Aihe: Keikkaliksa vs. kulut
1 2 3 4 5
hurme
02.03.2010 16:20:16
 
 
rintapek: Yhdistys ei nappaa välistä mitään. Jos yhdistys laskuttaa, niin rahat on yhdistyksen viimeistä penniä myöten. Jos yhdistys ostaa bändikamoja, niin ne on yhdistyksen omaisuutta.
 
Yhdistyksen perustaminen laskutuksen kierrättämistä varten on huono idea.

 
No ei tässä ihan varsinaisesti ihan tarkoitus olisi tarkoitus verojen välttely tai laskujen kierrätys tarkoituksena, vaan se, että tapahtumiin/baareihin yms. keikkapaikkoihin olisi helpompi myydä bändiä/bändejä yhdistyksen kautta.
 
Nyt jos ja kun kyse on noist muutaman satkun satunnaisista aloittelevan/harrastelevan bändin keikkojen bensakulungeista
 
Ja juurikin tällaisesta meiningistä on kyse ja harrastuspohjalta. Sekä tarkoituksena pitääkin se harrastuksena, ei elinkeinona, sen takia tuo verojen maksu jne. kuulostaa vieraalta omassa korvassa, koska ei oo voitot tavoitteina.
 
Entäpä seuraavanlainen ajatus:
Yhdistys buukkaa keikan bändille keikkapaikkaan. Tehdään esiintymissopimus jossa osapuolina yhdistys, bändi ja keikkapaikka. Sopimuksessa käy ilmi, että bändi saa bensarahat tms. suoraan keikkapaikalta ja yhdistys saa korvauksen organisoinnista jne (esim. mainosten teettäminen).
Tällöinhän homma toimisi ns. vanhan kaavan mukaan, jossa baari maksaa satkun bensarahoja keikasta, ainoana erona on, että nyt bändi saakin 90e tosta satkusta ja yhdistys ottaa jäljelle jäävän kympin järjestelykuluihin.
 
Ja rautalankaa saa käyttää kommenteissa, tässä kun ihan noviisina ollaan koittamassa kepillä jäätä..
rintapek
02.03.2010 16:47:14
 
 
hurme: Tällöinhän homma toimisi ns. vanhan kaavan mukaan, jossa baari maksaa satkun bensarahoja keikasta
 
Jos bändisi käy soittamassa Lauri Löppösen tyttären häät, niin Löppösen lompakosta voi häähumussa kadota tonni, eikä kenenkään tartte tietää menikö se naisiin, viinaan vai turhuuksiin.
 
Firman kassasta taas ei satanen saa kadota. Firma ei voi maksaa "bensarahoja".
One kind of music only - the good kind
baron
02.03.2010 17:17:50
 
 
Firmalla "Räkäläpub Oy" ei pitäisi/saisi olla harmaata/pimeää rahaa josta se voisi suorittaa käteismaksuja ilman tositetta.
Bändin liksa on sille sen omassa kirjanpidossa hyväksyttävä vähennys ja siitä se tarvitsee tositteen.
Jos se maksaa Y-tunnuksen omaavan laskuttajan (Oy, Ry, Toiminimi, yksityinen ammatinharjoittaja) laskun niin riittää että se maksaa ainoastaan laskun summan.
 
Jos se maksaa jollekin muulle niin se on palkkaa/palkkiota, josta se suorittaa ennakonpidätyksen ja maksaa sen päälle vielä yhteiskunnalle työnantajakulut.
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
konehes
04.03.2010 15:53:19
Firman kassasta taas ei satanen saa kadota. Firma ei voi maksaa "bensarahoja".
 
Miten ne sitten sen oikein tekee? Monta kertaa on käynyt niin, että illan päätteeksi keikkapaikan baarimikko antaa suoraan kassasta bensarahat, ilman bensakuitteja tai matkalaskuja. Usein tietysti niitäkin täytyy hoitaa, mutta ei aina. Voiko esim. alle sadan euron puuttumista pitää inhimillisenä "kassavirheenä"?
cherub with heavy metal machine
baron
04.03.2010 16:06:01 (muokattu 04.03.2010 18:33:13)
 
 
konehes: Miten ne sitten sen oikein tekee? Monta kertaa on käynyt niin, että illan päätteeksi keikkapaikan baarimikko antaa suoraan kassasta bensarahat, ilman bensakuitteja tai matkalaskuja. Usein tietysti niitäkin täytyy hoitaa, mutta ei aina. Voiko esim. alle sadan euron puuttumista pitää inhimillisenä "kassavirheenä"?
 
Jos on "pimeää" myyntiä niin kassassa on pimeää rahaa.
 
Mä soittelin aikoinaan suht säännöllisesti eräässä pikkupubissa ja kun ekan kerran jälkeen vein sille "virallisen" laskun niin se oli kovin vaikeaa ja jatkossa kaveri kaivoi sen satasen kassastaan mulle käteen.
En kysellyt miksi se oli hänelle helpompaa, mulle itselle jäi ainaskin enemmän käteen, siitä virallisesta laskusta meni päältä työnantajakulut ja lopusta ennakonpidätys (siis mun oma lafka teki ne)
 
PS Maan tapa on että hää/synttäri ym yksityisten ihmisten tilaamista ja maksamista keikoista maksetaan harmaana.
Jos bändin takana ei ole Y-tunnusta, joko omaa tai jonkun lafkan jonka piikkiin se hommia tekee niin miettikää kuinka monimutkaista se "virallisen" kaavan mukaan olisi:
Se tilaaja (esim hääpari) maksaisi jokaiselle soittajalle erikseen liksan, josta suorittaisi ensin ennakonpidätyksen, jonka tilittäisi verottajalle. Lisäksi maksaisi jokaisen soittajan kohdalla työnantajakulut liksan päälle.
 
Aika kohtuuton vaiva yksityiselle ihmiselle. Ei ihme että maan tapa on harmaa tai ruskea kirjekuori.
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
Cimble
13.03.2010 22:04:01 (muokattu 13.03.2010 22:07:39)
BobHope: Jos korvausta ei ala kuulumaan, onko tällaisesta paperista jotain hyötyä?
 
Kannattaa tehdä aina etukäteen esiintymissopimus kirjallisesti ja allekirjoituksin. Siitä voi olla hyötyä. Jos keikan tilaaja ei maksa, niin voi kysyä pannaanko asiaa eteenpäin.
 
Ja sitten sellaista, että tarviiko näitä kilometrikorvauksia ilmoittaa verottajalle mitenkään? Jos siis ei ole mitään muuta tuloa tästä hommasta kuin nuo "verottomat" korvaukset.
 
Ei itse tarvitse. Keikan tilaaja haluaa useimmiten sen matkalaskun laskuttajan allekirjoituksella. Sinänsä tieto näistä verottomista maksuista menee verottajalle kyseisinä matkalaskuina keikan tilaajan veroilmoituksen liitteissä. Se on melko tuuripeliä, onko verottajalla resursseja tai mielenkiintoa alkaa tutkia kunkin alle tuhannen euron tapauksen lopullista rahajakoa bändin kesken. Ja että miten matkalaskut on täytetty, onko varmasti rehellisesti...
 
Verottajan ohje on kuitenkin, että verotonta päivärahaa ja kilometrikorvauksia voi maksaa vain palkanmaksun yhteydessä. Mutta jos bändille ei makseta palkkaa, korvataan vaan matkakulut... En ole kuullut, että harrastelijabändit olisivat joutuneet jälkiveroille vain satasien keikkaliksasta, joka vielä menee pienempiin osiin. Siis vaikka keikkaliksa olisi käytännössä vain ne verottomat päivärahat ja kilometrit, eikä liksasta olisi ilmoitettu palkaksi penniäkään.
 
Mutta onhan se nyt saakeli, jos verottaja alkaisi imeä jotain vain satasien liksasta, joka jaetaan vaikka neljän soittajan kesken. Ja nämä neljä olisivat vaikka matkustaneet keikan takia yhteensä vaikkapa 300 km ja käyttäneet soittimiaan, laitteitaan, autojaan ja aikaa keikkaan kaikkinensa 12 tuntia ja nähneet vaivaa ihan jonnin verran.
 
Tarinan opetus on, jos amatöörinä keikkailet, tee se jossain muualla. :)
 
Kotiseuden keikat joutuu nääs pyöräyttämään jonkun lafkan kautta kun ei voi kilometreillä "rahastaa". Ja sitten lähtee verot, välityspalkkiot ja toisinaan jopa tellit ja lellit. Siitäpä sitten amatöörin/puoliammattilaisenkin liksoilla jääkin rahaa näppiin vain kitupussi. Mutta kun soon monasti niin hauskookin.
 
Ja muutenkin, mitä harrastelijamuusikko joutuu tekemään vero-oikeudellisesti tulojensa kanssa?
 
No raskaat keikat vaatii raskaat verot. Eli tulot on tietysti sijoitettava oheistoimintaan.
humppahanuristi
15.03.2010 15:36:52
 
 
Pystyykös näissä soveltamaan sitä kirjaamisvelvoitetta vai mikä lie se nyt oli virallisesti. Yksityishenkilö voi siis harrastaa jonkuntyyppistä toimintaa ALV-rajaan asti (8500€) ihan kuitilla, kunhan muistaa pitää kirjaa ja tietysti ilmoittaa tulot omassa verotuksessa? Joskus tällainen on ollut mahdollista, en tiedä oliko silloinkaan keikkapalkkioiden suhteen, onko vielä?
Humpasta rautalankaan...
baron
15.03.2010 17:34:25 (muokattu 15.03.2010 17:35:58)
 
 
humppahanuristi: Pystyykös näissä soveltamaan sitä kirjaamisvelvoitetta vai mikä lie se nyt oli virallisesti. Yksityishenkilö voi siis harrastaa jonkuntyyppistä toimintaa ALV-rajaan asti (8500€) ihan kuitilla, kunhan muistaa pitää kirjaa ja tietysti ilmoittaa tulot omassa verotuksessa? Joskus tällainen on ollut mahdollista, en tiedä oliko silloinkaan keikkapalkkioiden suhteen, onko vielä?
 
1. Ei soittoliksasta mene ALV:ia
2. Pitää hankkia Y-tunnus niin voi saada liksan puhtaana käteensä ja maksaa itse siitä sitten kaikenlaiset tarvittavat maksut jälkikäteen.
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
rintapek
15.03.2010 18:20:09
 
 
baron: 2. Pitää hankkia Y-tunnus
 
En ihan harrastehomman, enkä sivutoimenkaan vuoksi lähtisi yritystä perustamaan. Kas kun se on muutakin kuin tunnus. Vaik toi paperisodan määrä on infernaalinen verrattuna palkansaajaan.
 
Jos sinulla on yritys, niin olet yrittäjä. Jolloin et voi olla esim. työtön?, mites opintorahnat? ym. Ota tost ny selvää.
 
Jos niit humppatuloja kertyy enempi kuin mitä kehtaa harrastaa, ni simppeleintä lienee se palkkiopalvelun käyttö.
One kind of music only - the good kind
rintapek
15.03.2010 21:41:58
 
 
baron: Ei Y-tunnus tarkoita että perustat yrityksen. Sen saa yksityinen ammatinharjoittaja.
 
Eli toiselta nimeltään toiminimi. Yritys siinä missä muutkin, mut perustamiseen ei tartte pääomia.
One kind of music only - the good kind
baron
15.03.2010 22:59:05
 
 
rintapek: Eli toiselta nimeltään toiminimi. Yritys siinä missä muutkin, mut perustamiseen ei tartte pääomia.
 
Mulla on ollut aikoinaan Y-tunnus eikä mulla ollut mitään toiminimeä, olin vain ammatinharjoittaja omalla nimelläni.
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
rintapek
16.03.2010 00:13:44
 
 
baron: Mulla on ollut aikoinaan Y-tunnus eikä mulla ollut mitään toiminimeä, olin vain ammatinharjoittaja omalla nimelläni.
 
Rankasti offtopikkia, mut...
 
Aikaslailla yleistäen voit olla palkansaaja tai yrittäjä.
 
Mut jos olet bändiharrastaja, ni et oikein ole kumpaakaan. Halukasta palkanmaksajaa ei o, siis semmoista joka ehdoin tahdoin haluais ryhtyä neljän äijän työnantajaksi vaik tyttärensä häiden vuoksi. Harrastelun vuoksi taas ei kannata perustaa yhdistystä/yritystä/seurakuntaa/omaa valtiota muutaman satunnaisen keikan laskutuksen vuoksi.
 
Jos noit bändihommia on enemmän ko harrasteeksi, ni toi palkkiopalvelu on vissiin tohon tarpeeseen keksitty. Jolloin olet palkansaaja. Jos humpautettavaa on enemmänkin, niin ohjelmatoimistotkin on keksitty. Jolloin olet palkansaaja. Jos olet HIM tai Naitvish, ni sit kandee funtsia oman firman perustamista bänditouhuille.
 
Mut jos olet vaan harrastaja, ni kuin mont minsaa kandee uhrata sen miettimiselle et mitä sillä satunnaisella satasella tekee. Etenkin ko tän ketjun polttava kysymys ei o edes mun stressiklubin keikkataksa, vaan kyssäri siitä, et mitä tehdä ko neljä miestä tekee pari kertaa vuodessa kakskyttuntisen työpäivän, ajaa kolmesataa kilsaa ja saa siitä "palkkaa" yhteensä satkun tai kaks. Oikeaa ratkaisua tohon ei ole, mut oikea kysymys on se, et onko toi ny kansantalouden tai verotuksen oikeellisuuden kannalta niitä polttavimpia kysymyksiä?
One kind of music only - the good kind
humppahanuristi
16.03.2010 08:18:53
 
 
baron: 1. Ei soittoliksasta mene ALV:ia
2. Pitää hankkia Y-tunnus niin voi saada liksan puhtaana käteensä ja maksaa itse siitä sitten kaikenlaiset tarvittavat maksut jälkikäteen.

 
1. tiedän, ei mene alvia vaan nyt tarkoitin ihan yleisellä tasolla
2. ei sitä puhtaana saa Y-tunnuksellakaan.
 
Mutta taisi olla ~12 vuotta sitten kun jotain yritys-/kirjanpitokurssia jouduin käymään ja silloin oli puhetta sellaisesta yksityisen henkilön ja yritystoiminnan välimuodosta, jossa oli tämän henkilön kirjanpitovelvoite ja tietysti veronmaksu velvoite mutta ei yritystä.
Sai tehdä silloin siihen alv tai mikä olikaan vero silloin, rajaan asti ns. sivutoimisena.
En muista tämän virallista nimitystä, ei kuitenkaan toiminimi vaan ihan puhtaasti yksityishenkilö.
 
Onko tällaista välimuotoa enää, onko ollutkaan (muistissa jotain vikaa) ja jos on, pystyykö sitä soveltamaan sivutoimiseen keikkailuun?
Ja muistanko rintapek ihan väärin, että sinulla saattaisi olla melko vahva tietämys näistä verotusasioista?
Humpasta rautalankaan...
baron
16.03.2010 08:27:05 (muokattu 16.03.2010 08:28:26)
 
 
humppahanuristi:
2. ei sitä puhtaana saa Y-tunnuksellakaan.

 
Maksaja voi maksaa vain laskun summan tekemättä mitään vähennyksiä eikä joudu maksamaan mitään siihen päälle. Itse joutuu maksamaan siitä sitten ennakkoveron ja YEL-vakuutuksen ja mitä kaikkia niitä onkaan.
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
humppahanuristi
16.03.2010 08:34:55
 
 
baron: Maksaja voi maksaa vain laskun summan tekemättä mitään vähennyksiä eikä joudu maksamaan mitään siihen päälle. Itse joutuu maksamaan siitä sitten ennakkoveron ja YEL-vakuutuksen ja mitä kaikkia niitä onkaan.
 
Joo, näinhän se on eli ei puhtaana.
 
t: sivutoiminen toimitusjohtaja
Humpasta rautalankaan...
baron
16.03.2010 08:56:29
 
 
humppahanuristi: Joo, näinhän se on eli ei puhtaana.
 
t: sivutoiminen toimitusjohtaja

 
Mutta käväiseehän koko summa tilillä:-)
Nimimerkki "Ent. sivutoiminen ammatinharjoittaja"
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
humppahanuristi
16.03.2010 09:11:52
 
 
baron: Mutta käväiseehän koko summa tilillä:-)
Nimimerkki "Ent. sivutoiminen ammatinharjoittaja"

 
No käyhän se joo, niin tekee muutkin tulot, ne vaan käy muuttumassa menoiksi.
Jos vaan olisi tuollainen kevyt malli tuohon tulouttamiseen, niin se vasta olisi helppoa. Jättäisi laskun/kuitin ihan omalla nimellä, kirjaisi kalenteriin ylös saadut tulot ja muistaisi veroehdotukseen korjata tuloja sen muutaman satasen ylöspäin. Olisi paljon kätevämpi kuin "oikea" yritys tällaisessa pienimuotoisessa toiminnassa.
Humpasta rautalankaan...
baron
16.03.2010 09:52:02
 
 
humppahanuristi: No käyhän se joo, niin tekee muutkin tulot, ne vaan käy muuttumassa menoiksi.
Jos vaan olisi tuollainen kevyt malli tuohon tulouttamiseen, niin se vasta olisi helppoa. Jättäisi laskun/kuitin ihan omalla nimellä, kirjaisi kalenteriin ylös saadut tulot ja muistaisi veroehdotukseen korjata tuloja sen muutaman satasen ylöspäin. Olisi paljon kätevämpi kuin "oikea" yritys tällaisessa pienimuotoisessa toiminnassa.

 
Mikä estää lomakkeella Y3 Y-tunnuksen hakemisen ja sen jälkeen ammatinharjoittajaksi ryhtymisen?
Tosin sen jälkeen on kirjanpitovelvollinen.
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
humppahanuristi
16.03.2010 10:07:12
 
 
baron: Mikä estää lomakkeella Y3 Y-tunnuksen hakemisen ja sen jälkeen ammatinharjoittajaksi ryhtymisen?
Tosin sen jälkeen on kirjanpitovelvollinen.

 
Eihän sitä mikään estä, mutta jos toiminta on selkeästi harrastetta ja sattuu olemaan vaikka pätkätyöläinen, niin vähän turhan raskas kuvio.
 
Ja se mitä nyt hain, tuli viimein mieleen: muistiinpanovelvollinen.
 
FINLEX:12 _ (22.12.2005/1079)
_Muistiinpanovelvollisuus_
Maatilataloutta, metsätaloutta, vuokraustoimintaa, sijoitustoimintaa tai muuta sellaista muuna kuin elinkeinotoimintana pidettävää tulonhankkimistoimintaa harjoittavan verovelvollisen, joka ei ole kirjanpitovelvollinen, on ilmoittamisvelvollisuuttaan varten pidettävä sellaisia muistiinpanoja, joihin riittävästi eriteltyinä sisältyvät verotuksessa tarvittavat tiedot.
 
Muistiinpanojen on perustuttava tositteisiin. Verovelvollisen on säilytettävä muistiinpanot ja tositteet viisi vuotta verotuksen päättymistä seuraavan vuoden alusta. Verohallitus antaa muistiinpanojen ja tositteiden säilyttämisvelvollisuutta koskevia tarkempia määräyksiä.

 
Voisiko soveltaa soittajaan? Kuvataiteilijat ainakin kuuluu tuohon ryhmään. Verotoimistostahan tuo selviäisi.
Humpasta rautalankaan...
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)