Aihe: Skaalojen käyttö
1 2
Janus
17.11.2009 22:34:06 (muokattu 18.11.2009 15:23:49)
baron: Ei kai siinä ole muuta vikaa kuin käytetty ihan oikeista asteikoista/moodeista harhaanjohtavia nimiä?
Asteikot sinänsä on ihan oikeita?
Onhan siellä myös selitetty millä nimillä niitä oikeesti kutsutaan?

 
No, yritetään: pelkästään esim. seuraavan kappaleen katsominen sattuu melkein fyysisesti silmiin.
 
Harmonisen ja melodisen mollin moodit eivät ole sinällään moodeja, mutta niilläkin on sijansa skaalojen parissa. Vaikka ne ovatkin melko harvinaisia, niihin voi törmätä joskus. Moodien tavoin harmonisen ja melodisen mollin moodeissa käytetään harmonisen ja melodisen mollin säveliä, ja niin ikään vain sävelrakenne siirtyy. Harmonisen mollin moodeille ei ole vakiintunutta nimeämiskäytäntöä, mutta usein niitä kutsutaan vastaavilla moodinimillään. Harmonisissa moodeissa vain harmonisen mollin septimiä vastaava sävel on korotettu.

Harmonisen mollin moodit ovat seuraavanlaiset, perässä vertailu normaaleihin moodeihin:

1. moodi on harmoninen jooninen, #5
2. moodi on harmoninen doorinen, #4
3. moodi on harmoninen fryyginen, #3
4. moodi on harmoninen lyydinen, #2
5. moodi on harmoninen miksolyydinen, b2, b3, b4, b5, b6, b7
6. moodi on harmoninen aiolinen (molli), #7
7. moodi on harmoninen lokrinen, #6

 
Melko harvinaisia, voi törmätä joskus? Jazzmusiikin harmonia (asteikot, sointujen laajennukset, voicingit...) on perustunut jo vuosikymmeniä hyvin pitkälle melodisen mollin moodeille (EDIT: ennen kuin joku tarttuu tähän, niin kyllä, yleistän tässä nyt itsekin aika tavalla - mutta pointti tulee varmasti selväksi), ja harmonisen mollin vitosta sahataan varmaan joka sekunti jonkun klubin lavalla jossain päin maailmaa jonkun kitarasankarin toimesta. Sen lisäksi tuossa tasapäistetään (harhaanjohtavalla nimeämiskäytännöllä) kaikki moodit keskenään, vaikka tosiasia on se, että tiettyihin moodeihin vain törmää tosielämässä useammin - ja tämä pitää paikkansa eritoten harmonisen ja melodisen mollin kohdalla (harm.min V, overtone, alt...).
 
"1. moodi, 2. moodi, 3. moodi..." - noita aletaan laskea skaalan väärältä asteelta. Harmonisen mollin 1. moodi on harmoninen molliasteikko, piste, esim. C-harm.min I = C-harm.min: 2. moodi lähtee sit luonnollisesti kyseisen molliasteikon 2. ääneltä, eli C-harm.min II = D loc #6.
 
Ehkä kaikista räikein virhe on käyttää tekaistua termiä "harmoninen jooninen" täysin väärässä yhteydessä, sillä sen sekoittaa liian helposti käsitteeseen HARMONINEN DUURI, joka taas on täysin eri tavalla rakennettu asteikko. Esim. C-harm major: C-D-E-F-G-Ab-B-C (EDIT 2: selvyyden vuoksi, B on siis tuossa sama sävel kuin H ja harm.duuri on siis duuriasteikko, jossa 6. ääni on alennettu). Harmonisella duurillakin on luonnollisesti omat moodinsa, joista käyttökelpoisimpia ovat III (b9#9b13) ja V (13b9) moodit.
 
Tossa nyt näin aluksi?
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)