Muusikoiden.net
29.03.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Tilamikkien vaiheistus
1
mobbi
31.07.2010 14:54:52
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kysymys koskee lähinnä kannuhommia. Toki muidenkin instrumenttien kohdalla pohdiskelu on erittäin suotavaa.
 
Aloin tässä pohtimaan tilamikkien/ tilasamplejen vaiheistusta. Tuleeko tilamikit vaiheistaa lähimikkien kanssa, vai jätetätäänkö tilasaundiin luonnollinen delay, tai mahdollisesti pienessä tilassa äänitettynä, luodaan luonnollinen/sopiva delay viivästämällä raitaa entisestään?
 
Samplehommissa tilasampleilla trigattuna sample menee luonnollisesti täysin samaan kohtaan kuin alkupeeräinen isku, tulisiko näitä sampleja siis viivästää halutun huonekoon mukaan, luodakseen luonnollisen tilavaikutelman? Olen ainakin kuullut joidenkin äänittäjien suosivan syvää soittotilaa saadakseen tarvittavan delayn tilamikeille.
 
Kolmas kysymys kuuluu: Käyttääkö kukaan tilasaundeissa reverb-kaikua isomman tilan tai muuten märemmän saundin tarpeessa?
 
Tuokaa ihmeessä esille kaikki muutkin tilamikityksiä/sämpläyksiä koskevat vippaskonstit ja huomiot mitä vaan tulee mieleen!
 
Melodeathia kansalle? : www.mikseri.net/hypothesis
cosmob83
03.08.2010 09:25:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämäpä hyvä ja ajankohtainen kysymys, itsekkin mietin tässä juuri samaa. Parhaillaan rumpuja nauhoitellaan bändin kanssa, ja testailin noiden tilamikkien vaiheistamista. Soundista tuli ainakin tiukempi ja selkeämpi, olkootkin että ehkä ei ihan yhtä "massiivinen". Mutta mielelläni kuulisin kokeneempien jannujen, perttien ja liisojen mielipidettä tästä asiasta...
 
tommiot
03.08.2010 10:11:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei oo tullut itseasiassa edes testattua tuota.
 
Pyrin sijoittelemaan tilamikit aina sen verran lähelle ettei korvalla havaittavaa viivettä muodostu. Ja mittaan etäisyydet mikkipiuhan pätkällä niin ettei stereokuvaan tuu mitään outoa.
 
JoKo
03.08.2010 10:35:21 (muokattu 03.08.2010 10:37:01)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Riippuu vähän tilamikityksestä. Jos kyseessä on ns. setin "etumikitys", ts. otat siitä enemmän settiä kuin huonetta niin kannattaa ottaa mittanauha käteen ja laittaa ne mikit suunnilleen yhtä kauas kuin overheadit. Jos taas on kyse mikityksestä missä mikit ovat kaukana toisistaan ja setistä, eli haet niistä lähinnä huonetta niin silloin voit antaa viiveen olla. Tällöin kannattaa usein leikata matalia taajuuksia tilan laidoilta, tai ottaa se botne vaan toisesta tilamikistä. Joskus voi myös ottaa pelkkiä heijasteita seinästä, eli laittaa mikki osoittamaan vastakkaista seinää.
 
En ihan ymmärrä mitä tarkoitat samplatulla ambienssilla, mutta jos kyseessä on impulssikaiku niin se tilan viive on siinä valmiina, riippuen miten se impulssi on tehty. Näin nyrkkisääntönä: mitä isompi pre-delay kaiussa on, sitä lähempänä se setti tuntuu olevan.
 
Antti1
03.08.2010 10:51:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JoKo: Jos kyseessä on ns. setin "etumikitys", ts. otat siitä enemmän settiä kuin huonetta niin kannattaa ottaa mittanauha käteen ja laittaa ne mikit suunnilleen yhtä kauas kuin overheadit.
 
Yhtä kauas mistä, kuin overheadit? Rumpusetissä on kohtuullisen monta äänilähdettä ja niitä settejäkin varsin monen kokoisia sekä muotoisia.
 
Age quod ages.
tommiot
03.08.2010 11:13:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Yhtä kauas mistä, kuin overheadit? Rumpusetissä on kohtuullisen monta äänilähdettä ja niitä settejäkin varsin monen kokoisia sekä muotoisia.
 
Mä mittaan kaiken yleensä snaresta, koska se on kuitenkin olennaisin osa settiä ainakin hevijutuissa, ja se olis kiva pitää keskellä ja hyvän kuuloisena. Sit vaan laittaa tilamikit (ja overheaditkin) sellasesta suunnasta että muut rummut sijoittuu kivasti stereokuvaan.
 
Antti1
03.08.2010 11:18:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moridin: Mä mittaan kaiken yleensä snaresta, koska se on kuitenkin olennaisin osa settiä ainakin hevijutuissa, ja se olis kiva pitää keskellä ja hyvän kuuloisena. Sit vaan laittaa tilamikit (ja overheaditkin) sellasesta suunnasta että muut rummut sijoittuu kivasti stereokuvaan.
 
Näin minäkin oon tupannut tekemään, mutta piti vähän huudella vaan, koska toi on imo erittäin olennainen tieto.
 
Onko joku soveltanut sitä 1:3 mittasääntöä onnistuneesti tilamikkeihin ja mitä silloin on käytännössä tehty?
 
Age quod ages.
JoKo
03.08.2010 11:34:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yhtä kauas mistä, kuin overheadit?
 
Overheadien kuvitteelisesta keskipisteestä. Yleensähän ne halutaan laittaa niin että snare tai basari ovat suurinpiirtein keskellä stereokuvaa.
 
Fonisoul_
03.08.2010 13:17:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä yksi näkökulma englannin kielellä:
 
http://www.soundonsound.com/sos/jul10/articles/qa0710_2.htm
 
Tässä ehkä olennaisin kohta:
 
The reason for the lack of common practice is that a time-aligned kit sound has different characteristics to one that has not been time-aligned, so both tend to serve different goals. If you time-align, what you get is a more phase-coherent attack to your most important drum sounds, and this can make it easier for them to cut through other elements of the mix. However, the danger is that the weight and body of your drum hits may then appear lacking by comparison, and you can find that this leaves more dynamics-processing work to do at the mix.
 
Ei biljardikeppiä!! No Cue.
varakeef
03.08.2010 15:06:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Onko joku soveltanut sitä 1:3 mittasääntöä onnistuneesti tilamikkeihin ja mitä silloin on käytännössä tehty?
 
Luulen, että tuo 1:3 mittasääntö käsitetään nykyään perusteellisesti väärin.
 
Se oli alunperin vain nyrkkisääntö äänilähteen ja useampien mikrofonien riittävästä etäisyydestä samasta äänilähteestä ja toisistaan, suhde voisi olla vaikka 1:4, 1:5 tai 1:6.
 
Mitä suurempi etäisyys, sitä vähäisempi on vaihe-eron vaikutus ääneen ja livetilanteissa kierron mahdollisuus pienempi.
 
Kyse ei ole siitä, että jostain syystä kolmen kerrannaiset etäisyyksissä kuulostaisivat paremmilta.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
jujumies
06.08.2010 09:13:50
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo ei tota 1:3 sääntöä voi tilamikkeihin soveltaa. Sitä sovelletaan yksittäisten äänilähteiden / bändin / orkesterin nauhoituksissa. esim. pianon nauhoituksessa stereomikittäessä. Se että mikrofonit ovat 3x kauempana kuin itse äänilähteen etäisyys mikrofoniin taatan se että signaalin vuoti mikistä toiseen on n. 9db pienempi kuin jos mikit olisivat yhdessä.
 
Simo
 
kompelonnora
06.08.2010 11:38:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jujumies: Sitä sovelletaan yksittäisten äänilähteiden / bändin / orkesterin nauhoituksissa. esim. pianon nauhoituksessa stereomikittäessä.
 
Mitä tarkoitat tällä? Nimenomaan stereomikityksessä (ortf, xy, ab jne...) 1:3 sääntö ei päde. Ehkä tarkoitat stereomikityksellä tilannetta, jossa samassa soittimessa on kaksi lähimikrofonia ja ne on panoroitu eri paikkoihin..?
 
Ja todellakin, se on nyrkkisääntä, toinen tapa ajatella asiaa on, että kampafiltteri ei ole häiritsevä, jos vuoto on vähintään 10db hiljaisempi kuin varsinainen äänenlähde...
 
jujumies
06.08.2010 14:56:38
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kompelonnora: Mitä tarkoitat tällä? Nimenomaan stereomikityksessä (ortf, xy, ab jne...) 1:3 sääntö ei päde. Ehkä tarkoitat stereomikityksellä tilannetta, jossa samassa soittimessa on kaksi lähimikrofonia ja ne on panoroitu eri paikkoihin..?
 
Ja todellakin, se on nyrkkisääntä, toinen tapa ajatella asiaa on, että kampafiltteri ei ole häiritsevä, jos vuoto on vähintään 10db hiljaisempi kuin varsinainen äänenlähde...

 
No siis täsmälleen tuo -10db kampafiltteroinnin tippuminen on juuri mitä tarkoitin. Eli muistaakseni 9,7db. Mutta siis yksittäinen äänilähde eli akustinen kitara, piano yms. Ja a-b stereomikityksessä. Mutta esim. rumpuihin tämä ei päde koska rummut eivät ole luonteeltaan samanlainen instrumentti kuin mainitsemani soittimet.
 
Livenauhoituksissa sääntöä taas voidaan soveltaa esim. kun mikitetään koko bändi niin tsekataan että 1:3 sääntö pitää instrumenttejejä asemoidessa nauhoitustilanteessa. Näin saavutetaan taas se n.-10db kampafiltterointi.
 
Simo
 
jujumies
06.08.2010 15:21:51
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pahoittelen virheellistä tietoani..:) 3:1 sääntöä noudattamalla taataan vähintän 9.54 dB vähennys vuodossa mikistä toiseen. Musta kaiken tän keskellä voi vaan todeta että 3:1 sääntö minimoi vuodon vaikutusta nauhoittaessa kahdella mikrofonilla...
 
Simo
 
Groovi
06.08.2010 16:44:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Asia on helppo testata ja tehdä itse haluamansa johtopäätökset, kun vetaisee rummut ensin narulle ja sitten kokeillee laittaa äänityssoftassa kaikki raidat esim. virvelin kanssa juuri samaan vaiheeseen. Sehän on helppo tehdä kun asettelee vain raidoilla näkyvät impulssit keskenään samaan kohtaan, tarvittaessa vaikka bitin tarkkuudella.
 
Itse kysymykseen että kannattaako laittaa vaiheet kohdilleen sanoisin, että ei kannata ainakaan jos soundin runko muodostuu lähimikeistä. Jos taas pääosa settisoundista tulee overeista, niin sitten kannattaa kokeilla. En silloinkaan olisi niin kovin huolissaan overeiden ja snaren välisestä vaiheesta, vaan kahden overin keskenäisestä vaiheesta.
 
"the difference between stupidity and genius is that genius has its limits" -Albert Einstein
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «