Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kelanauhuri signaaliketjussa
1 2
Lähikauppias
18.01.2011 20:14:42
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tervehdys,
 
eräällä kirpparilla on myynnissä tällainen 60 euron hintaan:
 
http://www.classicaudio.fi/fi/index … utki-kelanauhuri&cntnt01returnid=77
 
Mieleeni tuli villi mutta huonolla teknisellä tiedolla varustettu ajatus - pystyisinkö iskemään kyseisen nauhurin mikrofonietusen inserttiin siten, että voisin kierrättää signaalin nauhan kautta koneelle?
 
Toisin sanoen, toimiiko kelanauhuri siten, että signaali menee ensin äänityspäistä nauhalle ja sitten nauhan kautta toisten äänipäiden lukemana outputtiin, jolloin voisin vaan iskeä kelanauhurin pysyvästi recille ja äänitellä sitten DAW:n kanssa tavalliseen malliin? Ja laittaa vaan nauhan pyörimään alusta sitten kun se loppuu.
 
Ja onko tossa jotain muita ongelmia - jotkut impedanssit, latenssi tms? Oonko ihan pihalla?
 
Eli signaaliketjuni olisi Mic>Focusrite ISA One>Tandberg 72B>ISA One>Apogee Duet>DAW.
 
Olisko 60 € muuten ihan jees hinta moisesta? Riippuu varmaan äänipäiden sun muiden osien kunnosta, mutta onkohan tohon helposti saatavilla varaosia? Ja mitä tuollaisen huollattaminen mahtaa suunnilleen maksaa?
 
www.johnnysuperhero.com
www.koriakittenriot.com
Rock over London, rock on Chicago.
Lähikauppias
18.01.2011 20:16:44
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin, ja onko 7 1/2 ips (suurin mihin toi pystyy) tarpeeksi hyvä kunnollisen nauhasoundin aikaansaantiin?
 
Ois vaan tosiaan hauska jos ketjussa ois jotain millä pystyy halutessaan värittelemään soundia.
 
www.johnnysuperhero.com
www.koriakittenriot.com
Rock over London, rock on Chicago.
kivi
19.01.2011 00:33:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noita Tandberg 72B -nauhureita pitäis saada ilmaiseksikin, oli näet joka ikisessä Suomen koulussa luokallinen noita.
 
Mainio peli, ja kyllä, voit ajaa signaalia tuon läpi. Latenssi (tai tässä tapauksessa viive) tietenkin pitää ratkaista jotenkin varsinkin päällesoitoissa - onneksi se on koko ajan vakio jota ei ole vaikea laskea kun tietää äänipäiden etäisyyden toisistaan ja nauhan nopeuden. Mankkaa voi myös käyttää ilman nauhaakin aika äkäisenä pikkuvahvistimena kytkemällä kitara suoraan takapaneelin yksinäiseen rca-liittimeen; toimii hyvin kun haetaan erikoisempaa soundia, ja juuri samanlaista Tandbergia näkyi käytetyn kitarasooloihin jossain Hellacopters-dokumentissakin.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
Lähikauppias
19.01.2011 08:48:53
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Okei, kiitos tiedosta! Löysin jostain netin syövereistä Tandbergin huoltomanuaalin, ja sen mukaan tossa on ainoastaan yhdistetty rec/playhead ja erase head. Onhan tossa silti toi sis. rak. putkivahvistinpuoli, mutta eikös toi ajatus nauhan kautta kierrättämisessä pitkälti kuole ton tiedon mukana?
 
www.johnnysuperhero.com
www.koriakittenriot.com
Rock over London, rock on Chicago.
kivi
19.01.2011 12:38:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lähikauppias: Okei, kiitos tiedosta! Löysin jostain netin syövereistä Tandbergin huoltomanuaalin, ja sen mukaan tossa on ainoastaan yhdistetty rec/playhead ja erase head. Onhan tossa silti toi sis. rak. putkivahvistinpuoli, mutta eikös toi ajatus nauhan kautta kierrättämisessä pitkälti kuole ton tiedon mukana?
 
Auts, joo. Unohdin. Olet tietenkin ihan oikeassa. Mä olen laittanut useampaankin mankkaan playback-pään (joskus monta - kokeilijat kokeilee) ihan itse, niitä saa mm Bebekiltä, ja kun näkee vähän vaivaa korkeudensäädön kanssa niin toimii kuin junan vessa. Mutta totta kai kannattaa ostaa parempi malli, sellainen jossa on jo tehtaan jäljiltä erilliset anto- ja ottopäät.
 
Kahdesta tuollaisesta (just samanlaisesta) Tandbergista rakensin myöskin sen kuuluisan Frippertronicsini, joka syttyi tuleen heti ensimmäisen keikan aluksi, jättäen mut viihdyttämään yleisöä sunnitellun soolokitaraohjelman sijasta huuliharpulla.
:-D
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
t.t.p
19.01.2011 15:17:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ja tääs vielä ohjeet miten saada latenssi pois:
http://www.youtube.com/watch?v=bswx5zrFRl0
http://www.youtube.com/watch?v=W-II32AvVd8&feature=fvw
 
jos aivomme olisivat niin yksinkertaiset, että voisimme ymmärtää niitä. Niin silloin olisimme niin tyhmiä, ettemme kuitenkaan ymmärtäisi. "pasianssimysteerio - Jostein Gaarder"
Lähikauppias
19.01.2011 18:44:39
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kah, tää on ilmeisesti ihan yleinenkin tapa toimia nauhan ja DAWn kanssa? Luulin keksineeni ihan itse.
 
No mut hienoa, täytyy varmaan vaan venailla että jostain tulee vastaan sopiva kolmella äänipäällä varustettu nauhuri.
 
www.johnnysuperhero.com
www.koriakittenriot.com
Rock over London, rock on Chicago.
ministeri
24.02.2013 17:25:19
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aika vanha ketju...Mutta mulle ajankohtaista asiaa. Olen hankkimassa kelanauhuria ja tarkoituksena on käyttää sitä masteroinnissa yhtenä vaiheena. Mä en ole varma, että onko mulle tulevassa Akai rg 4000 nauhurissa erillistä playback äänipäätä äänityksen saman aikaiseen toistoon, mutta jos näin on niin varmaan heitän sen signaalireitille ja ajan sen läpi tavaraa ja tallennan saman aikaisesti digitaalisena. Mutta jos sitä mahdollisuutta ei ole, nauhoitan ensin, toistan uudestaan ja tallennan digitaalisesti. Nyt päästään varsinaiseen asiaan, eli mua kiinnostaisi tietää kuinka paljon ihmisillä on tapana käsitellä masterointitilanteessa signaalia ennen kelalle ajamista ja kuinka paljon sen jälkeen? Eli jos on käytössä esim. Eq, kompura ja kaiku, mahdollisesti myös stereokuvaa laajentava laitos ja toisinaan vielä kaikukin, niin mihin kohtaan tätä reittiä olisi hyvä tuo kelanauhuri laittaa?? On tietty varmaan moniakin vaihtoehtoja sen mukaan mitä haetaan, mutta kiinnostaisi tietää onko tässä mitään nyrkkisääntöä olemassa? Jostain syystä itse olen miettinyt intuitiolla, että eka eq, stereolevitys, kompura, kelanauhuri, kaiku ja mahdollisesti vielä toinen kompura vikaksi. Kuulostaako yhtään järkevältä? Kaiun paikkaa varmaan kokeilen ennen ja jälkeen kelanauhurin ja katson miten vaikuttaa...
 
.:.
ministeri
24.02.2013 17:27:06
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vai olisko se kaiku parempi olla kuitenkin jo ennen sitä ekaa kompuraa??
 
.:.
Groovi
24.02.2013 18:54:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa tehdä valtaosa prosessoinnista ennen kelanauhaa. Varsinkin jos kompressoi ja limitoi raskaasti vasta kelanauhan jälkeen, tulee helposti nostaneeksi myös kaikki nauhan aiheuttamat häiriöt ja kohinat esille.
 
Onneksi musiikki pelasti minut nuorena. Muuten olisin sekaantunut urheiluun tai opiskeluun.
Spedemix
24.02.2013 21:24:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Groovi: Kannattaa tehdä valtaosa prosessoinnista ennen kelanauhaa. Varsinkin jos kompressoi ja limitoi raskaasti vasta kelanauhan jälkeen, tulee helposti nostaneeksi myös kaikki nauhan aiheuttamat häiriöt ja kohinat esille.
 
Jep, juuri näin.
 
Itse yleensä nauhaa käyttäessä pidän mielessä sen historiallisen näkökohdan, että mankka oli tavallaan se signaalin "final destination". Eli kaikki EQ:t, kompurat yms. tulee ennen mankkaa, koska se mankka toimii "tallentimena". Nykyään vaan sit haetaan "tallentimen" saundia. ...olipa taas vaikeasti selitetty...
 
miksauksia: http://soundcloud.com/spede-1
ministeri
25.02.2013 12:02:54
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei ollut vaikeasti selitetty. Täysin ymmärrettävä pointti. Niinhän se pitää mennä, ajattelin vähän sitä toista compressoria limitterinä ennen digitaalista tallennusta, että sen saisi hyvällä tasolla sisään. Nauhahan kompressoi itsessään, mutta vielä ei ole kokemusta millä tavalla se sen tekee, vaikka onhan sitä nuorena tullut c kaseteille paljonkin ääniteltyä, mutta silloin ei asioita miettinyt tälläiseltä kantilta....Mielenkiintoista tulee olemaan.
 
.:.
Rantsu
25.02.2013 12:30:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Spedemix: Itse yleensä nauhaa käyttäessä pidän mielessä sen historiallisen näkökohdan, että mankka oli tavallaan se signaalin "final destination". Eli kaikki EQ:t, kompurat yms. tulee ennen mankkaa, koska se mankka toimii "tallentimena".
 
Niin... paitsi että kaikki meni nauhalle tietysti vähintään 2 kertaa eli ensin moniraidalle ja sitten masterille. Jos jouduttiin raitojen loppuessa välimiksaamaan niin sitten useamminkin, samaten kuin 60-luvun päällekkäisäänitystekniikalla. Eikä välttämättä ollut joka raidalle laittaa erillistä kompuraa, vaan annettiin (tai jouduttiin antamaan) kanavakompressointi nauhan hoidettavaksi.
 
Rantsu
25.02.2013 12:45:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ministeri: --- ajattelin vähän sitä toista compressoria limitterinä ennen digitaalista tallennusta, että sen saisi hyvällä tasolla sisään. Nauhahan kompressoi itsessään, mutta vielä ei ole kokemusta millä tavalla se sen tekee, vaikka onhan sitä nuorena tullut c kaseteille paljonkin ääniteltyä, mutta silloin ei asioita miettinyt tälläiseltä kantilta....Mielenkiintoista tulee olemaan.
 
Jos nimenomaan nauhakompressioefektiä haluaa, niin silloin ei kannata limitterillä lanata etukäteen huippuja, joihin nauhakompressio periaatteessa puraisee parhaiten. "Ei-ammattitasoisen" kelanauhurin ongelmana on tosin usein se, että kovin kuuma signaali tuppaa säröytymään jo etuvahvistinasteissa ennen kuin on siis päässyt edes nauhalle asti kompressoitumaan.
 
Ja kannattaa pitää mielessä, että +30 v. ikäiset "koti" - tai "kuluttaja"-tasoiset kelamankut ovat hyväkuntoisinakin nykyisen mittapuun mukaan erittäin surkeita tallennuslaitteita. Jos säröä, kohinaa, huojuntaa, huonoa taajuusvastetta tai vaihevaihteluita haluaa, niin sitten tietysti kaikin mokomin kokeilemaan. :) Itse en kyllä kokonaista miksausta menisi kierrättämään kuin erittäin laadukkaan mankan kautta.
 
kivi
25.02.2013 13:48:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rantsu: Itse en kyllä kokonaista miksausta menisi kierrättämään kuin erittäin laadukkaan mankan kautta.
 
Ottaen huomioon että vanhoja metri kanttiinsa -kokoisia studionauhureitakin saa pikkuisen etsimällä poiskantohintaan (tai ainakin sai vielä hetki sitten), niin hyvän nauhurin löytyminen olisi se ensimmäinen juttu. Äänipäiden linjaus, kalibrointi, varastoidessa kuivuneiden kondensaattorien uusiminen, metalliosien pesu isopropanolilla ja kumiosien kovettumien poisto/vaihto kuuluvat asiaan.
 
Seuraavaksi sitten mietitään nauhanopeus. 15ips ja 30 ips kuulostavat erilaisilta (30 ips on yläpäästä tarkempi mutta bassopäästä köyhempi). Sitten se nauha, 468:lle kalibroitu nauha kuulostaa erilaiselta 469:llä. Nää on kaikki valintoja.
 
Sitten hankitaan valittua nauhaa uutena, käyttämättömänä. Ja se ajetaan mankan läpi aina niin, että äänityspäästä sisään ja jo samassa ajossa toistopäästä ulos, koska ollessaan kelalla ääni "leimautuu" kerroksesta toiseen. Saturaatio säädetään niin, että neulojen näkee vielä liikkuvan, mutta esimerkiksi +12dB ei ole harvinaista.
 
Noin siis, jos halutaan ajaa koko miksuu nauhan kautta digille. Jos taas ajetaan vain ryhmiä tai yksittäisiä soittimia, saa mankka olla ihan millainen vaan ja miten tahansa säädetty, kunhan lopputulos miellyttää taiteellisena ratkaisuna.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
ministeri
25.02.2013 22:29:08
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jees. Itsellä on lähinnä tällä hetkellä vähän kokeiluhenkistä tämä homma. Ja melko räkäistäkin lopputulosta varmaan tulee haettua. Mä äänitän digitaalisella 16 raiturilla, en tietokoneella, sen kanssa voi olla aika haastavaa synkata osittaisia raitoja jotka vetäis mankan, mutta ehkä siihenkin jonkun keinon vois keksiä. Eli lähinnä aion vähän tuollaista rankempaa räkä rockia kokeilla sen kautta mixdown vaiheessa ja myös jotain tollasia akustinen ja laulu rämpytyksiä joihin sopis pieni huojunta ja rätinä.
 
Mutta eihän sitä tiedä jos se tuntuu lupaavalta, niin jos alkaa metsästämään jossain vaiheessa parempaakin mankkaa.
 
Onko noi mainitut laadukkaat nauhat käypiä halvempiinkin kotikäyttöön tarkoitettuihin nauhureihin? Myykö joku firma niitä suomessa vai joutuuko tilaamaan ulkomailta?
 
.:.
Spedemix
26.02.2013 08:56:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rantsu: Niin... paitsi että kaikki meni nauhalle tietysti vähintään 2 kertaa eli ensin moniraidalle ja sitten masterille. Jos jouduttiin raitojen loppuessa välimiksaamaan niin sitten useamminkin, samaten kuin 60-luvun päällekkäisäänitystekniikalla. Eikä välttämättä ollut joka raidalle laittaa erillistä kompuraa, vaan annettiin (tai jouduttiin antamaan) kanavakompressointi nauhan hoidettavaksi.
 
No joo. Tarkoitin tässä yhteydessä lähinnä juurikin 2-track masternauhuria, kun sitä oli kyse :)
 
Ja mitä tulee yleensä näihin mankkojen laatuihin, kyllä kohtuullinen 15ips, 1/4' vehje pelittää myös kokonaisten miksauksien pyörittelemiseen. Se täytyy tosiaan ajatella vain hieman eri asiana, kuin yksittäisten raitojen prosessointi: ajatella se eräänlaisena sävynsäätönä ja "tunnelmaantaivuttajana" (nimittäin nauhamaiseen tunnelmaan :D). Tosin jos kärsivällisyyttä riittää, yksittäisten raitojen käyttämisellä vehkeen läpi voi viedä saundia sitten tosi pitkälle (koska yksikään nauhasaturaatioplugari (joka ainakin meikäläiselle on tullu vastaan) ei päihitä näitä "keskisarjan metri-kertaa-metri varttituumaisia" muussa, kuin renderöintinopeudessa :D)
 
miksauksia: http://soundcloud.com/spede-1
anapena
26.02.2013 10:32:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tori-osastossa joku myi useita vanhoja nauhureita...
 
Istu ja pala!
Rantsu
26.02.2013 11:16:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Spedemix: No joo. Tarkoitin tässä yhteydessä lähinnä juurikin 2-track masternauhuria, kun sitä oli kyse :)
 
No mä halusin varmuuden vuoksi muistuttaa, kun historiallisesta aspektista oli puhe. :) Johon vielä lisäyksenä, että monet studiot, joilla nyt ei sattunut olemaan juuri sitä Ampexia tai jotain vastaavaa huippu-masternauhuria, lemppasivat kelamasterkoneensa heti, kun parempia... öö, tarkoitan siis helpompia ja edullisempia vaihtoehtoja alkoi olla olemassa. Käytännössä siis kun kohtuullisen tasoisilla muuntimilla varustetut DATit tulivat joskus 90-luvun alkupuolella.
 
Ja mitä tulee yleensä näihin mankkojen laatuihin, kyllä kohtuullinen 15ips, 1/4' vehje pelittää myös kokonaisten miksauksien pyörittelemiseen.
 
Jos mankassa on 15 ips nopeus, niin silloin yleensä onkin kyseessä jo lähtökohtaisesti monin verroin laadukkaampi laite kuin nuo puolta hitaammin pyörivät kotikoneet, joita tuo mun varoituksen sana lähinnä koski. Siltikin itse miettisin vielä.
 
Se täytyy tosiaan ajatella vain hieman eri asiana, kuin yksittäisten raitojen prosessointi: ajatella se eräänlaisena sävynsäätönä ja "tunnelmaantaivuttajana" (nimittäin nauhamaiseen tunnelmaan :D). Tosin jos kärsivällisyyttä riittää, yksittäisten raitojen käyttämisellä vehkeen läpi voi viedä saundia sitten tosi pitkälle (koska yksikään nauhasaturaatioplugari (joka ainakin meikäläiselle on tullu vastaan) ei päihitä näitä "keskisarjan metri-kertaa-metri varttituumaisia" muussa, kuin renderöintinopeudessa :D)
 
Mulla oli 20 vuoden kelanauhurittoman ajan jälkeen tuossa kanssa jonkin aikaa "fiilistelymankku". Siinä tuo Sonyn kotisarjan kone olikin parhaimmillaan: musaa vinyyliltä tai CD:ltä sille, sit illalla valot himmeälle, kelat pyörimään ja VU-mittarit heilumaan, ja ei voi kieltää etteikö fiilikset ois olleet mitä nostalgisimmat... Mutta turha peli se mun mielestä muuten oli: liian hyvä efektiksi ja liian huono tallentimeksi. Myin pois.
 
kivi
26.02.2013 12:57:47 (muokattu 26.02.2013 12:58:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Spedemix:
Ja mitä tulee yleensä näihin mankkojen laatuihin, kyllä kohtuullinen 15ips, 1/4' vehje pelittää myös kokonaisten miksauksien pyörittelemiseen.

 
Tuli vaan tässä mieleen, että jos nauhuri pyörii 15ips:illä niin se ei sitten ehkä ole kotinauhuri (kuten Rantsukin huomautti). Kotinauhurien nopeudet olivat puolet ja neljännes tuosta, 7,5ips ja 3 3/4 (3,75 ips). Jos nauhuri on vaikka tuollainen ketjun ihan ekassa viestissä kauan sitten mainittu Tandberg, niin sen kautta ei kyllä koko miksauksia ajeta.
 
Mutta muutenkin mietityttäisi, että jos kysyjä tekee jollain erillisellä digimoniraiturilla, kannattaisi varmaan ennemmin käyttää se kelamankka nauhakaiun tekoon kuin miksauksen paranteluun. Sellaisena siitä olisi enemmän hyötyä, ja se tukisi haluttua soundimaailmaa. Nauhakaiun tekemiseen lienee ohjeita netissä vaikka kuinka.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «