Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Yleistä keskustelua musiikista »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Musiikin näkeminen suoraan nuoteista
1 2 3
sub zero
21.09.2009 15:34:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kuinka yleinen tää taito on, että saa sen sävelkorkeuden suoraan nuoteista - siis tietää nuotteja katsomalla, miltä kappale todella kuulostaa sen sijaan että joutuisi kokeilemaan jollain soittimella soittaa nuotteja?
 
liittyykö kyky kuinka selkeästi absoluuttiseen sävelkorvaan? onko tämä kyky (lähes) kaikilla ammattimuusikoilla (niillä, jotka osaa lukea nuotteja hyvin)? voiko tätä opetella jotenkin?
 
mr. finland, walk on by, your ideapark dream. mr. finland, walk on by, your alko store supreme
päänahka
21.09.2009 17:13:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä ainakin osaan johonkin asti lukea tolleen. Ei liity absoluuttiseen sävelkorvaan, jota minulla ei ole. Ei se sen kummempaa kuin että kattoo että tossa mennään terssi ylöspäin ja miettii päässään miltä se kuulostaa.
 
Keksi lensi yli käenpesän.
sub zero
21.09.2009 17:17:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

päänahka: Mä ainakin osaan johonkin asti lukea tolleen. Ei liity absoluuttiseen sävelkorvaan, jota minulla ei ole. Ei se sen kummempaa kuin että kattoo että tossa mennään terssi ylöspäin ja miettii päässään miltä se kuulostaa.
 
Niin, sen saa laskelmoitua tuolleen, mutta ainakin minulla käy kyllä hyvin hitaasti.
 
mr. finland, walk on by, your ideapark dream. mr. finland, walk on by, your alko store supreme
Jankku
21.09.2009 17:26:32 (muokattu 21.09.2009 17:27:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sub zero: Niin, sen saa laskelmoitua tuolleen, mutta ainakin minulla käy kyllä hyvin hitaasti.
 
Mulla toimii sillälailla et katon nuotteja ja visualisoin ne päässäni pianon koskettimistolle (tai kitaran otelaudalle). Onhan se hidasta juu mutta se taito kehittyy mitä enemmän kertyy kokemusta...
 
Ja tämä lama-ajan blues minunkin kotona soi!
McNulty
21.09.2009 18:15:46 (muokattu 21.09.2009 18:16:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nuotit ovat samalla tavalla luettavissa kuin kirjaimet ja numerot. Sitä pitää vain reenata ja reenata. Samalla tavalla kun olet reenannut peruskoulussa 9 vuotta (todennäköisesti) suomea äidinkielenäsi... ei muuta kuin nuotteja lukemaan.
 
Lopultahan musiikki on pelkkää aritmetiikkaa ja algebraa :)
 
"Perseverance does not equal worthiness." -Greg House
Quru
21.09.2009 19:07:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

bonecrusher:
Lopultahan musiikki on pelkkää aritmetiikkaa ja algebraa :)

 
Sanoisin paremminkin, että nuotit ovat pelkkää matematiikkaa. Näkisin etteivät nuotit itsessään ole musiikkia, siihen väliin vaaditaan aina jokin inhimillinen "suodattamaan ja huonontamaan", jolloin tuotosta voi kutsua musiikiksi. Nuotit itsessään ovat liian täydellisiä ollakseen taidetta.
 
Antti1: Ehkä olen väärin ymmärretty nero, kuten Steven Seagal.
Mahti
21.09.2009 19:31:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nimenomaan toistojen kautta. Kannattaa ihan opetella sitä nuottiviivastoa, missä mikin sävel on. Nimittäin ohan se niin, että kun opit soittaessasi tunnistamaan ja erottamaan eri säveliä, vaikka että miltä kitaran ylin kieli vapaana (E) kuulostaa, niin sen kuin poimii sieltä nuottiviivalta saman sävelen, että "tässä kohdassa oleva pallukka kuulostaa siis tuolta".
 
Jokainen paistaa omat makkaransa
Anonymous-jazz
21.09.2009 19:36:29 (muokattu 21.09.2009 19:37:48)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun mielestä taas nuotit on vähän kuin avoin lunttilappu YO-kokeissa. Mutta klasarikunta vannoo niiden nimeen edelleen.
 
On ihmisellä sellainenkin elin kuin korva jonka kautta voi opetella vaikka 3000 biisiä ulkoa. Kun se on vaan itsestä kiinni.
 
"In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act" - George Orwell
Hauler
21.09.2009 19:47:42 (muokattu 21.09.2009 20:21:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Anonymous-jazz: Mun mielestä taas nuotit on vähän kuin avoin lunttilappu YO-kokeissa. Mutta klasarikunta vannoo niiden nimeen edelleen.
 
On ihmisellä sellainenkin elin kuin korva jonka kautta voi opetella vaikka 3000 biisiä ulkoa. Kun se on vaan itsestä kiinni.

 
Mitenkäs kun kohdalle sattuu sellainen kipale, jota ei ole koskaan levytetty?
 
sub zero
21.09.2009 20:12:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ÄLKÄÄ VAIHTAKO AIHETTA.
 
jos haluatte kiistellä nuoteista yleensä, niin jossain muualla
 
mr. finland, walk on by, your ideapark dream. mr. finland, walk on by, your alko store supreme
tcitc
21.09.2009 20:13:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sub zero: liittyykö kyky kuinka selkeästi absoluuttiseen sävelkorvaan? onko tämä kyky (lähes) kaikilla ammattimuusikoilla (niillä, jotka osaa lukea nuotteja hyvin)? voiko tätä opetella jotenkin?
 
Liittynee enemmänkin hyvään säveltapailutaitoon, jota siis harjoitelemalla oppii. Jotkut on sitten siinä lahjakkaampia kuin toiset. Absoluuttiseen sävelkorvaan se liittyy sillon jos sellanen on, ainakin sillä tavalla että tietää miltä hertseiltä lähetään liikkeelle.
 
Amateurs built Titanic, professionals built the ark.
sub zero
21.09.2009 20:13:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mahti: Nimenomaan toistojen kautta. Kannattaa ihan opetella sitä nuottiviivastoa, missä mikin sävel on. Nimittäin ohan se niin, että kun opit soittaessasi tunnistamaan ja erottamaan eri säveliä, vaikka että miltä kitaran ylin kieli vapaana (E) kuulostaa, niin sen kuin poimii sieltä nuottiviivalta saman sävelen, että "tässä kohdassa oleva pallukka kuulostaa siis tuolta".
 
no eikös tuo vaadi absoluuttisen sävelkorvan tai tuo on siis absoluuttisen sävelkorvan opettelua? luulisi että helpompi on oppia suhteelliset arvot sävelille jolloin näkee nuoteista, miltä biisi kuulostaa jossain määrittelemättömässä sävellajissa
 
mr. finland, walk on by, your ideapark dream. mr. finland, walk on by, your alko store supreme
UKKOMIES
21.09.2009 20:30:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hauler: Mitenkäs kun kohdalle sattuu sellainen kipale, jota ei ole koskaan levytetty?
 
Juutubi auki ja kattelee ku joku vetää!! HAHAHAHAH! ei vaa nuotit on hienoja!
 
Rohkea rokan syö.
Lennu
21.09.2009 21:04:08
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan se melkosen helppoa, jos tempo on merkitty. Sit vaan kattoo tahtilajin ja alkaa lukemaan. Jos tietää nuottien aika-arvot, niin lukee sitten niiden mukaan. Jos tietää taukojen aika-arvot, niin ei hyräile siihen mitään, mutta laskee toki biisiä kokoajan eteenpäin. Aika straight-forward hommaahan moinen on. Uskoakseni jotkut jopa soittaa jollain instrumentilla niitä ensi näkemällä, jotkut laulaa. Sit voi olla jopa jotain trioleita ja semmosia vekkuleita juttuja. Mutta kun nekin on aina samanlaisia.
 
Kandee muistaa, että jos ne pallurat menee viivakolla ylöspäin, niin silloin huudetaan kovempaa ja jos alespäin, niin sitten hiljempaa. Mitä kovempi ääni, sen korkeampi nuotti.
 
"omat loppuunnussittu PA ja mersu, yöt teltassa" - "muut on mut mersun vois vuokraa"
Jankku
21.09.2009 21:10:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä asiassa oikotietä onneen ei valitettavasti ole. Kyllä ne sävelten väliset etäisyydet oppii "kuulemaan", pelkästään katsomalla kun tarpeeksi "joutuu" nuoteista soittamaan/laulamaan. Peruskauraa musaopistossa...
 
Ja tämä lama-ajan blues minunkin kotona soi!
timppis
21.09.2009 23:11:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Quru: Sanoisin paremminkin, että nuotit ovat pelkkää matematiikkaa. Näkisin etteivät nuotit itsessään ole musiikkia, siihen väliin vaaditaan aina jokin inhimillinen "suodattamaan ja huonontamaan", jolloin tuotosta voi kutsua musiikiksi. Nuotit itsessään ovat liian täydellisiä ollakseen taidetta.
 
Hieno aihe, pakko osallistua... Joo, hieman tähän tyyliin se menee. Tosin sanoisin, että tarvitaan jokin inhimillinen taho _tulkitsemaan_ nuotteja. Nuotit ovat jonkinlainen notaatio siitä, mitä alunperin säveltäjä, tai myöhemmin kenties sovittaja on ajatellut teoksen sisältävän. Voi olla, että nuottiin on lisätty tekstimuotoisia määreitä siitä, miten teosta tulisi kussakin kohdassa esittää, mutta niitäkin yksilöt tulkitsevat hieman eri tavoin. Ts. notaatio on ainakin "taiteen" näkökulmasta väistämättä epätäydellinen, ja hyvä niin. Lopulliseen muotoonsa musiikki tulee sitten kun joku taho sen nuoteista tulkiten esittää. Meni syteen tai saveen, joskus menee lähelle säveltäjän ajatusta, joskus taas ei, ehkä ihan tarkoituksellakin. Kumpikaan ei ole sinäsä oikein tai väärin, erilaisia vain, ja sehän se onkin yksi merkityksellinen pointti taiteen tekemisessä.
 
Näin se menee muuallakin. Olkoon analogiana musiikkiteoksen nuotinnokselle vaikkapa elokuvan käsikirjoitus. Jos jätetään tuotannolliset ja tekniset yksityiskohdat huomiotta, niin jo pelkkä osaan valitun näyttelijän tulkinta tekstistä ja sen reunaehdoista tekee teoksesta omanlaisensa. Esimerkiksi Anthony Hopkins voisi tehdä jostain satunnaisesta roolista hieman erilaisen kuin vaikkapa Ron Jeremy. Ronin lähestymistapa ja -tyyli lienee tosin suurelta osin ennalta arvattavissa, mutta pidettäköön sitäkin tässä yhteydessä taiteena :)
 
kimurantti1
21.09.2009 23:30:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin, nuotithan eivät ole mitään muuta kuin yhdenlainen tapa merkitä musiikkia muistiin, ja vieläpä hyvin epätarkka sellainen. Ainoa absoluuttisen tarkka merkitä musiikkia muistiin, on äänittää se. Mm. Miles Davis sanoi aikanaan hyvin, ettei ymmärrä sitä, kun monet tuntuvat arvostavan enemmän itse partituuria, kuin musiikkia, jota partituuri esittää.
 
Mitä tulee alkuperäiseen kysymykseen, niin se kaipaisi vähän tarkennusta. Meinaatko, että pystyy solfaamaan sen biisin täysin oikealta sävelkorkeudelta? Siihen tarvitaan absoluuttista sävelkorvaa, mutta äänten hahmottaminen suhteessa toisiinsa on täysin mahdollista ilman absoluuttista sävelkorvaa. Se vaatii älyttömän määrän harjoitusta, mutta toisaalta niin vaatii moni muukin asia, kuten esimerkiksi itse soittaminen. Ei myöskään ole järkeä ottaa tavoitteeksi "kuulla musiikkia päässään", se on vähän kuin lähtisit säveltämään sinfoniaa opettelematta säveltämään ensin paljon suppeampia teoksia.
 
Credence
21.09.2009 23:52:50 (muokattu 21.09.2009 23:53:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No mulla ei ole lähelläkään absoluuttista jos suhteellistakaan sävelkorvaa enkä juuri nuoteistakaan osaa soittaa muuten kuin mietinnän kanssa, mutta kyllä sitä monesti melodiat ja sensellaiset voi hyräillä ihan katsomalla.
Saattaapa tutun kappaleen tunnistaakin.
 
Mutta aivan nappiin osaaminen vaatii jo kyllä harjoitusta.
 
/(off)topic " Mönkii takaisin sillan alle"
Hohhoijaa
21.09.2009 23:59:53 (muokattu 22.09.2009 00:02:44)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sub zero: no eikös tuo vaadi absoluuttisen sävelkorvan tai tuo on siis absoluuttisen sävelkorvan opettelua? luulisi että helpompi on oppia suhteelliset arvot sävelille jolloin näkee nuoteista, miltä biisi kuulostaa jossain määrittelemättömässä sävellajissa
 
Määrittelemättömälle sävelelle on ainakin omalla kohdalla aika helppo lähteä rakentamaan sitä melodiaa (ts. satunnaiselta sävelkorkeudelta nuottien suhteita toisiinsa). Toisaalta on noita viivastoja kyllä tullut tahkottuakin hyvän aikaa, mutta oonkin vähän opistohomo.
 
The planet is fine, the people are fucked.
pimp
22.09.2009 11:01:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kimurantti1: Meinaatko, että pystyy solfaamaan sen biisin täysin oikealta sävelkorkeudelta? Siihen tarvitaan absoluuttista sävelkorvaa...
 

 
En nyt tiedä mitä solfata tarkoittaa, mutta Daniel Levitin on tutkimuksissa huomannut, että aika suuri osa ihmisistä muistaa sävelen, mistä joku biisi alkaa. Nuotin nimeäminen on sitten vähän harvinaisempaa. http://ego.psych.mcgill.ca/labs/lev … earch/Levitin-PandP-1994-56-414.pdf
 
My awesome aura of ample cool. I radiate cool at a rate of 1,000 charlie watts. Coolness fan... a FLAIR conditioner, if you will
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «