Aihe: uus krässi?
1 2 3 4 5 6 7 8
kimizu
10.02.2011 15:45:45 (muokattu 10.02.2011 15:46:04)
markku jokela: Siis jos puukepillä lyöt metallista symbaalia vaikka esim. useamman kymmenen kertaa viikossa ja yli 40 vuoden ajan, niin oikealla tekniikalla lyötynä metalli ei tämän ajan puitteissa anna koskaan periksi? Epäilen tätä asiaa ihan vitun vahvasti, mutta olkoon sitten niin. Jos sinulla on vielä kuuskymppisenä samat pellit kuin nyt ja ehjänä, niin sitten asia on varmaan näin.
 
Toki metalli "väsyy" jollain tasolla, osittain tästä syystä wanhoissa symbaaleissa on usein mukavasti sisäänsoitettu ja pehmeä soundi. Väsyminen ei kuitenkaan tarkoita välttämättä hajoamista.
 
Omassa setissä on ollut jo toistakymmentä vuotta -60-luvun A-Zildjian crash, jossa on aika reilusti keyholea ja vieläpä joskus siihen on porattu 5 reikää niiteille. Ja se on saanut mun aikana paljon soittoa osakseen. Patinasta päätellen myös ennen minua. Pelti on siis reilusti yli 40-vuotias and "still going strong". Samoin on jatkuvassa käytössä -60-luvun haitsut, tosi ohuet vieläpä, eikä niissäkään ole mitään huomauttamista, päinvastoin.
 
Että intä ja ja epäile ihan niin paljon kuin haluat, se ei faktoja kumoa =)
"Its a matter of taste. Taste is a matter of personality. There is bad taste and my taste, which is good off course..."
mukis
10.02.2011 18:12:22
 
 
No sori offtopic. Bäck to krässi. Mikään pelti ei oo ikuinen vaikka kuin oikein soitat. Paksut kestää paremmin tietty kuin ohuet mutta kaikki ne loppujen lopuksi taipuu. Osta siis korvaa miellyttävä ja sinun soittotyyliin ja lyöntivoimakkuuteen parhaiten reagoiva krässi ja unohda se kestävyys puoli.
 
Mä en kyllä ymmärrä miten symbaali vois hajota, jos ei ole mitään valmistusvirhettä eikä huido miten sattuu. En usko, että kestävyyteen vaaditaan edes mitään yyberteknikkaa. Tuossa ylemmässä vintage-linkissa oli eka pelti, jota katsoin -20 luvulta ja hienosti tuntui soivan! Halot voi hakata erikseen, vaikka liiterin takana ja fuu faitterssit voi jättää suosiolla soittamatta, niin maailmakin on taas vähän parempi paikka.
Nottis
10.02.2011 18:46:50
mukis: Mä en kyllä ymmärrä miten symbaali vois hajota, jos ei ole mitään valmistusvirhettä eikä huido miten sattuu. En usko, että kestävyyteen vaaditaan edes mitään yyberteknikkaa. Tuossa ylemmässä vintage-linkissa oli eka pelti, jota katsoin -20 luvulta ja hienosti tuntui soivan! Halot voi hakata erikseen, vaikka liiterin takana ja fuu faitterssit voi jättää suosiolla soittamatta, niin maailmakin on taas vähän parempi paikka.
 
Mun mielestä maailma on parempi paikka jos joku vetää ne fuu faitterssitkin, mutta sillon vaan pitää tiedostaa se että kyllä ne pellit loppujen lopuksi periks antaa ;)
 
Sillonku hiplataan, niin sit hiplataan kunnolla, mut sitkun vedetään täysillä ni vedetään kunnolla täysillä ja sillonku soitetaan jotain siltä väliltä ni soitetaan jotain siltä väliltä kunnolla, eiku..?
Vallu-Veke
10.02.2011 20:05:15
kimizu: Toki metalli "väsyy" jollain tasolla, osittain tästä syystä wanhoissa symbaaleissa on usein mukavasti sisäänsoitettu ja pehmeä soundi. Väsyminen ei kuitenkaan tarkoita välttämättä hajoamista.

 
Kehitän keskustelua, ajankuluksi, kun en muutakaan keksi, sen verran, että tuo "väsyminen" tässä yhteydessä on minusta väärä termi. Asia muistui vanhoilta konetekniikan tunneilta ja on kait jäänyt päähän soimaan pahasti ;)
Väsyessään metalli murtuu käytännössä, mutta ne on aluksi mikroskooppisia halkeamia. Se ei ole enää ehjä siltä osin ja hajoaa todella helposti iskuista.
http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4syminen_%28materiaalin%29
 
Symbaalin sointi tuskin paranee, kun se väsyy, eli siihen tulee mikroskooppisia säröjä. Säröjen jälkeen ei tartte juurikaan enää lyödä, kun se on jo halki. Soundin suhteen asia on ihan päinvastoin. Usein kakkamaisen huonoon soundiin on etsitty syytä juuri mikrohalkeamista. Ne kuulee sillä narukeräpää-kepillä soittaen. ( En muista kepin nimeä). Oli muistaakseni Markkuliinin vinkki?
 
Mun teoria on se, että se soundi yksinkertaisesti demppautuu ajan kuluessa, erilaisten hapettumisten seurauksena ja soundi paranee sen takia. Ihan arvailua, keskustelun ratoksi ja ei ole raamatusta tuo väsymysteoriakaan :)
fish-eye
10.02.2011 20:31:44 (muokattu 10.02.2011 20:32:42)
http://www.youtube.com/watch?v=haWVIaslEOs
 
Kyllä tuokin Paiste:n paksu ride poksuu - varmaan alle kuukaudessa. :)
Itse suosin ohuempia peltejä - paksumpia peltejä helposti tosiaan lyö liian lujaa...
 
Jättää sen muhvin kiristäjän todella löysälle, niin kyllä se pelti ne lyönnit kestää. Ruden crashin voi kyllä ostaa, mutta turha yrittää soittaa sitä niinkuin Jordison! Nopeammassakin soitossa pitäisi katsoa ettei lyö niitä niinsanottuja tuplalyöntejä, että pelti pääsisi liikkumaan "vapaasti".
 
By the way, tykkään ihan älyttömästi kyllä Castillon meiningistä. Voi, kunpa itsellänikin olisi sponsori...
mukis
10.02.2011 22:15:17 (muokattu 10.02.2011 22:17:40)
 
 
fish-eye: http://www.youtube.com/watch?v=haWVIaslEOs
 
Tää karvainen rumpuveijari on kuunnellut tarkalla korvalla Jutilan analyyttiset valmennustipsit: ranteet lukkoon ja nimi lehteen..
 
Edit: ai, ne "karvat" olikin siistejä tatuointeja.
markkuliini
10.02.2011 23:59:53
 
 
Nottis:
Sillonku hiplataan, niin sit hiplataan kunnolla, mut sitkun vedetään täysillä ni vedetään kunnolla täysillä ja sillonku soitetaan jotain siltä väliltä ni soitetaan jotain siltä väliltä kunnolla, eiku..?

 
Sananen settibalanssista. Jos symbaaleja soittaa täysiä, niin rummut jäävät jalkoihin ja pienen kuuloiseksi. Jos haluaa kuulostaa siltä että nyt vedetään lujaa, niin silloin on soitettava rumpuja lujaa mutta symbaaleja vain keskikovaa. Niin se vain on.
Liian lujaa tulevat symbaalit kääntävät settibalanssin treblevoittoiseksi, eikä siinä auta vaikka kuinka bassaria pää punaisena polkisi. Esim. Bonham kuullosti isolta juurikin (myös) tämän takia. Lars taas kuulostaa pieneltä juurikin (myös) tämän takia.
 
Valtavilla stadionluokan lavoilla voi miksaaja HIEMAN tätä epäbalanssia korjata, mutta ei siinäkään ihmeisiin pysty. Aina ne symbaalit joihinkin mikkeihin vuotaa.
 
Äänittäkää soittoanne, ja ihmeesti korvat aukeaa siitä kuinka helposti settibalanssi vaikuttaa siihen miten lujalta soitto kuullostaa. Ei voi vaan "vetää täysiä", se on ihan bullshittia. Jos setistä tulee botneakin, niin sitten se soundin lujuus ja isous löytyy.
 
Narina over. Jatkakaa.... :)
Rumpu+soolo=rumpusoolo. http://www.youtube.com/watch?v=kuIUA3eVW0c
hollmi-5
11.02.2011 08:57:43
markku jokela: Siis jos puukepillä lyöt metallista symbaalia vaikka esim. useamman kymmenen kertaa viikossa ja yli 40 vuoden ajan, niin oikealla tekniikalla lyötynä metalli ei tämän ajan puitteissa anna koskaan periksi? Epäilen tätä asiaa ihan vitun vahvasti, mutta olkoon sitten niin. Jos sinulla on vielä kuuskymppisenä samat pellit kuin nyt ja ehjänä, niin sitten asia on varmaan näin.
 
Ihmeellistä mystifiointia harrastetaan näiden symbaalienkestävyys-asioiden ympärillä.
 
Kummallisesti niitä vanhoja symbaaleita on ehjänä ja käytössä. Lyöntitekniikka ja symbaalin tyypin huomioiminen on suurin tekijä. Läpisoittaminen on yleisin virhe. Symbaalia lyödessä lyödään kuten rumpuunkin. Koska crashatessa pomppua ei ole pitää kädellä auttaa kapula pois.
 
Miksi ihmeessä niitä symbaaleja ja rumpuja pitää pieksää niin kovaa, että paikat hajoaa? On ihan väärä käsitys semmoinen, että rummut soundaavat sitä paremmalta, mitä kovemmin niitä lyödään. Jos et usko, niin laita mikrofoni ja äänitä rumpua ja symbaalia eri lyöntivoimakkuuksilla.
Soundit, piuhat ja kajarit.
kimizu
11.02.2011 14:31:43
Vallu-Veke: Kehitän keskustelua, ajankuluksi, kun en muutakaan keksi, sen verran, että tuo "väsyminen" tässä yhteydessä on minusta väärä termi.
---------
Mun teoria on se, että se soundi yksinkertaisesti demppautuu ajan kuluessa, erilaisten hapettumisten seurauksena ja soundi paranee sen takia. Ihan arvailua, keskustelun ratoksi ja ei ole raamatusta tuo väsymysteoriakaan :)

 
Kyllä kyllä, siksi laitoinkin sanan "väsyy" heittomerkkeihin. Ei tullut parempaakaan termiä mieleen. Väsymisellä en tarkoittanut tässä yhteydessä väsymistä murtumispisteeseen asti, vaan yleistä metallin muokkaantumista ajan kanssa. En ole metallurgi ja en osaa asiaa oikein selittää. Metallissa tapahtuu kuitenkin ajan kanssa jonkinlaista muokkautumista soiton ansiosta, jännitykset pienenevät jne. Molekyylit järjestyvät hieman uudella tavalla, kuten vaikkapa taonnassa, tai no, sinnepäin... olisiko mikrotaontaa??
 
Hapettuminen ja likaantuminen on asia erikseen, on niilläkin vaikututsta. Niistä pääsee kuitenkin eroon putsaamalla. Silti wanha pelti soi yleensä pehmeämmin kuin uusi vastaava, vaikka ei likainen olisikaan.
 
Amerikkalaiset käyttävät termiä "mellowing with age" ja se kuvaa aika hyvin mistä on kyse, munsta =)
"Its a matter of taste. Taste is a matter of personality. There is bad taste and my taste, which is good off course..."
Epämuusikko
11.02.2011 15:37:09 (muokattu 11.02.2011 15:38:34)
Vanhemmissa (ja paikoitellen vähemmän vanhemmissa) crasheissa tuntuu esiintyvän silloin tällöin "mouruamista", sähäkkä aivastus muuttuu valittavaksi vanhaksi kissaksi. TJSP. En tosin crasheista juuri tiedä enkä perusta, jokaista crashiani kohtaan on plakkarissa useampi ride :)
 
Ridet tuntuvat paranevan vanhetessaan. Sikälimikäli ovat aivan hyviä to begin with.
 
e: tietyillä rintamilla tunnutaan olevan liekeissä näistä O-zone-crasheista. Alan ymmärtää miksi.
I'm way deep into nothing special (SD: West of Hollywood).
Nottis
11.02.2011 18:23:10
markkuliini: Sananen settibalanssista.
 
Narina over. Jatkakaa.... :)

 
Hetkinen, erehdyksissänikö provosoin..? :D Tai jotakin.
 
Ei vaan toi nyt oli tommoinen heitto vain, kyllä on nuo sanaset settibalanssista tutut, ja asiaa ne on :) Mut musta on nasta, että on monella tapaa soittavia rumpaleita, eikä aina oo niin tarkkaa kuinka oppikirjamaisesti soittaa :) Mut jos nyt olutpäissäni tässä sanon, että syvällä sisimmässäsi (tai et ehkä kovin syvälläkään) hoksasit mitä tarkoitin tossa aiemmassa viestissä, niin oonko oikeassa? Ehkä en, mutta haen ainakin olusen.
moderndrummer88
11.02.2011 18:33:21
Epämuusikko: Vanhemmissa (ja paikoitellen vähemmän vanhemmissa) crasheissa tuntuu esiintyvän silloin tällöin "mouruamista", sähäkkä aivastus muuttuu valittavaksi vanhaksi kissaksi. TJSP.
 
Oon törmänny moniin pienempiin K-sarjan crasheihin joille on juuri käynyt noin...
"Well I like drummers baby you're not my bag..."
Nolte
11.02.2011 18:34:21
kincy: koskaan en ole rehellisesti soittamalla saanut
 
Nou hätä, kaikki aikanaan. Tai sitten kokeilet epärehellistä soittamista. :-))
Tätä en allekirjoita!
-Dr.DW-
11.02.2011 18:48:26
moderndrummer88: Oon törmänny moniin pienempiin K-sarjan crasheihin joille on juuri käynyt noin...
 
Eikös K:n pitäiski mouruta, enempi kun sähähtää?
Eikös A oo sähisevämpi?
Viina on viisasten juoma, vaan toimii se vähän tyhmemmälläkin.
markku jokela
12.02.2011 10:27:34
Ei tsiisus! Nyt taas muistankin miksi olen pysynyt poissa täältä rumpuosastolta. Adios.
Jupi57
12.02.2011 12:27:53
markku jokela: Ei tsiisus! Nyt taas muistankin miksi olen pysynyt poissa täältä rumpuosastolta. Adios.
 
Buenos dias
 
Muistin juuri miksi täältä rumpuosastolta ei kannata pysyä pois:
 
http://www.youtube.com/watch?v=twL0t8ReqUE
bästärd
07.03.2011 13:16:22
jos keskittyy soittaa oikein, se mitä soittaa kuullostaa paskalta
Kailis
08.03.2011 14:47:01
 
 
bästärd: jos keskittyy soittaa oikein, se mitä soittaa kuullostaa paskalta
 
Jos se mitä keskittyy soittaa kuulostaa paskalta, soittaa oikein.
Pistäkää hinta, jos jännittää niin liian korkea. Kalliita hinnasta voi tinkiä ja jos ei mene kaupaksi niin seuraavalla kierroksella vähän halvemmalla.
Vallu-Veke
08.03.2011 19:51:23
Kailis: Jos se mitä keskittyy soittaa kuulostaa paskalta, soittaa oikein.
 
keskittyy, soittaa oikein paskalta se kuulostaa Jos mitä
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)