Aihe: AP Paasonen OM
1
Zeeboo
24.06.2010 10:56:40
Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo hiilikuituratkaisu. Mistä idea moiseen, Parkereista?
 
Laitahan valo- ja kuulokuvia pelistä, niin ei tarvitse enää arpoa lomarahojen kohtaloa...
"Kaikki äänet, jotka saat soitettua, syntyvät tekniikasta. Ne äänet, jotka jätät soittamatta syntyvät hyvästä mausta."
flattopguitar
24.06.2010 11:15:29
Varmaan taas mahtava kitara. Pakko uskoa, koska sulla on todellakin kokemusta muidenkin valmistajien huippukitaroista. Itse epäilin aikaisemmin, että suomalaisvalmistajien vähäinen kokemus varhaisten Gibsoneiden ja Martinien soundista (siitä syystä, että niitä on niin vähän suomessa), olisi esteenä huippusoundisten kitaroiden valmistamiseen, koska ei ole referenssisoundia mihin pyrkiä ja suoranaista mallia. Tämäkin on nyt sitten korjaantunut. Jos joskus tulee ylimääräistä rahaa, niin Paasoselta lähtee kitara tilaukseen.
Silver Mica
25.06.2010 10:48:50
Hiilikuituvahviketta käyttää mm. Blazer & Henkes, jota pidetään yhtenä parhaimpana perinteisin menetelmin rakennettujen kitaroiden valmistajana. Vanhoissa Martineissa kaulan vahvistuksena käytettiin joko ebenpalkkia tai metallista t-palkkia yhdistettynä paksuun kaulaprofiiliin ja relief tehtiin nauhoittamalla. Idea siis tulee täältä.
 
Itse olen myös miettinyt tuota flattopin pointtia: valtaosa maailman huippurakentajista on hankkinut kannuksensa korjaamalla satoja vintage-soittimia, joten heillä on hyvä käsitys materiaaleista, rakennusmenetelmistä ja tietenkin siitä, miltä loistava soitin voi saundata. Suomessa taas vastaava referenssimateriaali puuttuu käytännössä kokonaan. Toisaalta Suomessa soitinrakennuskoulutuksen taso on ilmeisen korkea ja kunnianhimoinen rakentaja opiskelee lisää jatkuvasti. Tiedon saatavuuteen on vaikuttanut valtavasti Internet. Esim. UMGF-foorumilla kirjoittavat monet USA:n ja Euroopan arvostetuimmista soitinrakentajista ja vintage-experteistä, jotka jakavat auliisti vuosikymmenien aikana kartuttamaansa tietotaitoa.
 
Palatakseni vielä AP:n minulle rakentamiin kitaroihin, ne on rakennettu perinteisin menetelmin korkealaatuisista materiaaleista. Soittimet eivät kuitenkaan ole suoria kopioita esikuvistaan. Esim. rimoitus on AP:n omaa käsialaa. Hän ei käytä scallopoituja rimoja, mutta kitarat saundaavat silti yhtä avoimilta ja dynaamisilta kuin parhaimmat scallop-rimoitetut kitarat.
kiriminni
25.06.2010 14:51:11
Jotain speksejäkin vois laittaa esim. skaala,kaulan leveys.
Onko tässä se perinteinen x-muotoinen rimoitus kannessa?
Joku valmistaja käytti jotain erikoista ratkaisua,joka on muistaakseni Ibanezin jossain akustisessa mallissa käytössä,ehkä se oli aws-1000ece.
Silver Mica
27.06.2010 11:17:14 (muokattu 27.06.2010 16:36:55)
kiriminni: Jotain speksejäkin vois laittaa esim. skaala,kaulan leveys.
Onko tässä se perinteinen x-muotoinen rimoitus kannessa?
Joku valmistaja käytti jotain erikoista ratkaisua,joka on muistaakseni Ibanezin jossain akustisessa mallissa käytössä,ehkä se oli aws-1000ece.

 
Martin OM-skaala: 25,4 tuumaa. Kaulan leveys n. 45 mm ja kielten välistys tallassa n. 60 mm. Näihin spekseihin samoin kuin kaulaprofiiliin asiakas voi vaikuttaa. Kannessa X-rimoitus.
 
Kuvia: http://muusikoiden.net/dyn/users/75168.jpg, http://muusikoiden.net/dyn/users/75167.jpg, http://muusikoiden.net/dyn/users/75166.jpg
Tailor Pale
09.02.2011 09:55:48 (muokattu 09.02.2011 12:02:11)
Onkos omistajalla jo kokemusta miten kompressionauhoitettu kaula pitää suunnitellun reliefinsä? Elääkö tuo kuitenkin jonkin verran, mutta käytännössä niin vähän ettei se haittaa eikä tallaluuta tarvitse säätää. Käsitänkö oikein, että mitään säätömahdollisuutta kaulassa ei ole.
 
Epäilen kitaraa säilytettävän kostutettuna talviaikaan, mutta minkälaisia kosteusvaihteluita tuo hiilikuitu/kompressionauhat mahtaisi sinällään sietää?
Silver Mica
09.02.2011 12:48:23
Tailor Pale: Onkos omistajalla jo kokemusta miten kompressionauhoitettu kaula pitää suunnitellun reliefinsä? Elääkö tuo kuitenkin jonkin verran, mutta käytännössä niin vähän ettei se haittaa eikä tallaluuta tarvitse säätää. Käsitänkö oikein, että mitään säätömahdollisuutta kaulassa ei ole.
 
Epäilen kitaraa säilytettävän kostutettuna talviaikaan, mutta minkälaisia kosteusvaihteluita tuo hiilikuitu/kompressionauhat mahtaisi sinällään sietää?

 
On pitänyt reliefinsä täydellisesti. Tässä ei ole mitään mystiikkaa: Martinit saivat säädettävän kaularaudan vasta 80-luvulla ja sitä ennen kaulan jäykkyydestä pitivät huolta teräs/ebenpuu vahvistus ja kompressionauhoitus. Asiantuntijat pitävät tätä yhtenä olennaisena tekijänä, joka selittää vanhojen Martinien paremmuutta.
 
Kompressionauhoituksessa ei myöskään ole mitään mystistä: nauhoitus lisää kaulan jäykkyyttä, koska nauhojen tangit ovat hieman leveämmät kuin nauhojen urat. Näin kaikki kaulat tulisi nauhoittaa oli sitten säädettävä kaularauta tai ei. Soittajan kannalta tällainen ratkaisu on helppo, mutta vaatii soitinkorjaajalta tai -rakentajalta vankkaa osaamista.
 
Mulla on kolme kitaraa kiinteällä kaulavahvikkeella ja yhdessäkään ei ole ollut ongelmia. Ne eivät ole reagoineet kelien muutoksiin. Kostuttimet toki on laukuissa, mutta halkeamien estämiseksi.
 
On vielä muistettava, että kaularaudoissakin on eroja. Ns. kompressiokaularauta, jota esim vanhat Gibsonit käyttävät, lisäävät kiristettäessä kaulan kompressiota, kun taas moderni Martin-tyyppinen rauta itse asiassa vähentää sitä, kun kaularautaa kiristetään.
 
On minulla kitaroita, joissa on säädettävä kaularauta, mutta eipä niihin ole tarvinnut koskea sen jälkeen kun action on saatu kohdalleen. Tärkeämpää kuin kaularaudan tyyppi on se, että kitaran kaula on tehty hyvälaatuisesta puusta. Puuvalinta on ensimmäinen ja ehkä tärkein kaulan tulevaan käyttäytymiseen vaikuttava seikka.
WnbPunk
28.02.2011 22:40:40
Ihan vähän offtopiccina: Tekeekös hän sähkiksiä ollenkaan? Huoltotoimia sähkiksille ainakin.
Onko näin?
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)