Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Erään demon tarina
1 2
alanko
15.02.2010 23:50:39 (muokattu 17.02.2010 00:15:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämän postauksen aiheena on kertoa kuinka Vanha koulu -bändi äänitti ensimmäisen demonsa ja toki toivoa kommentteja mitä tehdä paremmin ja mikä kenties onnistui. Pääasiassa siis äänityksestä/miksauksesta (+"masteroinnista"). Biisejäkin saa toki kommentoida.
Tämä oli ensimmäinen "oikea" äänitys ja miksaus jota olin tekemässä. Aiemmat kokemukset ovat treeniliveäänityksistä.
 
Äänitykset tehtiin treenikämpällä parin kuukauden aikana, aina pari tuntia kerran/pari viikossa kerrallaan.
 
Ensin äänitettiin rummut. Soitin kitaraa microcuben kautta kuulokkeisiin itselleni ja rumpalille jotta rumpali pysyy kärryillä paremmin missä kohdin ollaan menossa. Rumpujen äänitykseen pyrittiin käyttämään Glynn Johns metodia. Virvelin yläpuolella oli Röden NT3 mikki 40 tuuman päässä virvelin keskipisteestä osoittaen basarin pedaaliin, riden puolella toinen konkkamikki (, jonka merkkiä en nyt pysty muistamaan, pienikalvoinen kuitenkin, ehkä AKG..) yhtä kaukana virvelin keskipisteestä kuin toinenkin OH, osoittaen virvelin keskelle. Virvelin lähimikkinä oli SM57 2-3 tuumaa virvelin yläpuolella osoittaen virvelin keskelle ja basarissa jokin basarille tarkoitettu mikki jonka merkkiä en myöskään muista. Ja tämä etukalvon reiästä basarin sisään muutaman tuuman työnnettynä, osoittaen nuijan iskukohtaan. Nämä äänitettiin käyttäen Yamaha AW16G raituria. Raidat siirrettiin macille ja sitten jatkettiin muiden soittimien äänittämistä.
 
Basso äänitettiin Laneyn kombon kautta. SM57 oli muutaman sentin päässä kajarin ritilästä noin kello neljän tienoilla aika ulkolaidalla kartiota. Lisäksi otettiin Laneyn line-outista toinen raita. Interfacena oli M-Audion Fasttrack pro. Macissa oli jokin softa jonka nimeä en myöskään muista, kun mac ei ole minun.
 
Kitarat äänitettiin Marshallin Silver Jubilee 2x12" kombon kautta. SM57 oli noin kello kuudessa noin puolessa välissä kartiota ~sentin päässä ritilästä ja Röde NT3 noin puolen metrin päässä kaiuttimesta, aika lailla keskellä kartiota. Yhteen biisiin äänitettiin hieman akustista kitaraa joka äänitettiin Röde NT3:lla n. puolen metrin päästä kaulasta suunnilleen puolesta välistä kaulaa osoittaen kaulan ja kopan liitoskohtaan. Interface ja kone sama kuin aiemmin.
Suurin osa komppikitaroista soitettiin kahteen kertaan.
 
Laulut äänitettiin Röde NT3lla, itse tehty pop filter noin 5 sentin päässä mikistä laulaen nenä noin 5 senttiä filtteristä. Ja sama interface + kone.
 
Miksaus suoritettiin N-Trackilla pääosin yöaikaan luurit päässä, perheen nukkuessa. Luureina oli t.bone hd 660.
Yksi sessio, jossa miksaukset viimeisteltiin, päästiin pitämään basistin kanssa jossa kuunneltiin minun stereoitten kautta biisejä. Kajareina Wharfedale Delta 30 ja Denonin vahvistin. Plugareina käytettiin N-Trackin omia plugareita: Tempo Delay ja Graphic EQ, sekä Kjaerhusin Classic compressoria.
Basari ja virveli jätetiin keskelle ja overheadit laitettiin melko laitoihin.
Basso jätettiin keskelle miksauksessa.
Komppikitarat laitettiin aika laidoille ja leadit suht keskelle, yleensä kuitenkin hieman jommalle kummalle puolelle.
Laulu on keskellä.
 
"Masteroinnissa" käytettiin samaa Kjaerhusin classic compressoria, ensin hieman nostettiin kokonaisvolumea ja sitten uudestaan vähän lisää. Tässä ajateltiin, että olisi parempi tehdä 2 erillistä kompressointia kuin kerralla kompressoida paljon. Yleensäkin tietämys masteroinnista on niin vähäistä, että ei sitte edes yritetty tehdä muuta.
 
Lähes kaikki teoriatieto aiheeseen on saatu tältä palstalta, josta suuri kiitos kaikille kirjoittajille, sekä J. Pekka Mäkelän Kotistudio kirjasta.
 
EDIT: Saatiin oma osoite, joten biisit löytyvätkin nyt osoitteesta http://www.wanhakoulu.com
 
suorat linkit eri biiseihin:
http://www.wanhakoulu.com/musiikki/01_paivastapaivaan_2.mp3
http://www.wanhakoulu.com/musiikki/02_sarvipaa_2.mp3
http://www.wanhakoulu.com/musiikki/03_kaukana_2.mp3
http://www.wanhakoulu.com/musiikki/04_sanoja_2.mp3
 
djtremolo
17.02.2010 02:22:18 (muokattu 17.02.2010 02:27:46)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

...40 tuuman päässä...
meilläpäin metri on helpompi käsittää :)
 
Jos tuo eka äänitys oli, niin mun mielestä voit taputtaa bändikavereita ja itseäsi selkään. Ihan hyvää ja kehityskelpoista settiähän tuo on ja siitä on hyvä jatkaa.
 
Jokunen yleiskommentti kuitenkin, kun niitä kyselit:
 
Laulu vaikutti mun korvaan olevan vähän turhan lujalla, erityisesti suhteessa rumpuihin. Voi olla, että oot joutunut nostamaan lauluvolaa että oot saanut sen selkeäksi. Noita komppikitaroita voisi yrittää levittää enemmän laitoihin niin tulisi keskelle enemmän tilaa laululle. Jos samasta komppikitararaidasta on kaksi ottoa, niin niitä ainakin voisi laittaa reilusti vastakkaisiin laitoihin. Melkein keskellä olevaa komppikitaraa vois ehkä vähän laskea, niin se söisi vähemmän tilaa ja kyllä se kuuluu kuitenkin.
 
Basso tuntui välillä vähän bassottomalta. Kävi mielessä että koko raidan voisi ehkä soittaa oktaavin alempaa (vaikutusta on helppo kokeilla jollakin kunnon (elastique tms) softalla madaltamalla). Nyt se on mun mielestä vähän liian lähellä noita kitaroita.
 
E: toi basson oktaavillalasku ei siis koske kaikkia biisejä kokonaisuudessaan. Ekasta biisistä se tuli mieleen.
 
Rumpuryhmän rinnakkaiskompressio on aika suosittu kikka ja sillä voisi saada noita rumpuja vähän jykevämmiksi/läskimmäksi.
 
If I seem super human, I have been misunderstood.
Lennu
17.02.2010 02:28:28
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan sikakovaa matskua :) Laulua vois joo laittaa pikkasen snadimmalle, muuten kyllä loistavan kasarikasta suomipoppia.
 
My life is like an Opel-highway.
alanko
17.02.2010 09:08:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia kommenteista!
 
djtremolo: meilläpäin metri on helpompi käsittää :)
No näinhän se vois olla kyllä :)
 
Jos samasta komppikitararaidasta on kaksi ottoa, niin niitä ainakin voisi laittaa reilusti vastakkaisiin laitoihin. Melkein keskellä olevaa komppikitaraa vois ehkä vähän laskea, niin se söisi vähemmän tilaa ja kyllä se kuuluu kuitenkin.
 
Jostain muistelen lukeneeni, että ei kannattais panoroida ihan täysin laitoihin, onko näin? Siis noin yleensä tämmöisessä peruskitarameiningissä. Komppikitara on kyllä soitettu kahteen kertaan hiukan eri saundeilla. Kannattaisko nuo sitten panoroida täysin oikealle ja vasemmalle? N-Trackissa on siinä pan nappulassa asteikko 0-100 ja toiselle puolelle -100 niin nyt ne kitarat on panoroitu 70 ja 80 väliin. Mites muuten noille käy jos niitä nyt kuuntelis monona? Tai jos ne on täysin laidoissa? Löytyisköhän siinä ntrackista jotain monotusnappulaa... Täytyypä sitäkin vielä vähän tutkia.
 
Rumpuryhmän rinnakkaiskompressio on aika suosittu kikka ja sillä voisi saada noita rumpuja vähän jykevämmiksi/läskimmäksi.
 
Rumpujen kompressoinnissa käytin ainoastaan virvelin lähimikkiin jotain presetkompuraa nimeltä kick&snare. Rinnakkaiskompressoinnista oon lukenu joskus, mutta eipä käynyt moinen mielessäkään miksauksia tehdessä, pitää pitää mielessä ensi kerralla.
 
Cornflake
17.02.2010 11:24:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eipä pääse itse tuotoksia duunissa kuuntelemaan, mutta mielenkiintoinen ja asiallinen tarina ekan demon nauhoituksista.
 
Kuulostaa tekstin pohjalta tosiaan siltä että olette ansainneet taputukset toistenne selkään. Kotiläksyt on tehty hyvin ja asioita kelailtu. Tosta on varmasti hyvä jatkaa!
 
Pannauksista (pätee kaikkeen) sen verran että missään ei kerrota miten pitää tehdä. Kuuntele ja tyyppaa mikä toimii / mitä haluutte ja mee sen mukaan.
 
I ain't gonna work on Maggie's farm no more
Pitkavirta
17.02.2010 16:11:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

alanko: Mites muuten noille käy jos niitä nyt kuuntelis monona? Tai jos ne on täysin laidoissa? Löytyisköhän siinä ntrackista jotain monotusnappulaa... Täytyypä sitäkin vielä vähän tutkia.
 
Kun avaat Mixer-ikkunan (F3), niin siinä yläkulmassa master'potikan' oikeella puolella on semmonen vihree-punanen pallohässäkkä. Siitä klikaten saa masterin monolle/stereoks.
 
Laitoihin panoroidut jutut on yhtä keskellä monona ku mikä vaan muukin matsku.
djtremolo
17.02.2010 18:01:30
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jostain muistelen lukeneeni, että ei kannattais panoroida ihan täysin laitoihin, onko näin?
Kaikki riippuu...
 
Yleensä ei kannata laittaa sitä ainoaa komppikitaraa ihan äärilaitaan, koska sitten se "energia" pysyy siellä toisessa korvassa pelkästään ja toinen korvakin haluaisi kuulla jotain. Samalla käy sitten yleensä niin, että joku jälkeenpäin tuleva kompressori laskee samalla vasentakin kanavaa, kun oikeassa kitara huutaa. Sen takia toiselle puolelle pitää saada joku yhtä vahva elementti.
 
Mutta jos on "sama" kitara kahteen kertaan soitettuna, niin mun mielestä toimii ihan hyvin jos ne laittaa äärilaitoihin. Toki niistä ehkä kannattaa EQuttaa ensin matalia taajuuksia pois ja antaa basson huolehtia niistä.
 
Tuplauksessa ajatus on, että suuri osa on samaa (soitto, soundi, volume yms) mutta ne pienet erot kahden oton välillä tekevät sen verran eroa, että molempiin korviin saa vähän eroa -> tämä sitten kuulostaa leveämmältä.
 
Kokeile miltä kuulostaa ja päätä sitten mikä on parempi. Ei niitä nappien ääriasentoja kannata viimeiseen asti pelätä, jos kuulostaa hyvältä ja monitorointiin voi luottaa.
 
Löysä nyrkkisääntö on että matalat taajuudet keskelle ja korkeammat reunoille. Tämä johtuu kai enimmäkseen vinyylikaiverruksesta, mutta sitä on ihmiset tottuneet pitämään "hyvänä". Onhan tuohon sitten kikkoja, millä saat soittimista korkeammat taajuudet erotettua ja levitettyä matalien pysyessä keskellä. Parempi kuitenkin ensin tehdä tilaa ihan peruskonsteilla.
 
If I seem super human, I have been misunderstood.
alanko
17.02.2010 20:06:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hienoa, kiitoksia kaikille vinkeistä ja kommenteista. Pistetään muistiin ja otetaan tuossa varmaan kesän aikana viimeistään esiin muistin syövereistä kun seuraavaa demoa ruvetaan äänittelemään. Nyt saa taas vähän aikaa vaan soitella ja säveltää :)
 
alanko
23.11.2010 20:42:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huom! Olet kirjoittamassa yli 279 päivää vanhaan ketjuun!
 
Jep, sen verran kesti, että toinen demo saatiin valmiiksi. Tässä vähän selostusta sen teosta, kommenttejakin ois kiva saada.
 
Rummut äänitettiin tällä kertaa aika eri lailla kuin viimeksi. Nyt oli käytössä Zoomin R16 jonka kaikkia sisääntuloja käytettiinkin. 2xoh, virveli yltä ja alta, basari, tomitx2 ja huonesaundia. Rummuista saatiinkin mielestäni paljon paremman kuuloiset. Viimeksi oli käytössä Glyn Johns metodi ja nyt oli semmoinen AB stereopari sekä enemmän lähimikkejä. Itse olin ehkä tyytyväisin virvelin alamikkiin, siitä sai hyvän lisän virvelisaundiin. Viimeksi sitä joutui enemmän säätämään.
 
Basso mikitettiin bassarimikillä (Shure Beta 52), sekä linjasaundi. Näistä oli aika helppo saada itseä miellyttävä saundi.
 
Kitara mikitettiin aika lailla samalla lailla kuin viimeksi. SM57 kartion lähellä ja Röde NT3 vähän matkan päässä. Jostain syystä kitarasaundi ei oikein onnistunu suoraan ja sitä joutuikin vääntämään ja kääntämään aika lailla miksausvaiheessa kun ei treeniksellä äänitettäessä kerran tajuttu, että ois pitäny jotain tehdä. Ihan hyvä siitä kuitenkin tuli. Alunperin se oli aika lailla laatikkomaisen kuuloinen, niinkuin jossain metallilaatikossa ois rämissy kaiutin...
 
Laulut äänitettiin taas Röde NT3lla ja sama itse tehty pop-filtteri oli käytössä kuin viimeksikin. Laulujen äänitys onnistui mielestäni hyvin. Jonkin verran joutui tekemään ensimmäisessä kappaleessa miksausvaiheessa töitä, jotta laulun sai uppoamaan muun musiikin sekaan...
 
Basso, kitara ja laulu taltioitiin M-Audion Fast track pron kautta Mäkille. Miksaus suoritettiin PCllä käyttäen NTrackiä. Apuna Kjaerhusin Classic plugarisarja. Pääosin miksaus tapahtui taas ilta/yöaikaan luurit päässä. Mutta pääsi sentään vähän miksailemaan kaiuttimienkin kanssa. Käytössä sama setti kuin eka viestissä mainittu.
 
Masteroinnin suoritti Jussi Juntunen ja huomasin minäkin nyt vähän, että mitä se masterointi on. Biiseistä vaan tuli selkeästi valmiimman kuuloisia. Tiukempi paketti. Vaikk kuulemma kovin suuria juttuja ei tehtykkään.
 
Itse siis olin tässä mukana säveltäjänä, kitaristina, laulajana, äänittäjänä ja miksaajana. Vähä hankalaa tuo on ja kiinnostaisikin kyllä käydä ensi demon yhteydessä studiossa tutkailemassa tunnelmia. Toisaalta on tuo DYI meininkin aika kivaa. Siihen pyrittiin, että äänittäessä tehdään suht isoja päätöksiä, jottei miksauksessa tarvitse liikaa ihmetellä. Ei miljoonaa versiota kaikesta, vaan oikeastaan ainoastaan se mitä käytetään. Jälkikäteen ajatellen kitarasta olis ollu ehkä hyvä ottaa se puhdas saundi jonkin di-boksin kautta...
 
Kuvia sessioista löytyy meidän facebook sivuilta, en oo nyt varma pääseekö niitä näkemään jos ei oo fani, mutta tässä kuitenkin linkki: http://www.facebook.com/album.php?aid=241746&id=310774312915
 
Itse biisit löytyvät www.wanhakoulu.com/varjoissa.html linkin takaa, taikka www.myspace.com/vanhakouluband linkin kautta.
 
Lahtari
24.11.2010 15:29:17
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mukavahan tämmösiä DIY-juttuja on lueskella. Plussaa ropisee
 
I am a scholar and a gentleman...and probably a pervert too
Muovinen
25.11.2010 21:44:43
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miksei näitä vois jakaa enemmänkin tähän ketjuun? Mukava tosiaan lukea, että miten hommat on hoidettu, mutta voishan sitä itsekin rohkeasti jakaa onnistumisia ja epäonnistumisia eri sessioista. Jospa muistais myöhemmin satuilla tänne jotain, nyt ei ehdi :)
alanko
31.08.2011 18:39:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huom! Olet kirjoittamassa yli 278 päivää vanhaan ketjuun!
 
Hoho, ekan ja tokan demon tarinan kirjailuilla oli väliä 279 päivää, nyt tokan ja kolmannen välillä vaan 278 päivää. Tahti kiristyy!!
 
No mutta, ajattelinpa taas kirjottaa tähän vähä tarinaa kolmannen demon äänityksistä. Tosin tällä hetkellä on valmiina vasta ensimmäinen biisi. Sen verran muutosta aiempaan, että tämä biisi kävi miksauksessa ulkopuolisella, eli Jasse Kestillä. Toinen suurempi ero aiempaan oli, että pyrittiin panostamaan lähtösaundiin. Rakenneltiin härveleitä jotta saundi paranisi.
 
Äänitykset hoidettiin taas itse ja samassa Hiukkavaaran betonikuutiossa kuin aiemminkin. Nyt tehtiin semmosia muutoksia, että rumpuäänityksiä varten rakennettiin rumpujen yläpuolelle "katos". Eli kakkoskakkosia muutama pystyyn ja seinästä toiset kakkoskakkoset niihin kiinni ja kehikon päälle vähän poikkirimaa ja sinne päälle sohvatyynyjä, patjoja ja mattoja. Tämän tarkoituksena oli hieman hillitä katon kautta tulevia heijastuksia. Rummut myös ympyröitiin sermeillä, jotta vähennettäis seinistä tulevia kaikuja. Saundi tuntui paremmalta, joten rakentelusta oli hyötyä.
Tämmönen laitos http://www.flickr.com/photos/64006363@N07/6100291360/
 
Rummut mikitettiin kahdelle overheadilla (Röde NT3), virveli (SM58), etutomit (SM57 ja 58), basari (Shure Beta 52a) ja lattiatomi (jokin AKG). Nämä mikit sitten kiinni Zoom R16:een ja äänitys käyntiin. Tämän jälkeen raidat siirrettiin perus HP:n läppäriin jossa Cubase LE4. Tähän sitten äänitettiin loput. Interfacena M-Audio FastTrack Pro.
 
Seuraavaksi äänitettiin basso. Laneyn kombon DI ulostulosta yks raita ja SM57 aikalailla keskelle kartion eteen. Tästä saatiin aivan hyvä saundi.
 
Kitarat äänitettiin aika perusmeiningillä, mutta tähän saatiinkin ihan hyvää kommenttia miksaajalta, että kitaroissa kenties olisi eniten parannettavaa äänitysten suhteen. Vähän ohut saundi kuulemma tuli ja tilamikillä ei oikein mitään miksauksessa tehnytkään. 57 oli kartion keskellä ja röde nt3 noin puolen metrin päässä osoittaen myös kartion keskelle. Täytyy ens kerralla olla tarkempi kitarasaundin kans, vähän lisää botnea pitäisi saada.
 
Lauluja varten taas hieman askarreltiin. Tehtiin "laulukoppi". Elikkäs kämpillä oleva kolmen istuttava sohva nostettiin pystyyn ja sen sivuille laitettiin sermit ja katoksi taas sohvatyynyjä. Aika hyvän tuntuinen kaiuton tila saatiinkin aikaiseksi, mutta kuitenkin miksauksessa kuulemma se "kellarimainen" saundi puski kompressoinnin jälkeen pintaan ja vaati muutamaa eri ekvalisaattoria. Vinkiksi saatiinkin, että vielä kahden jäljellä olevan biisin laulut kannattais laulaa esim jossain puutalon vaatekomerossa.
Josko tuosta kuvasta jotain selvää kopista sais... http://www.flickr.com/photos/64006363@N07/6099799155/
Mikkinä oli Röde NT-1A. Päälaulu laulettiin kahteen eri kertaan ja lisäksi stemmaraita, sekä kaksi kertaa "mullikuoroa". Eli kaks laulajaa n. puolen metrin päässä mikistä ja laulettiin yhtäaikaa. Ja sitten vielä ex-tempore taputukset, joissa oli myös kaks taputtajaa taputtamassa yhtäaikaa.
 
Sitten keräilin raidat kuntoon ja kirjailin tiedot, että mitäs milläkin raidalla on ja lähetin zipin miksaukseen. Miksaus hoituikin nopsasti ja tuloksena oli kyllä parasta saundia mitä meidän bändistä on ulos saatu.
 
Biisi löytyy täältä: http://vanhakoulu.bandcamp.com (tuo linkki menee suoraan ko. biisiin)
taikka suora linkki mp3:seen: www.wanhakoulu.com/musiikki/Loysa_hirsi.mp3
 
Saa kommentoida biisiä, tai tekniikoita tai mitään vaan :)
 
Viocress
31.08.2011 21:02:57
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

alanko:
Rummut mikitettiin kahdelle overheadilla (Röde NT3), virveli (SM58), etutomit (SM57 ja 58), basari (Shure Beta 52a) ja lattiatomi (jokin AKG).

 
Ihan hyvä. Kuvasta päätellen overit osoitti aika paljon pelteihin ja niitä oli miksauksessakin aika reippaasti. Miksi vain toisessa mikissä on tuulisuoja?
Tekisi mieli sanoa että SM57 on 58:a parempi mikki virveliin, mutta soundi oli kyllä ihan hyvä, enemmän botnea kuin 57:lla olisi tullut.
Kunnon tomimikkeihin kannattaisi ehkä satsata, ei maksa paljoa. Nuo kaksi eivät tallenna alapäätä ihan niin kivasti.
 
alanko:Seuraavaksi äänitettiin basso. Laneyn kombon DI ulostulosta yks raita ja SM57 aikalailla keskelle kartion eteen. Tästä saatiin aivan hyvä saundi.
 
Hyvä. Tällaisella systeemillä tehdään bassoja miljoonien markkojen studioissakin.
 
alanko:
Kitarat äänitettiin aika perusmeiningillä, mutta tähän saatiinkin ihan hyvää kommenttia miksaajalta, että kitaroissa kenties olisi eniten parannettavaa äänitysten suhteen. Vähän ohut saundi kuulemma tuli ja tilamikillä ei oikein mitään miksauksessa tehnytkään. 57 oli kartion keskellä ja röde nt3 noin puolen metrin päässä osoittaen myös kartion keskelle. Täytyy ens kerralla olla tarkempi kitarasaundin kans, vähän lisää botnea pitäisi saada.

 
Rock-musiikissa voi konkkamikin unohtaa kitaroita ääniteltäessä, IMO. Millaiset kitaravehkeet teillä on? SM57:n kaveriksi kannattaa laittaa joku toinen dynaaminen mikki, joka olisi tummempi soundiltaan. SM58 on ihan ok, Sennheiserilla on hyväsoundisia tummia mikkejä (esim maailman paras MD421) ja jotkut tykkäävät nauhamikistä. Asettelu kuten SM57:ssakin. Helpottaa asiaa jos kitarastyrkkarissa on enemmän kuin 1 elementti.
 
alanko:
Lauluja varten taas hieman askarreltiin. Tehtiin "laulukoppi". Elikkäs kämpillä oleva kolmen istuttava sohva nostettiin pystyyn ja sen sivuille laitettiin sermit ja katoksi taas sohvatyynyjä. Aika hyvän tuntuinen kaiuton tila saatiinkin aikaiseksi, mutta kuitenkin miksauksessa kuulemma se "kellarimainen" saundi puski kompressoinnin jälkeen pintaan ja vaati muutamaa eri ekvalisaattoria. Vinkiksi saatiinkin, että vielä kahden jäljellä olevan biisin laulut kannattais laulaa esim jossain puutalon vaatekomerossa.
Josko tuosta kuvasta jotain selvää kopista sais... http://www.flickr.com/photos/64006363@N07/6099799155/
Mikkinä oli Röde NT-1A. Päälaulu laulettiin kahteen eri kertaan ja lisäksi stemmaraita, sekä kaksi kertaa "mullikuoroa". Eli kaks laulajaa n. puolen metrin päässä mikistä ja laulettiin yhtäaikaa. Ja sitten vielä ex-tempore taputukset, joissa oli myös kaks taputtajaa taputtamassa yhtäaikaa.

 
Kuvasta ei saa selvää, oliko laulajan takana demppiä? Jos ei niin sinne kannattaa myös panostaa, koska siitä suunnastahan se mikki kuuntelee.
Laulaja kuulosti ässävikaiselta, onko? Uskoisin että ei, eli de-esseriä on käytetty liikaa. Popfiltterin ja lauluetäisyyden kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei S kirjaimia tallennu liikaa, varsinkin tuo käyttämänne mikki tykkää niistä erityisesti. Ja tietysti itse tulkinta vaikuttaa eniten.
 
astralsleep.net -Atmospheric ancient doom metal with space elements-
alanko
31.08.2011 21:35:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viocress: Ihan hyvä. Kuvasta päätellen overit osoitti aika paljon pelteihin ja niitä oli miksauksessakin aika reippaasti. Miksi vain toisessa mikissä on tuulisuoja?
 
Toiseen mikkiin ei suoja löytynyt :)
 
Tekisi mieli sanoa että SM57 on 58:a parempi mikki virveliin
 
Tässä oli kirjotusvirhe. 57 siinä virvelissä oli...
 
Rock-musiikissa voi konkkamikin unohtaa kitaroita ääniteltäessä, IMO. Millaiset kitaravehkeet teillä on? SM57:n kaveriksi kannattaa laittaa joku toinen dynaaminen mikki, joka olisi tummempi soundiltaan. SM58 on ihan ok, Sennheiserilla on hyväsoundisia tummia mikkejä (esim maailman paras MD421) ja jotkut tykkäävät nauhamikistä. Asettelu kuten SM57:ssakin. Helpottaa asiaa jos kitarastyrkkarissa on enemmän kuin 1 elementti.
 
Tokain Les Paul kopio, Love rock, kitarana. Marshall Silver Jubilee 2x12 50w kombo vahvistimena, puhdas kanava päällä ja Bad Monkey pedaalista pääosin säröt.
 
Kuvasta ei saa selvää, oliko laulajan takana demppiä? Jos ei niin sinne kannattaa myös panostaa, koska siitä suunnastahan se mikki kuuntelee.
Laulaja kuulosti ässävikaiselta, onko? Uskoisin että ei, eli de-esseriä on käytetty liikaa. Popfiltterin ja lauluetäisyyden kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei S kirjaimia tallennu liikaa, varsinkin tuo käyttämänne mikki tykkää niistä erityisesti. Ja tietysti itse tulkinta vaikuttaa eniten.

 
Ei ollu takana demppiä, mutta nyt kun sanot noin, niin joo, aivan järkevältähän se tuntuis sinnekkin laittaa.
 
Kiitoksia paljon kommenteista!
 
http://vanhakoulu.bandcamp.com
Numb
31.08.2011 22:29:11
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

alanko: Kitarat äänitettiin aika perusmeiningillä, mutta tähän saatiinkin ihan hyvää kommenttia miksaajalta, että kitaroissa kenties olisi eniten parannettavaa äänitysten suhteen. Vähän ohut saundi kuulemma tuli ja tilamikillä ei oikein mitään miksauksessa tehnytkään. 57 oli kartion keskellä ja röde nt3 noin puolen metrin päässä osoittaen myös kartion keskelle. Täytyy ens kerralla olla tarkempi kitarasaundin kans, vähän lisää botnea pitäisi saada.
 
Ensinnä: kiitosta hienoista tarinoista. Harrastajäsäveltäjäsoittajalaulajaäänittäjämiksaajatuottajana näitä on mukava lukea. Ja näytebiisissä mainiota rähinää :)
 
Sitten noista kitaroista: samaa mieltä miksaajan kanssa, vähän ohutta on. Vaikka 57 on klassikko, niin se on myös jossain määrin hankala - pienet siirrot ja kallistukset saattavat kuulua yllättävän paljon. Sitä stydiä kitarasoundia saa hakea joskus. Itse tökkään sen 57:n lähdössä kartion keskustan ja reunan puolivälin paikkeille, ja siitä kuunnellen eteenpäin.
 
Tilamikin kanssa pelaamisen olen aika lailla jättänyt. Tulee hyvää jos jaksaa hakea ensin sen 57:n paikan ja sitten vielä tarkemmin tilamikin paikan...
 
Vanha kunnon kitaroiden tuplaus on varteenotettava kans. Mutta sen tuplauksen voi tehdä myös hyvin erilaisella soundilla. Kun tuossa tehdään särökitaraa, niin tekeekin sen tuplauksen lähes kliinillä. Tai sitten vaihtaa mikin paikkaa radikaalisti. Kun tuossa vedossa on 57 kartion keskellä, niin vetääkin tuplauksen aika lailla kartion reunasta ja ehkä vielä pienell tilttauksella. Soundi saattaa olla tuhnukka yksikseen, mutta kun nämä kaksi raitaa yhdistetään, saadaan sitä mitä halutaan. Ehkä.
 
I've got things to see and people to do
alanko
31.08.2011 23:26:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Numb: Ensinnä: kiitosta hienoista tarinoista. Harrastajäsäveltäjäsoittajalaulajaäänittäjämiksaajatuottajana näitä on mukava lukea. Ja näytebiisissä mainiota rähinää :)
 
Mukavaa jos tarinat on miellyttäny. Ite tykkään kans lukee kaikkia mahdollisia äänitysjuttuja niin sillä sitte oon aatellu näitä kirjotellakkin.
 
Sitten noista kitaroista: samaa mieltä miksaajan kanssa, vähän ohutta on. Vaikka 57 on klassikko, niin se on myös jossain määrin hankala - pienet siirrot ja kallistukset saattavat kuulua yllättävän paljon.
 
Joo, tätä ei tällä vähäisellä kokemuksella oo vielä ite tajunnu/hoksannu. Pitää tähän panostaa tosiaan jatkossa.
 
Kiitokset kommenteista ja vinkeistä!
 
http://vanhakoulu.bandcamp.com
oamkbonor
01.09.2011 09:01:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

"Tokain Les Paul kopio, Love rock, kitarana. Marshall Silver Jubilee 2x12 50w kombo vahvistimena, puhdas kanava päällä ja Bad Monkey pedaalista pääosin säröt."
 
Olisiko kitara soundannut tuhdimmalta Marsun omalla säröllä?
 
alanko
01.09.2011 10:37:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oamkbonor: "Tokain Les Paul kopio, Love rock, kitarana. Marshall Silver Jubilee 2x12 50w kombo vahvistimena, puhdas kanava päällä ja Bad Monkey pedaalista pääosin säröt."
 
Olisiko kitara soundannut tuhdimmalta Marsun omalla säröllä?

 
Kenties, mutta äänitysvaiheessa olin ihan tyytyväinen saundiin. Jotenkin on niin lukemistani äänitys/miksausjutuista jäänyt päähän, että kitarat pitää äänittäessä olla kirkkaat ja vähä säröiset yms. että sitten basson kanssa yhteen miksattuna tulee tuhtia saundia. No mutta ens kerralla sitten tarkempi soundchekki :)
 
http://vanhakoulu.bandcamp.com
dewil
01.09.2011 14:51:11
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moip.
 
Meikähän tuon biisin miksas, joten vähän kommenttia siitä:
 
Laulussa ei ollut de-esseriä. Kaks kompuraa: Ensin mieto ja hidas ja sitten LA2A bout 6dB rouhinnalla.
 
Kitararyhmää on boostattu botnesta miksauvaiheessa jotain +9dB joten ne olivat tosi ohuet.
Ja kitarathan saa toki olla kirkkaat, mutta kyllä sitä botneakin saa olla.
Aina on helpompi leikata, kuin boostailla.
 
Skittojen tilamikeillä ei tehnyt juurikaan mitään. Muutenkin ne on perusteltuja lähinnä silloin, kun ne ihan oikeesti voidaan perustella, eli haetaan just sitä jännempää tilasoundia. Kellaribunkkerissa se PJ-harvey harvemmin luuraa ;)
Ja nykyaikana sen tilan pyöräyttää lähimikkeihin näppärästi konvoluutiomenetelmin.
 
Ja konkkamikkien käytöstä skittaäänityksissä: Mulla on yleensä aina äänittäessäni 57 ja joko ribboni tai isokalvonen ihan vierekkäin, joista 57:lla tulee nägä ja siitä isokalvosesta sit botne. Kapselit saa olla sitten tosi tarkasti samassa linjassa, elementtiin nähden, ettei tule vaihe-erheitä.
 
Dont Clone The Beat. Own The Beat.
maza
01.09.2011 22:37:22
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viocress: Tekisi mieli sanoa että SM57 on 58:a parempi mikki virveliin, mutta soundi oli kyllä ihan hyvä, enemmän botnea kuin 57:lla olisi tullut.
 
Noiden ero on aika mitätön.. Kapselihan noissa on täysin sama, ero on grillissä, joka toki vaikuttaa soundiin jonkin verran.
 
Kunnon tomimikkeihin kannattaisi ehkä satsata, ei maksa paljoa. Nuo kaksi eivät tallenna alapäätä ihan niin kivasti.
 
Mun kokemuksen perusteella pikkutomit kyllä soi ihan mukavasti viisseiskoilla (tai -kaseilla) mikitettynäkin, mutta lattiatomin jytke ei kyllä esim. MD421:n veroisesti tallennu. Mutta eekuulla saa paljon aikaan, ja totuus on kyllä se, että se, mitä ei oikeasti kuulu, ei kyllä tallennukaan. Eli turha kuvitella saavansa jostain 12" räkkitomista samanlaista jytinää kuin 16" lattiatomista.
 
SM57:n kaveriksi kannattaa laittaa joku toinen dynaaminen mikki, joka olisi tummempi soundiltaan. SM58 on ihan ok, Sennheiserilla on hyväsoundisia tummia mikkejä (esim maailman paras MD421) ja jotkut tykkäävät nauhamikistä. Asettelu kuten SM57:ssakin. Helpottaa asiaa jos kitarastyrkkarissa on enemmän kuin 1 elementti.
 
Kyllä siitä 421:stä tulee siitäkin aika tavalla yläpäätä, jopa enemmän kuin viisseiskasta. Toki piikki osuu eri alueelle kuin viisseiskan / viiskasin kanssa, ja yhdistelmä on kieltämättä toimiva. Tosin itse olen yleensä päätynyt siihen ratkaisuun, että vaikka äänitänkin molemmilla mikeillä, miksausvaiheessa otan toisen oton 421:stä ja toisen 57:sta. Täydentävät toisiaan silloin ehkä vielä paremmin!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «