Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pintakäsittelynä öljy tai petsi
1
Siderocks
03.06.2009 15:19:24
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei!
 
Olen ihan tumpelo kaikessa soitinrakennukseen ja muutenkin puutöihin liittyvässä. Ostin Warwick Corvette Std. basson.
 
Kuvaa ja speksejä löytyy
http://www.thomann.de/fi/warwick_corvette_std_4_nat.htm
 
Eli saarnibody käsiteltynä natural oil:lla. Omani ei ole kuvassa näkyvä saati tuolta ostettu vaan vuonna 2007 valmistettu samanlainen yksilö.
 
Eli haluaisin vehkeeseen väriä pintaan ja Warwickin pintakäsittelyistä öljy ja petsi toimii todella hyvin meikäläisen silmään. Esimerkiksi tobacco oil, nirvana black oil, french violet oil, ocean blue oil, emerald green. Ko. väreistä myös petsiversiot kelpaisi. Mistä tuollaisia öljyjä löytää? Miten käsittely tapahtuu ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon? Voiko päälle laittaa lakan?
 
Entä petsikäsittely? Mistä saa ko. värejä petsiversioina, miten petsaaminen tapahtuu ja mitä tulee ottaa huomioon? Entä lakatessa?
 
Pyydän anteeksi, että tulen näinkin vajailla tiedoilla ja taidoilla selvittämään tätä ja ymmärrän jos ei jaksa vastata mutta arvostan kaikkea apua. Tosi alkeista puhutaan :D Kannattaako suosiolla jättää ammattilaisen hoidettavaksi?
 
http://www.mikseri.net/earthlinger
MPU
03.06.2009 16:26:10 (muokattu 03.06.2009 16:27:32)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Öljyviimeistelyssä puu on käsitelty josain määrin puuhun imeytyvällä jossain määrin kuivuvalla oljyllä. Eri öljyt imeytyvät ja kuivuvat eri tavalla. Petsi tuohon öljyn päälle tuskin kovin helposti tarttuu, sävytetty öljy voisi ehkä tuoda hiukan väriä. Kovin voimakasta ja kirkasta väriä voi olla hankala saada. JOS tuon pinnan saa hiottua sellaiseksi että siihen päälle voi ruiskuttaa sävytetyn lakan, voi kirkkaammat ja voimakkaammat väritkin onnistua.
Jos pintaan on missään vaiheessa laitettu minkäänlaista vahaa, homma mutkistuu lakan osalta huomattavasti. Saarni on niin huokoinen puu että vahaa on vaikea saada ihan joka paikasta pois.
Sävytetyllä öljyllä lähtisin kokeilemaan, karhunkieli ja öljyä ja ei muuta kuin hankaamaan. Ekaksi tietysti näkymättömään kohtaan kokeilu.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
Siderocks
03.06.2009 16:40:35
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MPU: Öljyviimeistelyssä puu on käsitelty josain määrin puuhun imeytyvällä jossain määrin kuivuvalla oljyllä. Eri öljyt imeytyvät ja kuivuvat eri tavalla. Petsi tuohon öljyn päälle tuskin kovin helposti tarttuu, sävytetty öljy voisi ehkä tuoda hiukan väriä. Kovin voimakasta ja kirkasta väriä voi olla hankala saada. JOS tuon pinnan saa hiottua sellaiseksi että siihen päälle voi ruiskuttaa sävytetyn lakan, voi kirkkaammat ja voimakkaammat väritkin onnistua.
Jos pintaan on missään vaiheessa laitettu minkäänlaista vahaa, homma mutkistuu lakan osalta huomattavasti. Saarni on niin huokoinen puu että vahaa on vaikea saada ihan joka paikasta pois.
Sävytetyllä öljyllä lähtisin kokeilemaan, karhunkieli ja öljyä ja ei muuta kuin hankaamaan. Ekaksi tietysti näkymättömään kohtaan kokeilu.
Marko

 
Veikkaan että siihen on laitettu vahaa jossain vaiheessa Warwickikin kun sitä suosittelee ja pari vuotta vanha vehje. Eli pääsee sitten hinkkaamaan ihan urakalla? Ja kelpaako siihen nuo Osmo Color -öljyvahasysteemit?
 
Mut entäs jos jättäis öljy- ja vahahommat poies ja pistäis petsin ja lakan? Mitä erityistä kannattaisi petsauksessa ottaa huomioon?
 
http://www.mikseri.net/earthlinger
Antti1
03.06.2009 16:57:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

o_s: Mut entäs jos jättäis öljy- ja vahahommat poies ja pistäis petsin ja lakan? Mitä erityistä kannattaisi petsauksessa ottaa huomioon?
 
Tää on vähän sama, kuin kysyisit miten auto korjataan. Liian laaja kysymys vastattavaksi.
 
Petsauksessa kannattaa ottaa huomion työstettävä pinta, työskentelytekniikka, työvälineet, työtilat ja aineiden vaatimukset jne. Yks hyvä "sääntö" on ampua alle ensin kirkas lakka filleriksi ja vasta sen jälkeen petsi lakan seassa. Silloin väristä tulee tasaisempi, kun se ei juurikaan pääse imeytymään puuhun.
 
"I do not need a microphone. My voice is fucking powerful!" -JB
MPU
03.06.2009 18:46:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Petsi ja lakka vaativat pohjatöiksi sen, että KAIKKI vaha on pois. Jos jollain konstilla saat varmasti kaiken vahan pois sieltä saarnen huokosista niin mikä ettei. Öljy ei ole ihan niin tarkka vahan poistolle, joten siksi suosittelen sitä. Osmon öljy-vahasysteemit voisivat toimia ihan hyvin. Kokeile johonkin näkymättömään kohtaan jos sellaisia soittimesta löytyy.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
kauhu-köös
06.06.2009 21:50:33 (muokattu 06.06.2009 21:51:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Warwickin bassot on käsitelty lämmitetyllä mehiläisvahalla, jolloin vaha imeytyy paremmin eli sen lakan voit unohtaa.
 
iepi
09.06.2009 20:23:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuommonen lämmitetty mehiläisvaha tosiaan imeytyy sinne puuhun todella syvälle. Jos päätät laittaa jotain värjättyä öljyä, voit kokeilla laittaa sitä lämmitettynä. Imeytyy paremmin, ja saat tummemman värin. kylmänä öljy jää helposti pintaan, ja lopputuloksesta tulee todennäköisesti vain likaisen näköinen.
 
Press spacebar to continue. Lehdistö avaruusbaariin jatkoille.
Siderocks
21.12.2009 15:21:31
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Elikkäs nostan ketjua vähän kun olen vihdoinkin saamassa aikaiseksi ko. projektia. Eli hion huolellisesti vanhat paskat pois päältä ja hommaan Osmocolor -öljyvahaa ja vetelen sitä lämmitettynä tohon bodyn pintaan? Pitääkö sitä laittaa useampi kerros?
 
"Pullo viinaa päivässä vähentää merkittävästi riskiä kuolla vanhuuteen" -minä itse
Antti1
21.12.2009 15:58:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

o_s: Eli hion huolellisesti vanhat paskat pois päältä ja hommaan Osmocolor -öljyvahaa ja vetelen sitä lämmitettynä tohon bodyn pintaan?
 
Muuten oikein, mutta älä lämmitä. Ihan huonelämpöistä tavaraa pintaan vaan.
 
Pitääkö sitä laittaa useampi kerros?
 
Riippuu halutusta lopputuloksesta, mutta joo. Useita ohuita kerroksia on kestävyyden ja tasaisuuden kannalta parempi, kuin yksi paksu.
 
Sell the kids for food, weather changes mood.
pardy
21.12.2009 23:45:04 (muokattu 21.12.2009 23:45:39)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

o_s: Elikkäs nostan ketjua vähän kun olen vihdoinkin saamassa aikaiseksi ko. projektia. Eli hion huolellisesti vanhat paskat pois päältä ja hommaan Osmocolor -öljyvahaa ja vetelen sitä lämmitettynä tohon bodyn pintaan? Pitääkö sitä laittaa useampi kerros?
 
Käytännössä näin. Yhden moisen projektin olen toteuttanut. Käsipelillä bodyn hiominen puhtaaksi voi olla melkoisen työn takana, itse surrautin sen puhtaaksi epäkeskohiomakoneella #120 laikalla ja loput käsin.
 
Lopputulos bassossa oli oikein onnistunut ja omistaja tykkäs.
 
Vahan ei ole pakko olla Osmoa mutta se on yksi monista vaihtoehdoista ja ihan toimiva sellainen. Ensikertalaiselle helppo ja turvallinen valinta.
 
Ja lämmittää ei tarvi.
 
Sitä osmoa on sitten juoksevana ja jynkympänä, kannattanee käyttää tässä tapauksessa sitä juoksevaa, oliko se nyt 1101 se numero purkin kyljessä.
 
Kyröjoki
28.12.2009 08:21:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni olisi projektina petsata koivulankkuun jotain ruskean sävyä. Miten tuo puun syykuvioiden korostaminen onnistuikaan? Kostutusta, kuivattelua, hiontaa, ja petsausta, mutta mikä tässä oli se asianmukainen järjestys että saadaan syyt imemään väriä enemmän kuin muu osa?
 
Antti1
28.12.2009 15:05:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyröjoki: Itselläni olisi projektina petsata koivulankkuun jotain ruskean sävyä. Miten tuo puun syykuvioiden korostaminen onnistuikaan? Kostutusta, kuivattelua, hiontaa, ja petsausta, mutta mikä tässä oli se asianmukainen järjestys että saadaan syyt imemään väriä enemmän kuin muu osa?
 
Käytä mieluummin useita eri sävyjä, jotta saat oikeanlaisen lopputuloksen. Jos sä haluat höttöisimmät kohdat tummiksi, niin pistä mustaa ja hio kevyesti ylimääräiset pois. Sen perään sitten pääsävy.
 
Mä tekisin näin: hionta --> kostutus --> kuivuminen --> kevyt hionta (pystyyn nousseet syyt poikki, älä hio sen enempää) --> musta petsi (tai joku muu tumma, haluttu sävy) --> kevyt hionta (vain syvimmälle imeytyneet petsit jätetään) --> puhdistaminen --> kirkas lakka pohjalle --> kuivuminen --> petsilakka halutulla perusvärillä --> pintalakka --> mahdollinen kiillotus.
 
Tossa on etuna se, että se sun koivusi värjäytyisi mahdollisimman tasaisesti. Suoraan puulle petsaamalla se imee eri kohdista eri tavoin ja väristä ei tule tasaista. Jos teet tuon, niin älä laita sitä tummaa, syihin käytettävää sävyä sivuihin ja varsinkaan päätypuuhun.
 
Sell the kids for food, weather changes mood.
juike
04.03.2011 16:12:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lainaan tätä jo aloitettua ketjua omaan kysymykseeni:
 
Kuinka parhaiten maalata puuöljytty body? Öljyä ei ilmeisesti ole mahdollista saada kokonaan pois puusta (kyseessä ilmeisesti poppeli, jos sillä on mitään merkitystä). Onko vinkkejä tällaista jo kokeilleilla? (Pysyykö minkäänlainen pohjamaali kiinni öljytyssä puussa vaikka sen hioisi tms?)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «