Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Linux ja musiikki
1 2 3 4 514 15 16 17 18
shovi
10.11.2006 19:20:18 (muokattu 15.11.2006 13:34:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Innostuin nyt kirjoittelemaan jonkunnäköistä "fägiä" aiheesta kun joku mainitsi että tarvisi. Paljon on korjattavaa ja parannettavaa, mutta näin nyt nopealla katsauksella.
 
Varoituksen sana tässä vaiheessa! Linuxissa on niin sanottu pakettienhallinta eli repository, jonka idea kannattaa tosiaan selvittää itselleen. Älä siis asenna ohjelmia tässsä FAQissa mainituista verkkosivuista (ellet tiedä mitä olet tekemässä) vaan aina pakettienhallinnan kautta. Tässä FAQissa mainitut ohjelmien verkkosivut ovat siis vain ohjelmien ominaisuuksien tutkailemista varten.
 
Lue lisää suomeksi... http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu … a_pakettivarastot#Pakettienhallinta ...ja englanniksi
https://help.ubuntu.com/community/Repositories/Ubuntu
 
Linuxin äänivirittely
 
Linux on monipuolisten ohjelmiensa, vakautensa ja tehokkuutensa puolesta ihanteellinen alusta musiikin tekemiseen. Valitettavasti kaupallisia musiikkiohjelmia linuxille ei ole, joten kaikki ohjelmat ovat käytännössä linux-yhteisön GPL-lisenssin alla julkaistuja ohjelmia. Pilkunnussijoille tiedoksi, että tässä FAQissa sanalla linux käsitetään GNU/Linuxia käyttöjärjestelmänä eikä pelkästään ytimenä ja perehdytään lähinnä ubuntuun sen ollessa tällä hetkellä suosituin jakeluversio (=distribuutio).
 
Mp3:t soimaan
 
Monilla yleinen kysymys ubuntuun siirryttäessä on, että miksi tässä ei soi mp3:t. Sille on yksinkertainen selitys - mp3 ei ole vapaa formaatti. Ubuntun "main" -repositorystä ei tarvittavia koodekkeja saa, vaan ne täytyy asentaa multiversestä ja universestä. Ohjeet englanniksi ja suomeksi:
 
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot
https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats
 
Jos itse ei jaksa viritellä, jää jäljelle kaksi vaihtoehtoa jotka tekevät tämän (ja monta muuta asiaa) automaagisesti.
 
Automatix2: http://www.getautomatix.com/
Easyubuntu: http://easyubuntu.freecontrib.org/
 
Näistä olen itse havainnut Easyubuntun vakaammaksi, mutta toisaalta Automatix handlaa enemmän asioita. Automatixin kohdalla pitää tehdä pieni poikkeus tähän asentamiseen, sitä ei saa virallisista repoista, joten seuraa sivuilla olevia ohjeita.
 
Ok, mutta mp3 -toisto-ohjelmaa?
 
Linuxissa näitä on kasapäin. Suurin osa on tylsiä, paskoja ja muutenkin mitättömiä. Riippuen siitä, mihin olet Os X:n tai Windowsin puolella tottunut, huutoosi vastataan. Winampin korvike on xmms, joka tukee suoraan jopa Winampin plugineja ja teemoja. Itse en koskaan ole pitänyt kummastakaan, mutta Amarok muutti elämäni (no okei, musiikin kuunteluni). Lähin vastine sille olisi ehkä iTunes, mutta Amarok handlaa enemmän asioita. Tuki MySQL-tietokannoille, artistin haku Wikipediasta, erilaiset scriptit, daap -tuki, last.fm -tuki suoraan, intuitiivinen käyttöliittymä, älykkäät soittolistat... Ohjelma jota olen todella jäänyt kaipaamaan Os X:ni, mutta kun ei varsinaisesti huvita kääntää miljoonaa kde-paketin kirjastoa ja muuta pikku tilpehööriä.
 
http://amarok.kde.org/
 
lisää ohjelmia:
 
http://linux.fi/index.php/Musiikin_toisto
 
Ennen kuin luet eteenpäin..
 
..kannattaa tutustua HOWTOon "Linux ja ääni" (http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=234.0) koska tilanne on aloittelijalle hieman sekava. Lyhyesti alsa sisältää ajurit äänikortille eli kommunikoi äänikortin kanssa. Jos pihinää ei siis kuulu, kannattaa ongelmaa lähteä selvittelemään alsamixer:in kanssa. Välillä jokin piiri ei ole päällä tai masterit ovat nollassa etc. Listaa tuetuista voi lueskella http://www.alsa-project.org/alsa-doc/. Jack on sitten musatyöskentelyssä tutuksi tuleva äänipalvelin, joka lätkäistään siihen alsan päälle (lähin vastine windows-maailmassa on ehkä ASIO, joka syö prosessoria, tämä taas ei). QJackCtl on graafinen käyttöliittymä jolla ohjataan jackia.
 
Periaate jackissa on samanlainen kuin oikeassa vanhanaikaisessakin studiossa, eli jack on tavallaan räkki, johon ohjelmat kiinnitetään. Piuhat sitten vedellään siinä järjestyksessä läpi kun haluaa.
 
Kitarat
 
Lähtötilanne monella on se, että pitäisi saada ääniteltyä kitaraa. Ennen sitä olisi hyvä lukea FAQ aiheesta kitaran äänittäminen tietokoneella: http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=33&t=84416/. Homma on muuten melko sama, mutta (olettaen ettet käytä mitään mallintavia vermeitä) vst-pluginit korvataan ladspa-plugineilla jack-rackin kautta ja latenssit hoidetaan jackista.
Jack-rack on yksinkertaisesti "virtuaaliräkki", johon noita ladspa-plugineja työnnellään. QJackCtl:n kautta vedetään "piuhat" jack-rackin läpi ja ohjataan seuraavaan softaan, jolloin ääni kiertää niiden ladspa-pluginien läpi.
 
http://jack-rack.sourceforge.net/

Midi
 
Midin handlaa ehkä parhaiten Rosegarden (ominaisuuksia:
http://www.rosegardenmusic.com/tour/ ). Älä kuitenkaan asenna sitä sivulta jos et tiedä mitä olet tekemässä. Paras tapa asentaa rosegarden on joko ubuntun omasta pakettivarastosta tai suomen kieltä halutessa ohje ubuntu-fi.orgista: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=6510.0 - tämä ei ehkä ole ihan paras vaihtoehto, koska hommahan menee niin, että red hat -pohjaisille distroille tarkoitettu rpm-paketti käännetään deb-paketiksi. Muita ohjelmia ovat mm. QSynth ja Alsa Modular Synth. Kumpaankin ladataan ns. Sound Font -kirjasto ja soitellaan.
 
Soundfonteista enemmän http://esaracco.free.fr/documentati … nuxaudio/linuxaudio/soundfonts.html
 
Rummut
 
Rumpukoneita linuxille on yksi erittäin hyvä: hydrogen. Hydrogenkin (yllätys yllätys) tukee jackia, mutta päästelee ääntä myös suoraan alsan kautta, eli hydrogenin käyttämiseen ei siis tarvita jackia. Hyvä ominaisuus, jos haluat pistää kompit soimaan ja kilkutella itseksesi jotain päälle säätämättä äänipalvelimen kanssa.
 
http://www.hydrogen-music.org/
 
EQ
 
EQna voisi toimia vaikkapa jackEQ, joka vaikuttaisi varsin pätevältä softalta. Periaate taas sama kuin muissakin ohjelmissa: ensin kierrätellään efektit sun muut ja sitten ajetaan EQ:n läpi.
 
Linuxin neliraitanauhurit
 
Itse olen käyttänyt nauhoittamiseen ja muuhun roskaan kahta ohjelmaa, ardouria ja audacityä. Audacity on yksinkertaisempi, ihan hyödyllinen, sisältää jonkin verran jo itsessään efektejä, tukee jackia ja vst-plugeja (mutta ei reaaliajassa!). Ardour onkin sitten astetta raskaampi työkalu, linuxmaailman vastine Pro Toolsille (no okei, tässä kohtaa saa nauraa ;). Ohjelma vaatii jackin ja runsaasti opettelemista. Kolmas mihin itse törmäsin vasta äskettäin, on LMMS (Linux MultiMedia Studio). Tekijät lupailevat sen olevan vapaa vastine FruityLoopsille, Cubaselle ja Logicille. Sen pitäisi tukea ainakin jollain tasolla vst-pugineja, tukea FruityLoops-projekteja sekä sitä jackia.
 
Kaksi ohjelmaa jotka mainitaan tässä ketjussa hieman alempana, ja jotka päätin laittaa myös tähän, ovat Wired sekä Jokosher. Kumpaakaan en ole itse ehtinyt kokeilla, mutta pikaisen katsauksen perusteella Wired olisi Ardourin kaltainen ympäristö ja Jokosher GarageBandiin vertautuva tyylikäs, helppo mutta monipuolinen ohjelma linuxille.
 
Näiden ohjelmien kotisivuja kannattaa lueskella ja jokaisesta on screenshotteja, mistä saa jo hieman kuvaa millä laajudella mennään.
 
http://ardour.org/
http://audacity.sourceforge.net/
http://lmms.sourceforge.net/
http://wired.epitech.net/index.php? ... m_content&task=view&id=20&Itemid=31
http://www.jokosher.org/
 
Pikaohje ohjelmien asentamiseen ja Ubuntun musavirittelyyn
 
https://help.ubuntu.com/community/UbuntuStudioPreparation
 
eli lyhyesti suomennettuna:
Päätteeseen komento:
sudo apt-get install ardour-gtk hydrogen jackd jackeq jack-rack jamin qjackctl qsynth seq24 vkeybd zynaddsubfx
 
joka siis asentaa monia hyödillisiä musasoftia ja kaikki tässäkin tekstissä mainitut ohjelmat (lukuunottamatta LMMSää, Rosegardenia ja noita mp3-toisto-ohjelmia).
 
sudo apt-get install blop caps cmt fil-plugins ladspa-sdk mcp-plugins omins swh-plugins tap-plugins vcf-plugins
 
asentaa tarpeellisia ja hyviä ladspa-plugineja

sudo apt-get install dssi-host-jack dssi-example-plugins dssi-plugin-fluidsynth dssi-plugin-hexter dssi-plugin-xsynth
 
asentaa DSSI-hostin ja plugineja - niinkuin alemmassa viestissä pussu mainitsee, "
Nuo DSSI-pluginit vastaavat siis toiminnaltaan suunnilleen vst-instrumentteja ja ainakin rosegardenin pitäisi tukea niitä. Plugineja on tällä hetkellä vain valitettavan vähän. Myös osa vst ja vsti-plugineista toimii kuulemma linuxissa mutta se vaatii käsittääkseni melkoista säätöä ja silloinkin niitä käytetään "windows emulaattorin" kautta."
 
ja linkkejä äskeiseen liittyen:
 
http://quicktoots.linuxaudio.org/toots/vst-plugins/
http://ladspavst.linuxaudio.org/
 
Xrunit?
 
Jos haluat täyden version englanniksi, lue jälleen https://help.ubuntu.com/community/UbuntuStudioPreparation kohta Kernel preemption & Xruns
 
Lyhyesti, on olemassa kahdenlaisia xruneja, puskurin ylivuotoja ja alivuotoja. Puskurin alivuoto tapahtuu musiikin toistamisen aikana, kun äänikortti yrittää lukea dataa puskurista, mihin softa ei ole vielä ehtinyt kirjoittaa. Ylivuoto tapahtuu äänittämisen aikana, kun äänikortti yrittää kirjoittaa puskuriin, mitä softa ei ole vielä ehtinyt lukea.
 
Näiden välttämiseksi kokonaan pitäisi käytännössä olla hyvä äänikortti ja käännellä itse kerneliä jne. mutta aika pitkälle pääsee jo hyvällä äänikortilla ja muilla säädöillä. Lyhyesti, latenssin ja xrunien suhde on selkeä. Jos latenssi säädetään jackista liian pieneksi paskalla raudalla, xrunit lisääntyvät. Jos latenssi säädetään isoksi, xrunit loppuvat. Pitää löytää omalle raudalle sopiva latenssi, jotta xrunit loppuisivat. Varsinkin äänitettäessä xrunit aiheuttavat ikäviä pätkimisiä.
 
Suosittelen ehdottomasti lukemaan tuon UbuntuStudioPreparationin ja tekemään siinä mainitut komennot joilla annetaan ohjelmille oikeudet realiaikaisuuteen (muuten joudut ajamaan näitä softia roottina reaaliaikaisuuden saavuttamiseksi, mikä ei ole hyvä asia).
 
Lisäksi parhaaseen tulokseen pääsemiseksi kannattaa kääntää Vanilla-kerneli pätseillä, siihen nfoa https://help.ubuntu.com/community/H … VanillaKernelWithRealtimePreemption - hyvällä tuurilla kaikki menee okei, mutta huonolla ei. Takaan että tuo homma vaatii hieman perehtymistä asiaan ;)
 
Lopuksi vielä lukemista:
 
https://help.ubuntu.com/community/Sound - ubuntuyhteisön wiki ääneen liittyen
http://esaracco.free.fr/documentations/linuxaudio/linuxaudio/ - Emmanuel Saraccon syväluotaava (joskin keskeneräinen) "How to create music with GNU/Linux"
http://linuxsound.atnet.at/ - Sound & Midi Software for Linux
 
Linux-yhteensopivia osia?
 
Tässä kohtaa täytyy mainostaa nettikauppaa, johon törmäsin: http://www.linuxcomp.net/ - kaikki osat ovat linuxin kanssa yhteensopivia ja tietokoneita myydään ilman windowsia. Omaan korvaan ainakin kalskahti varsin hyvältä seuraavanlainen slogani "LinuxComp EI suosittele Microsoft Windows_ -käyttöjärjestelmää" ;)
 
"Happiness to me is getting stoned." -Ozzy Osbourne
superfly
10.11.2006 19:32:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvää tekstiä ja plussia paukkuu. Hienoa että joku viitsii vaivautua hyvän asian puolesta. Pelkkään Ubuntuun tosin keskityt tuossa. Lisään pari linkkiä kun ehdin tuossa myöhemmin.
 
"Eagles may soar high, but weasels don't get sucked into jet engines." -David Brent
shovi
10.11.2006 19:37:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvää tekstiä ja plussia paukkuu. Hienoa että joku viitsii vaivautua hyvän asian puolesta. Pelkkään Ubuntuun tosin keskityt tuossa. Lisään pari linkkiä kun ehdin tuossa myöhemmin.
 
Joo, ihan sen vuoksi että se on tällä hetkellä suosituin distro. Ohjelmien esittelythän on yleispäteviä, ei tossa oikeen muuta spesifiä ole kuin noiden linkkien takana olevat kernelin pätsäykset yms. enkä sitten tiedä kuinka moni pertsa peruskäyttäjä pienemmän latenssin toivossa lähtee noita värkkäämään :)
 
"Happiness to me is getting stoned." -Ozzy Osbourne
kivi
12.11.2006 21:11:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olisiko mahdollista myös kertoa millaisia Linuxeja audiokäyttöön on saatavana, ja mistä ja miten? Tuo FAQ:han on varmaan enemmänkin sellaiselle, joka sujuvasti jo käyttää Linuxia - so. on saanut sen asennettua ja tajuaa miten se toimii.
 
Mähän en asiasta mitään tiedä, kun en ole Linuxia nähnytkään (kyselin aikoinaan ohjeita laittaakseni pikkuläppäriin linuxin, mutta valitettavasti putosin kärryiltä saamani varmasti hyvin pätevän vastauksen ensimmäisellä rivillä), mutta mulle on jäänyt käsitys että ihan mikä tahansa Linux-versio ei toimi ihan missä tahansa tarkoituksessa.
 
Ja tää on sikäli olennaista, että kone johon ohjelmaa asennetaan vaikuttaa myös siihen, mikä versio Linuxia siihen sopii. Kaikki Linuxit ei selvästikään käy kaikkiin koneisiin. Näin ymmärsin verkkoa selatessani.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
rattledad
12.11.2006 22:29:03
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olisiko mahdollista myös kertoa millaisia Linuxeja audiokäyttöön on saatavana, ja mistä ja miten?
 
Paljoa en aiheesta tiedä, mutta ainakin noissa kahdessa on kaikki periaatteessa valmiiksi viritelty. Minulla tuli ongelmia ccrma:n kanssa kun asentelin päivityspaketteja. Siinä tuntui kyllä olevan paremmin ajan tasalla olevat ohjelmaversiot kuin muuten toimivassa agnula/demudissa. Luultavasti noista saa pienimmällä vaivalla linux-studion pystyyn. Varsinkin jos koneen voi pyhittää pelkkään äänityskäyttöön.
 
http://www.agnula.org/
http://ccrma.stanford.edu/planetccrma/software/
 
Äänikorteista ainakin M-audion ja RME:n pci-korttien pitäisi olla turvallinen valinta.
http://www.alsa-project.org/alsa-doc/
pussu
13.11.2006 09:57:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Automatixin ja Easyubuntun käyttöä kannattaa mielestäni harkita koska hiljattain tapahtunut päivitys ubuntu 6.10:een hajosi kehittäjien mukaan usein juuri tuon automatixin vuoksi. Easyubuntu saattaa olla turvallisempi jos se löytyy virallisista repoista mutta säätäisin silti itse mielummin kaiken manuaalisesti ennen kuin jokin virallinen easyubuntun kaltainen systeemi tulee.
 
Nuo DSSI-pluginit joita kehotit tuossa asentamaan vastaavat siis toiminnaltaan suunnilleen vst-instrumentteja ja ainakin rosegardenin pitäisi tukea niitä. Plugineja on tällä hetkellä vain valitettavan vähän. Myös osa vst ja vsti-plugineista toimii kuulemma linuxissa mutta se vaatii käsittääkseni melkoista säätöä ja silloinkin niitä käytetään winen eli "windows emulaattorin" kautta. Näistä parista linkistä kuitenkin lisäinfoa:
 
http://quicktoots.linuxaudio.org/toots/vst-plugins/
http://ladspavst.linuxaudio.org/
 
Ubuntusta on käsittääkseni kehitteillä multimediakäyttöön suunnattu sisardistro nimeltä UbuntuStudio. Saman saanee aikaan jo nyt seuraamalla noita UbuntuStudioPreparation-ohjeita ja säätämällä realtime-tuen kerneliin mutta valmistuttuaan ubuntustudiolla kaiken pitäisi toimia heti asennuksen jälkeen. Ainakin ongelmatilanteissa ubuntun kanssa kannattaa vilkuilla UbuntuStudion foorumia: http://ubuntuforums.org/forumdisplay.php?f=128
 
Suse linuxille, joka on toinen helppokäyttöinen ja suosittu distro, on myös Ubuntustudion kaltainen projekti nimeltä JackLab http://jacklab.net/ Se on ollut käsittääkseni kehitteillä paljon UbuntuStudiota kauemmin ja siihen saa esimerkiksi realtime-kernelin valmiina pakettina.
 
Lopuksi haluan varoittaa että linuxin musiikkipuoli ei ole todellakaan helppoa windows/mac-maailmaan tottuneelle, varsinkaan jos itse käyttöjärjestelmästäkään ei ole kokemusta, mutta jos intoa löytyy niin onnea kokeilulle :)
 
Kiitoksia vain ohjeen tekijälle. Tuosta löytyi itsellenikin jotain hyödyllistä vaikka asiasta onkin runsaasti kokemusta.
 
Mainitaanpa vielä pari ohjelmaa:
Jokosher - http://www.jokosher.org/
Helppokäyttöinen mutta vielä kehitteillä oleva moniraituri.
Audacity - http://audacity.sourceforge.net/
Varmaankin kaikkien tuntema open source audioeditori myös linuxille.
 
shovi
13.11.2006 10:50:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Automatixin ja Easyubuntun käyttöä kannattaa mielestäni harkita koska hiljattain tapahtunut päivitys ubuntu 6.10:een hajosi kehittäjien mukaan usein juuri tuon automatixin vuoksi. Easyubuntu saattaa olla turvallisempi jos se löytyy virallisista repoista mutta säätäisin silti itse mielummin kaiken manuaalisesti ennen kuin jokin virallinen easyubuntun kaltainen systeemi tulee.
 
Joo, näin taisi tosiaan käydä. Itselläkin oli vähän ongelmia kyllä tuon automatixin kanssa, sen vuoksi on hankala varsinaisesti suositella sitä. Easyubuntu on ollut kyllä varsin toimiva.
 
Ubuntusta on käsittääkseni kehitteillä multimediakäyttöön suunnattu sisardistro nimeltä UbuntuStudio. Saman saanee aikaan jo nyt seuraamalla noita UbuntuStudioPreparation-ohjeita ja säätämällä realtime-tuen kerneliin mutta valmistuttuaan ubuntustudiolla kaiken pitäisi toimia heti asennuksen jälkeen. Ainakin ongelmatilanteissa ubuntun kanssa kannattaa vilkuilla UbuntuStudion foorumia: http://ubuntuforums.org/forumdisplay.php?f=128
 
Tämä on kyllä erittäin mielenkiintoinen projekti. Tässä käsittääkseni yhdistetään kaksi aikaisempaa projektia, ubuntu-yhteisön pitkään suunnitellema Mubuntu ("Music Ubuntu") ja tämä UbuntuStudio joka taas oli pitkään lähes yhden miehen projekti pohjalta "näin tehdään ubuntusta käyttökelpoinen musiikkin tekemiseen". UbuntuStudion wiki on nyt siirretty tuonne: https://help.ubuntu.com/community/Sound - noh, katsotaan mitä tuosta tulee, noin puolen vuoden päästä pitäisi olla ensimmäinen julkaisu.
 
Lopuksi haluan varoittaa että linuxin musiikkipuoli ei ole todellakaan helppoa windows/mac-maailmaan tottuneelle, varsinkaan jos itse käyttöjärjestelmästäkään ei ole kokemusta, mutta jos intoa löytyy niin onnea kokeilulle :)
 
Ehkäpä näin ;)
 
Mainitaanpa vielä pari ohjelmaa:
Jokosher - http://www.jokosher.org/
Helppokäyttöinen mutta vielä kehitteillä oleva moniraituri.

 
Kiitos linkistä, itse en olekaan törmännyt moiseen. Vaikutti pitkälle GarageBand -tyyliseltä helppokäyttöiseltä ja jopa ihan mukavan näköiseltä ohjelmalta. Tuota täytyy kokeilla heti kun saan linuxin johonkin asennettua (nm. ei enää yhtään peeseetä jäljellä ja fyrkatkin lopussa ;), ehkäpä iMaciini.
 
"Happiness to me is getting stoned." -Ozzy Osbourne
pussu
14.11.2006 10:55:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Löytyipä vielä tälläinen video jos josta saattaa olla apua:
 
ftp://ftp.untergrund.net/breakpoint/2006/After_the_party/Seminars/BP06_introduction-to-linux-audio_by_paniq_XViD.avi
 
Denzo
15.11.2006 09:29:35 (muokattu 15.11.2006 10:20:54)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LIVE CD:T - Näillä voi kokeilla turvallisesti Linuxia, ei asenna mitään koneelle (jos ei halua) vaan käyttöjärjestelmä boottaa suoraan CD:lta.
 
------
 
Studio to Go! - kaupallinen, tällä hetkellä varmaankin helppokäyttöisin audiokäyttöön tarkoitettu Linux-paketti. Sivulta ladattavalla live CD -demolla voi testata. Versio 2.0. tulossa.
http://www.studio-to-go.com
 
dyne:bolic - varsin toimiva kokoelma audiokäyttöön sekä vaikkapa oman radioaseman pyörittämiseen tarkoitettuja ohjelmistoja. Live-CD mutta voi asentaa koneellekin parillakin eri tavalla. Ei välttämättä aloittelijalle.
http://www.dynebolic.org
 
Musix - Hyvin lupaava distro. Sivut eivät toimineet kunnolla kirjoitushetkellä, mutta tekstin seasta löytänee linkit iso-tiedostojen lataamiseen. Musixin ohjelmistovalinnoista kaksi peukkua pystyyn, näilläkin on hyvä lähteä liikkeelle.
http://www.musix.org.ar/en/index.html
 
Apodio - Mandriva-pohjainen live-cd, joka ei ole ainakaan vielä kovin vakuuttanut. http://www.apo33.org/apodio/doku.php
 
---------
 
Softsynat
 
Bristol Audio - kunhan jaksaa lukea asennusohjeet, pääsee soittelemaan aika autenttisilla soundeilla vuosikymmenten takaa.
https://sourceforge.net/project/scr … hots.php?group_id=157415&ssid=34667
 
----------
 
Tutustumisen arvoista yleisesti
 
http://linuxrockstar.blogspot.com/
 
Linux Audio Users list - postituslista, josta saa asiantuntevaa apua tyhmältäkin tuntuviin kysymyksiin, vaikkapa suoraan ohjelmistojen kehittäjiltä. http://lad.linuxaudio.org/subscribe/lau.html
 
Ensiksi kannattaa kuitenkin etsiä listalta aiheita ("search-keywords" tilalle omat hakusanat)
http://lad.linuxaudio.org/archive/lau.html
 
--------
 
Muuta
 
Wired
Ardourin ja Audacityn ym. lisäksi Wired vaikuttaa mielenkiintoiselta.
http://wired.epitech.net/index.php? … m_content&task=view&id=20&Itemid=31
 
http://wired.epitech.net/images/screenshots/wired-shot1.png
 
(päivitän myöhemmin)
 
http://www.emvg.net/esa
Fin_Rocker
25.11.2006 17:05:20 (muokattu 25.11.2006 23:04:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä aihe +!. Sellaista vain, että olen katsomassa midikiipparia itselleni. Tartteeko siinäkin tarkistaa, että toimiiko linuxissa tj. Niin siis M-audion audiophile äänikortin oon hommaamassa kanssa.
 
juha_p
26.11.2006 15:59:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

energyXT 2 tulee sekä Windows/Linux versiona (ehkäpä jo tämän vuoden puolella?) - http://www.kvraudio.com/forum/viewtopic.php?t=123362
 
t. Juha
 
pussu
27.11.2006 09:18:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ainakin tuommoiset usbmidihärpäkkeet pitäisi kyllä toimia ainakin ubuntussa ihan suoraan kunhan jaksat tökätä johdon kiinni.
 
Denzo
01.12.2006 12:11:09 (muokattu 01.12.2006 12:13:12)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pientä osviittaa tuetusta laitteistosta:
http://linux-sound.org/one-page.html#hardware
 
Dave Phillipsin hyvä blogi Linux Journalissa:
http://www.linuxjournal.com/blog/800764
 
http://www.emvg.net/esa
superfly
01.12.2006 14:21:51 (muokattu 03.12.2006 12:09:30)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Musix - Hyvin lupaava distro. Sivut eivät toimineet kunnolla kirjoitushetkellä, mutta tekstin seasta löytänee linkit iso-tiedostojen lataamiseen. Musixin ohjelmistovalinnoista kaksi peukkua pystyyn, näilläkin on hyvä lähteä liikkeelle.
http://www.musix.org.ar/en/index.html

 
Tämä näytti oikein hyvältä. Eikös tämä ollut joku portugalinkielinen versio... Onko joku koittanut vääntää tuota englanniksi? Tuleeko ongelmia esim. dialogien yms. kanssa?
 
"Eagles may soar high, but weasels don't get sucked into jet engines." -David Brent
Denzo
02.12.2006 01:50:18 (muokattu 02.12.2006 01:58:57)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä näytti oikein hyvältä. Eikös tämä ollut joku portugalinkielinen versio. Onko joku koittanut vääntää tuota englanniksi? Tuleeko ongelmia esim. dialogien yms. kanssa?
 
Viimeksi kun kokeilin, niin ei tainnut suurempia ongelmia olla - portugalia kun en osaa pätkääkään, niin on siinä tainnut englanti olla kielenä... Jotain tässäkin arvostelussa mainitaan kieliongelmista, mutta kyllä tuossa pitäisi englantia löytyä.
http://www.linuxjournal.com/node/1000104
 
Uutisia:
 
Studio To Go!:sta tulossa versio 2, betatestaajille kohta töitä.
 
Ardourin 2.0 beta 9 sisältää Frontier Tranzportille tuen.
 
ArtistX - live-DVD - melko setti audio/video/2D & 3D-grafiikkasovelluksia. http://www.artistx.org/
 
Niin ja tuohon Kiven viestiin vielä sen verran, että Studio to Go!:n demolla on hyvä kokeilla onko Linux sitä mitä audiokäytölleen haluaa. Demo on siis live-cd, ei asenna mitään levylle. Sillä on tullut mm. kokeiltua onko omissa asetuksissa vaiko hardwaressa ongelma. Kaupallinen, mutta halpa. Kakkosversio voisi olla ostoslistalla, katotaan miltä se nyt näyttää.
http://www.studio-to-go.com/index.p … m_content&task=view&id=71&Itemid=86
 
http://www.emvg.net/esa
superfly
07.12.2006 10:01:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä näytti oikein hyvältä. Eikös tämä ollut joku portugalinkielinen versio... Onko joku koittanut vääntää tuota englanniksi? Tuleeko ongelmia esim. dialogien yms. kanssa?
 
Lainaanpa itseäni.... Musix vaikuttaa oikein hyvältä ja homma toimii lontooksi ihan mainiosti. Pari kertaa on tullut vastaan portugalinkieltä kielivalinnasta huolimatta mutta eipä noista ole juuri haittaa ollut. Ongelmana on lähinnä tuo Emun 1212m kortti jonka pitäisi nykyään toimia alsan kanssa ok. Kortti kyllä löytyy ja kone tunnistaa sen 1212m:ksi. Kaikki ohjelmat näyttävät myös toimivan nikotttelematta mutta ääntä en saa tuosta pihalle lainkaan.... Olisiko kellään mitään ideoita mistä voisi johtua?
 
"Eagles may soar high, but weasels don't get sucked into jet engines." -David Brent
Denzo
09.12.2006 02:22:15
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikki ohjelmat näyttävät myös toimivan nikotttelematta mutta ääntä en saa tuosta pihalle lainkaan.... Olisiko kellään mitään ideoita mistä voisi johtua?
 
Audigyn kanssa oli samanlainen "vika", joka lähti napsauttamalla mikseriohjelmasta jokin digital/analog -nappula päälle ...tai pois, en heti nyt muista.
 
http://www.emvg.net/esa
Denzo
09.12.2006 02:22:15 (muokattu 09.12.2006 02:22:46)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

(liian nopeat sormet)
 
http://www.emvg.net/esa
jorma_r
09.12.2006 22:10:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä aihe +!. Sellaista vain, että olen katsomassa midikiipparia itselleni. Tartteeko siinäkin tarkistaa, että toimiiko linuxissa tj. Niin siis M-audion audiophile äänikortin oon hommaamassa kanssa.
 
Ainakin tuommoiset usbmidihärpäkkeet pitäisi kyllä toimia ainakin ubuntussa ihan suoraan kunhan jaksat tökätä johdon kiinni.
 
Kaikki "class compliant" USB MIDI laitteet toimivat linuxissa kuin linuxissa heittämällä kunhan kyse ei ole vuosia vanhasta asennuksesta. Nyrkkisääntönä se että jos laitetta mainostetaan tomivaksi Windows XP:ssa ja Mac OS X:ssa ilman drivereita se toimii myös linuxissa.
 
Itselläni M-Audio Keystation 49e toimi juuri näin - piuha kiinni ja menoksi.
 
Yleisesti ottaen huomionarvoinen seikka on se, että Linuxia ei tarvitse pyhittää musiikkikäyttöön vaikka musiikkia tosissaan tekisikin. Windows-puolellahan yleensä suositellaan ettei musakonetta kytkettäisi edes verkkoon. Linuxin kanssa ei ole niin nuukaa. Itsellänikin pyörii parhaillaan ardour toisella työpöydällä ja tämä netti toisella. Samaa asennusta voi mainiosti käyttää sekä musiikkiin että muuhun.
 
Jos teen jotain mihin tarvitaan absoluuttisesti kaikki prosessoriteho sammuttelen vain verkon ym. turhat palvelut. Saan ne sitten tarvittaessa helposti takaisin lennossa - käytännössä koskaan ei tarvitse käynnistää konetta uudelleen ellei välttämättä halua.
 
jorma_r
09.12.2006 22:24:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mähän en asiasta mitään tiedä, kun en ole Linuxia nähnytkään (kyselin aikoinaan ohjeita laittaakseni pikkuläppäriin linuxin, mutta valitettavasti putosin kärryiltä saamani varmasti hyvin pätevän vastauksen ensimmäisellä rivillä), mutta mulle on jäänyt käsitys että ihan mikä tahansa Linux-versio ei toimi ihan missä tahansa tarkoituksessa.
 
Linuxin keskeinen huono puoli on se, että käyttäjäkunta on melkolailla koulukuntiintunutta ja joskus jopa vihamielistä aloittelijoita kohtaan. Jokaisen distribuution kannattajat ovat usein sitä mieltä että oma on se ainoa oikea, jne.
 
Linuxin musakäytön kannalta käytännössä mikä tahansa distribuutio toimii. Eroa on lähinnä siinä miten helposti mihinkin saa musasoftat asennettua.
 
Kun lueskelee linux-juttuja netistä kannattaa aina lukea vähän rivien välistä - mitä tulenpalavammin juttu on kirjoitettu sitä varauksellisemmin siihen kannattaa suhtautua.
 
Kuvaava esimerkki on tämä: Linuxsampler - porukka on värkännyt melko järeän softasamplerin joka pystyy suoraan soittamaan gigasamplerin kirjastoja. Tiimi lisäsi softan lisenssiin muutaman rivin täsmennyksen jossa kiellettiin koodin käyttäminen kaupallisissa tuotteissa ilman tekijöiden lupaa - ts. Linux-pohjaisessa rautasamplerissa tms. Kuulostaa vähintään kohtuulliselta maallikon korvaan.
 
No - seurauksena oli muutaman viikon sähköpostikiihkoilu siitä kuinka Linuxsampler ei ole enää "free software" ja mistä saisi vielä "puhtaan" version siitä, jne jne. Tämä taas kuullostaa melko hassulta saman maallikon korvaan.
 
Juu - olen siis päättänyt pysytellä erossa tuosta ideologisesta puolesta ja pysyttäytyä musiikin tekemisessä. Välillä tuo ideologia kuitenkin tulee silmille puoliväkisin - kannatttaa pitää ignore -kytkin herkällä... :)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 514 15 16 17 18

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «