Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: MuseScore -nuottienkirjoitusohjelma (ilmainen!)
1
Dolly_Keys
09.04.2010 11:20:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lopulta päivittäisestä MBnetin "päivän ohjelma" -palstan tsekkaamisesta oli jotain hyötyä, nimittäin vastaan tuli tämmönen "aikainen joululahja":
 
http://musescore.org/en
 
Kyseessä on siis ainakin 15min tyyppailun perusteella erittäin asiallinen, toimiva, helppokäyttöinen ja kattava nuotinnusohjelma, joka on lisäksi täyttä freewarea eli ei maksa pennin hyrrää. Oon ettiny tällasta ite jo pitkään ja muistelisin että täälläkin kyselin aikoinaan vastaavan ohjelman perään.
 
Sibeliukset ym. on varmasti niitä käytetyimpiä nuotinnusohjelmia, mutta tuppaa maksamaan ihan mansikoita, varsinkin jos ei työn puolesta tai muuten päivittäistä tarvetta tällaselle ole. Suosittelen ja toivottavasti tästä on muillekin hyötyä!
 
P.S. Haulla löysin muutaman maininnan ohjelmasta, joku oli tätä -08 ehtinyt jo mainostaa saamatta yhtään vastausta. Ehkä nyt jotakuta kiinnostaa? :)
 
kotikutonen
10.04.2010 13:24:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei.
Voiko siihen kirjottaa suoraan esim.kipparilla ???
 
JPQ
10.04.2010 16:41:42 (muokattu 10.04.2010 17:26:34)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kotikutonen: Hei.
Voiko siihen kirjottaa suoraan esim.kipparilla ???

 
Katson kohta Mac OS X version kanssa. Mulla mielikuva PCeellä kun testasin korkeuden saa mutta pituutta ei. Näyttää olevan alustavasti noin.
ps. kiipparilla lähinnä uskoisin ilmaisissa tuskin ääniraidasta kaappavaa on.
 
Laajan musiikkityylien kirjon edustaja. Tähän asti kehutuin kappale musiikki näytteessä download linkkinä. Ehkäpä toinen puolisko tyylistäni jota eniten edustan.
Dolly_Keys
10.04.2010 21:27:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kotikutonen: Hei.
Voiko siihen kirjottaa suoraan esim.kipparilla ???

 
joo siis lukee MIDIä jos sitä meinaat :)
 
Schnowotski
11.04.2010 17:30:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kah, meinasin itsekin vähän aikaa sitten aloittaa ketjun ilmaisista nuotinnosohjelmista - ja nimenomaan MuseScoren näkökulmasta, sillä sitä olen itsekin käyttänyt.
 
Tämä nykyinen 0.9.5-versio on vielä vähän reikäinen, varsinkin noiden sekkariominaisuuksien puolesta, mutta tuleva 0.9.6 lupaa parannusta moniin näihin ( http://174.129.27.231/developers-handbook/new-features-musescore-096) : dynamiikkamerkinnät eivät enää vaikuta KOKO partituuriin vaan siihen stemmaan, jolle ne on merkitty; kanavanvaihdot - vaikkapa jousilla pizzicatosta arcoon ja takaisin - alkavat toimia oikeasti ja sen sellaista pientä.
 
Tuo nuottieditointijärjestelmä, jossa vaikkapa kahdesta kahdeksasosanuotista ensimmäisen muuttaessa neljäsosanuotiksi se jyrää sen toisen yli - eikä laita sitä eteenpäin - on tietty paikoitellen kätevä, mutta välillä vähän ärsyttävä: jos vaikka tahtoo muuttaa jotain rytmipatternia, joka toistuu pitkään, niin joutuu tekemään paljon asioita uusiksi.
 
Tuossa uudessa versiossa kiehtoo myös se, että siinä on mukana valmiina kattava soundfontti - enää ei tarvitse itse metsästää sellaista, jossa olisi kaikki tai pahimmassa tapauksessa koota monesta ja taistella balanssiongelmien kanssa. Puhumattakaan oudoista vireongelmista, joita MuseScore aiheutti joitakin fontteja käyttäessä.
 
Onhan se selvää, ettei tämä voi olla täydellinen kun versionumerokaan ei ole vielä saavuttanut ensimmäistä kokonaislukua. Kunhan ominaisuudet saadaan viilattua toimiviksi ja ohjelmaa muutenkin vakaammaksi, on tämä mahdollisesti paras ilmainen nuotinnosohjelma mitä voi löytää. On se ehkä tälläkin hetkellä.
 
Lainausmerkit, nuo kirjotetun kielen "kondomit" - väärinymmärrysten "ehkäisyvälineet".
Schnowotski
12.04.2010 13:00:50 (muokattu 12.04.2010 13:44:44)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Schnowotski: Onhan se selvää, ettei tämä voi olla täydellinen kun versionumerokaan ei ole vielä saavuttanut ensimmäistä kokonaislukua. Kunhan ominaisuudet saadaan viilattua toimiviksi ja ohjelmaa muutenkin vakaammaksi,
 
Esimerkkinä tästä satunnaisesta bugailusta olkoon tämänaamuinen kun päätin avata yöllä säveltämäni lyhyen jousitrion ja tehdä siihen eräitä muutoksia. Eräässä kohdassa kappaleen keskellä halusin vaihtaa tahtilajia, mikä ei nyt ollut tietenkään mikään ongelma ja katsoin, että ohjelma osasi sen jälkeen vaihtaa oikean tahtiosoituksen.
 
Se oli kuitenkin silmänlumetta: vaikka ohjelma osasi läntätä tahtilajivaihdoksen jälkeen oikean 4/4-tahtilajin, oli se silti ikään kuin salaisesti 2/4-tahtilajissa ja koska ohjelma neuroottisesti haluaa säilyttää tahdit täysinä, tuhoutui kaikki nuotit, jotka menivät tuon 2/4-tahtiosoituksen yli.
 
Edellisestä versiosta ei tyhmyyttäni ollut sen kummempaa varmuuskopiota - enkä huomannut tuota ennen kuin painoin tallenna-nappia, mitä olen oppinut kaatuilun takia painelemaan suhteellisen tiuhaan - mutta onneksi siitä oli midisekvenssi, jonka musescore osaa avata ja josta kopioimalla säästää hieman vaivaa. Tosin näemmä ohjelma ei osaa kunnolla tai ollenkaan tuoda miditiedostoista poikkeusjakoja - kvintoleista ja trioleista osa nuoteista on ikään kuin sulautunut yhteen.
 
ed: Muistalisin tuolla 0.9.6-ominaisuuslistassa olleen jotain siihen suuntaan, että tuon tapahtuminen olisi estetty uudessa versiossa. Toivottavasti. Siihen asti täytyy olla varuillaan puljaillessaan tahtilajien kanssa.
 
Lainausmerkit, nuo kirjotetun kielen "kondomit" - väärinymmärrysten "ehkäisyvälineet".
anini
26.04.2010 20:41:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Osaiskos joku auttaa mua tän ohjelman kanssa? Ongelmana mulla on mm. se että en saa lisättyä taukoja! En löytänyt vastausta myöskään manuaalista. Miten ja mistä eri mittaisia taukoja voi lisätä juuri sinne, minne haluaa?
 
Muitakin "rytmihäiriöitä" mulla on ollut tuon ohjelman kanssa, ehkä en vaan kertakaikkiaan osaa käyttää sitä. Olen vasta muutaman päivän tuota ohjelmaa kokeillut, mutta jotenkin on hankalaa. Olen muutenkin tälläinen hyvin harvakseltaan pikku biisejä säveltelevä harrastelija, joten ajatuksena jollain ohjelmalla säveltäminen kiehtoisi.
 
Schnowotski
26.04.2010 21:58:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

anini: Osaiskos joku auttaa mua tän ohjelman kanssa? Ongelmana mulla on mm. se että en saa lisättyä taukoja! En löytänyt vastausta myöskään manuaalista. Miten ja mistä eri mittaisia taukoja voi lisätä juuri sinne, minne haluaa?
 
Muitakin "rytmihäiriöitä" mulla on ollut tuon ohjelman kanssa, ehkä en vaan kertakaikkiaan osaa käyttää sitä. Olen vasta muutaman päivän tuota ohjelmaa kokeillut, mutta jotenkin on hankalaa. Olen muutenkin tälläinen hyvin harvakseltaan pikku biisejä säveltelevä harrastelija, joten ajatuksena jollain ohjelmalla säveltäminen kiehtoisi.

 
Tuossa ohjelmassa tuo rytminkäsittely toimii niin, että se tahti on tavallaan aina täynnä ja se perustuu siihen, että niitä iskuja joko pilkotaan pienemmiksi aika-arvoiksi tai yhdistellään suuremmiksi. Kuten sanottua: sillä on puolensa, mutta toisaalta se ei ole kovin intuitiivinen ja aiheuttaa toisaalla häslinkiä.
 
Jos aloitat uuden kappaleen, huomaat, että kaikki tahdit on täyttetty kokotauoilla - näitä voit sitten ikään kuin pilkkoa pienemmiksi aika-arvoiksi, jotka sitten täytät nuoteilla. Vaikkapa kahdeksasosanuoteilla.
 
Jos täytät tahdin niillä kahdeksasosanuoteilla ja valitset - ei nuotinkirjoitustilassa*, huom, vaan muokkaustilassa - jonkin muun kuin viimeisen ja muutat sen aika-arvoa pidemmäksi, vaikkapa neljäsosanuotiksi, niin se syö edestään ne nuotit, jotka jäävät sen alle - eli jos sen muuttaa neljäsosanuotiksi niin se edessä oleva kahdeksasosa jyräytyy sen alle.
 
Toisaalta jos täytät sen tahdin neljäsosaiskuilla ja muutat niistä myöhemmin jonkin kahdeksasosaiskuksi niin huomaat, että se edessä oleva neljäsosa pysyy edellisellä paikallaan: se valittu neljäsosa vain pilkkoutuu kahdeksi kahdeksasosanuotiksi. Siihen siis tulee kahdeksasosaisku ja kahdeksasosatauko ja loput tahdista pysyy muuttumattomana.
 
Esimerkki suoran iskualan muuttamisesta synkoopiksi: jos tahdot esimerkiksi tilanteesta A tilanteeseen C, täytyy sinun mennä tuossa tuon välivaiheen B kautta:
 
http://img96.imageshack.us/img96/771/rytmi.jpg
 
Siinä on siis tehty niin, että tuo ensimmäinen neljäsosanuotti on valittu ja sitten muutettu se rytmipaneelista kahdeksosanuotiksi: se pilkkoo sen kahdeksi kahdeksasosaksi, joista toinen on tauko. Sitten shift pohjassa hiirellä valittu nuo kolme nuottia, kopioitu ne, valittu se kahdeksasosatauko ja sitten liitetty ne kopioidut nuotit sen päälle - näin on saatu muutettua tuo suora neljäsosarytmi synkoopiksi. Tauoksi minkä tahansa noista iskuista voisi nyt muuttaa valitsemalla kyseisen nuotin ja painamalla deleteä. Tai pilkkoa noita iskuja pienemmiksi yksiköiksi tai yhdistää niitä suuremmiksi.
 
*Ohjelmassa on kolme moodia: "muokkaustilassa" (tällä ei taida oikeasti olla mitään nimeä) voit valita niitä nuotteja, kopioida niitä ja pilkkoa tai yhdistellä, nuotinkirjoitustilassa (pääset siihen painamalla N-kirjainta) voit kirjoittaa nuotteja ja toistotilassa soittaa kappaletta. Huomaa, että jos painat toistopaneelista pausea, jää toistotila päälle, etkä voi muokata partutuuria: soittotilasta pitää aina poistua painamalla play-nappia uudestaan.
 
Lainausmerkit, nuo kirjotetun kielen "kondomit" - väärinymmärrysten "ehkäisyvälineet".
Schnowotski
11.05.2010 21:28:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuosta oli vähän aikaa sitten tullut epävakaaksi mainostettu RC1-julkaisu - eli siis eräänlainen kokeiluversio - versiosta 0.9.6.
 
Tuntuvin uudistus, tähän mennessä, on uuden äänipankin integroiminen ohjelmaan: pankista löytyy jokaiselle instrumentille oma soundinsa. Raskautta tämä ei tunnu lisänneen, eikä ohjelman käynnistysaikaa, sillä pankin samplet eivät ole erityisen kookkaita. Tosin esimerkiksi rumpusamplet ovat melko naurettavia ja häviävät jopa Windowsin peruspankille (vai onko se äänikortin? En tiedä). Jotain äänenvoimakkuusomituisuuksia olin huomaavinani, mutta sitäkin voi toki säädellä mikseristä - jos vain saisivat sen tehtyä vähän houkuttelevemmaksi ruuvailla.
 
Dynamiikkamerkinnät vaikuttavat nyt toistossakin jokaiselle viivastolle erikseen; sen sijaan en ollut huomaavinani että monet muut esitysmerkinnät olisivat vieläkään siihen vaikuttaneet - kuten vaikkapa crescendot, tremolot ja niin pois päin, eikä pedaalimerkintäkään tunnu vielä vaikuttavan sihen odotetulla tavalla vaan se bugaa. Eihän tämä tietenkään mikään sekvensseri ole, mutta olisi hauskaa, jos näitä ei tarvitsisi erikseen säätää, mikäli kappaleen vie midinä sellaiseen sekvensseriin: ei ole liikaa odotettu, että vaikkapa tremolomerkintä olisi kirjoitettu läpi miditiedostoon.
 
Mitä muuta. Kanavanvaihdot tuntuvat vihdoin, ainakin äkkiseltään, toimivan kuten niiden odottaisi. Odotan vieläkin, että edes jousisoittimien eri soittotekniikoita kuvaavat symbolit saataisiin valmiiksi palettiin - uskoisin, että moni muukin käyttää niitä aika tiuhaan. Ei se tietenkään mitenkään mahdottomasti vie aikaa kirjoittaa se pizz tai arco, mutta...
 
Tempomerkinnän vaihtaminen kesken kappaleen tuhoaa vieläkin senjälkeisen sävellyksen.
 
Lainausmerkit, nuo kirjotetun kielen "kondomit" - väärinymmärrysten "ehkäisyvälineet".
JPQ
11.05.2010 23:45:15
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Schnowotski: Tuosta oli vähän aikaa sitten tullut epävakaaksi mainostettu RC1-julkaisu - eli siis eräänlainen kokeiluversio - versiosta 0.9.6.
 
Tuntuvin uudistus, tähän mennessä, on uuden äänipankin integroiminen ohjelmaan: pankista löytyy jokaiselle instrumentille oma soundinsa. Raskautta tämä ei tunnu lisänneen, eikä ohjelman käynnistysaikaa, sillä pankin samplet eivät ole erityisen kookkaita. Tosin esimerkiksi rumpusamplet ovat melko naurettavia ja häviävät jopa Windowsin peruspankille (vai onko se äänikortin? En tiedä). Jotain äänenvoimakkuusomituisuuksia olin huomaavinani, mutta sitäkin voi toki säädellä mikseristä - jos vain saisivat sen tehtyä vähän houkuttelevemmaksi ruuvailla.
 
Dynamiikkamerkinnät vaikuttavat nyt toistossakin jokaiselle viivastolle erikseen; sen sijaan en ollut huomaavinani että monet muut esitysmerkinnät olisivat vieläkään siihen vaikuttaneet - kuten vaikkapa crescendot, tremolot ja niin pois päin, eikä pedaalimerkintäkään tunnu vielä vaikuttavan sihen odotetulla tavalla vaan se bugaa. Eihän tämä tietenkään mikään sekvensseri ole, mutta olisi hauskaa, jos näitä ei tarvitsisi erikseen säätää, mikäli kappaleen vie midinä sellaiseen sekvensseriin: ei ole liikaa odotettu, että vaikkapa tremolomerkintä olisi kirjoitettu läpi miditiedostoon.
 
Mitä muuta. Kanavanvaihdot tuntuvat vihdoin, ainakin äkkiseltään, toimivan kuten niiden odottaisi. Odotan vieläkin, että edes jousisoittimien eri soittotekniikoita kuvaavat symbolit saataisiin valmiiksi palettiin - uskoisin, että moni muukin käyttää niitä aika tiuhaan. Ei se tietenkään mitenkään mahdottomasti vie aikaa kirjoittaa se pizz tai arco, mutta...
 
Tempomerkinnän vaihtaminen kesken kappaleen tuhoaa vieläkin senjälkeisen sävellyksen.

 
Kökköjä bugeja edes näin varhaiseksi sanosin joten saanee lähteä ja windowsissa general midi pankki mukana joka itsekin tosi naurettava monin paikoin jos sitä heikompi niin ohoh.
ps. onneksi tulossa nuotti tuella oleva sekvenseri varmaan kuun lopussa itselle siis.
 
Laajan musiikkityylien kirjon edustaja. Tähän asti kehutuin kappale musiikki näytteessä download linkkinä. Ehkäpä toinen puolisko tyylistäni jota eniten edustan.
Gotnine
20.06.2010 22:57:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

0.9.6 -versio ilmeisesti vielä raakile; sävellajimerkinnät ei toimi ja ohjelma kaatuilee helposti - pitänee palata 0.9.5 -maailmaan?...
 
Schnowotski
24.06.2010 17:12:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Gotnine: 0.9.6 -versio ilmeisesti vielä raakile; sävellajimerkinnät ei toimi ja ohjelma kaatuilee helposti - pitänee palata 0.9.5 -maailmaan?...
 
Latasitko sen RC1-version vai tuon virallisen 0.9.6:n? Tuo virallinen julkaisu tuntuu olevan suhteellisen vakaa, eikä kauhean buginen - en ainakaan ole ehtinyt vielä huomaamaan mitään, mutta olenkin lähinnä tehnyt projektia, jossa en ole kauheasti tarvinnut eri ominaisuuksia.
 
Lainausmerkit, nuo kirjotetun kielen "kondomit" - väärinymmärrysten "ehkäisyvälineet".
Gotnine
24.06.2010 20:27:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Schnowotski: Latasitko sen RC1-version vai tuon virallisen 0.9.6:n? Tuo virallinen julkaisu tuntuu olevan suhteellisen vakaa, eikä kauhean buginen - en ainakaan ole ehtinyt vielä huomaamaan mitään, mutta olenkin lähinnä tehnyt projektia, jossa en ole kauheasti tarvinnut eri ominaisuuksia.
 
Alkujaan olin ladannut virallisen, ja nyt intouduin lataamaan saman vielä uudestaan ja kokeilin myös tuota RC1- versiota - kaikissa sama perusongelma; vaikka määrittäisin sävellajiksi minkä, tulee eteen etumerkitön partituuri!...
 
Gotnine
24.06.2010 20:30:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Myöskään sävellajinmääritysvaiheessa ei ole etumerkkejä näkyvillä, vaikka hiiren osoitinsarkain kertoo kyllä eri sävellajien olevan periaatteessa tarjolla...
 
Gotnine
19.07.2010 00:16:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Version 0.9.6.1 lataaminen ratkaisi aiemmin kuvaamani ongelman.
 
samulirask
19.02.2012 10:49:26
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ajattelin nostaa ylös tämän ketjun, kun Musescore on edennyt tuosta 0.x.x.x-vaiheesta. Itse olen käyttänyt vain tuota 1.1-versiota Macille, ja ohjelma vaikuttaa sangen lupaavalta omiin tarpeisiini.
 
Itse pidän ohjelmassa siitä, että se on tosiaankin tehty ilmaiseksi, eikä se ole mikään isomman nuotinnusohjelman rampautettu versio. Esim. viivastojen määrän rajoittamattomuus on hyvä feature verrattuna vaikkapa Finalen halvempiin versioihin. Tämä mahdollistaa kirjoittamisen isommillekin kokoonpanoille ilman että laittaa hirveän monta stemmaa samalle viivastolle.
 
Hyvä puoli ohjelmassa on myös suomenkielisyys. On vain mukava kun käyttöliittymä on tehty omalla äidinkielellä. Joskus tuo tosin haittaakin, kun on oppinut muista nuotinnusohjelmista englanninkielisiä termejä, jotka sitten täytyy miettiä uudestaan suomeksi.
 
Bugejakin ohjelmasta löytyy. Itse olen tässä pari päivää roplaillut erästä toisesta ohjelmasta xml:nä importattua partituuria. Pari kertaa kohtalaisen lyhyen käytön aikana ohjelma on kaatunut. Ongelmia minulla on ollut myös transponoidun partituurin kanssa. Kun vaihtelee partituuria soivan sävellajin ja transponoidun partituurin kanssa, niin yhtäkkiä huomaankin että etumerkinnät ovat stemmoissa aivan mitä sattuu - jopa niin että kahden b-vireisen soittimen etumerkintä on aivan eri. Sain nuo manuaalisesti korjattua, enkä enää koske "soiva sävellaji"-täppään...
 
Mutta kuten sanottu, Musescore on lupaava avoimen lähdekoodin ohjelma, ja googlesta päätellen versio 2.0 on tuloillaan. Löytyykö tältä palstalta ohjelman käyttäjiä?
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «