Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: mikserin operaatiovahvistimista
1
AoA
28.12.2009 11:00:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Luin tuossa netissä juttua että joku oli vaihtanut Yamaha MC Series (80-luvulta vissiin) -mikseriin operaatiovahvistimet. Tosin en tajunnut oliko mitään parempaa muutosta soundin suhteen tapahtunut mutta tietäisikö joku että onko tuolla mitään merkitystä jos niitä alkaa vaihtamaan ja miten se vaikuttaa soundiin, kohinaan yms.?
Ajattelin että jos tuo mikseri on jotenkin modattavissa parempaan suuntaan niin miksipä sitä ei sitten modailisi. Tietty voihan sitä aina testata kiven ja kannon kautta mutta jotain tietoa kaipaisin että kannattaako koko hommaan edes alkaa?
 
jurpontor
28.12.2009 11:13:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eroja on ainakin kohinan määrässä, kaiketi myös soundissa. Ei sinänsä ollenkaan turha operaatio.
 
"Te ette osaa." -- Tattarisuon konttorin katsastusmies
tmuikku
28.12.2009 12:33:49 (muokattu 28.12.2009 12:41:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jurpontor: Eroja on ainakin kohinan määrässä, kaiketi myös soundissa. Ei sinänsä ollenkaan turha operaatio.
 
... mutta voi olla aika kallis operaatio. Mikä mikseri? Jos on 80-luvulta niin ensiaskel on elektrolyyttikondensaattoreiden vaihtaminen, ne tuppaavat kuivumaan jolloin ominaisuudet muuttuu. Konkkien uusiminen on perus huoltotoimenpide kaikissa audiolaitteissa kun ikää alkaa kertymään.
 
Suodatuskonkat vaikuttaa kohinaan ja DC-blokkauskonkat botneen. Kytkentäkaaviosta voi osaava näyttää mitkä konkat tulisi uusia. Konkat vaihtamalla muuttuu luultavasti myös yläpään toisto kun nykyään on laatu eri kuin esim. 80-luvulla. Jos opareina on jotain kaheskytluvullakin yleisesti käytetyt TL07x tai NE553x niin eipä noita yleensä kannata vaihtaa, riippuu kuinka rakastunut on mikseriinsä:) Selkeästi paremmat oparit kun maksaa helposti kympistä pariin kymppiin kappale. Pelkkien summausvahvistimien vaihtaminen sen sijaan voi olla kannattava toimenpide.
 
Eli konkat ensin vaihtoon jos kohinat häiritsee, sitten katse mikserin maadoituksen parantamiseen ja sitten summausvahvistimiin. Englanniksi voi googlettaa vaikka "console recapping"
 
Edit:
tjaa sinullakin on Yamahan MC? Noi 4558:t vaihtamalla varmasti muuttuu saundi, mutta äkkiseltään vilkaisin että kyseisissä vehkeissä on muitakin ongelmia, en tiedä kannattaako alkaa mitään vaihtamaan. Harrastusmielessä tietysti kannattaa, varsinkin jos kustannusarvio ei rasita kukkaroa liikaa! Eli ei muuta kuin opiskelemaan ja testaamaan ja noin. Jos vaihtelet opareita niin aloita master- ja ryhmäkanavista, äänitä vaikka cd:tä ennen ja jälkeen vaihtotoimenpiteen niin näet oliko millainen ero niin tiedät kannattaako hommaa viedä pidemmälle.
 
AoA
28.12.2009 14:56:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  


tjaa sinullakin on Yamahan MC? Noi 4558:t vaihtamalla varmasti muuttuu saundi, mutta äkkiseltään vilkaisin että kyseisissä vehkeissä on muitakin ongelmia, en tiedä kannattaako alkaa mitään vaihtamaan.

 
joo siis tuo tiski ois tuossa. luin että joku oli vaihtanut 4558 johonkin op-275 opvahvistimeen. Ei tuossa sinänsä ole mitään ongelmia ollut, mutta en toisaalta ole kunnon studio-olosuhteissa testannutkaan. Mutta kohtalaisen monesti oon tiskillä nauhoitellut ja on kyllä toiminut oikein moitteettomasti. Pitänee testata pöytä perusteellisesti ja sitten testata vaihdon jälkeen...
 
maza
29.12.2009 14:02:20
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sit kantsii kanssa huomioida että esim. NE5532 syö merkittävästi enemmän virtaa kuin TL072 tai 4558. Jos virtalähde ei ole reippaasti ylimitoitettu, voi operaatio kanssa johtaa ongelmiin. Pitäis itte askarrella järeempi poweri Soundcraft 200B:lle (nyt riittää juuri ja juuri, itse tehty tämäkin vempele) niin vois vaihdella ainakin mikkietusten TL072:t johonkin vähän hifimpään. Nyt tuppaa isommilla gaineilla kohisemaan. Käsittääkseni tuo NE5532 kohisis vähemmän.
AoA
30.12.2009 11:34:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

maza: Sit kantsii kanssa huomioida että esim. NE5532 syö merkittävästi enemmän virtaa kuin TL072 tai 4558. Jos virtalähde ei ole reippaasti ylimitoitettu, voi operaatio kanssa johtaa ongelmiin. Pitäis itte askarrella järeempi poweri Soundcraft 200B:lle (nyt riittää juuri ja juuri, itse tehty tämäkin vempele) niin vois vaihdella ainakin mikkietusten TL072:t johonkin vähän hifimpään. Nyt tuppaa isommilla gaineilla kohisemaan. Käsittääkseni tuo NE5532 kohisis vähemmän.
 
Tuo virtalähteen säätö mahtaa olla asia erikseen, pitääkö se "modata" vai vaihtaa kokonaan? Voiko oparin virran kulutuksen mitata ihan yleismittarilla? Siis että niitä voisi verrata keskenään? Siis sekö ei haittaa jos virtälähde on ylimitoitettu?
 
zepeteus
30.12.2009 13:49:02 (muokattu 30.12.2009 14:13:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ylimitoitettu se virtalähde ei periaatteessa voi olla. Valmistajat speksaavat virtalähteen toisinaan niin minimiin, etteivät ne kestä kovinkaan paljoa mahdollista lisäkuormaa ja se on ongelma. Itseasiassa, nimiä mainitsematta, jotkut tuotteet ovat niin riskirajoilla että jo normaali käyttö kosauttelee niitä.
 
Opareitten virrankulutusta ei tarvitse alkaa mittailemaan jos vertailua haluaa. Tarvittava tieto löytyy kunkin oparin datalehtisistä.
 
Esimerkki:
Vanha klassikko, NE5532
http://www.fairchildsemi.com/ds/NE%2FNE5532.pdf
Supply Current 6-16 mA (typ/max)
 
Eräs suosittu vaihdokki, OP275
http://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/OP275.pdf
Supply Current 4-5 mA (typ/max)
 
Taulukoissa on toisinaan ilmoitettu myös millaisilla testioloilla ko. arvot on saatu, kaikki eivät käytä samoja. Absolute maximum ratings on sarake joka kannattaa aina tarkastaa. Käytin aikoinaan koemielessä erästä oparia huomattavilla ylijännitteillä. Paistuvan lastun kuuli kirjaimellisesti ulostulleesta äänestäkin.
 
Datalehtisistä löytyy toki muutakin mielenkiintoista, jos osaa ja jaksaa tsekata. Esim. tuossa jälkimmäisessä löytyy tarkennettua tietoa käytöstä, muutamia sovellusesimerkkejä jne. Kuvassa 12 näkyy audiopiireillä varsin yleinen oparin jännitesuoto (pinnit 8 ja 4). Jos sellainen on jo valmiina levyllä johon oparin aikoo istuttaa, homma bueno. Jos ei, on syytä miettiä pitäisikö sellainenkin mukaan ympätä. Erityisen kriittiseksi tämä yksityiskohta muodostuu jos käytetään supernopeita opareita, mm. videopuolelta toisinaan audiolle "lainattuja" (esim. LM6172).
 
Noista virtajutuista vielä sen verran, ettei varsinainen ongelma ole arvioida/laskea paljonko mahdolliset vaihdokit kuluttavat vs. originaalit. Mutta selvitäpä paljonko virtalähteessä riittää paukkuja?
 
multipaavo
31.12.2009 03:18:36
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zepeteus:
Noista virtajutuista vielä sen verran, ettei varsinainen ongelma ole arvioida/laskea paljonko mahdolliset vaihdokit kuluttavat vs. originaalit. Mutta selvitäpä paljonko virtalähteessä riittää paukkuja?

 
Rok!
 
-Paavo
 
Liian paljon päätetehoa on aivan oikein | www.5by5.fi
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «