Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:basisti1971
Alue:Kitarat: kitarakamat
Aihe:Tune-o-maticin madallus/upotus/jokin muu actionin madaltamiseksi
Aika:23.10.2020 09:36   (muokattu 23.10.2020 09:37)
Moi.
 
Ojamieli: Nettiä selaillessa tuli vastaan ratkaisuksi oikeastaan kolme vaihtoehtoa: tallan upotus runkoon, tallan viilaaminen matalammaksi tai kaulakulman lisääminen shimmillä.
 
Kaulan shimmaaminen on yleisin tapa, tallan upottamalla pääsee hyvinkin näyttävään lopputulokseen jos löytyy taitoa, tallan viilaaminen vaatii siistiä lopputulosta haikaillessa joko pinnoittamattoman tallan käyttämistä aihiona tai uudelleenpinnoittamisen.
 

 
Ojamieli: Kaulakulman lisääminen entisestään ei innosta, kun on tottunu kitaroihin joissa sitä ei ole ollenkaan ja ne istuu parhaiten omaan käteen...
 
Ovat sen verran harvinaisia että pakko tiedustella, missä modernissa (pulttikaula-)lankkukitarassa ei ole kaulakulmaa lainkaan?
 
Jos oikeasti haluaa pulttikaulainstrumentissa vain laskea kielten korkeutta otelaudasta eikä lisätä kaulakulmaa, ei ole mitään syytä miksei shimmi voisi olla tasapaksukin.
Useampaa kertaluokkaa paksumpi kuin vain jommasta kummasta reunasta shimmatessa.
Ylläesitetyllä prikka-metodilla on helppo kokeilla sopivaa korkeutta, ja kun tarve on selvillä, tekee haluamastaan materiaalista ja haluamallaan pinta-alalla varustetun shimmin.
Shimmin (kaula-body) kosketuspinta-alalla on vaikutusta sustainiin, joten tuo pitää pitää mielessä jos moiset detaljit ylipäätäänkään huolettavat.
 

 
Ojamieli: joten onko näistä kahdesta muusta vaihtoehdosta jompikumpi parempi? Tallan viilaaminen ainakin vaikuttaisi helpommalta ratkaisulta.
 
Vaikka toki pienitöisempi kuin tallan upottaminen onkin, ei ole helppo homma tuokaan.
Materiaali on yleensä huonolaatuista sinkkipainevalua, ja kun pinnan rikkoo, pinnoite irtoaa äärihelposti myös pinnoista joista sen ei ole tarkoitus irrota.
Toki jos miljoonalaatikosta löytyy samalla tolppavälillä varustettu halpistalla eikä shimmaaminen innosta, materiaali on kyllä hyvin pehmeätä ja helppoa työstää.
Kovin rankalla kädellä ei kannata madaltaa, muuten taipuu koko keksintö ajan myötä.
 
T:Samuli
Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=243239