Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Aloittelijat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kitaravahvistin ja äänenvoimakkuus
1
Califax
06.07.2010 18:37:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sanon nyt heti alkuun, että olen aika noviisi, ja en oikein tiedä näistä asioista mitään. Mutta siis asiaan.. Miten kovalla oikeasti porukka soittelee bändiharkoissa ym.? Jengi sanoo, että esim. 30 wattinen ei millään riitä bändisoittoon. Itselläni on Rolandin Microcube ja tuntuu, että volumepotikan ollessa vain 1/4 maksimista, niin lähtee jo helevetin kova meteli. Tota suuremmilla voimakkuuksilla en ole viittinyt edes koittaa kauheasti.
 
Ainakin itestä tuntuu aika oudolta, kun vaaditaan ihan kauhean tehokasta vahvistinta bändihommiin. Voisin sanoa, että aika kovaa porukka taitaa soittaa, jos tarvitaan 100 watin vahvistimia, jos kerta jo todella pienestä Microcubesta lähtee kova ääni.
 
JIRPPI
06.07.2010 20:32:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Califax: Sanon nyt heti alkuun, että olen aika noviisi, ja en oikein tiedä näistä asioista mitään. Mutta siis asiaan.. Miten kovalla oikeasti porukka soittelee bändiharkoissa ym.? Jengi sanoo, että esim. 30 wattinen ei millään riitä bändisoittoon. Itselläni on Rolandin Microcube ja tuntuu, että volumepotikan ollessa vain 1/4 maksimista, niin lähtee jo helevetin kova meteli. Tota suuremmilla voimakkuuksilla en ole viittinyt edes koittaa kauheasti.
 
Ainakin itestä tuntuu aika oudolta, kun vaaditaan ihan kauhean tehokasta vahvistinta bändihommiin. Voisin sanoa, että aika kovaa porukka taitaa soittaa, jos tarvitaan 100 watin vahvistimia, jos kerta jo todella pienestä Microcubesta lähtee kova ääni.

 
No jos rumpali soittaa akuskitilla rummuilla, niin niitä on vähän vaikea soittaa tarpeeksi hiljaa, ja vaikka laittaisit Microcubesi täysille, niin ei sitä paljon kuulu. Aika kovallahanne soittimet bändisoitossa yleensä on, ja siksi kannattaakin käyttää korvatulppia.
 
Jos taas rumpali soittaa sähkörummuilla, niin rummut voi säätä pienemmälle, ja näin jopa pienitehoinen Microcube riittää
 
Joulupukkitonttu
06.07.2010 21:00:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meillä rumpalilla on akustiset rummut, ja toisella kitaristilla on Rolandin microcube ja hyvin se sieltä kuuluu, mutta huono asia on että särisee niin perkeleesti. Itselläni on Roladin 15W vahvistin ja 1/4 siitä on noin sama kuin microlla full, ehkä hieman kovempi ääni lähtee.
 
JnZm
07.07.2010 02:45:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

There's only one rule in metal : PLAY IT FUCKIN' LOUD! :D
 
Mulla on 150 watin Line6-nuppi ja volat on vähän yli puolenvälin että sieltä mitään kuuluu. Pitäisköhän pistää saundimaailmaa uusiks..:D
 
Vussia, kompuraa ja plaastkomppia | Afterburner
RamoQ
07.07.2010 10:10:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meil on treeniksellä nimenomaan tosta syystä sähkörummut.. Voi säätää rumpalin volumea niin ei tartte säätää muun pändin potikoita rummuille sopivaksi. Vaikka kyllähän niiistä romuista sen verran ääntä lähtee että "oikeat" rummutkin menis
 
"Jos tsennaa kaks ja puoli sointua niin mitä sitä kolmatta opettelemaan?" -Heko Luumäki
elsewhere
07.07.2010 10:11:16 (muokattu 07.07.2010 10:12:26)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kova ääni ei ole sama asia kuin hyvä ääni. Kyllä lähes vahvistimesta kuin vahvistimesta voi kääntää nupit kaakkoon ja saa ruvelle menevää möykkää, mutta koitapas laittaa Microcube täysille ja saada sieltä ulos kauniisti sointuvaa puhdasta soundia. Ei onnistu. Lisäksi täytyy muistaa, että kuulo toimii logaritmisella asteikoilla eli wattien tuplaus ei suinkaan tarkoita sitä, että ääni tuntuisi kaksi kertaa kovemmalta.
 
Näin yleisesti olen kyllä sitä mieltä, että on mukavampaa kuin ei soiteta ihan perkeleellisen kovalla. Useimmissa bändeissä rumpali taitaa olla se rajoittava tekijä.
 
~ Love broke out and I forgot it's war.
tepeh
08.07.2010 22:28:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä sen äänen saa 10W rumpujen yli kuulumaan, mutta soundit kärsii.
 
Musiikin takia tänne tultiin, rölöjen takia tänne jäätiin.
Miikathebest
09.07.2010 21:22:23 (muokattu 09.07.2010 21:23:23)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Linjataan nyt epävirallisesti jotain wattimääriä rokkibändisoittoon normaalisti(=huonosti) akustoidussa kopissa.
 
Trankkuvahvarit: mitä enemmän, sitä parempi. tarkoittaa useimmiten 100W.
Putkivahvistimet: riippuu siitä, kuinka puhdasta ääntä tarvitaan. Puolet transistorivahvistimen 100W:sta riittää cleaneihin eli 50W. Myös 40 tai 30W riittää useimmiten. 15W tehon raportoidaan usein loppuvan puhtaita haettaessa.
 
Siksi transistorivahvistimilla tarvitaan tehoa mielellään liikaa, koska niiden soundi muuttuu pääteasteen säröytyessä ärsyttäväksi pieruksi.
 
Yleensä äänenvoimakkuus lisääntyy volumepotikan alkupäässä todella ärhäkästi, ja puolivälin jälkeen saadaan vain lisää säröä.
 
Liikaa säröä!
doctrine
18.07.2010 02:35:39 (muokattu 18.07.2010 02:39:09)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on 100w putkari, josta saa tehot pienennettyä 25w:iin. 25w moodilla saa soitettua kyllä bändin kanssa ilman, että äänenvoimakkuutta edes säätää täysille, mutta silloin ei oikein tahdo enää balanssi olla kohdillaan. usein soitamme niin, että vahvistimeni on satasella ja volume siinä puolenvälin tuntumassa. Aika kovallahan se silloin on, mutta on meillä raskaskätinen rumpalikin. Treeniksellä soitan AINA tulppien kanssa, keikoilla volat on niin hiljaisella etten halua pitää (yleisölläkään ei ole).
 
http://www.payloadband.info/
Rimpitzki
21.07.2010 00:59:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

doctrine: Treeniksellä soitan AINA tulppien kanssa, keikoilla volat on niin hiljaisella etten halua pitää (yleisölläkään ei ole).
 
Kävin kaverin aloittelijabändin "keikalla" jollonka bändi käytti kuulemma ite korvatulppia ja laitto volat niin kovalle kun korvatulppien kanssa sietää laittaa (niillä oli ehkä 100w vehkeet tai vastaavat), meillä katsojilla taas ei ollu tulppia. Tila oli kaikenlisäks semmonen ehkä 10m x 10m. Kyllä alkuosa keikasta oli ikävän kuulosta.
 
-Rock On!!-
Thothmes
27.07.2010 22:44:53 (muokattu 27.07.2010 22:46:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei tämä kirjoitus mitään suurta uutista sisällä, mutta ehkä jollekulle selventää...
 
Äänenvoimakkuus kasvaa logaritmisesti, eli kymmenkertainen äänenvoimakkuus vaatii satakertaisen tehon. Kymmenkertainen teho antaa neliöjuurikymmenen-kertaisen äänen eli noin kolminkertaisen.
 
Käytännössä rumpalin tatsi ratkaisee, kaiken muun saa suurinpiirtein säädettyä sen mukaan. Olen soittanut keikalla 20-wattisella trankkuvahvarilla erittäin cleania soundia ihan hyvällä menestyksellä, kun musa oli kevyttä, tila avara ja ilmava ja rumpali soitti suht kevyellä tatsilla. Ei ollut edes lähelläkään säröytymistä.
 
Vastaavasti mulla on loppunut edes siedettävän säröinen soundi 50-wattisesta trankkuvehkeestä, kun rumpali soittaa edes vähän raskaammin. Menee ihan pieremiseksi, että kyllä sitä tehoa tarvitaan.
 
Rummut soi kuitenkin aina aika helvetin kovaa. Sen huomaa jos virittelee vahvarit jotenkin korvakuulolta sopivalle volumelle ennen kuin rumpali aloittaa. Vaikka tuntuu että onpa vahvari helvetin kovalla niin aina saa ruuvata puolet lisää kun rummutus alkaa.
 
Ja äänenvoimakkuushan ei ihan suoraan riipu tehosta, koska kaiutinelementin herkkyys vaikuttaa myös. Samassa vahvarissa pieni ja herkkä elementti ja iso 4x12 kaappi antaa ihan erilaisen äänenvoimakkuuden.
 
Että sellaista. Ei nämä aina niin simppeleitä asioita ole :)
 
Ziggy Bubba
30.07.2010 14:27:32
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ne kitaravahvarit kannattaa muuten laittaa sopivalle korkeudelle treeniksellä, siinä about korvien korkeudella on passeli. Ainakin ämyri olisi hyvä saada ylös lattiasta, sillä nilkoille on turha vaffaria huudattaa. Tuolla tyylillä saa pienemmällä metelillä selvän kitaroinnista koko porukka.
 
Tuoretta mainiota musiikkia: Burweed
Antti1
30.07.2010 14:34:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sikki-six: Ne kitaravahvarit kannattaa muuten laittaa sopivalle korkeudelle treeniksellä, siinä about korvien korkeudella on passeli. Ainakin ämyri olisi hyvä saada ylös lattiasta, sillä nilkoille on turha vaffaria huudattaa. Tuolla tyylillä saa pienemmällä metelillä selvän kitaroinnista koko porukka.
 
Toisaalta taas riittävän kokoisella treeniksellä komootti voi olla ihan hyvin lattiallakin, täytyy saada vain riittävästi etäisyyttä. Puhun nyt siis ainakin kaksi elementtiä pystysuunnassa sisältävistä systeemeistä, 1x12" suoraan nilkoissa voi olla vähän hankala. Kallistettuna toimii sekin ihan hyvin.
 
Toi lattialla vs. tuolin päällä vaikuttaa soundiin yllättävän paljon, kun poistuu suurin osa yläbasson korostuksesta. Alapäästä vähän laihalla vahvarilla toi lattiasijoitus voi kuulostaa kivan tukevalta, mutta nostettuna saattaa mennä ohueksi. Kompromisseja täytyy kuitenkin joskus tehdä.
 
Age quod ages.
Ziggy Bubba
30.07.2010 17:46:06
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Toisaalta taas riittävän kokoisella treeniksellä komootti voi olla ihan hyvin lattiallakin, täytyy saada vain riittävästi etäisyyttä. Puhun nyt siis ainakin kaksi elementtiä pystysuunnassa sisältävistä systeemeistä, 1x12" suoraan nilkoissa voi olla vähän hankala. Kallistettuna toimii sekin ihan hyvin.
 
Juu, tota oisin voinut tarkentaa. 2x12 pystyssä ja varsinkin isommat pömpelit menee oikein passelisti ihan lattialla.
 
Ite tykkään isollakin treeniksellä laittaa 1x12 combon ihan siihen lähelle ja n. korvien korkeudelle. Vähenee tolla tyylillä myös mahdolliset akustiikan negatiiviset vaikutukset soundiin. Mut kunkin on hyvä testata missä oma pönttö parhaiten potkii.
 
Omalla 2x12 -lootalla soitellessa homma toimii hyvin tosiaan ihan skobe pystyssä nupin alla.
 
Tuoretta mainiota musiikkia: Burweed
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «