Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:pussu
Alue:Tietokoneet ja musiikkiohjelmat
Aihe:Linux ja musiikki
Aika:13.11.2006 09:57
Automatixin ja Easyubuntun käyttöä kannattaa mielestäni harkita koska hiljattain tapahtunut päivitys ubuntu 6.10:een hajosi kehittäjien mukaan usein juuri tuon automatixin vuoksi. Easyubuntu saattaa olla turvallisempi jos se löytyy virallisista repoista mutta säätäisin silti itse mielummin kaiken manuaalisesti ennen kuin jokin virallinen easyubuntun kaltainen systeemi tulee.
 
Nuo DSSI-pluginit joita kehotit tuossa asentamaan vastaavat siis toiminnaltaan suunnilleen vst-instrumentteja ja ainakin rosegardenin pitäisi tukea niitä. Plugineja on tällä hetkellä vain valitettavan vähän. Myös osa vst ja vsti-plugineista toimii kuulemma linuxissa mutta se vaatii käsittääkseni melkoista säätöä ja silloinkin niitä käytetään winen eli "windows emulaattorin" kautta. Näistä parista linkistä kuitenkin lisäinfoa:
 
http://quicktoots.linuxaudio.org/toots/vst-plugins/
http://ladspavst.linuxaudio.org/
 
Ubuntusta on käsittääkseni kehitteillä multimediakäyttöön suunnattu sisardistro nimeltä UbuntuStudio. Saman saanee aikaan jo nyt seuraamalla noita UbuntuStudioPreparation-ohjeita ja säätämällä realtime-tuen kerneliin mutta valmistuttuaan ubuntustudiolla kaiken pitäisi toimia heti asennuksen jälkeen. Ainakin ongelmatilanteissa ubuntun kanssa kannattaa vilkuilla UbuntuStudion foorumia: http://ubuntuforums.org/forumdisplay.php?f=128
 
Suse linuxille, joka on toinen helppokäyttöinen ja suosittu distro, on myös Ubuntustudion kaltainen projekti nimeltä JackLab http://jacklab.net/ Se on ollut käsittääkseni kehitteillä paljon UbuntuStudiota kauemmin ja siihen saa esimerkiksi realtime-kernelin valmiina pakettina.
 
Lopuksi haluan varoittaa että linuxin musiikkipuoli ei ole todellakaan helppoa windows/mac-maailmaan tottuneelle, varsinkaan jos itse käyttöjärjestelmästäkään ei ole kokemusta, mutta jos intoa löytyy niin onnea kokeilulle :)
 
Kiitoksia vain ohjeen tekijälle. Tuosta löytyi itsellenikin jotain hyödyllistä vaikka asiasta onkin runsaasti kokemusta.
 
Mainitaanpa vielä pari ohjelmaa:
Jokosher - http://www.jokosher.org/
Helppokäyttöinen mutta vielä kehitteillä oleva moniraituri.
Audacity - http://audacity.sourceforge.net/
Varmaankin kaikkien tuntema open source audioeditori myös linuxille.
Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=33&t=136394