 22:46:42
 
 
milahtee: Rattledadin pointti oli kai, että plektran on hyvä olla riittävän tuhti. Jos soittaa ohuella plektralla D-mallin kitaraa, jossa on medium-setti, ei kitarasta tahdo saada mitään irti. Se saundaa siltä kuin olisi kompressori päällä koko ajan. Paksummalla plektralla saa paljon laajemman dynamiikan ja solidimman saundin.
 
Paksummalla saa myös enemmän alapäätä soundiin, riippuu toki myös plekun muista ominaisuuksista.
http://jazzmando.com/tips/archives/000523.shtml
 
Ja soittotekniikasta.
http://jazzmando.com/tips/archives/000354.shtml
 
Ihannepleku on vielä hakusalla ja tekniikkaa yritetään opetella. Maniskalla eron huomaa helpommin kuin akkarilla. Sama pleku ei tosin välttämättä toimi parhaalla tavalla molempiin.
One man's OMG! is another's WTF!.
ROCKE the COOL
27.08.2011 07:02:17
markus16: Mä en vieläkään voi ymmärtää kuinka
1) Kielet voi kestää kitarassa yli kymmenen vuotta päivittäistä soittoa
2) Joku haluaa soittaa sitä-parhaalta-ikinä-saundaavaa kitaraansa joka päivä yli kymmenen vuotta vanhoilla kielillä. Ei se mitenkään voi soida tehdaskielillä hyvin noin pitkän ja aktiivisen käytön jälkeen.
 
Taitaa olla vähän lapin lisää jutussa.

 
Ne ovat kestäneet, se on vaan fakta...mutta, esimerkiksi kolme vuotta vanhasta Gibson Hummingbirdistäni, jolla soitan harvoin, on kieliä katkeillut, ja soittotyyli on sama.
 
Joissakin hyvissä kitaroissani on uudet kielet, mutta tässä kyseisessä Martinissa, jolla soitan suhteellisen paljon, sattuu vain olemaan vanhat kielet. Ehkä olen ollut laiska vaihtamaan kieliä; mutta luulen, että syy on ollut juuri siinä, mitä olen yrittänyt tähdentää, että kun kitara itsessään soi riittävän hyvin ja miellyttää, ei tule sellaista oloa, että mikähän tässä soittimessa on vikana, kun ei taaskaan soi, ja sitten yrittää vaihdella kieliä, ja on sen jälkeen vähän aikaa tyytyväinen, kun uusien kielien heleä sointi hämää ja luulee sitä kitaran ominaissoinniksi, kunnes jälleen kielet menevät vanhoiksi ja yrittää uudelleen korjata huonon kitaran sointia kieliä vaihtamalla. Yli kymmenen vuotta vanha Martin HD-28 kitarani soi hyvin alkuperäisillä tehdaskielillä. Kitaraa ovat kehuneet satunnaiset kokeilijatkin, mutta ovat hämmästelleet, kun olen kertonut, että siinä on alkuperäiset kielet.
 
Lapin lisä on siinä, että joku saattaa nyt luulla, että kyseinen Martin HD-28 soi yhtä hyvin vanhoilla kielillä kuin uusilla. Tätä en tietenkään väitä. Jos vaihtaisin siihen uudet kielet, se olisi vieläkin parempi. Pointtini on siinä, että kun kitara on hyvä, niin satunnaisetkaan soittajat eivät tahdo päästää sitä käsistään, vaikka kielet ovat alkuperäiset. Käänteisesti sanottuna: kunnollisen soittimen loistavat ominaisuudet nousevat vanhojen, tunkkaistenkin kielien "yli".
ROCKE the COOL
27.08.2011 07:11:21 (muokattu 27.08.2011 07:11:53)
rattledad: Aiheesta vielä että iso Martin tykkää mediumsetistä ja kovalla kädellä soittamisesta.
 
Tuo oli mukava lukea! Kunnollisen Martin HD-28:n vahvuus on juuri siinä, että se pystyy vastaamaan kovalla kädellä soittamiseen. Toki sointi on kaunis kevyelläkin soitolla, mutta sen vuoksi soitan eniten Martin HD-28:lla, koska se ei tukehdu koviin iskuihin vaan dynamiikka riittää ilmaisemaan sen, mitä haluan musiikissa kaivaa esille soittamalla joitakin kohtia kovalla kädellä.
hidaskäsi
02.09.2011 01:16:36
ROCKE the COOL: Ne ovat kestäneet, se on vaan fakta...mutta, esimerkiksi kolme vuotta vanhasta Gibson Hummingbirdistäni, jolla soitan harvoin, on kieliä katkeillut, ja soittotyyli on sama.
 
Joissakin hyvissä kitaroissani on uudet kielet, mutta tässä kyseisessä Martinissa, jolla soitan suhteellisen paljon, sattuu vain olemaan vanhat kielet. Ehkä olen ollut laiska vaihtamaan kieliä; mutta luulen, että syy on ollut juuri siinä, mitä olen yrittänyt tähdentää, että kun kitara itsessään soi riittävän hyvin ja miellyttää, ei tule sellaista oloa, että mikähän tässä soittimessa on vikana, kun ei taaskaan soi, ja sitten yrittää vaihdella kieliä, ja on sen jälkeen vähän aikaa tyytyväinen, kun uusien kielien heleä sointi hämää ja luulee sitä kitaran ominaissoinniksi, kunnes jälleen kielet menevät vanhoiksi ja yrittää uudelleen korjata huonon kitaran sointia kieliä vaihtamalla. Yli kymmenen vuotta vanha Martin HD-28 kitarani soi hyvin alkuperäisillä tehdaskielillä. Kitaraa ovat kehuneet satunnaiset kokeilijatkin, mutta ovat hämmästelleet, kun olen kertonut, että siinä on alkuperäiset kielet.
 
Mikähän sun pointti on. Se kuulostaa kutakuinkin samalta kuin jos väittää, että kyllä mersu on mersu ja toimii vanteillakin paremmin, kuin muut autot renkailla.
 
Toisekseen tällä foorumilla on kitaisteja! Kielet voi kestää jos ei soita, mutta ne ei millään kestä jos niillä soittaa päivittäin. Typerää jankuttaa jostain soittotyylistä tai kitaran hyvyydestä. Kieli kuluu alapuolelta otenauhojen kohdalta suunnilleen kuukauden aikana niin, ettei nauhojen kohdalla ole kuin reilu puolet kielen vahvuudesta jäljellä, jos soittelee paljon. Siitä jonkun ajan kuluttua se sittensoitettaessa katkeaa kyllä.
 
Jos sulla on alkuperäiset kielet niin et sitten vaan kovin paljoa soittele. Hyvin se ei myöskään silloin soi, vaan kokeilijat eivät vain ymmärrä sitten soinnista mitään.
Silver Mica
02.09.2011 09:01:35
Valitettavasti kielet venyvät, kuluvat ja hapettuvat, mikä vaikuttaa niiden toimimiseen. Venyminen ja hapettuminen tapahtuvat, vaikei kitaralla juurikaan soittaisi. Kielten sointi kuolee ajan mittaan ja vanhojen kielten vireisyys alkaa kärsiä. Jos kitarassa on vuosikausia vanhat kielet, kitaraa ei saa soimaan vireessä ja saundi on kuollut. Tämä on kielten rakenteesta aiheutuva tosiasia.
 
Varmaa on se, ettei kitaran sointi ole optimissaan, jos kielet ovat vuosikausia vanhat. Jos on satsannut rahaa hyvään instrumenttiin, mielestäni on järkevää yrittää saada siitä kaikki mahdollinen irti pitämällä kitara optimisäädöissä. Oma kokemukseni on, että hyvässä kitarassa säätöjen, kielivalintojen yms. vaikutus saundiin on suuri. Esim. kielityypin (fosforipronssi vs. 80/20) vaihto vaikuttaa saundiin todella paljon, kun taas raskaasti rakennetussa laminaattikitarassa ero on pieni.
flattopguitar
02.09.2011 09:49:22
Tuo pieni soundiero kuvastaa mielestäni hyvin sitä, että rahan määrä ei suoraan korreloi sen kanssa miten paljon soundia sillä saa ostettua lisää. Eli, jos haluaa parantaa hieman kitaran soundia joutuu yleensä tuplaamaan kitaran hinnan. Tästä tekee vielä mielenkiintoiseksi se seikka, että ihmisen korva tottuu nopeasti soundiin kuin soundiin, eikä nauttiakseen musiikista tarvitse parasta mahdollista sointia. Se on lähinnä sellaista pakkomielettä, kun kiinnostuu enemmän kitaroista, että jatkuvasti hakee parempaa ja parempaa. Silti, on hienoa omistaa kitara joka on herkkä ja paranee vuosien myötä ja rakennettu perinteiseen malliin hyvin.
markus16
02.09.2011 10:42:28
Joo mut jos mä ostan tuplasti kalliimman kitaran niin munhan ei enää ikinä tarvii ostaa kieliä. Jos nyt laskis vaikka 10 e kuussa kielten hinnaksi, niin kymmenessä vuodessa on 1200 kustantava Martin maksanu itsensä takaisin. Ei huono diili jos kerran saundikin vaan paranee iän myötä.
Old school? New school? Shit! I didn't even go to school.
Silver Mica
02.09.2011 11:44:03
flattopguitar: Tuo pieni soundiero kuvastaa mielestäni hyvin sitä, että rahan määrä ei suoraan korreloi sen kanssa miten paljon soundia sillä saa ostettua lisää. Eli, jos haluaa parantaa hieman kitaran soundia joutuu yleensä tuplaamaan kitaran hinnan. Tästä tekee vielä mielenkiintoiseksi se seikka, että ihmisen korva tottuu nopeasti soundiin kuin soundiin, eikä nauttiakseen musiikista tarvitse parasta mahdollista sointia. Se on lähinnä sellaista pakkomielettä, kun kiinnostuu enemmän kitaroista, että jatkuvasti hakee parempaa ja parempaa. Silti, on hienoa omistaa kitara joka on herkkä ja paranee vuosien myötä ja rakennettu perinteiseen malliin hyvin.
 
Näinhän se menee. Hintaa tuplaamalla soittimen laatu ei tuplaannu. Lisäksi soittimien kohdalla saundi ei ole ainoa kriteeri, josta asiakas haluaa maksaa. Jollekin esim. rakentajan huippuluokan käsityötaito, materiaalien laatu, yksilöllisyys jne. voivat olla asioita, joista suostuu maksamaan ekstraa. Vaikka on mahdollista löytää objektiivisia kriteerejä hyvälle soittimelle, nämä ovat kuitenkin makuasioita; yhden unelmasoitin ei ole sitä välttämättä toiselle.
 
Vintage-kitarat ovat vielä aivan eri asia: kitaran arvolla ei ole juurikaan tekemistä soittimen laadun kanssa, vaan ne ovat keräilykohteita, joiden hinta määräytytyy harvinaisuuden, haluttavuuden jne. pohjalta.
rattledad
02.09.2011 12:33:05
 
 
Paikkansa on laminaattikitaroillakin.
http://www.youtube.com/watch?v=R8qIseFg77Q
One man's OMG! is another's WTF!.
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)