Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Rokkipeikko
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:Double stop
Aika:22.02.2021 15:53   (muokattu 22.02.2021 15:54)
Double stop -mielenkiintoinen aihe.
 
Riippuu mielestäni tuo kumpi sävel ensin siitä, mitä musiikkityyliä soittaa tai edustaa. Klassisessa musiikissa paljonkin vaihtelua, että 1-3 -kieliltä pääasiassa melodiaa, ja bassolinjat 6-4 -kieliltä, mutta sitten myös on paloja, joissa melodia kulkee bassosävelissä.
 
Mitä olen seurannut melko paljon noita rautalankakitaristeja, jos seuraa jotain Hank Marvinia, niin pääasiassa ylempänä olevat äänet kuljettaa melodiaa, tai sitten alemmilla äänillä dempaten melodiaa. tai sitten double stop -menetelmällä 1-3 kieliltä kuljetetaan melodiaa molemmat äänet soitettuna yhtä aikaa.
 
Aika makean soundin saa ja jos soittaa esimerkiksi g -sävelen 2.kieleltä ja b sävelen ykköskieleltä, ja venyttää kakkoskielen äänen puoli-sävelaskelta ylöspäin ja pistää sen ensin soimaan, ja sitten vasta soittaa b-sävelen ykköskieleltä. Aika rikasta soundia saa tuolla aikaan. Legato perään ja korusävel.
 
Rautalankaa, mikä oli varhaisimpia intohimojani, kun aloitin soittamaan sähkökitaraa 14-vuotiaana on ja melodian kuljettaminen molemmilla kielillä, jos soittaa 1-3 sävelillä, mutta siinä kohtaa tavallisesti pitäisi saada sävelet soimaan yhtä aikaa.
 
6-4 -kieliltä double stop juttuja on hankalampi soittaa, tai ääni voi puuroutua helpommin, joskin itse soitan klassisellakin kitaralla La Grimasta Tarregan sävellyksistä B-osassa käytettyä 4-5 kieleltä alaspäin liukuvaa double-note kohtaa käyn vielä yhdet soittamassa 5-4 kieleltä, eli otan viitoskieleltä d:n ja 4-kieleltä c# ennen kuin päädyn neloskielen e:n ja 5-kielen g vapaana, miten se on kirjoitettu nuoteissa.
 
En ole ammatiltani muusikko, vaan liiketalouden ja hallinnon tradenomi toistaiseksi, en tiedä mitä klassisen musiikin oppineet ovat mieltä oman improvisoinnista nuotteihin perustuen klassisesta kitaramusiikista, mutta omaksi ilokseni voin sen tehdä.
Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=243895