Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Haapa soitinpuuna?
1
ATIA
17.05.2010 16:22:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi
 
Onkos kukaan kokeillut käyttää haapaa soitinpuuna?
 
Haapa on minulle uusi tuttavuus. Tuossa koputtelin haavasta tehtyä lautaa ja siinä oli hieno kipakka ja jotenkin kellomainen sointi. Ajattelin että voisikohan sitä käyttää soittimen valmistamiseen?
 
Mitä mieltä olette?
 
Kiitos mielipiteistänne!
 
T: at
 
Antti1
17.05.2010 17:19:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Haavan pehmeys saattaa aiheuttaa ongelmia, mutta kokeilla sopii. Yleensä kopistelemani lankut on olleet lähinnä malli-/harjoitusmateriaaliksi sopivaa pölkkyä, joka kuulostaa todella tunkkaiselta. Onneksi puu ei ole kuitenkaan homogeeninen materiaali.
 
"Jazz is just a series of mistakes without the 'oops'" - Nigel Tufnel
MPU
17.05.2010 18:05:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Muistaakseni sitä on joku tehdas käyttänytkin. Aspen on vissiin enklanninkielinen nimi tuolle puulle. Pehmeys ja hiukka hankala työstettävyys tulee ekana mieleen haittapuoliksi.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
samantien
17.05.2010 19:20:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä oon tehny straton rungon kyseisestä puusta muutama vuosi sitten ja siitä tuli kyllä erittäin hyvin soiva peli. Isoin ongelma oli tosiaan puun pehmeys. Kolhuilta, painaumilta ja naarmuilta ei voinut välttyä mitenkään, vaikka kuinka varovasti yritti käsitellä. Paksu ja kova polyuretaanilakka korjasi tilanteen. Sitä vaan piti ruiskutella todella pitkään ja hartaasti, että sai kaikki kolot ja huokoset tukittua.
 
En suosittele jos aiot käyttää jotain pehmeämpää lakkaa.
 
Kämis
17.05.2010 20:30:59 (muokattu 17.05.2010 20:36:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jotain tälläistä muistelinkin ...
 
"Haapa on niin isosolukkoinen puulaji, että se imee itseensä
hiekkaa maaperästä ja puussa oleva hiekka sitten tylsyttää työkalut."
 
http://www.puuvelho.com/haapa.html
 
Tuota haavan ominaisuutta tylsyttää työkaluja valittelevat myös niin vaapuntekijät kuin polttopuun sahaajat.
 
myguitar
17.05.2010 21:30:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla kokemusta ja varmaa tietoa.
Rakensin haaparunkosen straton kummipojalle. Yläjyrsimen terä tylsy nopeesti ja sen tosiaan huomasin selvästi.
Jätin kirkkaalle lakkapinnalle ja 2K uretaanilakkaa menikin useempi kerros ennenkun rupes pinta tasottumaan.
Soundit ihan kelvolliset, nimittäin valmis pleksi mikkeineen valmiiksi juotettuna. Vaihetaan mikit varmaan joskus parempiin.
 
Sitte siihen varmaan tietoon. Ruokankaan Juhan kanssa juttelin musamessuilla haavasta soitinpuuna. Hän oli rakentanu kaksi samanlaista (Teleä muistaakseni), toinen leppärunkonen, toinen haaparunkonen ja maalannu molemmat valkoseksi. Antanu ne kitaristin kokeiluun ja kitaristin mielestä toinen olikin parempi soundinen, kunnes oli selvinny, että se on muuten haaparunkonen se parempi. Sitte olikin alkanu pikku selittelyt, et olikohan se kuiteskaan parempisoundinen.
Lopputuloksena oli Ruokankaankin mielestä enempi uskomus perinteisiin puulajeihin, kun muuhun ja tässätapauksessa tosiaan korvinkuultavaan soundiin.
Juteltiin siinä, että haapa on oikein hyvä soitinpuu, mut työstö on vähän hankalaa ja siksihän sitä ei teollisesti käytetä soitinrakennuksessa.
 
milkcow s calf
18.05.2010 10:29:53
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tein lespatyyppisen kitaran haaparungolla, päälle vaahterakansi. En voi moittia. Haapa on ihan miellyttävä puu työstää, kun varautuu terien tylsymiseen. Todennäköisesti tulen käyttämään haapaa tulevissa projekteissani.
 
Mitä pienempi vika sitä isompi leka.
mhelin
18.05.2010 21:10:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun mielestä ja varsinkin ajatellen fysiikan lakeja soiva puulaji sopii paremmin akustisille ja vähemmät soivat puulajit sähköiseille soittimille. Puun resonoinnin vaikutus saundiin on yleisesti ottaen käänteinen sähköisillä ja akustisilla soittimilla. Toki perinteinen stratosaundi kuulostaa itseltään vain perinteisillä puilla, ja kokenut soitinrakentaja varmaankin puun sopivuuden kuulee koputtelemalla, mutta siis sähkökitaroissa tuo saundi tosiaan muodostuu täysin päinvastaisesti - puun resonointi syö kielen resonointia, ja vain tuo kielen värähtely vahvistetaan. Mutta vaikutusta on myös sillä millaisia talla ja satula ovat massaltaan. Vintage-tyyppiset kevytmassaiset tallat vaativat myös painavamman puun, mutta massiivisemmat Floyd Rose tallat toimivat hyvin varsinkin kevyemmillä puulajeilla. Loppupeleissä tietysti vain kokonaisuus ratkaisee, eli se miltä soitin tuntuu soittajan kädessä.
 
samantien
19.05.2010 02:39:33 (muokattu 19.05.2010 11:38:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mhelin: Mun mielestä ja varsinkin ajatellen fysiikan lakeja soiva puulaji sopii paremmin akustisille ja vähemmät soivat puulajit sähköiseille soittimille. Puun resonoinnin vaikutus saundiin on yleisesti ottaen käänteinen sähköisillä ja akustisilla soittimilla. Toki perinteinen stratosaundi kuulostaa itseltään vain perinteisillä puilla, ja kokenut soitinrakentaja varmaankin puun sopivuuden kuulee koputtelemalla, mutta siis sähkökitaroissa tuo saundi tosiaan muodostuu täysin päinvastaisesti - puun resonointi syö kielen resonointia, ja vain tuo kielen värähtely vahvistetaan. Mutta vaikutusta on myös sillä millaisia talla ja satula ovat massaltaan. Vintage-tyyppiset kevytmassaiset tallat vaativat myös painavamman puun, mutta massiivisemmat Floyd Rose tallat toimivat hyvin varsinkin kevyemmillä puulajeilla. Loppupeleissä tietysti vain kokonaisuus ratkaisee, eli se miltä soitin tuntuu soittajan kädessä.
 
Ja millaisella soitinrakennushistorialla olet päätynyt tuohon tulokseen että soiva puu ei ole hyvää sähköisissä kielisoittimissa? Miksei kitaroita sitten tehdä jostain MDF levystä, jos akustisesti kuollut materiaali on paras? Laitapa sama hardware hyvin soivasta ja huonosti soivasta puusta tehtyihin soittimiin ja totea itse kuinka paljon se puu vaikuttaa siihen soundiin. Kerro meille sitten mihin lopputulokseen päädyit.
 
maxeli
19.05.2010 10:11:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä haapa kelpaa soitinpuuksi, on tosiaan pehmeää ja saa olla tarkkana ettei tee kolhuja. Myös tuo teriä tylsyttävä ominaisuus puulla on, yläjyrsimen terä vaan savus, kun jyrsin lespaulia semi-ontoksi :).
 
Mulla on noita noin 30 vuotta vanhoja haapoja tossa höyläiltynä ja niistä lähtee kyllä komee kilahdus koputellessa. On tossa jo archtop kansi puukin valmiina odottelees... Piilossa olevat oksat tekee joskus kiusaa, saattaa näyttää joku pätkä hyvältä, mut sisältä paljastuu höylätessä tumma juova.
 
http://i150.photobucket.com/albums/ … maxeli/Valmis%20skitta/IMG_0736.jpg
 
Tossa on siis sitä haapaa, osmolla vedetty vaan tummaksi
 
never say never
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «