Aihe: Huuliharpun soitto.
1 2 3 4 533 34 35 36 3746 47 48 49 50
Blues Noviisi
30.11.2010 10:03:56
juikka111: Nyt kun sain hankittua tuon hohnerin 150 vuotisjuhlamallin hankittua, niin on jonkin verran tullut opeteltua harpun soittamista. Nyt jopa sain opeteltua ensimmäisestä reijästä bendin, mutta kaikki muut tuntuu mahdottomilta vielä.
 
Sellainen kysymys vielä, että onko kaikista reijistä mahdollista bendata?

 
On. 1-6 sisäänhengityksellä, 7-10 uloshengityksellä. Sitten on vielä semmonen hienous, kun overblow, jolla saadaan 1-6 uloshengityksellä ja 7-10 sisäänhengityksellä ääntä hilattua ylöspäin (kun bendaus laskee alas)...tuota en tosin vielä ossoo, mutta reenaan, niin opin.
_Teme_
02.12.2010 20:23:16
Noniin! Nyt on harppu hankittu :) Päädyin ostamaan Thomanilta Hohner marine band deluxeen, joka nyt ainakin vaikutti ihan kelpo harpulta. Ja eikun harjottelemaan :) --->
''Do not fear mistakes. There are none.'' Miles Davis
Turpahöylääjä
02.12.2010 22:13:09
juikka111: http://www.overblow.com/?menuid=135
Tuolla olis ohjeita harpun modaamiseen, mutta uskaltaako noita lähteä kokeilemaan hyvälle harpulle? Overblowit olis kuiten tarkotus harjoitella ja ehkäpä joskus vielä osata soittaa c-harpulla kromaattisesti. Ei tarttis ko vain yhen harpun.

 
Muistaakseni sivustolla sanotaan, ettei kannata ainakaan niillä parhailla harpuilla alkaa kokeilla, koska mitä luultavimmin siinä menee harppu jos toinenkin ennen kuin homma alkaa onnistua kunnolla ;) Jostain ainakin olen tämän vihjeen kuullut/lukenut.
 
Siinä vaiheessa kun onnistuu kromaattinen soitto sujuvasti diatonisella, on asiat kyllä hyvässä kunnossa, noita soittajia kun ei toistaiseksi maailmasta löydy kovinkaan monta :} Itse pystyn kyllä tuottamaan kromaattisen asteikon lähes koko C-harpun äänialalta, mutta aina se ei kovin hyvältä kuulosta, enkä kovin montaa eri sävellajia hallitse käyttökelpoisesti. Mutta hieno tavoitehan tuo kromaattisuus on, paljon se vain vaatii harjoittelua ja kärsivällisyyttä.
 
_Teme_: Noniin! Nyt on harppu hankittu :) Päädyin ostamaan Thomanilta Hohner marine band deluxeen, joka nyt ainakin vaikutti ihan kelpo harpulta. Ja eikun harjottelemaan :) --->
 
No niin! Onnittelut ja tsemppiä harputtelun jalolle tielle! ^^
Kyllä nyt on niin, että kyllä näin on.
juikka111
03.12.2010 00:56:29
Turpahöylääjä: Muistaakseni sivustolla sanotaan, ettei kannata ainakaan niillä parhailla harpuilla alkaa kokeilla, koska mitä luultavimmin siinä menee harppu jos toinenkin ennen kuin homma alkaa onnistua kunnolla ;) Jostain ainakin olen tämän vihjeen kuullut/lukenut.
 
Mikä noista modauksista kannattais tehdä harpulle. Tuntu olevan useampia metodeja. Jos sitä hankkis sitte vaikkapa sen Harley Benttonin huuliharppusetin operoitavaksi.
-Jack-
Turpahöylääjä
03.12.2010 15:32:36 (muokattu 03.12.2010 15:35:21)
juikka111: Mikä noista modauksista kannattais tehdä harpulle. Tuntu olevan useampia metodeja. Jos sitä hankkis sitte vaikkapa sen Harley Benttonin huuliharppusetin operoitavaksi.
 
Haha :D Saattaisi olla ihan kelpo setti harjoitteluun ;) Itse en ole tehnyt toistaiseksi muuta kuin tuota gappingia, se jo yksinään helpottaa huomattavasti overblowin aikaan saamista. Tarkoitus on kyllä ollut kokeilla noita muitakin (no ei nyt välttämättä vahahommia tai viilailuja), mutta harmillisesti on jäänyt harputtelut vähemmälle viime aikoina. Esim. tuo embossing vaikuttaa suhteellisen helpolta ja hyödylliseltä muokkaukselta. Eipä muuta kuin kokeilemaan! :)
 
Edit: Noista eri muokkaustavoista sen verran, että samoja vaikutuksia on kaikilla: vähentävät ilman läpivuotoa ja/tai saavat kielet reagoimaan nopeammin ja paremmin ulos- ja sisäänhengitykseen.
Kyllä nyt on niin, että kyllä näin on.
MiikkaP
06.12.2010 11:02:32
Itse olen harrastanut vain tuota gappingia, mutta siitähän modailu varmaankin loogista aloittaa. Gappingista selviää kyllä ehjin huuliharpuin kun pysyy kärsivällisenä, eikä etene liian vauhdikkaasti
Harley Bentonin kielet ovat kyllä sellaista tinapaperia, että niitä lienee todella vaikea säätää. Avaisinkin samalla myös jonkun merkkihuuliharpun, niin saattaa välttyä turhilta murheilta. Pari videota:
 
http://www.youtube.com/watch?v=fkqmXP9IVyg
 
http://www.youtube.com/watch?v=aBI4otPGdKU
Jumaldinho
08.12.2010 11:22:02
Olen tässä päättänyt aloittaa huuliharpun soiton. Millaisellakohan harpulla kannattaisi lähteä liikkeelle? Tietääkö joku onko Hohnerin blues starter-setti mistään kotoisin? Onko kromaattinen harppu liian iso ensiaskel? Suosituksia anyone?
_Teme_
11.12.2010 16:50:29 (muokattu 11.12.2010 17:10:20)
En tiedä onko vähän tymä kysymys, mut kysytään kuiteskin. Miten on muuten soiton laita sen jälkeen kun on syönyt? Ohjeissa luki jotain, että kun on juonut tai syönyt jotain makeaa niin ei kannata soittaa, koska sokeri tukkii jotain siellä harpussa (en muista mitä). Pitääkö ylipäätänsä minkä tahansa ruoan syömisen tai juomisen jälkeen pestä hampaat vai riittääkö suun vedellä huuhtelu? Vai tarvitseeko edes tehdä mitään?
''Do not fear mistakes. There are none.'' Miles Davis
Armando Bugari
11.12.2010 23:04:46
_Teme_: En tiedä onko vähän tymä kysymys, mut kysytään kuiteskin. Miten on muuten soiton laita sen jälkeen kun on syönyt? Ohjeissa luki jotain, että kun on juonut tai syönyt jotain makeaa niin ei kannata soittaa, koska sokeri tukkii jotain siellä harpussa (en muista mitä). Pitääkö ylipäätänsä minkä tahansa ruoan syömisen tai juomisen jälkeen pestä hampaat vai riittääkö suun vedellä huuhtelu? Vai tarvitseeko edes tehdä mitään?
 
Ylipäänsä hampaat pitää mielellään aina pestä syömisen jäkeen. Jos harppu menee tukkoon, niin osta uusi - ei maksa paljoa.
- Kun laiminlyöt suuhygienian, niin aikanaan maksat sitten hammaslääkärille monen harpun verran perkäynti.
- En tiedä oliko kysymyksesi provo - tpivottavasti ei:-)
_Teme_
11.12.2010 23:29:49
Armando Bugari: Ylipäänsä hampaat pitää mielellään aina pestä syömisen jäkeen. Jos harppu menee tukkoon, niin osta uusi - ei maksa paljoa.
- Kun laiminlyöt suuhygienian, niin aikanaan maksat sitten hammaslääkärille monen harpun verran perkäynti.
- En tiedä oliko kysymyksesi provo - tpivottavasti ei:-)

 
Ei ollut tosiaankan provo :) Ihan tosissaan kysyin.... Kiitos vastauksesta.
''Do not fear mistakes. There are none.'' Miles Davis
Sergei Fallinen
12.12.2010 04:57:45
ite en kyl pese hampaita harpunsoittoa varten. Mut ihan heti ruokailun jälkeen kuitenkaan tietty viitti jos suu on täynnä kaikkee pientä paskaa. Mut siis tosiaan uus harppu on aika pien investointi ja kun se ei kuitenkaan oikeesti kovin nopeasti paskaks mene vaik suuhygienia ei kunnos oliskaan, niin en liikaa stressais tommosista
_Teme_
12.12.2010 13:57:26
Sergei Fallinen: ite en kyl pese hampaita harpunsoittoa varten. Mut ihan heti ruokailun jälkeen kuitenkaan tietty viitti jos suu on täynnä kaikkee pientä paskaa. Mut siis tosiaan uus harppu on aika pien investointi ja kun se ei kuitenkaan oikeesti kovin nopeasti paskaks mene vaik suuhygienia ei kunnos oliskaan, niin en liikaa stressais tommosista
 
Ok. Hyvä tietää :)
''Do not fear mistakes. There are none.'' Miles Davis
Turpahöylääjä
12.12.2010 14:05:48
Jumaldinho: Olen tässä päättänyt aloittaa huuliharpun soiton. Millaisellakohan harpulla kannattaisi lähteä liikkeelle? Tietääkö joku onko Hohnerin blues starter-setti mistään kotoisin? Onko kromaattinen harppu liian iso ensiaskel? Suosituksia anyone?
 
Kannattaa lukea täman keskustelun aikaisempia julkaisuja, koska asiaa on puitu jo moneen otteeseen! Blues settiä on suosittelisi, kannattaa mieluummin ostaa yksi hyvää laatua oleva harppu kuin setillinen kehnompia. Kromaattinen ei ole ensiaskeleeksi yhtään sen isompi, kyse on lähinnä siitä, mitä haluaa ruveta soittamaan. Kromaattinen on ehkäpä melodisempi soitin, sitä käytetään enemmän jazzissa tai esim. klassisessa, kun taas diatoninen (ns. blues) on useimmiten juuri esim. bluessoitossa käytetty. Loppujen lopuksi kummallakin voi toki soittaa mitä vaan, jos vain taidot riittävät.
 
_Teme_: En tiedä onko vähän tymä kysymys, mut kysytään kuiteskin. Miten on muuten soiton laita sen jälkeen kun on syönyt? Ohjeissa luki jotain, että kun on juonut tai syönyt jotain makeaa niin ei kannata soittaa, koska sokeri tukkii jotain siellä harpussa (en muista mitä). Pitääkö ylipäätänsä minkä tahansa ruoan syömisen tai juomisen jälkeen pestä hampaat vai riittääkö suun vedellä huuhtelu? Vai tarvitseeko edes tehdä mitään?
 
Hampaita ei tosiaan välttämättä tarvitse pestä, mutta kannattaa ainakin varmistaa, ettei suussa ole ruuanmuruja yms. koska ne juuri tukkivat harpun. Purkka ja/tai vesi auttavat asiassa.
Tarkemmin sanottuna tukkiutuminen on sitä, että harpun kielet jumiutuvat. Jos näin tapahtuu, ei ole mitään järkeä lähteä heti ostamaan uutta soitinta, jollei sitten ole täysin tyytymätön nykyiseen harppuunsa. Asiaa voisi korostaen verrata uuden auton ostamiseen heti kun vanhasta katkeaa moottorin tuulettimen hihna ;P Mallista riippumatta huuliharpun voi avata, ja sen tehtyään harppu on myös suhteellisen helppo putsata, ainakin kielten - tai niiden välien - osalta. Poikkeuksena nauloilla kasattu Marine Band, joka on siinä mielessä hieman ongelmallinen, että kun naulat irrottaa, ne voi kyllä laittaa takaisin, mutta niiden liitokset löystyvät, mikä vaiktuttaa soitto-ominaisuuksiin. Harpun purkamismahdollisuus -ainakin niin että kuoret saa irti - on kuitenkin sen verran tärkeä ominaisuus, että olisi suositeltavaa korvata MB:n naulat ruuveilla. Suurimmassa osassa muista harppumalleista ruuvit ovat valmiiksi käytössä. Harpunhan voi halutessaan vaikka pestä, mutta tällöin kannattaa irrottaa puinen kampaosa turpoamisen välttämiseksi. Jason Ricci (eräs nykyharputtelun isoista nimistä) on tehnyt harpun puhdistamisesta havainnollistavan videon: http://www.youtube.com/watch?v=E3RwSiMEQvg
Kyllä nyt on niin, että kyllä näin on.
Mr.Crest
17.12.2010 22:53:31
http://www.youtube.com/watch?v=JNpKbvoIPE8&feature=related
 
Oho, aika mahtavaa! Itselläni on ollut jo reilun vuoden erittäin vähässä käytössä tuolla hyllyssä kromaattinen huuliharppu kun pääasiassa blues ja folk-tyylistä musiikkia on vain tullut harputeltua. Jotain tuollaistakin olisi totta kai hieno osata soittaa ja osaisiko joku suositella jotain muita hyviä jazz-huuliharpisteja ja ehkä myös biisejä, joidenka "teemoja" voisi blokata jonkin verran?
Turpahöylääjä
18.12.2010 02:56:33
Mr.Crest: Jotain tuollaistakin olisi totta kai hieno osata soittaa ja osaisiko joku suositella jotain muita hyviä jazz-huuliharpisteja ja ehkä myös biisejä, joidenka "teemoja" voisi blokata jonkin verran?
 
Jazzia tai ei, kromaattisesta kiinnostuneen kannattaa tutustua mm. seuraaviin soittajiin:
 
-Toots Thielemans (jazz), vaikka jo tuossa linkissäsi tulikin ilmi.
Suosittelen ehdottomasti kappaletta "Bluesette", joka on Thielemansin tekosia:
http://www.youtube.com/watch?v=RtSJH8iVdJg&feature=related (tässä vedossa mukana myös Stevie Wonder!)
 
-Larry Adler (vanhempaa kamaa, jazzia ja klassisempaa)
 
-Stevie Wonder (popimpaa)
Loistava näyte: http://www.youtube.com/watch?v=gZyB8PPDDAA&feature=related
 
-Brendan Power (enimmäkseen irkkumeininkiä, mutta käsittääkseni on soittanut blues/jazz-osastoa myös; soittaa sekä diatonista että kromaattista; todella loistava soittaja)
Esimerkki: http://www.youtube.com/watch?v=Wcwi9JSAwLY
 
Tämmöisiä tuli mieleen, toivottavasti ovat mieleen :)
Kyllä nyt on niin, että kyllä näin on.
badcompany
22.12.2010 13:48:17 (muokattu 22.12.2010 13:52:05)
Bafusiini: Tsappadaa, oma mielipiteeni tulee tiiviissä paketissa tässä:
Osta toki bentonin harppukeissi, mutta suosittelisin rinnalle samalla yhtä, tai mahdollisesti useampaa laatuharppua(esimerkiksi Hohnerin Pro/Blues/Marineband-mallistoa). Edelleen olen kuitenkin sitä mieltä, että kunnon harpulla on helpompi päästä alkuun, kuin keskinkertaisella vastaavalla. Tulokset näkyvät viimeistään ensimmäisten imutaivutusten harjoittelussa.
 
Joo elikkä valistaakseni aloittelijoita, harpulla kaksi soitetuinta "positionia" ovat siis cross harp ja straight harp. "Suorassa Asennossa" soittaessa soitetaan siitä sävellajista, mitä harppu näyttää. Eli Ceellä vedeltäisiin luonnollisesti ceestä. Esimerkiksi juuri Bob Dylan ja Neil Young soittavat suosivat tätä tyyliä.
Kuitenkin kun ajaudutaan populaarimusiikista pois, niin ns. kvinttiasennossa soittoa käytetään lähes 90% kaikessa country, rock ja bluesmusiikissa. Tällä tarkoitetaan siis soittamista 5 puolsävelaskelta korkeammalta, kuin mitä harppu oikeasti "näyttää". Elikkä lista sävellajeista menisi silloin kutakuinkin näin:
G-->D
D-->A
A-->E
Bb->F
C-->G
F-->C
Eli Cross Positionissa soitettu D-blues soitettaisiin tässä tapauksessa G-harpulla.
 
Väärin. Itseasiassa kromaattiseen harppuun on yhdistetty kaksi diatonista huuliharppua samaan runkoon, esimerkiksi C ja C#. Joskin äänialaa saattaakin olla enemmän, kuin tavallisessa 10-reikäisessä diatonisessa.
 
Kunnon huuliharppu kestääkin vuosia, ellei sitä rääkkää tahallaan ja säilyttää hyvin. Säännöllinen putsaaminen(joka soittokerrankin jälkeen) vaikuttaa harpun ikään. Hait tässä todennäkösesti kuitenkin takaa harppua, jolla kykenisi soittamaan kaikissa sävellajeissa, mutta sellaista ei valitettavasti löydy. Muutamalla toki pärjää jo melko hyvin, kunhan ei ihan heti keikalle ole lähdössä.
 
Jepp, Ahlqvistin Pepekin kuulemma dippaa saundin parantamiseksi turpahöyliään ennen esiintymistään viskissä. Ja tuosta saundillisesta erosta täytyy sanoa sen verran, että allekirjottanut pysyy ainakin visusti puurunkoisissa mallistoissa. Hyvä että mielipiteitä jakavia tekijöitäkin kuitenkin löytyy :)

 
kattelin tossa bluussia varten noita huuliharppuja mille sävellajeille niitä on,itse olisin hankkimassa E harppua(lähinnä a-bluesia varten!).mutta millä kannattaisi sitten soittaa Eestä menevää bluusia cross positionista?.
Sergei Fallinen
22.12.2010 15:17:44
badcompany: kattelin tossa bluussia varten noita huuliharppuja mille sävellajeille niitä on,itse olisin hankkimassa E harppua(lähinnä a-bluesia varten!).mutta millä kannattaisi sitten soittaa Eestä menevää bluusia cross positionista?.
 
siis eiks toi lista mene just toisinpäin? eli a-blues vedetään d-harpul ja e-blues menis sit a-harpul
 
tosta esim. infoa:
 
http://www.coast2coastmusic.com/diatonic/cross_harp.shtml
juikka111
25.12.2010 14:39:07
Sain joululahjaksi G-Marine Bandin. Muuten vaikuttaa hyvältä harpulta, mutta ykkösreijästä imiessä kuuluu kova sirinä. Lähtee pois vasta bendatessa. Onko tuolle tehtävissä mitään itse?
 
Näyttäisi olevan nauloilla kasassa, niin tuota ei niin mukava ole ees lähteä purkamaas.
Turpahöylääjä
27.12.2010 00:55:21
juikka111: Sain joululahjaksi G-Marine Bandin. Muuten vaikuttaa hyvältä harpulta, mutta ykkösreijästä imiessä kuuluu kova sirinä. Lähtee pois vasta bendatessa. Onko tuolle tehtävissä mitään itse?
 
Näyttäisi olevan nauloilla kasassa, niin tuota ei niin mukava ole ees lähteä purkamaas.

 
Sirinä johtuu siitä, että ykkösen kieli on niin pitkä, että värähdellessään se saattaa osua harpun kuoren sisäpintaan. Itselläni G-harppu on sirissyt lähinnä vain silloin, kun imusävel soitetaan kovalla voimalla - kannattaa siis ainakin välttää liiallista voimankäyttöä soitossa. Muita omin avuin saavutettavia ratkaisuja en oikeastaan keksi. Yksi vaihtoehto on tietysti muokata kuoren sisäpintaa, mutta se sitten vaatisi sitä purkutoimintaa..
Kyllä nyt on niin, että kyllä näin on.
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)