Muusikoiden.net
17.04.2024
 

Kitarat: kitarakamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Stratocaster-ongelmia: kielet rämisee, liian korkea action
1 2
komero
16.03.2011 11:37:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Morjens,
 
minulla on ongelma Tokai Stratocasterin kanssa. Kitara on vuosimallia 1994, leppärunko ja vaahterakaula ruusupuuotelaudalla. Olisikohan joku 50-luvun lopun tai 60-luvun alun replica. Kitaraan on vaihdettu joskus 10 vuotta sitten jumbonauhat. Radius on ilmeisesti se vintage 7,25".
 
Todella hyvä soitin tuota räminäongelmaa lukuunottamatta. Akustisesti soi lujaa ja hyvin.
 
Jos säädän kielet niin, että soittotuntuma on hyvä, eli suht matalalle ("normaali" action), niin kielten räminä/särinä vaivaa. Olen kokeillut monenlaista juttua, mutta ei oikeen ota laantuakseen.
 
Tiedän, että jumbonauhat ja pieni radius tekevät matalasta actionista haastavan, mutta kaula ilman shimmauksia ja kaularauta auki joutuu siltikin säätämään kielet tallasta lähes niin ylös kuin ne saa, jotta isoimmilta räminöiltä välttyy. Sama homma jos kaularautaa kiristää, kaula lähes suorana. Enkä edes hae mitään erityisen matalaa actionia (kyllä sekin kelpaa), normaalia vain.
 
Eilen kokeilen sellaista, että laitoin kaulataskuun lavan päähän "viilutettuna" hiomapaperia 3 kerrosta (kokeilin ensin yhdellä, ei juuri vaikutusta). Kulmaa tuli jo aika paljon. Luulin ensin, että pääsin eroon ongelmasta, mutta kun laskin kieliä soitettavammalle tasolle, niin ongelma palasi. Kaularaudan säädöillä en saanut ongelmaa pois. Kielet ovat vieläkin aika korkealla, kevyellä tatsilla soitettaessa soi hyvin, mutta vähänkään rankempi bluesrunttaus pistää kielet pärisemään aika tavalla.
 
Pahin räminä on noin 4-11 nauhan välillä, mutta lähempänä tallaakin (vielä jossain 16-18 nauhan tienoilla) ongelma ilmenee aika tavalla. Kun kaulaa säätää kuopalle, niin tuntuu, että ylimmät nauhat (ts. otelaudan tallan pää) olisi hieman korkeammalla kuin pitäisi, tämän takia kokeilinkin tuota hiomapaperijuttua.
 
Hioin myös hieman ylimpiä nauhoja, mutta ei vaikutusta. Ehkä niitä pitäisi hioa enemmän. Mittailin ja testailin kolmen nauhan kolistelumenetelmällä, että liian matalia tai korkeita nauhoja ei ole.
 
Kielet ovat 10-46, olen kokeillut kolmea eri merkkistä settiä.
 
Oletteko saaneet omista kitaroistanne tuolla radiuksella ja jumbonauhoilla hyvin soivaa kielet "normaalilla" korkeudella? Minkä paksuisilla kielillä?
 
Pienemmät nauhat ja/tai suurempi radius ovat käyneet kyllä mielessä, mutta haluaisin kokeilla ensin kotikonsteilla saada kepin kuntoon. Soittovehkeiden kanssa puuhastelu on mukavaa.
 
Rauno Härönen Oulussa kertoi hintojaan:
 
- hionta 70 euroa
- nauhojen vaihto + radius 160 euroa
 
Voisikohan hionta matalammaksi auttaa? Hionnan voisin tehdä itse, vaikka tulevaisuutta varten opetella tuolla kitaralla, jos menee persiilleen niin sitten Häröselle.
 
Mitä toimenpiteitä ehdottaisitte?
 
- Ilkka
 
mattim
16.03.2011 11:47:33
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minusta vaikuttaisi siltä, että kaulaan ei synny reliefiä käyttämälläsi kielisetillä. Syntyykö ? Koeta paksumpaa kielisettia.
 
Matti
 
Novation Remote SL, M-Audio Profire 610, Mackie Onyx Satellite, Win7 Pro, Reaper, Ableton Live. Mixing and monitoring gear.
hallu
16.03.2011 12:13:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaikuttaapi siltä tosiaan, että kaula saattaapi olla liian suora. Toinen mikä jäi mietityttämään, niin mikä se sopiva korkeus mielestäsi on? itselläni stratocasteri (tosin sellaisilla pikkuisilla nauhoilla) ja olen kyllä jonkin verran korkeahkolle tottunut kielet säätämään jolloin se on parhaimmillaan. Mulla on hatara muistikuva, että Fender suosittelee käyttämälläsi radiuksella ja kielillä relifiksi 0,2 - 0,3mm ja matala e-kieli siihen parin millin tuntumaan 17. nauhan harjalta kielen alapintaan mitattuna.
 
Toinen juttu olisi vaihtaa paksummat kielet. Paksut kielet rämisee vähemmän ja saundaa bluesiin muutenkin hyvin. Itse käytän .011-.049 settiä jos kokeilet vaihtaa semmoiset, niin saattaisi se reliefikin asettua suoraan sopivalle tolalle.
 
Mä en noista nauhoista tiedä mitään, mutta mulla tuossa stratocasterissa näyttää nauhat olevan vähän pienemmät kun LesPaulissa ja LaSallessa, joiden nauhat näyttää paksuhkoilta (oliskohan ne nyt niitä jumbonauhoja sitten).
 
Jos se vaappuu ja vaakkuu, se on ankka.
komero
16.03.2011 12:46:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: Mulla on hatara muistikuva, että Fender suosittelee käyttämälläsi radiuksella ja kielillä relifiksi 0,2 - 0,3mm ja matala e-kieli siihen parin millin tuntumaan 17. nauhan harjalta kielen alapintaan mitattuna.
 
Jotain tuon tapaista haen, nyt on paljon korkeammalla kielet. En ole mitannut eikä kitara ole nyt lähettyvillä, mutta olisiko tuon 17. nauhan tienoilla nauhan pinnasta kieleen ainakin 3-4mm. Ellei enemmänkin.
 
hallu: Toinen juttu olisi vaihtaa paksummat kielet. Paksut kielet rämisee vähemmän ja saundaa bluesiin muutenkin hyvin. Itse käytän .011-.049 settiä jos kokeilet vaihtaa semmoiset, niin saattaisi se reliefikin asettua suoraan sopivalle tolalle.
 
Pitääpä kokeilla. Nuorempana käytin aina vähintään 11-52 -settiä, joskus paljon paksumpiakin.
 
komero
16.03.2011 13:11:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mattim: Minusta vaikuttaisi siltä, että kaulaan ei synny reliefiä käyttämälläsi kielisetillä. Syntyykö ? Koeta paksumpaa kielisettia.
 
Kyllä sitä reliefiäkin syntyy, mutta ei kyllä ihan tolkuttomasti. Kaula on aika paksu ja melko painavakin (luulen, että tuon kitaran iso akustinen sointi johtuu juuri tuosta), joten se lienee aika jämäkkäkin pistämään vastaan kielten jännitykselle/vedolle.
 
Kokeilen tänään illemmalla paksumpaa settiä, kotona taitaa olla 11-52 ja 11-49 avaamattomana. Kokeilen varmaan ensin tuota 11-49 settiä, koska intonaation säätö alkaa olla jo tuolla 52-E:llä hieman hankalaa.
 
Jospa noilla kahdella ei sen vedon kanssa niin hirveää eroa olisi. Vai suositteletko heittämään suoraan tuon 11-52:n, jotta vetoa syntyisi tarpeeksi?
 
Voisin ottaa ne hiekkapaperit pois sieltä välistä, ainakin yhden tai kaksi palaa samalla.
 
Sakmongkol
16.03.2011 20:49:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

komero: Kokeilen tänään illemmalla paksumpaa settiä, kotona taitaa olla 11-52 ja 11-49 avaamattomana. Kokeilen varmaan ensin tuota 11-49 settiä, koska intonaation säätö alkaa olla jo tuolla 52-E:llä hieman hankalaa.
 
Jospa noilla kahdella ei sen vedon kanssa niin hirveää eroa olisi. Vai suositteletko heittämään suoraan tuon 11-52:n, jotta vetoa syntyisi tarpeeksi?

 
Suosittelen noista paksumpaa settiä. Vaikka vielä paksumpaa jos löytyy.
 
Ekku01
16.03.2011 20:57:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Todella hyvä soitin tuota räminäongelmaa lukuunottamatta. Akustisesti soi lujaa ja hyvin.
 
Onkos tuo räminä vain akustista vai tuleeko myös vahvistimesta läpi? Suht normaalisti säädetty sähkökitara rämisee aina enemmän tai vähemmän - varsinkin jos nauhat eivät enää ole aivan uudet ja tiptop.
 
"Joh. 3:16"
komero
16.03.2011 21:05:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ekku01: Onkos tuo räminä vain akustista vai tuleeko myös vahvistimesta läpi? Suht normaalisti säädetty sähkökitara rämisee aina enemmän tai vähemmän - varsinkin jos nauhat eivät enää ole aivan uudet ja tiptop.
 
Kuuluu myös vahvistimen kautta, aika selkeästi.
 
Telecasterini (fender, joe strummer -malli), sama radius, kaula suht suora, matala action, 10-46 kielet. Rämisee akustisesti, mutta ei ainakaan häiritsevästi vahvistimen kautta.
 
Stratossa on nyt 11-52 setti, aika paljon helpotti ongelmat, paitsi nyt saa opetella taas tuohon huomattavasi jämäkämpään tuntumaan.
 
Ekku01
16.03.2011 21:18:13 (muokattu 16.03.2011 21:18:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

komero: Stratossa on nyt 11-52 setti, aika paljon helpotti ongelmat, paitsi nyt saa opetella taas tuohon huomattavasi jämäkämpään tuntumaan.
 
Äkkiseltään tulee mieleen, että reliefiä on kuitenkin ollut liian vähän ja paksumpi kielisetti korjasi tilannetta.
 
Mutta suurin syy räminään on todennäköisesti kuluneet nauhat. Uusilla nauhoilla saa kepin kuin kepin säädettyä niin että kielet soivat matalammallakin actionilla hyvin. Sanoit, että jumbot vaihdettiin n. 10 vuotta sitten. Omaan Stratooni vaihdatin nauhat 1,5 vuotta sitten ja nyt ne ovat jo aika kuluneet, toisin sanoen kompromisseja on tehtävä säätöjen suhteen. Itse siedän paremmin räminää kuin soittomukavuuden menetystä.
 
"Joh. 3:16"
komero
16.03.2011 21:23:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ekku01: Sanoit, että jumbot vaihdettiin n. 10 vuotta sitten. Omaan Stratooni vaihdatin nauhat 1,5 vuotta sitten ja nyt ne ovat jo aika kuluneet, toisin sanoen kompromisseja on tehtävä säätöjen suhteen. Itse siedän paremmin räminää kuin soittomukavuuden menetystä.
 
Kitara on ollut muutaman vuoden (5-6) aika vähällä käytöllä, mutta nyt taas heräämässä henkiin. Toki nauhat ovat kuluneet silti.
 
Ekku01
16.03.2011 21:29:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

komero: Kitara on ollut muutaman vuoden (5-6) aika vähällä käytöllä, mutta nyt taas heräämässä henkiin. Toki nauhat ovat kuluneet silti.
 
Jos tuntuu ettei ongelmaan löydy ratkaisua, niin käy vaikka näyttämässä tuolle Rauno Häröselle kitaraa ja pyydä arvio mistä räminä tarkalleen ottaen johtuu. Sen ei pitäisi maksaa mitään ja sen jälkeenhän voit päättää yritätkö edelleen korjata vian itse vai jätätkö hänelle huoltoon.
 
"Joh. 3:16"
Aki
17.03.2011 14:16:32
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun räminä ilmenee vain nauhaväleillä 4-11 sekä 16-18, se kertoo siitä että tuo kaula on "mutkalla", siinä on pituussuunnassa S-profiili. Kaularaudan säätäminen ei auta koska se suoristaa vain tuota yhtä S:n kaarta. Ongelma ei ole harvinainen. Jos katsot otelaudan reunoja lavan suunnalta, saatat nähdä tuon hieman edestakas kaartavan profiilin.
 
Korjauksena yleensä paras on kaulan pakottaminen ruotuun lämmön ja pitkäkestoisen väännön avulla. Nauhojen tasoitushionta riittää joissain tapauksissa. Jos timpuri ei sisälläsi elä, vie korjaajalle.
 
"Maailmassa on enemmän velkoja kuin rahaa." -Peter Joseph
komero
17.03.2011 14:25:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aki: Kun räminä ilmenee vain nauhaväleillä 4-11 sekä 16-18, se kertoo siitä että tuo kaula on "mutkalla", siinä on pituussuunnassa S-profiili. Kaularaudan säätäminen ei auta koska se suoristaa vain tuota yhtä S:n kaarta. Ongelma ei ole harvinainen. Jos katsot otelaudan reunoja lavan suunnalta, saatat nähdä tuon hieman edestakas kaartavan profiilin.
 
Voi olla, että siinä on tuotakin. Taisin ilmaista asian hieman epäselvästi, kyllä se räminä aika samanlainen on koko matkalta.. ihan ekoilla ja viimeisillä nauhoilla helpottaa.
 
Tosiaan tuo 11-52 setti auttoi aika paljon, mutta ei nekään kovin matalalla voi olla. Nyt on kuitenkin ihan siedettävissä määrissä tuo räminä, mutta kevyempi tuntuma olisi mukavampi.
 
Ajattelin kokeilla miten vaikuttaa, jos vaihdan punotut kielet hieman ohuempiin. jos ottaisi siitä 11-49 setistä punotut tuohon. Ilmoittelen miten käy kunhan ehdin illemmalla testata.
 
Aki
17.03.2011 15:16:41
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

komero: kyllä se räminä aika samanlainen on koko matkalta..
 
Ok. Siinä tapauksessa pitää vaan järjestelmällisesti laittaa kaikki säädöt kohdilleen, mukaanlukien satulan korkeus. Kitaran säätämiseen löytyy ihan hyviä yksityiskohtaisia ohjeita myös Mnetistä. Jättäisin kaikki shimmit kyllä pois jos tallan saa riittävän alas ilman kaulakulman säätöä.
 
"Maailmassa on enemmän velkoja kuin rahaa." -Peter Joseph
Ekku01
17.03.2011 17:18:13 (muokattu 17.03.2011 17:20:01)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aki: Kun räminä ilmenee vain nauhaväleillä 4-11 sekä 16-18, se kertoo siitä että tuo kaula on "mutkalla", siinä on pituussuunnassa S-profiili.
 
Tai sitten nauhat ovat vain kuluneet hieman epätasaisesti, riippuen mistä kohtaa on soitettu/bendailtu eniten. Joku nauha on myös saattanut nousta muita korkeammalle tms.
 
EDIT: edelleen suosittelen kitaran käyttämistä ammattilaisen arvioitavana.
 
"Joh. 3:16"
Mike Stand
17.03.2011 19:30:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta 160,- eur. nauhojen vaihdosta ammattilaisen tekemänä on varsin maltillinen hinta, joten suosittelen minäkin ammattilaisen puoleen kääntymistä, mikäli kitara on muilta osin mieleinen ja omaan kouraan sopiva.
 
Omalla kotipaikkakunnallani vastaava työ ammattilaisella teetettynä maksaa lähes 400,- euroa, ja lisäksi tulee yli 130,- euroa, mikäli otelauta joudutaan lakkaamaan uudelleen. Kokonaishinta on mielestäni korkea, vaikka ammattimies onkin varsin arvostettu ammatissaan.
 
Parempi susi kukassa, kuin kusi sukassa.
Ekku01
17.03.2011 19:37:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mike Stand: Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta 160,- eur. nauhojen vaihdosta ammattilaisen tekemänä on varsin maltillinen hinta, joten suosittelen minäkin ammattilaisen puoleen kääntymistä, mikäli kitara on muilta osin mieleinen ja omaan kouraan sopiva.
 
160 euroa nauhojen vaihdosta + radiuksesta kuulostaa jopa "pelottavan" halvalta. Kristian Oeschkin veloitti viimeksi n. 250 nauharempasta, ja se on käsittääkseni melko tavallinen taksa nykypäivänä.
 
"Joh. 3:16"
Krice
17.03.2011 19:40:48
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ekku01: Kristian Oeschkin veloitti viimeksi n. 250 nauharempasta, ja se on käsittääkseni melko tavallinen taksa nykypäivänä.
 
Tuollahan ostaa jo uuden kaulan.
 
Ekku01
17.03.2011 19:45:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Tuollahan ostaa jo uuden kaulan.
 
Samaa olen itsekin pähkäillyt. Viimeksi vielä laitatin nauhat, mutta todennäköisesti seuraavalla kerralla menee kaula vaihtoon. Mutta tämä vain siksi, että haluan samalla vähän paksumman kaulan nykyisen tilalle.
 
"Joh. 3:16"
Mike Stand
17.03.2011 19:52:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Tuollahan ostaa jo uuden kaulan.
 
Nii-in, ja 530,- eurolla jo ihan kohtuullisen soittimen. Eli, ihan perus-Squieriin ei kannata lähteä teettämään nauharemppaa meilläpäin (Jyväskylässä).
 
Parempi susi kukassa, kuin kusi sukassa.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «