Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Koskettimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Ilmaisia ohjelmia instrumenttien sämpläykseen?
1
mvu
18.12.2009 20:21:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voisin kuvitella, että jossain on olemassa ohjelmisto, joka osaa pilkkoa yhden äänitiedoston, jossa on soittimen ääninäytteitä eri tasoilla ja sävelkorkeuksilla, useaksi erilliseksi tiedostoksi. Ja vieläpä nimetä tiedostot niin, että ne voisi raahata vaikka Kontaktiin -- eli tiedostojen nimissä pitäisi olla sävelkorkeus ja suhteellinen voimakkuus jotenkin merkittynä.
 
Kuvittelenko turhia?
 
Pitääkö itse ruveta koodaamaan..
 
zepeteus
20.12.2009 14:27:25 (muokattu 20.12.2009 14:33:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei löydy eikä onnistu ihan niin helposti.
 
Ns. nollakohdista pätkiviä editoreja löytyy, parempi kuitenkin jos on vielä pieni tauko näytteiden välissä. Se puljaaminen oikeiden leikkauskohtien kanssa saattaa kuitenkin mennä samanlaiseksi käsityöksi kuin se olisi ilman "automatiikkaakin"...riippuu lähdemateriaalista.
 
Tasojen puolesta sämpläyksen raja-arvojen säätö automaattisesti saattaa tai saattaa olla tuottamatta oikean määrän ja oikeanlaisia näytteitä. Ts. ilman itse suoritettua lähdeinstrumentin soittamista ja sen äänellistä arviointia, jälkikäteen ääninäytteistä sämpläämällä saatetaan esim. tehdä kaksi voimakkuuskerrosta joiden äänellinen (timbraalinen) sisältö on kuitenkin lähestulkoon sama. Jos käytettävissä olisi rajaton määrä kerroksia, tämä ei olisi niinkään ongelma, sämplereissä näin ei kuitenkaan yleensä ole....eli täytyy yrittää erotella nimenomaan ne olennaisimmat äänelliset erot omiksi sämpleikseen...myös kohdesovelluksen kyvyt ja ominaisuudet huomioiden.
 
Lisäksi, sämplättävän (ääni)materiaalin pitäisi sisältää lähdeinstrumentin koko soiva äänellinen skaala, eikä vain rajattu alue eri voimakkuuksilla. Tämä riippuu osin myös siitä onko kyseessä jokin synteettinen lähde vai akustinen instrumentti. Mutta esim. keski-C:n takominen pianossa eri voimakkuuksilla ja saatujen näytteiden venyttely/kutistelu koko (virtuaali)koskettimiston alueelle on täysin eri asia kuin sämplätä esim. jokainen kosketin erikseen (ja eri voimakkuuksilla).
 
Nimeämiset voi tehdä bulkissa joillakin tiedostojenkäsittelijöillä, mutta tällöin tiedostojen täytyy olla jo jossakin määritellyssä järjestyksessä, muuten hajoaa pakka. Tämä nimeäminen täytyisi varmaankin suunnitella myös kohdesovelluksen arkkitehtuurin mukaiseksi.
 
Markkinoilla ei edelleenkään ole edes eri valmistajien valmiista sämplekirjastoista toisiin täydellisesti siirtäviä konversio-ohjelmia. Tällainen pelkästä ääninäytteestä automaattisesti sämpäävä ja kirjastoiva, vaikkakin teoriassa mahdollinen, lienee käytännössä potenssiin x verran kauempana?
 
Normaali musiikki (mahdollinen lähdemateriaali?) harvemmin sisältää riittävän laajoja äänellisiä esittelyjä muutenkaan tällaiseen tarkoitukseen....jos musiikin seasta aikoo näytteensä poimia, edessä olisi melkoinen lajittelu- ja arviointityö vaikka (ja nimenomaan koska) automatiikka napsisi näytteitä urakalla.
 
Tai sitten hait jotain paljon simppelimpää? Esim. tällaista:
http://www.fmjsoft.com/awframe.html
 
keyboardplayer
20.12.2009 17:48:46
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.samplerobot.com/was.htm
http://www.extranslator.com/
http://www.cdxtract.com/
zepeteus
20.12.2009 18:28:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

keyboardplayer: http://www.samplerobot.com/was.htm
http://www.extranslator.com/
http://www.cdxtract.com/

 
Tuo samplerobot lienee lähimpänä sitä mitä itse ajoin takaa edellä, hyvä lisäys! Ongelma kuitenkin edelleen kaikki ilman MIDIä toimiva, eli ei automaattinen ilman ohjastelevaa tietoa...vaatii edelleen enemmän tai vähemmän sitä käsinsäätelyä. Kiitti vinkistä, keyboardplayer!
 
keyboardplayer
20.12.2009 18:51:28 (muokattu 20.12.2009 19:00:02)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zepeteus: Tuo samplerobot lienee lähimpänä sitä mitä itse ajoin takaa edellä, hyvä lisäys! Ongelma kuitenkin edelleen kaikki ilman MIDIä toimiva, eli ei automaattinen ilman ohjastelevaa tietoa...vaatii edelleen enemmän tai vähemmän sitä käsinsäätelyä. Kiitti vinkistä, keyboardplayer!
 
Totta. Itsellä ei ole kokemusta, kuin Extreme Sample Converterista. Tuo nopeuttaa midillä toimivien vehkeiden samplaysta paljon. Mutta automatisoidusta looppamisesta huolimatta lähes jokainen sample tulee tarkistettua ja korjailemista on loppujen lopuksi melko paljon, äänilähteestä riippuen. Mutta etenkin äänitysvaihe nopeutuu huomattavasti.
 
Edit: Yhtä äänitiedostoa nuo eivät käsittääkseni osaa pilkkoa, niinkuin ketjun aloittaja tarkoitti. Samoin useamman samplejen järjestely jää omaksi työksi. (Ellet sampla alusta lähtien ohjelmalla, jolloin samplejen järjestäminen tapahtuu automaattisesti) Nuo osaavat kuitenkin avata eri samplereiden formaatteja ja muutta uuteen formaattiin säilyttäen samplejen paikat ja ranget.
mvu
21.12.2009 18:26:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitokset kiinnostavista linkeistä!
 
Tosiaan sellainen olisi unelmieni sämpläysapuohjelma, että äänityksen voisi tehdä haluamallaan laitteella (vaikka Zoom H2 tai vastaava).
 
Äänityksessä soiteltaisiin sämplättävät nuotit erikseen, eri voimakkuuksilla läpi, riittävästi tauotettuina tietysti.
 
Tällaisesta materiaalista ohjelma etsisi erilliset äänet, tunnistaisi sävelkorkeudet, luokittelisi voimakkuudet, ja tallentaisi lopuksi erillisiin tiedostoihin siten että tiedostonimet olisivat riittävän kuvaavia sämplejen imuroimiseen sämpleriohjelmistoon. Tai miksi ei vaikka tallentaisi eri sämpleformaateissa, kuten tuo yksi linkin ohjelmista. (pelkkä erillisten tiedostojen tallennus vain olisi ehkä kohtuullisempi vaatimus kun puhutaan vapaan lähdekoodin sovelluksesta).
 
Kyllä noita sämplejä joutuu varmasti aina hienosäätämään, mutta se on jo mukavaa puuhaa verrattuna siihen että leikkelee pitkästä sämpläysäänitteestä käsin näytteitä ja tallentaa niitä erillisiin, viksusti nimettyihin tiedostoihin.
 
keyboardplayer
24.12.2009 19:37:32
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mvu: Kiitokset kiinnostavista linkeistä!
...
Tällaisesta materiaalista ohjelma etsisi erilliset äänet, tunnistaisi sävelkorkeudet, luokittelisi voimakkuudet, ja tallentaisi lopuksi erillisiin tiedostoihin siten että tiedostonimet olisivat riittävän kuvaavia sämplejen imuroimiseen sämpleriohjelmistoon...

 
Tuota uusinta samplerobotia tsekatessa sain käsityksen, että tuo pystyisi erillisite nuotit pätkimään yhdestä isosta audiopätkästä ja tunnistamaan sävelkorkeudet.
 
Aika vähän on täällä ollut keskustelua samplaamisesta. Harrastaako täällä samplausta, vai käyttävätkö kaikki vain valmiita kirjastoja/muita äänilähteitä. Mua kiinnostaisi, minkälaisilla softilla ihmiset editoivat samplensa. Hakusessa olisi ohjelma, millä pystyy käsittelemään useampaa wav tiedostoa yhtäaikaa. Esim suorittamaan "Remove silence" toiminnot tms kaikille sampleille, ilman, että täytyy jokaiselle suorittaa erikseen kyseinen toiminto.
keyboardplayer
25.12.2009 21:19:42
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

keyboardplayer: Tuota uusinta samplerobotia tsekatessa sain käsityksen, että tuo pystyisi erillisite nuotit pätkimään yhdestä isosta audiopätkästä ja tunnistamaan sävelkorkeudet.
 
Aika vähän on täällä ollut keskustelua samplaamisesta. Harrastaako täällä samplausta, vai käyttävätkö kaikki vain valmiita kirjastoja/muita äänilähteitä. Mua kiinnostaisi, minkälaisilla softilla ihmiset editoivat samplensa. Hakusessa olisi ohjelma, millä pystyy käsittelemään useampaa wav tiedostoa yhtäaikaa. Esim suorittamaan "Remove silence" toiminnot tms kaikille sampleille, ilman, että täytyy jokaiselle suorittaa erikseen kyseinen toiminto.

 
Tuommoinen löytyikin aika vaivattomasti loppujen lopuksi hakemisella. Nyt olisi hakusessa softa, millä velocitylayereiden muokkaaminen/rakentaminen kävisi kätevästi. Lähinnä siis valmiiden presettien velocityrangejen muuttaminen, ilman, että täytyisi käydä jokaista samplea erikseen käsittelemässä.
zepeteus
26.12.2009 14:05:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Edellisellä vuosikymmenellä tuli sämplättyä kai muutama sata tuntia, niitä tuotoksia tulee edelleenkin silloin tällöin muokkailtua ja lajiteltua uudelleen...tosin lähinnä suoraan hardiksen sisällä.
 
Aikoinaan editoreina toimivat Sound Forge, Recycler ja jokin Awaven koeversio, muitakin markkinoilla olleita testasin mutten käyttänyt. Kanasysteemikin tuli valitettavasti hankittua, turhin softaostos ikuna.
 
Nykyään ei ole ollut tarvetta suurempiin instrumenttisämpläyksiin, joten olen aika pihalla kehityksestä siinä suhteessa. Pikkujutut menevät edelleen hardiksella vääntäen ja/tai valmiilla kirjastoilla.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «