Muusikoiden.net
18.04.2021
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Tune-o-maticin madallus/upotus/jokin muu actionin madaltamiseksi
1
Ojamieli
23.10.2020 01:13:41
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tervepä terve!
 
Tuli tuossa hommattua halpis Jackson Warrior tune-o-matic -tallalla. Kitara tuntuu muuten hyvältä, mutta actionia pitäis hippasen saada laskettua, ongelmana on että talla on treblepuolelta jo rungossa kiinni.
 
Nettiä selaillessa tuli vastaan ratkaisuksi oikeastaan kolme vaihtoehtoa: tallan upotus runkoon, tallan viilaaminen matalammaksi tai kaulakulman lisääminen shimmillä. Kaulakulman lisääminen entisestään ei innosta, kun on tottunu kitaroihin joissa sitä ei ole ollenkaan ja ne istuu parhaiten omaan käteen, joten onko näistä kahdesta muusta vaihtoehdosta jompikumpi parempi? Tallan viilaaminen ainakin vaikuttaisi helpommalta ratkaisulta.
 
Kokemuksia?
 
Ei se vaan toimi niin
Jeszse
23.10.2020 06:13:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko se pulttikaula? Jos on, ni kaulakulman modaus siihen on niin helppoa ja huomaamatonta etten nää mitään järkee alottaa tallan viilaamisesta tai upottamisesta.
 
Helpoin kotikonsti on se että ota kaula irti, laita kaulataskun perälle taskun levyinen sentin siivu jotain käynti-, peli- tai plussakorttia ja ruuvaa kaula takas kiinni. Yleensä semmonen käyntikortin palanen on sopivan paksu tehdäkseen jo ihmeitä sille actionille.
 
teukka
23.10.2020 09:06:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuo idea toimii kyllä eikä näy päälle päin. Ite olen laittanut prikat taaempien kiinnitysruuvien ympärille.
 
Siis onko muita kuin V-mäisiä kitaroita?
basisti1971
23.10.2020 09:36:13 (muokattu 23.10.2020 09:37:06)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Ojamieli: Nettiä selaillessa tuli vastaan ratkaisuksi oikeastaan kolme vaihtoehtoa: tallan upotus runkoon, tallan viilaaminen matalammaksi tai kaulakulman lisääminen shimmillä.
 
Kaulan shimmaaminen on yleisin tapa, tallan upottamalla pääsee hyvinkin näyttävään lopputulokseen jos löytyy taitoa, tallan viilaaminen vaatii siistiä lopputulosta haikaillessa joko pinnoittamattoman tallan käyttämistä aihiona tai uudelleenpinnoittamisen.
 

 
Ojamieli: Kaulakulman lisääminen entisestään ei innosta, kun on tottunu kitaroihin joissa sitä ei ole ollenkaan ja ne istuu parhaiten omaan käteen...
 
Ovat sen verran harvinaisia että pakko tiedustella, missä modernissa (pulttikaula-)lankkukitarassa ei ole kaulakulmaa lainkaan?
 
Jos oikeasti haluaa pulttikaulainstrumentissa vain laskea kielten korkeutta otelaudasta eikä lisätä kaulakulmaa, ei ole mitään syytä miksei shimmi voisi olla tasapaksukin.
Useampaa kertaluokkaa paksumpi kuin vain jommasta kummasta reunasta shimmatessa.
Ylläesitetyllä prikka-metodilla on helppo kokeilla sopivaa korkeutta, ja kun tarve on selvillä, tekee haluamastaan materiaalista ja haluamallaan pinta-alalla varustetun shimmin.
Shimmin (kaula-body) kosketuspinta-alalla on vaikutusta sustainiin, joten tuo pitää pitää mielessä jos moiset detaljit ylipäätäänkään huolettavat.
 

 
Ojamieli: joten onko näistä kahdesta muusta vaihtoehdosta jompikumpi parempi? Tallan viilaaminen ainakin vaikuttaisi helpommalta ratkaisulta.
 
Vaikka toki pienitöisempi kuin tallan upottaminen onkin, ei ole helppo homma tuokaan.
Materiaali on yleensä huonolaatuista sinkkipainevalua, ja kun pinnan rikkoo, pinnoite irtoaa äärihelposti myös pinnoista joista sen ei ole tarkoitus irrota.
Toki jos miljoonalaatikosta löytyy samalla tolppavälillä varustettu halpistalla eikä shimmaaminen innosta, materiaali on kyllä hyvin pehmeätä ja helppoa työstää.
Kovin rankalla kädellä ei kannata madaltaa, muuten taipuu koko keksintö ajan myötä.
 
T:Samuli
 
18is9
23.10.2020 10:14:46 (muokattu 23.10.2020 10:16:53)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joskus tähän ongelmaan törmää. Eikö kukaan valmistaja oikeasti valmista matalampaa mallia? Tuntuisi että kun on tämmöinen ongelma niin joku siihen businesrakoon olisi kerennyt jo iskemään.
 
Itsellä on yksi rullatalla, ja se on kyllä varmaan 5 mm korkeampi kuin tavallinen, joten oli yllätys ettei se yhteen lespaan sitten tästä syystä passannutkaan.
 
EDIT: Tuolla on kuva ja keskustelua asista, joten joskus joku on tämmöistä miettinytkin: https://www.ultimate-guitar.com/forum/showthread.php?t=2039678
 
"I listened hard but could not see" - YES, And You and I
Progorava
23.10.2020 10:22:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ojamieli: Tervepä terve!
 
Kaulakulman lisääminen entisestään ei innosta, kun on tottunu kitaroihin joissa sitä ei ole ollenkaan ja ne istuu parhaiten omaan käteen
 
Kokemuksia?

 
No ei siihen nyt astetolkulla mutkaa tule. Et huomaa mitään ja vaikka huomaisit niin sopeudut kyllä nopeasti. Ei tätä ole mitään järkeä lähtä ratkaisemaan muulla kuin kaulan shimmillä. Helppo, ilmainen ja näkymätön korjaus.
 
Toki jos kalliit ja vaikeat ratkaisut ovat lähellä sydäntä ja kitara on pitopeli niin unohda mitä äsken sanoin :)
 
Ojamieli
23.10.2020 10:42:05
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Ovat sen verran harvinaisia että pakko tiedustella, missä modernissa (pulttikaula-)lankkukitarassa ei ole kaulakulmaa lainkaan?
 
Näissä mun upotetulla floikalla varustetuissa kepeissä ei kyllä kaulakulmaa ole eikä tarvitakaan, tällaisilla tottunu siis ite soittamaan.
 
Progorava: No ei siihen nyt astetolkulla mutkaa tule. Et huomaa mitään ja vaikka huomaisit niin sopeudut kyllä nopeasti. Ei tätä ole mitään järkeä lähtä ratkaisemaan muulla kuin kaulan shimmillä. Helppo, ilmainen ja näkymätön korjaus.

Toki jos kalliit ja vaikeat ratkaisut ovat lähellä sydäntä ja kitara on pitopeli niin unohda mitä äsken sanoin :)

 
En tiiä onko asennevamma vai mikä, mutta floikkavehkeisiin tottuneena nämä tune-o-maticit tuntuu vieraalta juurikin siitä syystä, että bodyn puolella kielten ja mikkien korkeusasemat on aivan erit :D
 
Ja eihän upottaminen kallis ja vaikea ole, jyrsimellä saa nopeasti ja siisti tehtyä ;) Se on sit eri asia millä aikataululla tätä jaksaa edes viedä eteenpäin, tämä on kuitenki vasta kolmoskitara.
 
Ei se vaan toimi niin
Krice
23.10.2020 10:45:58
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan aluksi kannattaa tarkistaa miten suorassa kaula on. Jos kovin mutkalla niin säädetään niin suoraksi kuin saa ilman särinöitä. Tuolla saa laskettua kieliä jonkin verran. Toinen on sitten, että kitaran rakenne voi olla vain sellainen, että kieliä ei saa tarpeeksi alas ilman kaulakulman muutosta tai muita rakenteellisia toimenpiteitä. Siihen pitää vain tyytyä tai hankkia parempi kitara. Kielten korkeus on sellainen asia, joka vaivaa monia aloittelijavaiheessa, mutta myöhemmin sillä ei juurikaan ole merkitystä, kunhan se on normaalin rajoissa.
 
Ojamieli
23.10.2020 10:55:19
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Ihan aluksi kannattaa tarkistaa miten suorassa kaula on. Jos kovin mutkalla niin säädetään niin suoraksi kuin saa ilman särinöitä. Tuolla saa laskettua kieliä jonkin verran. Toinen on sitten, että kitaran rakenne voi olla vain sellainen, että kieliä ei saa tarpeeksi alas ilman kaulakulman muutosta tai muita rakenteellisia toimenpiteitä. Siihen pitää vain tyytyä tai hankkia parempi kitara. Kielten korkeus on sellainen asia, joka vaivaa monia aloittelijavaiheessa, mutta myöhemmin sillä ei juurikaan ole merkitystä, kunhan se on normaalin rajoissa.
 
Joo, kitarahan on kyllä muuten säädöissä, tosiaan tallaa ottaa runkoon kiinni ohuempien kielien puolelta. Parempia kitaroita kyllä löytyy, mm. Jacksonin KV2, niin tämän kans joutaa kyllä värkkäämään :)
 
Ei se vaan toimi niin
Kefiiri
23.10.2020 11:23:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sopivalla kaulakulman lisäyksellähän kielten korkeus kitaran kannesta ei lisäänny mutta action madaltuu. Sikäli voisi sitäkin koettaa, jos kokonaistuntuma ei ole aivan mahdoton.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Jeszse
23.10.2020 12:27:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Ovat sen verran harvinaisia että pakko tiedustella, missä modernissa (pulttikaula-)lankkukitarassa ei ole kaulakulmaa lainkaan?
 
Lähes kaikissa minun rakentamissani ei ainakaan oo. En tiiä modernista skenestä kyllä enää mitään ku oon niin monta vuotta menny vaan omilla kötöstyksillä.
 
Rämppy
23.10.2020 14:25:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ohuella shimmillä kaulakulma muuttuu niin vähän, että sitä ei käytännössä näe. Silti kulma muuttuu riittävästi että kielet saa säädettyä alemmas. Tuota kannattaa kyllä ensin kokeilla, on sen verran vaivaton hommeli. Eikä tule tehtyä peruuttamattomia muutoksia kitaraan.
 
In Finland we have this thing called "diu diu".
Terry Pantheras
28.10.2020 17:50:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun Gibson SG:ssä oli sama ongelma, ilmeisesti koska sen kaula on joskus katkennut liitoskohdasta ja se on liimattu uudestaan kiinni pikkuisen liian loivaan kulmaan. Ratkaisin ongelman viilaamalla tallan pohjasta ja korkeuden säätöruuveihin makaavista osista millin-pari pois. Hyvin on toiminut pari vuotta.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti