Muusikoiden.net
24.01.2019
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: IK MULTIMEDIA ARC room correction sytem ?
1
Kamazo
14.10.2009 09:46:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkos kukaan testaillut tai kuullut luottettavaa tietoa autaako tuo(ARC) korjaamaan kuuntelu ongelmia kotistudio-pohjaisesssa touhussa vai oisko parempi keskittyä monitoreihin / akustointiin ?
Tosin oma "kotistudio" 2,6 *3,4 metriä koppi (lastulevyseinät , haltexkatto ja ikkuna monitori seinällä ) pistää koon puolesta hanttiin mittaville basso ansoille sun muille, toki olen laittanut akustointi levyä 30mm ja 50mm(monitorien takana) seinille , että edes jotain auttaisi, niin ja monitorit on yamahan msp 5:set.
Miksaus taito varmaan suurin syy mutta tuntuu että noista monitoreista ei mikään kuullosta hyvältä , vai onko huone kuitenkin suurempi syy tiedä häntä. Mutta tuo ARC.. oisko apua kertokaa kokemuksia !
 
sami_sumea
14.10.2009 12:42:58
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oisko parempi keskittyä monitoreihin / akustointiin ?
 
Olis varmaan.
 
...
 
http://www.adamantiumstudios.com
kivi
14.10.2009 14:12:18 (muokattu 14.10.2009 14:16:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kamazo: Onkos kukaan testaillut tai kuullut luottettavaa tietoa autaako tuo(ARC) korjaamaan kuuntelu ongelmia kotistudio-pohjaisesssa touhussa vai oisko parempi keskittyä monitoreihin / akustointiin ?
 
Se on mittaus- ja korjausjärjestelmä jolla on varmasti mahdollista saada aikaan pistemäinen hyvä kuuntelu huonossakin tilassa. Ongelma on lähinnä sitten se, että sun pitää kiinnittää pääsi ruuvipuristimella paikalleen että kuuntelu pysyy hyvänä, jos tila on sellainen kuin annat ymmärtää. Sentinkin liike suuntaan tai toiseen pilaa kuuntelun. Eli ei auta.
:-(
 
Suosittelen keskittymään tilan akustoimiseen ja ostamaan paremmat kaiuttimet sekä ennen kaikkea miettimään kaiuttimien sijoittelun niin että ne ovat tarkalleen 60 asteen kulmassa, diskanttielementit tarkalleen korviesi tasalla ja kunnolla eristettyinä kaikesta runkokosketuksesta.
 
Pyramidilevyt näyttää kivoilta, mutta niillä somistaminen ei oikeastaan paranna huoneen akustiikkaa ennen kuin muu vaimennus on kunnossa. Suosittelen sohvaa bassoansaksi, resonaattorilevyä takaseinälle, "ruotsalaista" (kahden pisteen vapaastiriippuvaa) ansalevyä kattoon ja diffuusoreja sivuseiniin, niin eiköhän kuuntelu aika pian ala olla inhimillinen.
 
Edit: kun mietin noita huoneen mittoja uudemman kerran, niin pakko sanoa että kannattaa jättää tuossa kopissa kuuntelu kuulokkeiden varaan ja alkaa suunnitella isompaa tarkkaamoa. Noin pienessä tilassa kuuntelu ei tule toimimaan, vaikka mitä tekisi, ja tämä on valitettava tosiasia.
:-(
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
Zammy
14.10.2009 14:20:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kivi: Se on mittaus- ja korjausjärjestelmä jolla on varmasti mahdollista saada aikaan pistemäinen hyvä kuuntelu huonossakin tilassa. Ongelma on lähinnä sitten se, että sun pitää kiinnittää pääsi ruuvipuristimella paikalleen että kuuntelu pysyy hyvänä, jos tila on sellainen kuin annat ymmärtää. Sentinkin liike suuntaan tai toiseen pilaa kuuntelun. Eli ei auta.
:-(

 
Tää on totta osittain. Nimittäin bassojen osalta tuo kuuntelijan sijainti ei onneksi sentään ole ihan senttipeliä, joskin silloinkin toki huoneessa liikkuminen vaikuttaa. Koska bassot ovat yleensä huoneessa ne ongelmallisimmat ja vaativat järeimpiä keinoja akustoinnillta niin ihan ok kompromissi voisi olla myös bassojen korjaus sähköisesti jolloin kevyemmälläkin akustoinnilla tullaan toimeen. Toki kuitenkin kunnollinen akustointi on aina se paras vaihtoehto, mutta kunnollinen akustointi tarkoittaa ainakin mun mielestä asiansa osaavaa akustiikkasuunnittelijaa + suunnitelman mukaista toteutusta ja silloin budjetti on todennäköisesti vähintään 5-numeroinen.
 
Minulla on pappatunturi, sininen ja sporttinen. Sillä naiset isketään, sen sorttinen.
varakeef
14.10.2009 14:24:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zammy: ...kunnollinen akustointi tarkoittaa ainakin mun mielestä asiansa osaavaa akustiikkasuunnittelijaa + suunnitelman mukaista toteutusta ja silloin budjetti on todennäköisesti vähintään 5-numeroinen.
 
Paras - tai tässä tapauksessa kunnollinen - on hyvän pahin vihollinen... Kotikonstein kotistudiossa pääsee kyllä kotioloissa riittäviin tuloksiin.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
Zammy
14.10.2009 14:26:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

varakeef: Kotikonstein kotistudiossa pääsee kyllä kotioloissa riittäviin tuloksiin.
 
Joo tää on varmasti totta - ostaa vielä hintaisekseen hyvät vehkeet niin se on siinä.
 
Minulla on pappatunturi, sininen ja sporttinen. Sillä naiset isketään, sen sorttinen.
kivi
14.10.2009 14:48:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zammy: Tää on totta osittain. Nimittäin bassojen osalta tuo kuuntelijan sijainti ei onneksi sentään ole ihan senttipeliä, joskin silloinkin toki huoneessa liikkuminen vaikuttaa. Koska bassot ovat yleensä huoneessa ne ongelmallisimmat ja vaativat järeimpiä keinoja akustoinnillta niin ihan ok kompromissi voisi olla myös bassojen korjaus sähköisesti jolloin kevyemmälläkin akustoinnilla tullaan toimeen. Toki kuitenkin kunnollinen akustointi on aina se paras vaihtoehto, mutta kunnollinen akustointi tarkoittaa ainakin mun mielestä asiansa osaavaa akustiikkasuunnittelijaa + suunnitelman mukaista toteutusta ja silloin budjetti on todennäköisesti vähintään 5-numeroinen.
 
Tuossa huoneessa oli lastulevyseinät, joten ne bassot matkustaa kyllä ulos huoneesta kuin ei seinää olisikaan, onneksi. Eikä niitä tuon kokoiseen huoneeseen tarkoitetut kajarit toistakaan (subbaria en suosittele).
 
Sen sijaan keskialueen alkaessa alkaa varmasti myös sen luokan komotus, että sille tarvii jotain myös tehdä. Tuon kokoista koppia ei kannata alkaa ammattimielellä akustoimaan, sen sijaan kevyitä patenttiratkaisuja sinne kyllä mahtuu. Bassoansat kulmissa katonrajassa ei vie tilaa ollenkaan, levy-rakoresonaattori menee seinälle kuin taulu ja siihen kun laittaa pehmeän pinnan saa ylempiäkin kerrannaisia kuriin. Diffuusorit on tarvittaessa pelkkää rimaa kahteen kerrokseen aseteltuna ristikkona. Ihan maallikkoratkaisuilla pärjää.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
Zammy
14.10.2009 15:20:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Halpa tapa pureutua akustiikkaan on itse tehtävät mittaukset, joihin tarvittava laitteisto ei vaadi kummoista rahallista panostusta. Behringerin ECM-8000 mikrofoni (n. 50-60 euroa) + ilmainen Room EQ Wizard mittausohjelma (olettaen että aloittelijastudiostakin löytyy mikkietusella varustettu äänikortti ja tietokone). Näin pystyy tsekkaamaan ongelmakohdat ja niiden pohjalta alkaa suunnitella tarvittavaa akustointia. Tuosta mittausohjelmasta ja mittauksista yleensäkin löytyy lisätietoa dvdplazalta.
 
Minulla on pappatunturi, sininen ja sporttinen. Sillä naiset isketään, sen sorttinen.
Groovi
14.10.2009 17:06:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zammy: Halpa tapa pureutua akustiikkaan on itse tehtävät mittaukset, joihin tarvittava laitteisto ei vaadi kummoista rahallista panostusta. Behringerin ECM-8000 mikrofoni (n. 50-60 euroa) + ilmainen Room EQ Wizard mittausohjelma (olettaen että aloittelijastudiostakin löytyy mikkietusella varustettu äänikortti ja tietokone). Näin pystyy tsekkaamaan ongelmakohdat ja niiden pohjalta alkaa suunnitella tarvittavaa akustointia. Tuosta mittausohjelmasta ja mittauksista yleensäkin löytyy lisätietoa dvdplazalta.
 
Tämä on ehdottomasti hyvä tapa, ja rahaakaan ei mittauskalustoon pala paljon teinitytön viikkorahaa enempää.
 
RoomEQwizard kertoo nimestään poiketen paljon muutakin faktista tietoa äänen käyttäytymisestä mm. jälkikaiunta-ajan, joka on melko oleellinen juttu. Ja kun vielä huomioidaan että huonemoodit ja muut pahat ongelmat on yleensä aika järkyttäviä täysin akustoimattomassa huoneessa (20-25db piikkejä tai kuoppia ihan kevyesti) niin mittauksessa ei ole edes tarvetta päästä mihinkään laboratoriotarkkuuteen.
 
Ja oleellistahan on sekin että mittaamalla saat tulokset sekä ennen että jälkeen erilaisten akustointiin liittyvien viritysten kanssa.
 
Laitetaan ensin kaikki täysille. Katsotaan sitten täytyykö jotain laittaa pienemmälle.
Kamazo
14.10.2009 21:15:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Asiaa aiheesta tulee mukavasti kiitos siitä. Mittamikki lähtee tilaukseen varmaan vielä tänään, oletteko käyttäneet tuota roomEq wizardia onko se kuinka avaruustiedettä vai pystyykö harrastajakin omaksumaan sen jotakuinkin ilman älytöntä säätöä ?
Mitä kokoluokka nuo bassoansat pitää olla ? joka nurkkaanko ? Onko hyviä ohjeita / linkkejä heittää ?
Entä diffuusorit vaikuttavatko enemmän ylemmille äänille ? Eikö nuo eristevillaa materiaaliltaan olevat akustointilevyt auta muka ylä-ääniin ( niitä kerrostalon käytävissä olevia paksuus 30 mm ja monitorien takana 50mm ). Noita levyjä olen siis jo seiniin kiinnittänyt 10 kpl ja ainakin kaiku väheni huomattavasti.
Tuolla keskialueella ne ongelmat aika pitkälti näin amatöörin korvaan kuulostavat olevan eli niillä ansoilla koko sen kimppuun .
Antakaa nyt vähän toivoa että kuuntelu edes jonkinverran paranisi, budjettiluokankin virityksillä. Vaikka kai ne fysiikan lait toki hommaa aika pitkälle saneleekin.
Kiitos vastauksista jo nyt !
 
kivi
14.10.2009 21:57:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kamazo:
Antakaa nyt vähän toivoa että kuuntelu edes jonkinverran paranisi, budjettiluokankin virityksillä.

 
Kyllä siellä varmasti musiikkia tehdä voi, eli sisäänsoittelut ja se musanteko ja perusmiksaaminenkin varmaan onnistuu, kun saa kuuntelun niin hyväksi kuin vain pystyy kotikonstein. Eikä se akustointi kallista ole, kun itse voi tehdä suurimman osan, ehkä kaikenkin jos on kätevä.
 
Vaikeus on siinä että toisaalta pitäis vaimentaa aika paljon, mutta sitten tilasta tulee epämukava - ihminen ei pärjää kaiuttomassa tilassa tulematta merikipeäksi. Balanssin löytäminen ei ole ihan helppoa, että koska on korjattu "tarpeeksi" mutta ei "liikaa". Se on isommassa tilassa helpompaa.
 
Outojakin ratkaisuja voi kokeilla. Roomalaiset akustoi kylpylöitään muuraamalla kyljelle asetettuja ruukkuja penkkeihin - ruukkuihin menevä ääni poukkoili sisällä ja kuoli sinne.
 
Akustoinnista on täällä hyvä FAQ-ketju. Sitä kannattaa lukea.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
Kamazo
14.10.2009 22:39:40 (muokattu 14.10.2009 23:54:23)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu tuota faqia tullut selailtuakin mutta vaihtoehtoja on paljon onko kukaan rakentanut omatekoisia ansoja / diffuusoreita yms (varmaan on) ja miten paljon ne on auttaneet . Tekeminen kyllä onnistuu kun olen remontti alan yrittäjä mutta ei viitsisi kaikkea rakentaa ja todeta että ......eillut hyvä tehdäämpä toisenlainen..
eli muiden omakohtaisista kokemulksista ( virityksistä) olisi hyvä saada tietoa ettei tee turhaa mutta ilmeisesti ansojen yms mitat ja koko ovat sidoksiss myös tilan kokoon / ongelmiin ?
Tämmöinen houkuttaisi helpoutensa puolesta basso ansailuun ei ainakaan pöilise on "siisti" ja helppo irroittaa /kiinnittää . Painoakin materiaalille ilmoitetaan 50 kg /m3.
http://www.thomann.de/fi/acousti_pro_airspace_bassmaster_2er_set.htm
 
Mikael
15.10.2009 10:53:18 (muokattu 15.10.2009 10:53:45)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mua kiinnostais tän toimivuus jo valmiikis hyvin akustoidussa tilassa - hienosäätötyökaluna. Ja lähinnä tällä hetkellä myös sen vuoksi että mulla on Genelec-monitoroinnin rinnalle tulossa passiivi-hifi-kuuntelu...
 
Ennen ei ollut mitään - nyt on.
Kamazo
06.12.2009 18:27:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No niin hetki meni emc8000 mittamikin hankinnassa olivat loppu vähän joka paikasta mutta eilen sen sain. Myös Room eq Wizard on ladattu ja asennettu mutta sen käyttö ei näytä aivan yksinkertaiselta, kun tuo englannin taito on mitä on.
 
Kysymys kuuluukin että löytyy edes jonkinlaisia ohjeita ohjelmasta suomeksi vai voisiko joku laittaa tähän ketjuu ohjeistusta että saisin mittauksen tehtyä ja sitten keskittyä parantamaan akustiikkkaa edes jonkin verran vaikka sitä ei tässä "kotistudio" kopissa laadukkaaksi ole edes mahdollista virittääkään mutta kaikki pienetkin parannukset varmaan jotain auttaa eli neuvoja mittauksen tekemiseen tarvin.
 
Kiitos
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti