Aihe: mikä on kun ei löydy hyviä hard rock/heavy laulajia
1 2 3
Numb
22.01.2011 15:29:12
 
 
Jimmie: Ihan mielenkiinnosta, osaako joku sanoa minkä äänialan/tyypin Axl Rose mahtaa omata?
 
Alun perin baritoniksi väittävät. Samaan tapaan kuin Freddie Mercury.
Mrwggrgrgglrlrlrlrgrglrllgrl - Kampela77
deeaa
23.01.2011 08:36:13
 
 
Väittäisin että Axl kuuluu samaan porukkaan kuin vaikkapa Brian Johnson, elikkäs korkea osasto on eräänlainen falsettimuodostus ja kaukana tavallisesta laulamisesta, enemmänkin hallittua kirkunaa.
 
Kaikille näille on myös yhteistä että moisen tekeminen pitkään/jatkuvasti tuhoaa kyllä ääntä aikas hyvin. Axlkin on aina keikoilla aika heikko esitys ollut verrattuna levyyn, ja biisit järjestelty siten että vasta lopussa pidemmät korkealta kirkunat. Kuin myös paljon korvattu yleisön huudatuksella ja taustalauluilla livenä. Samoin vaikka Sebastian Bach veri aikanaan kaikki korkeimmat 18 and Lifen kohdat jne. yleisöhuudatuksella, kun ei ääni kestä/pysty livenä. Johnson taas oli ekalla ja vielä tokallakin levyllä aivan mahtava, mutta sen jälkeen ääni menikin kokonaan ja laulu on siitä lähtien sujunut lähes yhdellä nuotilla biisistä biisiin. Vaan ei haittaa assedassessa. Uusimmalla taas ottanut hieman rennommin ja alempaa ja taas pelaa paljon paremmin ääni. On vaatinut varmasti todella paljon töitä.
 
Meillä on tässä n.12-13 biisin coverprojekti työn alla mihin laulan biisejä mm. Diolta ja Dickinsonilta ja Dirkschneideriltä muiden muassa...ja täytyy sanoa että kyllä se Dickinson taitaa olla kaikkein koviten ja korkeimmalta ilman falsettitekniikoita vetävä kaveri. Ei sitä tajuakaan miten tajuttoman korkealta joku Hallowed Be Thy Namen säe menee koko ajan, ja silti saa todella vihaisen ja tanakan äänen irti. Siihen verrattuna Balls to The Wallinkin rääkynää oli ihan helppo coveroida. Tosin juuri sellaista rääkynää EN tekisi kovin usein mielellään. Sitä Skid Rowta olisi kiva coveroida mutta nyt tehdään vaan 70-80-lukujen biisejä just.
 
Tuossa linkki tuohon meidän Balls-versioon muuten:
 
http://soundcloud.com/project-43/balls
 
T:Antti
-- It's always fun until someone gets hurt...then it gets hilarious!
MartinB
23.01.2011 09:39:37
Jokainen tavallaan hehe...
 
Mielestäni rokin tavallaan "ikuiset äänet" on nopeasti listattuna Brian Johnson, Lemmy, Blackie Lawless (jopa Sammy Hagar) j.n.e. Näillä vaan taitaa melko pitkälle päteä se, että kun kerran alkaa huutaa säröllä oikein kunnolla, sitä on vaikea lopetta (kuten jo aiemmin sanoin). Sinällään kyllä noilla laulajilla on melko hyvä stamina, en muista suoraan tilannetta jossa nämä vanhat häkäpöntöt olisi failanneet. Tämän lisäksi mielestäni nämä kaverit ei käytä mitään falsettitekniikkaa, vaan he karjuvat setin läpi tinkimättömästi.
 
Jos sille tielle lähtee, niin menee tietty rekister melko vaivattomasti, mutta samalla on vaikea palata clean lauluun.
 
Kuitenkin omat suosikkini on ne monipuoliset teknijät kuten Lande, Dio, Taage Laiho, Russel Allen j.n.e. sekä Bruce Dickinson (osa tuotannosta).
 
Kissin Paul Stanley vetää (veti) tunteella sen verran mitä lähtee, mutta kyllä ääni katkeaa myös silloin tällöin kun paukut ei riitä. Ehkä se kuuluu rokkiin. Yleisö ei aina ole niin vaativa.
18is9
23.01.2011 11:06:56 (muokattu 23.01.2011 11:08:44)
 
 
MartinB: Mielestäni rokin tavallaan "ikuiset äänet" on nopeasti listattuna Brian Johnson, Lemmy, Blackie Lawless (jopa Sammy Hagar) j.n.e.
.....
Tämän lisäksi mielestäni nämä kaverit ei käytä mitään falsettitekniikkaa, vaan he karjuvat setin läpi tinkimättömästi.

 
Sulla ei vissiin sitten ole minkäänlaista käsitystä mitä se falsetti tarkoittaa? Blackie ainakin vetää lähes kaikki korkeat äänet falsetilla ja on aina vetänyt. Alla I wanna be somebody, joka nyt ekana tulee mileen. Selvänä esimerkkinä vaikka "You hold your fist up high, and rule the zoo". Zoo tulee kyllä niin falsetilla että ei voi erehtyä.
 
Ekaksi vido jossa se laulaa nuorena jolloin se raja ei ollut niin selvä, sitten uudempi live jossa falsetti vs. normaaliääni kuuluu aika selvästi. Ja se, kuinka Lawless aika tinkimättömästi koettaa joko välttää korkeat äänet tai laulaa ne niin nopeasti ettei kukaan vaan huomaa ;).
 
http://www.youtube.com/watch?v=pZb3Xya7jQ8
http://www.youtube.com/watch?v=JXhI3m2NDQM
 
Eipä silti, en minä sitä mieltä ole että se on jotenkin paha homma että vetää falsetilla. Taitavastihan Blackiekin vetää jos osa porukasta ei edes huomaa että millä tekniikalla se vetää korkealta.
"I listened hard but could not see" - YES, And You and I
deeaa
23.01.2011 12:02:26
 
 
Juu minäkin väitän että kaikki noista paitsi lemmy nimenomaan vetää falsettitekniikalla. Itsekin käytän falsettitekniikkaa usein eikä sitä huomaa asiaa tuntematon, vaikeus siinä on se vaihtokohta. Biisit mitkä menee just sen vaihtoalueen korkeudelta on liki mahdoton alulaa siististi, mutta selvästi kkrkeammat taas menee. Toki käytän joskus ihan täyttäkin falsettia ja harvemmin kirkunaa kuten tuossa dirkschneideriä matkiessa.
 
Axl rosella huomaa hyvin selvästi varsinkin livenä sen vaihdon falsettipuoleen.
 
Mutta on noita varsinkin jenkkilaulajia ihan luonnostaankin hyvin korkea-äänisiä miehiä, Vince Neill vaikka ja onhan noita. Kurt Cobainkin oli.
-- It's always fun until someone gets hurt...then it gets hilarious!
MartinB
24.01.2011 18:50:36
Aiheesta on eksytty, mutta kuitenkin olen edelleen sitä mieltä, että bändin ja laulajan yhteensovittaminen on yksi vaikeimpia asioita. Tämän lisäksi monet bändit ei ole kovin transponaatio-orientointuneita, vaan vetelevät mielellään tutussa sävellajissa.
 
Sulla ei vissiin sitten ole minkäänlaista käsitystä mitä se falsetti tarkoittaa? Blackie ainakin vetää lähes kaikki korkeat äänet falsetilla ja on aina vetänyt. Alla I wanna be
 
King Diamond ja Darkness on falsettia. Joku waspin yksittäinen sävel ei ratkaise oikein mitään IMO.
 
Sehän on ilmanmuuta selvää, että kaikilla on mielipide, myös falsettiasioista.
 
Sitten jos on jotain faktaa ja vakavaa tutkimusta alueesta niin olen erittäinkin kiinnostunut siitä.
 
Falsetti on yleisesti ilmiö jossa äänihuulet eivät värise koko pituudeltaan, ja ääni kuullostaa ilmavalta, hieman ontolta... En näkisi että mun linjat/näkemys poikkeaisi kovin paljon wikipedioista, encyclopedioista ja perusteoksista.
pava
03.02.2011 00:15:33
Onko se vaan että hyviä hardrock/hevilaulajia on vaan niin vähän?

Ps. Ennen kuin joku nyt sanoo, että laulajahakemukset laitetaan Wanted-osioon, niin painotan että tämä ei ole hakemus. Ihmettelyä vaan. Ja tietenkin jos joku kiinnostuu niin tietenkään mulla ei ole mitään sitä vastaan. :)
 
ne hyvät todennäköisesti asuu muissa maissa ne ei tiedä teistä, tai niillä on jo niiiin monta muuta parempaa prokkista, niit ei kiinosta teidän bändi tai kukaan todella hyvä laulaja ei halua huonoon bändiin...ja ehkä luulet bändistäsi liikoja..
ps. hyviä muusikoita on tosi vähän ja ne kaikki on studioissa tai levyttämässä tai muuten vaan maailman kiertueella...kannattaisko madaltaa rimaa niin pääsis alkuun...sit ehkä 10v päästä joku vois kiinostua tai sitten ei..niin se menee ..kaikkea hyvää..painotan kuitenkin ettei tämä ole vihtuila vaan realitteetia musiikki maailmassa mä oon tehnyt musaa 40v ja saanut siitä kohtuulisen elannon perheelleni muttei kukaan tullut kysymään mua paikkaamaan kun elvis lopetti samoin frank sinatra...suomen julkimoita oon tuurannut kun ne on dokanneet tai muuten unohtaneet keikkansa keep on rocking ...
pava
03.02.2011 00:18:39
Numb: Alun perin baritoniksi väittävät. Samaan tapaan kuin Freddie Mercury.
 
ihanko oikesti mercury baritoni..menee muuten vahvasti tenoriksi...
Numb
03.02.2011 09:25:09
 
 
pava: ihanko oikesti mercury baritoni..menee muuten vahvasti tenoriksi...
 
Siis väittävät, että olisi pakotettu tenori. Mä en näistä tiedä.
Mrwggrgrgglrlrlrlrgrglrllgrl - Kampela77
CrissValley
03.02.2011 09:36:24
Numb: Siis väittävät, että olisi pakotettu tenori. Mä en näistä tiedä.
 
Melkein jo meinasin vastata aikaisemminkin, kun alkaa vähä ampua yli mitä täällä kirjoitellaan. Mercurya on kyllä aina luonnehdittu tenoriksi, vieläpä aika lyyriseksi sellaiseksi. Äänen sävy ja soundi on niin kaukana baritonista ku voi olla. Tenori ei tarkoita sitä että osaa laulaa korkean C:n treenaamatta. Kyllä lähes kaikki joutuu opettelemaan ja "istuttamaan" ne helvetin korkeat ylimenoäänet jotka alkaa jo fissästä. Mercury kuitenkin veteli niitä todella korkeitakin ylimenoääniä ihan rintasoundilla ilman klassista koulutusta.
Morus Bassanus
03.02.2011 13:02:27
Tässä Mercury-keskutelussa on sellainen ongelma, että ilmaisu "pakotettu" otetaan helposti jonain loukkauksena. Mielestäni Freddien luontainen äänityyppi ei ole tenori, joskin myös melko korkea baritoniksi. Tyydyttääkö määritelmä "korkea baritoni" tai "matala tenori"? On myös huomattava, että ylipäätän klassisen puolen määritelmät eivät kunnolla toimi kevyellä puolella!
 
Ja niin, eihän se äänen korkeus sitä äänityyppiä määrittele, mutta perustan tämän nimenomaan tuohon soundikysymykseen. Freddien laulusoundi on usein aika "rintaisa" ja huutava, paitsi falsettia käytettäessä. Ja falsetin/huilurekisterin hallintahan ei välttämättä kerro paljoakaan laulajan äänityypistä. Tarkoitan vain sitä, että mikäli Freddie olisi todella pystynyt laulamaan tenorialalta yhtään pakottamatta, luulen että hän olisi toisinaan myös niin tehnyt. On vaikea uskoa, että tuo huutava efekti olisi aina harkittu. Kannattaa kuunnella Queenin tuotantoa sillä korvalla, että missä ne Freddien breikkipaikat ja moodin/rekisterinvaihdot oikeatsi tulevat. Jos Freddie pakottikin osan jutuista, niin pakotti kyllä vitun hyvin!
 
Tarkoitan vain sitä, että jos on oikeasti tenoriääninen (paljon laulanut tietenkin), ei suurin osa Queenin biiseistä tuota välttämättä mitään vaikeuksia. Queen-musikaalissa laulava Kimmo Blom sanoi jossain haastattelussa jokseekin tällä tavalla: "Korkeita ääniä kyllä on, mutta ne ovat kuitenkin lopulta rock-tenorin peruskauraa. Vaikeampaa on tavoittaa Freddien uniikki soundi." Itsekin pystyn Bohemian Rhapsodyn vetämään, eikä Somebody to Loven loppufalsetti ole ongelma, vaikka olen niin kaukana tenorista kuin olla ja voi.
"It's better to burn out than fade away." -Kurt Cobain/Neil Young
MartinB
04.02.2011 19:09:55
Mielestäni Freddie Mercury lauloi kuitenkin niin korkeita ääniä ilman huutamista tai ulvomista että ääni selvästikin soi, suurella ässällä. Pakottamiset, esim. livenä, johtui IMO muista asioista kuin matalasta äänestä.
deeaa
07.02.2011 19:09:47
 
 
Juu, kyllähän Freddy vetelee monessakin biisissä aika matalaltakin. Kuten tässä biisissä(taas meidän covereita kuten se aiempi Accept):
http://project-43.com/ftp/covers/Fa … 20Bottom%20Girls/Mixes/FBG-mix1.mp3
 
Vedän kyl uusiksi nuo laulut vielä, demoasteella vielä tuo coveri. Mutta ihan aika matalalta menee. Itte olisin mieluimin laulanu vaikka Bicycle Racen, siinä menis vähän korkeampaakin välillä ;-)
 
Hitto, pitäis kyllä tehdä joku gunnaripiisikin joskus.
-- It's always fun until someone gets hurt...then it gets hilarious!
opaa
07.02.2011 20:42:54 (muokattu 08.02.2011 01:43:25)
deeaa hyvä coveri ja hyvää laulua! tykkään. vaikka kyllähän tuokin ihan tenorialueelta menee, ei se matala ole.
 
Tässä meikä menee Axl Rose osastolle:
http://maihinnousu.net/s/10918
 
Vähemmällä säröllä:
https://dl.dropbox.com/u/8384032/7.2%20rock%20n%20roll.mp3
 
Täytyy vaan sanoa tähän keskusteluun, että noi korkeat äänet on täysin reenattavissa, en mäkään syntynyt niiden kanssa. Tai pitäiskö mielummin sanoa että me kaikki ollaan synnytty niiden kanssa..
deeaa
08.02.2011 11:11:53
 
 
opaa: deeaa hyvä coveri ja hyvää laulua! tykkään. vaikka kyllähän tuokin ihan tenorialueelta menee, ei se matala ole.
 
Tässä meikä menee Axl Rose osastolle:
http://maihinnousu.net/s/10918
 
Vähemmällä säröllä:
https://dl.dropbox.com/u/8384032/7.2%20rock%20n%20roll.mp3
 
Täytyy vaan sanoa tähän keskusteluun, että noi korkeat äänet on täysin reenattavissa, en mäkään syntynyt niiden kanssa. Tai pitäiskö mielummin sanoa että me kaikki ollaan synnytty niiden kanssa..

 
Just meinasin sanoa että jälkimmäisessä lähtee vallan luontevan kuuloisasti korkealta sulla, ei kuulosta yhtään pakotetulta. Itsekin aloitin muinoin bassona, nykyisin menee aika lailla korkeammalta ja matalammat bassot alkaa kuulostaa enemmän Tom Waits-örinältä ihan luonnostaan kun on äänihuulet hieman kärsineet jo :-)
 
Joskus olisi ihan hyvä treenata ja harjoittaa lauluakin, mutta eipä nykyään tule muuta kuin kerran viikossa treeneissä huudettua ihan perkeleesti ihan vaan huutamisen ilosta ja kun ei niistä paskakamoista kuule laulua yhtään, ja pari kertaa kuussa vetäistä joku nauhalle jollekin bändille, kuten tuo Queenicover. Kyllä sen huomaa että ääni on kärsinyt rajusti viimevuosina kun taas rupesin bändissä leadlaulajaksi eikä kiinnosta enää tässä vaiheessa hifistellä ja sääliä ääntä, pääasia että saa huutaa...kun muutenkin viski jne. raa-at viinat maistuu parhaiten nykyisin ja röökikin, tällä menolla menee varmaan ääni muutamassa vuodessa ihan kokonaan vituiksi mutta eipä väliksi, ei tässä koskaan ole mitään laulamalla saanut ennenkään vaikka yli 300 biisiä olenkin demottanut tai levyttänyt :-) mutta koko ajan korkeammaksi muuttuu samalla ääniala kyllä. 10v päästä varmaan ihan luonnostaan jo kuulostaa Axlta, LOL.
 
Tosihan se on että paljon johtuu siitä että suomessa vaan tosiaan miehet puhuu matalalta, jossain anglosaksisissa maissa isot körmytkin puhuu välillä matalalta, välillä kimittäen ja kiekuen vaikka mitenkäpäin, ihan kulttuurijuttu.
-- It's always fun until someone gets hurt...then it gets hilarious!
Wradlin
12.02.2011 16:16:53 (muokattu 12.02.2011 16:18:16)
Jimmie: Ihan mielenkiinnosta, osaako joku sanoa minkä äänialan/tyypin Axl Rose mahtaa omata?
 
Alempi (en tiedä onko tää oikea suomenkielinen termi "Low baritone"lle) baritoni, mutta ääniala kattaa ilmeisesti baritonin ja tenorin ja pystyy laulamaan myös basson osuuksia. Huomattavasti keskivertoa laajempi ääniala taitaa miehellä olla.
 
deeaa: Kaikille näille on myös yhteistä että moisen tekeminen pitkään/jatkuvasti tuhoaa kyllä ääntä aikas hyvin. Axlkin on aina keikoilla aika heikko esitys ollut verrattuna levyyn, ja biisit järjestelty siten että vasta lopussa pidemmät korkealta kirkunat.
 
Totta, mut ei Axl nyt aina ole heikko ollut, välillä veti ja vetää just niinkuin levyillä. Mutta toki Rose on aina hinkannut nuo levyjen lauluosuudet niin täydellisiksi kuin mahdollista että hankala on kenelläkään livenä pystyä samaan. Etenkin jos juoksee ja hyppii ympäri lavaa koko parin tunnin setin.
 
Kuin myös paljon korvattu yleisön huudatuksella ja taustalauluilla livenä.
 
Axl ja yleisönhuudatus? No, ehkä Knockin on Heaven's Doorissa... Jos meinaat taustalauluilla ihan taustalaulajia niin joo, mutta mikäli taustanauhoja niin niitä ei Axl ole koskaan käyttänyt.
 
E: Nimimerkki opaa vetää aika komeasti nuo korkeat laulut nuissa ylemmissä linkeissä.
...
JourneymanAlvin
19.02.2011 14:00:45
Antaakseni henkilökohtaisen mielipiteeni "laulajana", niin laulajille asetetaan rima aika korkealle näissä tyylilajeissa ja useimmiten näissä tyylilajeissa pitää hallita monen tyylistä laulantaa. Moni varmasti haluaa että laulaja olisi niin sanotusti valmis paketti kun hakee bändiin.
 
Moni ei varmasti jaksa auttaa ennestään tuntematonta laulajaa hiomaan laulutaitojaan sopimaan bändiin. Harva laulaja on valmiiksi räätälöity mihinkään bändiin.
 
Itse en ole ollut ikinä bändissä, vaikka olen käynyt laulutunneilla kolmisen vuotta ja tiedän hallitsevani puhtaan laulun hyvin ja oma ääniala istuu parhaiten korkealle laulussa, mutta kun kuuntelee laulajia kuten Russell Allen, Mikael Åkerfeldt, Bruce Dickinson, Hansi Kürsch, Mike Patton jne. niin ei sitä koskaan tunne olevansa tarpeeksi hyvä.
 
Kenties jotkut hyvät laulajat ovat oikeasti kiven alla kun, eivät uskalla tulla esille ja ne jotka uskaltavat, kuten joku jo edellä mainitsi, ovat jo viidessä projektissa mukana.
 
Laulajat ovat myös usein nirsoja. Itse ainakin haluaisin laulaa bändissä, jossa saan äänestäni eniten irti ja voisin samalla kehittyä agressiivisemmalla puolella.
 
En tiedä muista, mutta henkilökohtaisesti, vaikka saisin 20 kehua äänestäni ja yhdet haukut niin todennäköisesti olisin enemmän harmistunut siitä yhdestä haukusta kuin iloinen niistä 20 kehusta (okei tuo oli ehkä lievä kärjistys sillä en omaa noin huonoa itsetuntoa, mutta kenties jollain on). Kaikkia ei yksinkertaisesti voi miellyttää, mutta silti kyseisen instrumentin kanssa on elettävä.
 
... ja muuten jo kasassa olevaan bändiin jossa kaikki on jo "valmista" ei varmasti ole helppoa mennä mukaan. Varsinkin jos haluaa vaikuttaa materiaaliin millään tavalla.
 
Persoonia on niin paljon kuin laulajiakin ja tässä on vain henkilökohtaisia ajatuksia laulajan perspektiivistä. Anteeksi jo valmiiksi jos kuulostaa liian yleistävältä ja omakohtaiselta vuodatukselta. :)
Ianuarius
19.02.2011 14:48:04
 
 
Ite oon tässä viime viikkoina alotellu laulamista vähän vakavemminkin ja kyllä se perhana vaan rassaa ku se oma ääni ei taivu jonku Maidenin laulamiseen... tai hädin tuskin edes johonki Deep Purpleen. Ne vaan vetää ne jätkät niin korkealta. Perfect Strangersissa se ylimpänä toimiva A tuottaa vaan ihan hitosti ongelmia.
 
Meikä tykkää kyllä laulamisesta, enkä omasta mielestäni oo ollenkaan paskan kuulonen, ku saan laulaa siltä omalta korkeudeltani. Sit ku alkaa vetään Maideneita sun muuta oktaavia matalempaa, niin se vaan kuulostaa... ei nyt paskalta mutta tylsältä. Siinä ei oo sellasta potkua.
 
Harvat kitaristit kuitenkaan on niin päteviä tässä musalajissa, että ne tosta vaan transponoi biisin eri sävellajiin. Poikkeuksiakin toki ON! Iteki kuitenki soitan pääasiallisesti kitaraa ja kyllä mua vaan ärsyttää alkaa säätään biisiä toiseen sävellajiin ku siinä parhaat riffit menee niin että niissä soitetaan avokieliä mukana.
 
Eri vireeseen virittäminenki on aika poissuljettu ajatus ku kitarassa on kelluva talla. Pitäs ostaa neljä eri kitaraa eri sävellajeille ja pitää ne kaikki reissussa matkassa... ja siltiki osa biiseistä täytyisi vaan säätää erillä tavalla soitettavaksi, kun joku Hallowed be Thy Name ei vaan mene siitä sävellajista vaikka mitä tekis. Dickinsonia pystyn seurailemaan suunnilleen kvinttiä alempaa.
 
Sit ku bändin kanssa alkaa laulaan jotain covereita, niin koko ajan on sellanen olo, että pitä pyydellä anteeksi, kun se ei vaan kuulosta niin hyvältä. Ja kyllä mä sen ymmärrän ku iteki haluaisin bändiin sellasen laulajan, jolla ne coverit kuulostaa asianmukaiselta. Kuinka moni muiden instrumenttien taitajista kuitenkaan ymmärtää sitä, että miten se lauluääni oikein toimii?
 
Niinku moni tässä jo sanoki, niin monasti bändiin odotetaan sellasta plug-n-play -laulajaa, joka vetää kaiken täydellisesti eikä mitään tarvi säätää. Ja onhan se laulaja sellanen elementti, joka päälimmäisenä jää bändistä mieleen kuulijalle. Kyllä sen pitää hyvä ollaki.
 
Jos bändi soittaa Dickinsonin covereita, eikä oo valmiita niitä biisejä mihinkään säätään, niin aika kauan saa varmaan odottaa laulajaa, joka pystyy ne biisit samalla tyylillä vetään. Jos taas on valmis transponoimaan ja säätään biisejä aina laulajan mukaan, niin se ois ihan hyvä tehä hakuilmotuksissa selväksi. Voi olla jopa se ratkaseva tekijä joillekki kiekujille.
Bloggailua englanniksi musiikillisista aiheista: The Musician Experience
Numb
21.02.2011 14:08:20
 
 
Ianuarius: Jos bändi soittaa Dickinsonin covereita, eikä oo valmiita niitä biisejä mihinkään säätään, niin aika kauan saa varmaan odottaa laulajaa, joka pystyy ne biisit samalla tyylillä vetään. Jos taas on valmis transponoimaan ja säätään biisejä aina laulajan mukaan, niin se ois ihan hyvä tehä hakuilmotuksissa selväksi. Voi olla jopa se ratkaseva tekijä joillekki kiekujille.
 
Jos laulajiin verrataan, niin kitaristien on helppo siirtyä toiseen sävellajiin. Ja jos he hommaavat Morpheus Droptunen, niin hommahan on suorastaan käsittämättömän helppoa: http://www.youtube.com/watch?v=UnXRT533hp0
 
Toinen asia on sitten se, että eri sävellajit vain kuulostavat erilaisilta...
Mrwggrgrgglrlrlrlrgrglrllgrl - Kampela77
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)