Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:shovi
Alue:Tietokoneet ja musiikkiohjelmat
Aihe:Linux ja musiikki
Aika:10.11.2006 19:20   (muokattu 15.11.2006 13:34)
Innostuin nyt kirjoittelemaan jonkunnäköistä "fägiä" aiheesta kun joku mainitsi että tarvisi. Paljon on korjattavaa ja parannettavaa, mutta näin nyt nopealla katsauksella.
 
Varoituksen sana tässä vaiheessa! Linuxissa on niin sanottu pakettienhallinta eli repository, jonka idea kannattaa tosiaan selvittää itselleen. Älä siis asenna ohjelmia tässsä FAQissa mainituista verkkosivuista (ellet tiedä mitä olet tekemässä) vaan aina pakettienhallinnan kautta. Tässä FAQissa mainitut ohjelmien verkkosivut ovat siis vain ohjelmien ominaisuuksien tutkailemista varten.
 
Lue lisää suomeksi... http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu … a_pakettivarastot#Pakettienhallinta ...ja englanniksi
https://help.ubuntu.com/community/Repositories/Ubuntu
 
Linuxin äänivirittely
 
Linux on monipuolisten ohjelmiensa, vakautensa ja tehokkuutensa puolesta ihanteellinen alusta musiikin tekemiseen. Valitettavasti kaupallisia musiikkiohjelmia linuxille ei ole, joten kaikki ohjelmat ovat käytännössä linux-yhteisön GPL-lisenssin alla julkaistuja ohjelmia. Pilkunnussijoille tiedoksi, että tässä FAQissa sanalla linux käsitetään GNU/Linuxia käyttöjärjestelmänä eikä pelkästään ytimenä ja perehdytään lähinnä ubuntuun sen ollessa tällä hetkellä suosituin jakeluversio (=distribuutio).
 
Mp3:t soimaan
 
Monilla yleinen kysymys ubuntuun siirryttäessä on, että miksi tässä ei soi mp3:t. Sille on yksinkertainen selitys - mp3 ei ole vapaa formaatti. Ubuntun "main" -repositorystä ei tarvittavia koodekkeja saa, vaan ne täytyy asentaa multiversestä ja universestä. Ohjeet englanniksi ja suomeksi:
 
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot
https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats
 
Jos itse ei jaksa viritellä, jää jäljelle kaksi vaihtoehtoa jotka tekevät tämän (ja monta muuta asiaa) automaagisesti.
 
Automatix2: http://www.getautomatix.com/
Easyubuntu: http://easyubuntu.freecontrib.org/
 
Näistä olen itse havainnut Easyubuntun vakaammaksi, mutta toisaalta Automatix handlaa enemmän asioita. Automatixin kohdalla pitää tehdä pieni poikkeus tähän asentamiseen, sitä ei saa virallisista repoista, joten seuraa sivuilla olevia ohjeita.
 
Ok, mutta mp3 -toisto-ohjelmaa?
 
Linuxissa näitä on kasapäin. Suurin osa on tylsiä, paskoja ja muutenkin mitättömiä. Riippuen siitä, mihin olet Os X:n tai Windowsin puolella tottunut, huutoosi vastataan. Winampin korvike on xmms, joka tukee suoraan jopa Winampin plugineja ja teemoja. Itse en koskaan ole pitänyt kummastakaan, mutta Amarok muutti elämäni (no okei, musiikin kuunteluni). Lähin vastine sille olisi ehkä iTunes, mutta Amarok handlaa enemmän asioita. Tuki MySQL-tietokannoille, artistin haku Wikipediasta, erilaiset scriptit, daap -tuki, last.fm -tuki suoraan, intuitiivinen käyttöliittymä, älykkäät soittolistat... Ohjelma jota olen todella jäänyt kaipaamaan Os X:ni, mutta kun ei varsinaisesti huvita kääntää miljoonaa kde-paketin kirjastoa ja muuta pikku tilpehööriä.
 
http://amarok.kde.org/
 
lisää ohjelmia:
 
http://linux.fi/index.php/Musiikin_toisto
 
Ennen kuin luet eteenpäin..
 
..kannattaa tutustua HOWTOon "Linux ja ääni" (http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=234.0) koska tilanne on aloittelijalle hieman sekava. Lyhyesti alsa sisältää ajurit äänikortille eli kommunikoi äänikortin kanssa. Jos pihinää ei siis kuulu, kannattaa ongelmaa lähteä selvittelemään alsamixer:in kanssa. Välillä jokin piiri ei ole päällä tai masterit ovat nollassa etc. Listaa tuetuista voi lueskella http://www.alsa-project.org/alsa-doc/. Jack on sitten musatyöskentelyssä tutuksi tuleva äänipalvelin, joka lätkäistään siihen alsan päälle (lähin vastine windows-maailmassa on ehkä ASIO, joka syö prosessoria, tämä taas ei). QJackCtl on graafinen käyttöliittymä jolla ohjataan jackia.
 
Periaate jackissa on samanlainen kuin oikeassa vanhanaikaisessakin studiossa, eli jack on tavallaan räkki, johon ohjelmat kiinnitetään. Piuhat sitten vedellään siinä järjestyksessä läpi kun haluaa.
 
Kitarat
 
Lähtötilanne monella on se, että pitäisi saada ääniteltyä kitaraa. Ennen sitä olisi hyvä lukea FAQ aiheesta kitaran äänittäminen tietokoneella: http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=33&t=84416/. Homma on muuten melko sama, mutta (olettaen ettet käytä mitään mallintavia vermeitä) vst-pluginit korvataan ladspa-plugineilla jack-rackin kautta ja latenssit hoidetaan jackista.
Jack-rack on yksinkertaisesti "virtuaaliräkki", johon noita ladspa-plugineja työnnellään. QJackCtl:n kautta vedetään "piuhat" jack-rackin läpi ja ohjataan seuraavaan softaan, jolloin ääni kiertää niiden ladspa-pluginien läpi.
 
http://jack-rack.sourceforge.net/

Midi
 
Midin handlaa ehkä parhaiten Rosegarden (ominaisuuksia:
http://www.rosegardenmusic.com/tour/ ). Älä kuitenkaan asenna sitä sivulta jos et tiedä mitä olet tekemässä. Paras tapa asentaa rosegarden on joko ubuntun omasta pakettivarastosta tai suomen kieltä halutessa ohje ubuntu-fi.orgista: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=6510.0 - tämä ei ehkä ole ihan paras vaihtoehto, koska hommahan menee niin, että red hat -pohjaisille distroille tarkoitettu rpm-paketti käännetään deb-paketiksi. Muita ohjelmia ovat mm. QSynth ja Alsa Modular Synth. Kumpaankin ladataan ns. Sound Font -kirjasto ja soitellaan.
 
Soundfonteista enemmän http://esaracco.free.fr/documentati … nuxaudio/linuxaudio/soundfonts.html
 
Rummut
 
Rumpukoneita linuxille on yksi erittäin hyvä: hydrogen. Hydrogenkin (yllätys yllätys) tukee jackia, mutta päästelee ääntä myös suoraan alsan kautta, eli hydrogenin käyttämiseen ei siis tarvita jackia. Hyvä ominaisuus, jos haluat pistää kompit soimaan ja kilkutella itseksesi jotain päälle säätämättä äänipalvelimen kanssa.
 
http://www.hydrogen-music.org/
 
EQ
 
EQna voisi toimia vaikkapa jackEQ, joka vaikuttaisi varsin pätevältä softalta. Periaate taas sama kuin muissakin ohjelmissa: ensin kierrätellään efektit sun muut ja sitten ajetaan EQ:n läpi.
 
Linuxin neliraitanauhurit
 
Itse olen käyttänyt nauhoittamiseen ja muuhun roskaan kahta ohjelmaa, ardouria ja audacityä. Audacity on yksinkertaisempi, ihan hyödyllinen, sisältää jonkin verran jo itsessään efektejä, tukee jackia ja vst-plugeja (mutta ei reaaliajassa!). Ardour onkin sitten astetta raskaampi työkalu, linuxmaailman vastine Pro Toolsille (no okei, tässä kohtaa saa nauraa ;). Ohjelma vaatii jackin ja runsaasti opettelemista. Kolmas mihin itse törmäsin vasta äskettäin, on LMMS (Linux MultiMedia Studio). Tekijät lupailevat sen olevan vapaa vastine FruityLoopsille, Cubaselle ja Logicille. Sen pitäisi tukea ainakin jollain tasolla vst-pugineja, tukea FruityLoops-projekteja sekä sitä jackia.
 
Kaksi ohjelmaa jotka mainitaan tässä ketjussa hieman alempana, ja jotka päätin laittaa myös tähän, ovat Wired sekä Jokosher. Kumpaakaan en ole itse ehtinyt kokeilla, mutta pikaisen katsauksen perusteella Wired olisi Ardourin kaltainen ympäristö ja Jokosher GarageBandiin vertautuva tyylikäs, helppo mutta monipuolinen ohjelma linuxille.
 
Näiden ohjelmien kotisivuja kannattaa lueskella ja jokaisesta on screenshotteja, mistä saa jo hieman kuvaa millä laajudella mennään.
 
http://ardour.org/
http://audacity.sourceforge.net/
http://lmms.sourceforge.net/
http://wired.epitech.net/index.php? ... m_content&task=view&id=20&Itemid=31
http://www.jokosher.org/
 
Pikaohje ohjelmien asentamiseen ja Ubuntun musavirittelyyn
 
https://help.ubuntu.com/community/UbuntuStudioPreparation
 
eli lyhyesti suomennettuna:
Päätteeseen komento:
sudo apt-get install ardour-gtk hydrogen jackd jackeq jack-rack jamin qjackctl qsynth seq24 vkeybd zynaddsubfx
 
joka siis asentaa monia hyödillisiä musasoftia ja kaikki tässäkin tekstissä mainitut ohjelmat (lukuunottamatta LMMSää, Rosegardenia ja noita mp3-toisto-ohjelmia).
 
sudo apt-get install blop caps cmt fil-plugins ladspa-sdk mcp-plugins omins swh-plugins tap-plugins vcf-plugins
 
asentaa tarpeellisia ja hyviä ladspa-plugineja

sudo apt-get install dssi-host-jack dssi-example-plugins dssi-plugin-fluidsynth dssi-plugin-hexter dssi-plugin-xsynth
 
asentaa DSSI-hostin ja plugineja - niinkuin alemmassa viestissä pussu mainitsee, "
Nuo DSSI-pluginit vastaavat siis toiminnaltaan suunnilleen vst-instrumentteja ja ainakin rosegardenin pitäisi tukea niitä. Plugineja on tällä hetkellä vain valitettavan vähän. Myös osa vst ja vsti-plugineista toimii kuulemma linuxissa mutta se vaatii käsittääkseni melkoista säätöä ja silloinkin niitä käytetään "windows emulaattorin" kautta."
 
ja linkkejä äskeiseen liittyen:
 
http://quicktoots.linuxaudio.org/toots/vst-plugins/
http://ladspavst.linuxaudio.org/
 
Xrunit?
 
Jos haluat täyden version englanniksi, lue jälleen https://help.ubuntu.com/community/UbuntuStudioPreparation kohta Kernel preemption & Xruns
 
Lyhyesti, on olemassa kahdenlaisia xruneja, puskurin ylivuotoja ja alivuotoja. Puskurin alivuoto tapahtuu musiikin toistamisen aikana, kun äänikortti yrittää lukea dataa puskurista, mihin softa ei ole vielä ehtinyt kirjoittaa. Ylivuoto tapahtuu äänittämisen aikana, kun äänikortti yrittää kirjoittaa puskuriin, mitä softa ei ole vielä ehtinyt lukea.
 
Näiden välttämiseksi kokonaan pitäisi käytännössä olla hyvä äänikortti ja käännellä itse kerneliä jne. mutta aika pitkälle pääsee jo hyvällä äänikortilla ja muilla säädöillä. Lyhyesti, latenssin ja xrunien suhde on selkeä. Jos latenssi säädetään jackista liian pieneksi paskalla raudalla, xrunit lisääntyvät. Jos latenssi säädetään isoksi, xrunit loppuvat. Pitää löytää omalle raudalle sopiva latenssi, jotta xrunit loppuisivat. Varsinkin äänitettäessä xrunit aiheuttavat ikäviä pätkimisiä.
 
Suosittelen ehdottomasti lukemaan tuon UbuntuStudioPreparationin ja tekemään siinä mainitut komennot joilla annetaan ohjelmille oikeudet realiaikaisuuteen (muuten joudut ajamaan näitä softia roottina reaaliaikaisuuden saavuttamiseksi, mikä ei ole hyvä asia).
 
Lisäksi parhaaseen tulokseen pääsemiseksi kannattaa kääntää Vanilla-kerneli pätseillä, siihen nfoa https://help.ubuntu.com/community/H … VanillaKernelWithRealtimePreemption - hyvällä tuurilla kaikki menee okei, mutta huonolla ei. Takaan että tuo homma vaatii hieman perehtymistä asiaan ;)
 
Lopuksi vielä lukemista:
 
https://help.ubuntu.com/community/Sound - ubuntuyhteisön wiki ääneen liittyen
http://esaracco.free.fr/documentations/linuxaudio/linuxaudio/ - Emmanuel Saraccon syväluotaava (joskin keskeneräinen) "How to create music with GNU/Linux"
http://linuxsound.atnet.at/ - Sound & Midi Software for Linux
 
Linux-yhteensopivia osia?
 
Tässä kohtaa täytyy mainostaa nettikauppaa, johon törmäsin: http://www.linuxcomp.net/ - kaikki osat ovat linuxin kanssa yhteensopivia ja tietokoneita myydään ilman windowsia. Omaan korvaan ainakin kalskahti varsin hyvältä seuraavanlainen slogani "LinuxComp EI suosittele Microsoft Windows_ -käyttöjärjestelmää" ;)
Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=33&t=136394