Muusikoiden.net
24.01.2019
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Soiton vaikeus/helppous, mistä muodostuu paitti taidosta?
1
dynosaur
21.10.2010 14:34:10
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Otsikko tarkottaa siis osapuilleen sitä, että miksi kaksi kitaraa, tässä tapauksessa Squier Stratocaster ja Fender Stratocaster ovat niin erilaisia soittaa? Yksilöitä varmaan, mutta kertokaas viisaat, mitkä kaikki asiat vaikuttaa esim. kielten jäykkyyden tuntuun soitettaessa? Molemmissa samanpaksuinen kielisetti ja sama vire. Fender huikeesti parempi soittaa, kevyempi kaikinpuolin ja bendit onnistuu helpommin.
 
Eroavaisuudet on nauhat, Fenkussa jumbot ja Skuijerissa varmaan mediumit sekä otelauta, Fenderissä vaahteraa ja Skuikassa ruusupuuta.
 
Ei keksi mitään, mutta kaksi kyllä.
Sakmongkol
21.10.2010 14:47:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

dynosaur: Yksilöitä varmaan, mutta kertokaas viisaat, mitkä kaikki asiat vaikuttaa esim. kielten jäykkyyden tuntuun soitettaessa?
 
Mainittujen nauhojen lisäksi ainakin radius ja action, jos niissä on eroja.
 
MoreK
21.10.2010 15:05:57
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Actionin lisäksi relief, eli kaulan kaarevuus pituussuunnassa, vaikuttaa varmasti paljon.
 
Radiuksen vaikutus ei taida olla niin dramaattinen. Jostain lukaisin, että isompi radius (flätimpi kaulaprofiili) antaisi keveyttä soolosoittoon, mutta pienempi radius taas olisi kevyempi mm. barre-soinnuissa.
 
Sakmongkol
21.10.2010 15:10:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MoreK: Radiuksen vaikutus ei taida olla niin dramaattinen. Jostain lukaisin, että isompi radius (flätimpi kaulaprofiili) antaisi keveyttä soolosoittoon, mutta pienempi radius taas olisi kevyempi mm. barre-soinnuissa.
 
Varsinkin juuri bendeissä radius on minusta iso tekijä. Pienemmällä radiuksella bendatessa tapahtuu helposti "fret-out" eli kun esim. bendaa ylempiä kieliä keskemmälle lautaa niin kieli nappaa helposti kiinni muihin nauhoihin, koska se laudan keskikohta on ikäänkuin suhteessa ylempänä kuin isommalla radiuksella. Tätä voi sitten vastaavasti kompensoida korkeammalla actionilla.
 
Ekku01
21.10.2010 15:16:52 (muokattu 21.10.2010 15:21:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jonkin verran myös vaikuttaa tallapalat, satula ja mahdolliset kieltenohjaimet.
 
Edit: niin ja vaikka kielet olisivat samanpaksuisia, ne saattavat valmistajasta riippuen olla jäykkyydeltään hieman erituntuisia. Myös se ovatko toiset kielet aivan uudet ja toiset olleet kitarassa pari kuukautta voi vaikuttaa.
 
"Joh. 3:16"
dynosaur
21.10.2010 16:43:50 (muokattu 21.10.2010 16:45:50)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyviä huomioita, lisää pliis kiitos! Mun tarttis osata vetää tästä joku hyvä kikka jolla sais tän skuikan helpommaksi soittaa. Nyt siis jo muutama tarkistamisen arvonen seikka. Oisko sillä jotain merkitystä näiden kahden välillä, että tallasta mitattuna Skuikkeron kielet on kapeemmalla alalla kuin Fenkun? Äkkiämpää ottaa bendatessa toisiin kieliin kii ainakin...
 
Niin ja onko tietoa mitkä merkit olis samanpaksuisista seteistä niitä helpommin venytettäviä?
 
Ei keksi mitään, mutta kaksi kyllä.
Ekku01
21.10.2010 18:53:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

dynosaur: Hyviä huomioita, lisää pliis kiitos!
 
Jos käytät kampea ja se on "kelluvaksi" asetettu, niin antaahan kielet bendatessa helpommin periksi, kuin jos talla on rungossa kiinni. Ja sitten on tietysti kaikki näitten välimuodot; jousia on enemmän vs. vähemmän, ne ovat jäykempiä vs. löysempiä.
 
Noista eri kielimerkeistä sen verran, että itse en ainakaan ole kovin dramaattisia eroja havainnut, etenkään punomattomien kielten kohdalla. Ja nehän on just niitä mitä eniten bendaillaan. Toki niitä eroja löytyy, mutta itse lähtisin noista säädöistä kyllä syyllistä etsimään. Välillä tosiaan ihan pienikin kaularaudan säätö tms. voi saada ihmeitä aikaan - tämä ihan omiin kokemuksiin pohjautuvaa tietoa.
 
"Joh. 3:16"
Kontiak
21.10.2010 22:52:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kaulojen jäykkyyksissä ja kaulaliitoksessa eroja?
 
http://www.truthinshredding.com
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti