Ei tällaisiin kysymyksiin voi oikein antaa yksinkertaisia vastauksia tai vain nimetä yhtä ainoaa ohjelmaa. Ilmaisohjelmia ja kaupallisia ohjelmia on tuhansittain. Netistä vain demoversioita ym. lataamaan ja kokeilemaan mikä sattuisi omaa korvaa miellyttämään.
Oletko valmis maksamaan muutaman satasen ohjelmasta vai kokeilla ilmaisia ohjelmistoja ensin?
Suurin osa niin sanotuista softasyntetisaattoreista toimii juuri näin. midikoskettimisto yhdistetään tietokoneeseen ja tietokone hoitaa äänentuottamisen. Suurimmassa osassa kaupallisista ohjelmista on ns. standalone-versio mukana, jonka periaatteessa voi vain käynnistää ja alkaa soittamaan. Monet ilmaisohjelmat ja halvemmat vaihtoehdot taas vaativat sekvensserin- tai jonkun muun VST-plugineja pyöritämään kykenevän sovelluksen (esim.
http://www.hermannseib.com/english/savihost.htm - tällä voi tehdä mistä tahansa pluginista standalone version helposti itse).
Piano-ohjelmistoja on tarjolla kalliimmassa osastossa useita, mutta vaativat myöskin suhkot tehokkaan koneen toimiakseen. Harvemmassa muussa samplepohjaisessa ohjelmassa nykyään vain yhtä ainoaa soundia on mukana. Ilmaisohjelmistoissa pianoäänet ovat pääasiassa varsin surkeita (ei sinänsä, että Garagebandkään mitään korkeaa laatua edustaisi). Jos hyvän pianosoundin haluaa, niin siitä joutuu kylläkin maksamaan.
Ihan ok-softapiano, jossa myös standalone -version (joutuu kylläkin muut ominaisuudet konfiguroimaan):
http://www.softpedia.com/get/Multim … udio/Audio-Plugins/Pianissimo.shtml Näyttää kuitenkin toimivan vain 14 päivää ennenkuin odottaa maksua. Ehkä sitä voi silti kokeilla, jotta saa tuntumaa.
Ilmaisia softapianoja (tulisi pyöriä yllä linkitetyllä VST-ohjelmalla):
http://download.dontcrack.com/safwan_matni/General%20Piano.rarhttp://www.pluginspot.com/documents/30.html Noihin joutuu kyllä myöskin lisäämään mieluiten kaiut itse:
http://www.anwida.com/product.asp?pid=7http://www.sonicspot.com/freeverb/freeverb2.zip Kun kerran etsii itseään miellyttävän yhdistelmän, niin kyllähän se käyttö on myöskin varsin helppoa sen jälkeen. Hieman joutuu kuitenkin asiaa itse tutkiskelemaan ensin. Kannattaa myös ottaa huomioon riittääkö oman koneen äänikortin tehot / ominaisuudet näiden ohjelmien käyttämiseen - sisäänrakennetut äänipiirit eivät välttämättä jaksa softasyntetisaattoreita reaaliaikaisena kovin hyvin pyörittää. Varsinkin piano-typpisten soundien soittaminen voi olla varsin vaikeaa jos nämä ominaisuudet ovat ole kunnossa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun painaa kosketinta soiva ääni ei kuulu avain heti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että soittaminen muodostuu lähinnä mahdottomaksi.