Einherjar: Pitäisiköhän tuosta tehdä oma FAQ-henkinen "faktoja äänilaitteiden hinnasta"? XD Ei, kun pitäisi tehdä FAQ "Halvat PA-kamat treenikselle ja/tai pikkukeikalle."
Oikeasti. Jatko-osalla "Hieman paremmat PA-kamat".
Tässä kun tuntuu olevan ristiriitaa toisaalta harrastajien "Saisi nyt edes jotain ääntä" -linjan ja vastaavasti ammattilaisten "Alle 48-kanavan tiskillä ei voi vetää edes pitserian nurkassa - toivottavasti löydät voimavirtaa" -linjan välillä.
Muutenkin - tuntuu, että nykyiset FAQ:t olettavat lukijalta liikaa (tietyissä asioissa). Tyyliin mikserin ostajan ABC herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia:
Eli input kanavien, alaryhmien (Sub group), apulähtöjen (aux) jne määrä. Jos pulpetti on heti kättelyssä joka piippua myöten varattu, on hommaa hankala laajentaa. Myös jos yksi kanava tippuu, ei tarjolla ole varakanavaa. Sama koskee tietenkin auxeja. Hyvä - ymmärsin tuon. Vaan mistäs ihan alkaja tietää tuon kanavien määrän ? Laulajalle tarvitaan mikki käteen, se vaatii yhden kanavan. Tähän asti selvää. Mikitetäänkö kitara ? Basso ? Rummut ? Kuinka monella mikillä kitara? Kuinka monella mikillä rummut ?
Mistä tiedän, kuinka monta alaryhmää tarvitsen ? Mitä niillä ylipäätään voi tehdä ?
Mistä tiedän, kuinka monta auxia tarvitsen ? Niillä voi tietääkseni tehdä
a) monitorimiksaus per aux
b) efekti per aux
No, mistäs tiedän, montako monitorimiksausta tarvitsen ? Tai efektejä ? Tarvitaanko yleensä efektejä ? Vai onko helpompi hoitaa monitorointi omalla tiskillä ?
Ja toisaalta tulee itsestäänselvyyksiä:
Osta niin hyvä kuin perse kestää. Tähän liittyy oleellisesti käyttömäärä, budjetti ja kuka riemun maksaa. Tuohan pitää paikkansa riippumatta siitä, ostatko autoa, kitaraa, taloa, jauhelihaa tai sisäfilettä.
Ja jottei menisi pelkäksi nillittämiseksi, niin tuolla:
http://www.soundcraft.com/support/gtm.aspx on oikein hyvä aloittajan opas mikserin käytöstä. Ameerikan kielellä, tietysti, mutta sitä nyt valitettavasti täytyy itse kunkin osata.