Aihe: Hyviä kirjoja sekä keskustelua fysiikasta ja kosmologiasta?
1
Spiral
23.10.2009 21:30:45
 
 
Minua kiinnostaisi tutustua johonkin kohtalaisen kansantajuisiin kirjoihin fysiikasta ja kosmologiasta. Ajan lyhyt historia tuli joskus luettua, ja jotain samanlaista etsin lisää. Olisi esim. mukava tajuta edes jollain tasolla suhteellisuusteoria jne. Lisäksi maailmankaikkeuden rakenne, historia ja tulevaisuus kiehtoo.
 
Innostuin taas aiheesta kun katsoin Lawrence Kraussin esityksen:
http://www.youtube.com/watch?v=7ImvlS8PLIo
(Huom! Atheist Alliance Internationalin konferenssista, joten uskovat voivat ehkä pahastua.)
Suosittelen katsomaan loppuun asti, erittäin mielenkiintoista juttua.
 
Niin ja kirja(t) voi olla lontooksikin.
Cujo
23.10.2009 22:50:52
Esko Valtaojan kirjat varmaan tiiätkin jo?
Manaatti
23.10.2009 23:03:11
Carl Sagan on tehnyt jopa sarjan fysiikasta ja kosmologiasta. Kannattaa siis tsekata Carl Sagan's Cosmos.
Tunsin olevani kuin Horatio Algerin hirviömäinen reinkarnaatio...Menevä Mies, ja juuri sen verran sairas että itsevarmuus on sataprosenttinen. foetor ex ore: Nam bam,, tyttö-- Aaah.... Kiihottaaaaaaaaaaa.,,,,,,,.....mmmmmm,.
xulu
23.10.2009 23:09:36 (muokattu 23.10.2009 23:11:04)
 
 
Brian Greene - The elegant universe
the purity of German electronic music
Heartwood
24.10.2009 01:36:23
Manaatti: Carl Sagan on tehnyt jopa sarjan fysiikasta ja kosmologiasta. Kannattaa siis tsekata Carl Sagan's Cosmos.
 
Komppailen. Myös kirjana Cosmos on varsin mainio, kovasti tulee ajoittain Brief History of Time mieleen, vaikkakin selvästi yleisluontoisempaa meininkiä Saganin teos on. Muista kirjoistaan Pale Blue Dottia voin suositella, mielenkiintoista tulevaisuuden pohdintaa.
 
Sir Martin Rees on tutustumisen arvoinen jäby kanssa, Just Six Numbers ja Our Final Hour kolahtivat ainakin meikäläiseen. Ja Valtaojan Esko tietysti on letkeää luettavaa.
 
Nyt on jotenkin itselläkin taas kunnolla kosmos-vaihde päällä. Lisää luettavaa saa myös tähän suuntaan suositella, jospa tuon hyllyssä vuottavan Einsteinin järeähkön opuksen joskus saisi luettua ja jopa alustavasti ymmärrettyä. Hengitystä en tosin jaksa pidättää tämän asian kanssa.
 
Kakku tarvitsee vielä kuitenkin sen vertauskuvallisen kirsikkansa, joten tuostapa. Oudon koskettava ja upea teos, sellainen katkeransuloinen optimismi valloittaa mieleni joka kuuntelulla ja katselulla.
 
http://www.youtube.com/watch?v=zSgiXGELjbc
"Thus men forgot that all deities reside within the human breast" Romantikkoitkijät #42
Spiral
24.10.2009 07:43:00
 
 
Kiitoksia suosituksista!
 

 
Cujo: Esko Valtaojan kirjat varmaan tiiätkin jo?
 
Perhana, noita olen joskus käpistellyt kirjakaupassa, mutta nyt ovat päässeet unohtumaan. Pitääpä tsekata.
 
Manaatti: Carl Sagan on tehnyt jopa sarjan fysiikasta ja kosmologiasta. Kannattaa siis tsekata Carl Sagan's Cosmos.
 
Tuota olen Youtubesta katsonutkin. Voin suositella myös muille.
 
xulu: Brian Greene - The elegant universe
 
Tästä löytyy näköjään joku tv-sarjakin:
http://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html
 
Heartwood: Sir Martin Rees on tutustumisen arvoinen jäby kanssa, Just Six Numbers ja Our Final Hour kolahtivat ainakin meikäläiseen. Ja Valtaojan Esko tietysti on letkeää luettavaa.
 
Kiitos!
 
Onko kukaan noita Lawrence Kraussin kirjoja lukenut?
hene
24.10.2009 10:09:42
Spiral: Minua kiinnostaisi tutustua johonkin kohtalaisen kansantajuisiin kirjoihin fysiikasta ja kosmologiasta. Ajan lyhyt historia tuli joskus luettua, ja jotain samanlaista etsin lisää. Olisi esim. mukava tajuta edes jollain tasolla suhteellisuusteoria jne. Lisäksi maailmankaikkeuden rakenne, historia ja tulevaisuus kiehtoo.
 
Fred Adams & Greg Laughlin: Maailmankaikkeuden Elämäkerta - ikuisuuden fysiikkaa soveltuu varmasti perusteokseksi maailmankaikkeuden historiasta ja tulevaisuudesta.
 
Jos suhteellisuusteoria on täysin ennestään tuntematon, erittäin lyhyenä oppimääränä suosittelen Kari Enqvistin Suhteellisuusteoriaa runoilijoille.
 
Samalta mieheltä on ilmestynyt kattavampiakin teoksia kosmologiasta ja fysiikasta yleensä, esimerkiksi Monimutkaisuus: elävän olemassaolomme perusta sekä Tyhjästä syntynyt: Nykytieteen käsitys maailmankaikkeuden rakenteesta. Jälkimmäinen tosin on jo yli 10 vuotta vanha kirja, joten aivan uusinta tietoa siitä tuskin löytyy. Muutkin kirjat ovat varmaankin kelpo teoksia, mutta niitä en ole vielä ehtinyt lukemaan. Katso linkki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kari_Enqvist
 
Esko Valtaojan kirjat ovat myös helppoa luettavaa, mutta varsinaisiin fysiikan kysymyksiin niissä ei kovin syvälle mennä.
 
Seuraavat kirjat ovat minullakin vasta lukulistalla, mutta ilmeisen suositeltavia ovat kuitenkin:
 
Michio Kaku: Hyperavaruus (katso: http://yliopistolehti.helsinki.fi/1997_2/ylkir.htm )
 
ja
 
Bruce Rosenblum ja Fred Kuttner: Quantum Enigma ( http://quantumenigma.com/ ) Tässä mennäänkin jo kosmologiasta tietoisuuden puolelle, ja vanhojen hippien kirjoittama kirja on kuulemma varsin hapokasta luettavaa.
Rannalla vaelsi taikuri, mutta kukaan ei kaivannut häntä.
laite
24.10.2009 11:19:54
Jos suhteellisuusteoria on täysin ennestään tuntematon, erittäin lyhyenä oppimääränä suosittelen Kari Enqvistin Suhteellisuusteoriaa runoilijoille.
 
Mulla on tämä hyllyssä, ja en voi kyllä suositella. Ei pudonnut ainakaan meikäläiselle yhtään. Sen sijaan Jim Al-Khalilin Mustia aukkoja, madonreikiä ja aikakoneita on hyvä kirja, kansantajuisesti kirjoitettu ja sisältää silti paljon asiaa varsinkin fysiikan ja ajan olemuksen pohtimiseen.
Syökää te muut kantarelleja, minä paistan omassa pannussa itselleni nämä herkkusienet.
kozmik
24.10.2009 13:23:40
 
 
Cujo: Esko Valtaojan kirjat varmaan tiiätkin jo?
 
Jep, Kotona Maailmankaikkeudessa on kyllä parhaita kirjoja ikinä. Jos on ennestään perehtynyt asioihin niin tuskin tuo paljonkaan uutta tietoa tarjoaa kun kumminkin aika perusasioita käsitellään, mutta Valtaojan tyyli on kyllä todella mukaansatempaavaa ja helppotajuista, ja lukeminen on kivaa vaikka asia olisikin tuttua. Ei voi kuin suositella.
"Pimeinä aikoina uskonto sopii parhaiten ohjaamaan ihmisiä, aivan kuten sokea mies on paras opas säkkipimeänä yönä... Mutta kun päivä koittaa, on typerää käyttää oppaina sokeita vanhuksia." -Heinrich Heine
Stechenderecht
24.10.2009 14:13:32
Spiral: Minua kiinnostaisi tutustua johonkin kohtalaisen kansantajuisiin kirjoihin fysiikasta ja kosmologiasta. Ajan lyhyt historia tuli joskus luettua, ja jotain samanlaista etsin lisää. Olisi esim. mukava tajuta edes jollain tasolla suhteellisuusteoria jne. Lisäksi maailmankaikkeuden rakenne, historia ja tulevaisuus kiehtoo.
 
Stephen Hawking on tehnyt Ajan lyhyen historian lisäksi myös kirjan Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa, mikäli et tiennyt. En ole tuota ensimmäistä lukenut ja jälkimmäistäkin vain silmäillyt. Siinä on muistaakseni kuitenkin jonkin verran juttua suhteellisuusteoriasta ja maailmankaikkeudesta.
"Mutta muita älykkäämpinä siat osoittautuivat pian muita tasa-arvoisemmiksi..."
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)