Aihe: Strymon Mobius
1
LesPaul70
05.11.2021 21:15:58 (muokattu 05.11.2021 21:19:27)
Jotain kaksi viikkoa takana Strymon Mobiuksen omistajana. On se vaan mainio kapistus. Kun ei sitä muuten niin paljoa täällä suitsuteta, niin laitetaanpa threadi liikkeelle.
 
Päädyin Mobiukseen TC:n Plethoran kautta. Kehnoista Plethora-kokemuksista kirjoitin arvionkin ( https://muusikoiden.net/artikkelit/2199 ), ei siitä sen enempää.
 
Mobius löysikin tiensä lautaan Plethoran sijasta ja nimenomaisesti korvaamaan TC:n Nova Modulatorin. Plethoran isoin synti oli se, miten kapistus tuhosi soundin efektiluupissa ollessaan bypass-tilassa, eikä Novakaan saanut aivan puhtaita papereita tuolta saralta, vaikka olikin 2010-luvun alkuvuosista asti laudassa keikkunut.
 
Mutta hei - eikös tuo Mobius ole jostain viime vuosikymmenen alkupuolelta? Digilaitteiden asteikolla sehän on ikivanha, kuin egyptiläinen muumio. Ja efektejäkin se tekee vain yhden kerrallaan. Eikä se kuitenkaan kuulosta samalta kuin vanhat tuhnuiset 1970-luvun spedut. Miksei sen sijaan jotain uudempaa?
 
Kaikissa multilaitteissa tietysti joutuu tekemään kompromisseja. Jokin loistaa yhdessä, toinen toisessa. Mobiuksen etuja moniin uudempiinkin kilpailijoinsa ovat mm. se että ei juurikaan väritä soundia ollessaan bypass-tilassa, helppo ja silti monipuolinen muokattavuus ilman tietokone-/puhelinkytkentää ja sittenkin parempi (vähemmän digitaalinen) soundi kuin joissain uudemmissa multimyllyissä.
 
Entä se yksi efekti kerrallaan?
 
Riippuu kai siitä, kuinka intensiivisesti modulaatiojuttuja käyttää. Minä tarvitsen Mobiuksen (kuten Novankin) efektejä vain harvakseltaan, ehkä yhtä kappaleessa, useimmissa en välttämättä yhtään. En muutenkaan keksi montaa, joita haluaisin käyttää samanaikaisesti. Chorus + tremolo ehkä, mutta jos sellainen käyttötarve oikeasti on, silloin kannattaa muutenkin toinen hankkia omana erillispedaalinaan. On minullakin erillinen Phase 90 laudassa, vaikka Mobiuksen phaser ihan kelvollinen onkin.
Ja kun Mobiuksen kattamien modulaatioefektien tarve muutenkin on noinkin satunnaista, on muutenkin järkevämpää ottaa ne yhdestä multimyllystä kuin täyttää lauta tziljoonalla irtospedulla, joista jokaista tarvitsee kenties yhdessä biisissä. Ne spedut, joita tarvitsee toistuvasti useassa biisissä, on tietysti parempi pitää irtopedaaleina jo pelkästään senkin takia, että saa täsmälleen sellaisen pedaalin kuin haluaa. Multiefekti on parhaimmillaan täyttämässä ne aukkopaikat, joita tarvitsee harvoin mutta tarvitsee kuitenkin.
 
Siihen tarpeeseen Mobius vastaa erinomaisesti.
 
Jos pitäisi nimetä top 3 featuret, joilla Mobius puoltaa paikkaansa laudassani, tässä olisi listani:
 
1) Soundin yleinen laatu. Ei väritä soundia huomattavasti bypass-tilassa. Efektit soundaavat hyvältä, eivät liian digitaaliselta.
 
2) Pre/post-kytkentämahdollisuus. On osoittautunut jo lyhyessä käytössä kullanarvoiseksi. MIKÄÄN digitaalinen multilaite ei ole ikinä toiminut täysin ongelmitta kaikkien vahvarieni luupissa. Ei myöskään Mobius! Siinä missä TC Electronicin digilaitteilla oli helmasyntinä ohitussoundin turmeleminen modernien Mesojen efektiluupissa, Mobius tuotti toisenlaisen yllätyksen niinkin eksoottisen ja tuntemattoman vahvistimen kuin Mark IIc+:n efektiluupissa. Ohitussoundi oli muuttumaton, kuten asiaan kuuluu, mutta parin efektin (flangerin ja rotaryn) kanssa vola tipahti HURJASTI, kun efektin kytki päälle Mark IIc+:n luupissa. Mikään säätö Mobiuksesta ei auttanut asiaa. (Muiden vahvarien kanssa pelitti kuitenkin odotusten mukaisesti.)
Mitä tässä vaiheessa on tehtävissä? No, olisin voinut säätää luupissa olevan EQ-pedaalin volabuustiksi, jonka polkaisen päälle aina, kun haluan käyttää flangeria tai rotarya Mark IIc+:n luupissa. Sitten olisi pitänyt stepata kahdella polkimella joka kerta, eikä EQ:takaan olisi voinut käyttää mihinkään muuhun. Ei kiva.
Toinen vaihtoehto olisi ollut tietysti laittaa Mobius luupista vahvarin eteen. Tämä sama ratkaisu olisi tietysti toiminut luupissa nihkeiden TC:n laitteidenkin kanssa. Se ei kuitenkaan ole optimaalinen ratkaisu, kun monet laitteen efekteistä ovat juuri sellaisia, joista saa täyden ilon irti vasta luupissa.
Mutta mutta! Mobiuspa tarjoaakin mahdollisuuden kytkeä laite sekä luuppiin ja että vahvistimen eteen ja päättää patch-kohtaisesti, onko efekti luupissa vai vahvistimen edessä. Flangerin voi heittää Mark IIc+:n kanssa vahvistimen eteen ja muiden vahvarien kanssa luuppiin. Samasta patchista vaikka voi tehdä saman pankin muistipaikkoihin kaksi versiota, luupissa olevan ja vahvarin edessä olevan. Niitä voi sitten vaihtaa lennossa jalkakytkimellä sen mukaan, millaista vahvaria käyttää. Tai muutenkin, jos haluaa vaikka vain vertailla samaa efektiä luupissa ja vahvarin edessä. Kun muistipaikkoja 2 x 99, eivät lopu ihan heti kesken.
 
3) Ja sitten sen meikäläisen lemppari-feature. Mahdollisuus kytkeä ulkoinen ekspressiopedaali ohjaamaan (patch-kohtaisesti) mitä tahansa haluamaasi / haluamiasi parametreja, säätöalueenkin saa valita itse. Tämä oli juuri se ominaisuus, jota olin kaikkein kipeimmin kaivannut Nova Modulatorissa. Tätä kun käyttää, hupia riittää! Väittäisin jopa, että Mobiuksesta ei saa puoltakaan riemua irti ilman ekspressiopedaalia - leijonanosa laitteen parhaista puolista jää hyödyntämättä.
Defaulttina ekspressiopedaali ohjaa yleensä efektin nopeutta, mutta tuon saa todellakin helposti ohjaamaan mitä tahansa muutakin. Itse tein harjoitusmielessä Mobius-versioita joistakin hauskoista pedaaliohjattavista vanhan Korg AX-1500G:n ihme-efekteistä. Tuo Korg oli ihan karsealta kuulostava laite (kirjoittamani laitearvio löytynee yhä artikkeleista, https://muusikoiden.net/artikkelit/351 ), mutta sen ekspressiopedaaliefektit olivat kieltämättä hauskoja. Olihan jo aikakin saada niitä parempisoundiseen alustaan.
 
Jotta ei menisi ei vain joutavaksi lässytykseksi, listaanpa tähän joitain esimerkkejä, miten ekspressiopedaalia voi hyödyntää Mobiuksen kanssa. Muutenkin kuin vain rotaryn ja vastaavien nopeuden ohjaukseen.
 
----
 
Perus-wah
 
Tämän väänsin ensi töikseni, ja ihan toimivahan se on, jos nyt ei mikään Clyde McCoy.
 
Efektityyppi: Filter
Mode: WAH
Wave Shape: SINE
F. Mid: Ohjaus ekspressiopedaalilla
Resonance: III III III (maun mukaan)
Dry Level: III III
Pre/Post: Pre
Depth: klo 5
Level: klo 1
 
----
 
Filtteri-wah
 
Muistuttaa jossain määrin Korg AX1500G:n Traveler-wahia.
 
Efektityyppi: Filter
Mode: L.P
Wave Shape: ENV+
F. Mid: Ohjaus ekspressiopedaalilla
Resonance: III III III III (maun mukaan)
Dry Level: III III
Pre/Post: Pre
Depth: klo 10
Level: klo 1
 
----
 
Pedaalilla ohjattava formant
 
Korgin pedaaliohjattavan TALK-ekektin pohjalta.
 
Efektityyppi: Formant
Vowel 1: OH
Vowel 2: EE
Wave Shape: EXPR
Pre/Post: POST
Depth: klo 5
Level: klo 3
 
----
 
Pedaalilla ohjattava ring modulator
 
Korgin selkäpiitä riipivän RING MOD -tehosteen pohjalta. Kuulostaa hyvin erilaiselta ennen ja jälkeen särön, mutta varsin rajulta molemmissa. Kannattaa kokeilla molemmat vaihtoehdot!
 
Efektityyppi: Quadrature
Mode: F + SHFT
Shift: Pedaaliohjaus välillä (tyhjä) - III III III III III III
Wave shape: TRI
Mix: D_______|5
Pre/Post: Post (maun mukaan)
Depth: klo 8
Level: klo 12
 
----
 
Pistäkääpä muutkin Mobius-patcheja jakoon!
Laudoista takki päälle vaan, sitten sä kelpaat manalaan.
Shredator
05.11.2021 22:41:25
 
 
Minkä sormet heittää, sen wahi peittää
LesPaul70
06.11.2021 20:54:11
Hienoa! Nuo ketjut olin joskus nähnytkin, mutta hyvä saada linkit koottuna yhteen paikkaan. Noiden kokeilemisessa meneekin mukavasti tovi jos toinen.
 
Lisäänpä vielä yhden oman presetin. Ilman ekspressiopedaalia tällä kertaa.
 
Flangereista on olemassa muikean kuuloisia ns. invertoituja flangereita, joissa toinen aalto on käännetty 180 astetta. Tätä ominaisuutta ei irtopedaaleista yleensä jostain syystä tapaa. Viimeisin kapistukseni, joka on pystynyt tähän, oli Nova Modulator. Siihen kun laittoi vielä negatiivistä feedbackia (Regen), johan tuli veikeä ääni.
 
Tottakai piti yrittää replikoida sekin Mobiuksella. Ihan samaan en päässyt (invertointia ei ole Mobiuksessa), mutta kohtuullisen lähelle kuitenkin. Ainakin tästä voi hieman maistella, millainen yksi omia suosikki-flangetuksiani oli:
 
Efektyyppi: Flanger
Mode: BLACK-
Regen: III III III
Manual: III III III III III II (yhtä vailla täysi)
Pre/Post: POST
Depth: klo 10:30
Level: klo 5 (100%)
 
Nopeus maun mukaan.
 
Hieman mietin, postaanko ja paljastanko salaisen aseeni (oli yksi henkilökohtainen signature-soundini eräässä kokoonpanossa), mutta menköön. Mobius-käyttäjien yleisen intressin nimissä. :)
Laudoista takki päälle vaan, sitten sä kelpaat manalaan.
LesPaul70
11.11.2021 18:26:18 (muokattu 12.11.2021 08:35:27)
Jatkanpa Strymon-monologia, kun niin hyvin lähtee.
 
Shredatorin linkittämien ketjujen innoittamana kokeilin, kuinka lähelle MXR EVH Phaseani pääsen Mobiuksella. Molemmat kiinni laudassa samanaikaisesti ja saa kytkettyä samaan paikkaan ketjussa (OD:n ja vahvarin eteen), joten A/B-vertailu helppoa.
 
Kavalana taka-ajatuksena tässä, että jos tuon Phase 90:n saisi irti laudasta, niin vapautuisi paikka vähän paremmalle/monipuolisemmalle Flangerille, kuin mitä Mobiuksesta saa. Siis onhan Mobiuksen flangetuskin "ihan jees" ja monipuolinen, mutta kun haen juuri tietyntyylistä flange-soundia.
 
Yhdestä linkistä löytyi "EVH style Phase 90". Se oli... myöskin "ihan jees". Mukava ja käyttökelpoinen, bändimökän seassa varmasti välttäisi. Mutta jotenkin tuhnuinen ja liian siisti. A/B-testissä MXR EVH Phase 90 (script-nappi pohjassa) oli räikeämpi ja räkäisempi.
 
No siinä sitten ruuvasin, niin kokeilin heti ekaksi tiputtaa Mobiuksesta phaserin Headroomia. Nettiasetuksissa se oli täysillä. Minä tiputin defaulttiin puoleenväliin.
 
Tulos: Hitailla phasetuksilla en enää A/B-testissä erottanut alkuperäisestä EVH Phase 90:stä! MITÄÄN korvin kuultavaa eroa ei enää ollut. (Script Mode päällä Phase 90:ssä.)
 
Nopea phasetus kuulostaa tosin kuulostaa edelleen HIEMAN erilaiselta. MXR:stä tulee musikaalinen "muljutusääni", kun taas Mobiuksesta vain sellainen perusväpätys. Tuota nopeata phasetusta tosin tarvitsen vain silloin, kun käytän EVH Phasea varpaalla ohjattavana Leslien korvikkeena. Mobius tarjoaa (ekspressiopedaalin kanssa) tuohon tarkoitukseen paljon parempiakin vaihtoehtoja.
 
Eli siltä näyttää, että MXR EVH Phase 90 pääsee lepotauolle ja jotain uutta tulossa flanger-osastolle.
 
EDIT:
Otetaan sen verran takaisin, että kun illalla testasin pidempään, niin eihän se IHAN samalta kuulostanut. Perussuhina oli kyllä ihan yksi-yhteen, mutta EVH Phase 90:ssä oli enemmän sointia. Tämä erottui selvimmin, kun soitti yksittäisiä nuotteja kitaran kahdella matalimmalla kielellä sekä yllä mainitussa nopeassa phasetuksessa. Sointujen ja soolojen soitossa eroa ei sen sijaan juurikaan huomannut, ja viimeistään bändimökän sekaan tuo ero hukkuu joka tapauksessa.
 
Alla hieman viilattu versio, jossa olen tuon havainnon pohjalta hienosäätänyt Headroomia ja vastaavasti nykäissyt depthiä pikkuriikkisen ylöspäin. Tämän ei pitäisi erottua MXR EVH Phase 90:stä (Script mode) paitsi suorassa A/B-testissä:
 
Efektityyppi: Phaser
Mode: 4 stg
Regen: III II
Waveshape: Sine
Headroom: III III III III
Depth: kello 12:30
Level: kello 1
Laudoista takki päälle vaan, sitten sä kelpaat manalaan.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)