Aihe: Livesähkön vaiheista kyssäri
1
Reddie
11.08.2009 23:25:16 (muokattu 11.08.2009 23:25:57)
Eli tämmönen juttu tuli mieleen, mitä en oo aikaisemmin kelannut, ja tuli jostain toisesta ketjusta mieleen:
 
Ääni- ja valosähköhän on hyvä pitää eri vaiheissa, koska muuten voi tulla pahaa häiriötä. Ongelma ratkaistaan ottamalla kama eri töpseleistä. Tossa jossain topicissa pohdittiin 32A voimavirran jakamista ääni- ja valosähköön keskuksella, mistä molemmille annettaisiin 16A voimavirtaa. Tämän seurauksena molemmat sähköt olisivat loppujen lopuksi samoissa vaiheissa, mutta keskuksen kautta. Tähän sitten todettiin, että parempi olisi jos seinässä olisi suoraan erillinen 16A voimavirtapistoke äänelle, niin välttyisi ongelmilta.
 
Kysymykseni on seuraava: Oletetaan että seinässä on vierekkäin 32A ja 16A voimavirtapistokkeet. Eikö näidenkin vaiheet loppujen lopuksi jossain välissä talon sähköjä yhdisty? Eli kuinka "kaukaa" pitää ääni- ja valosähkö ottaa eri vaiheista, ennenkuin ongelma ratkaistaan, vai onko se häiriön poistava tekijä välissä olevat sulakkeet / vikavirtasuojat / joku muu, mikä?
 
Toivottavasti joku nyt tajusi mitä haen. Tässä ei nyt siis ole kyse siitä, että riittääkö sähkön määrä, vaan nimenomaan tästä ääni- ja valosähkön toisilleen kettuilusta.
musamies
11.08.2009 23:31:37 (muokattu 11.08.2009 23:34:46)
Kysymykseni on seuraava: Oletetaan että seinässä on vierekkäin 32A ja 16A voimavirtapistokkeet. Eikö näidenkin vaiheet loppujen lopuksi jossain välissä talon sähköjä yhdisty?
 
Eihän eri pistokkeet liity kai muuhun kuin isommalle pistokkeelle on laitettu isommat sulakkeet ja piuhat ja pienemmälle pienemmät.
 
Kolme eri vaihetta ovat kummallekin samat.
 
vai onko se häiriön poistava tekijä välissä olevat sulakkeet / vikavirtasuojat / joku muu, mikä?
 
Eiks häiriön poista nimenomaan eri vaihe?
Reddie
11.08.2009 23:50:05
No kato my point exactly: Mun käsittääkseni taloon ku taloon tulee vaan kolme vaihetta, ja näitä kolmea vaihetta sitten jaetaan erilaisten sulakkeiden kautta erilaisiin pistokkeisiin. Eli jos otat äänelle sähkön yhdestä voimavirrasta, ja valolle toisesta, oot silti samoissa vaiheissa. Käytännössä homma kuitenkin toimii, joten mikä on se "pelastava enkeli" mikä poistaa häiriöt & hurinat? Vai onko tässä nyt jotain mitä en ymmärrä (hyvin todennäköistä)?
musamies
11.08.2009 23:53:12
Eli jos otat äänelle sähkön yhdestä voimavirrasta, ja valolle toisesta, oot silti samoissa vaiheissa. Käytännössä homma kuitenkin toimii, joten mikä on se "pelastava enkeli" mikä poistaa häiriöt & hurinat? Vai onko tässä nyt jotain mitä en ymmärrä (hyvin todennäköistä)?
 
Jos vaihe on sama ja hurina (joka olisi todistettavasti muuten olemassa) lähtee pois, niin syy kiinnostaa kyllä meikäläistäkin.
 
Onko pistorasioissa varmasti vaiheet kytketty samalla tavalla?
Khimil
12.08.2009 00:23:43 (muokattu 12.08.2009 00:26:07)
 
 
Viimeksi kun tein valokeikan suht pitkälti omilla kamoilla, kaikki sähkö tuli yhdestä 63A töpselistä. Tämä siis jaettiin alakeskuksesta sitten valoille ja äänelle. Häiriötä ei silti ollut. Himmentämisestä johtuvan hurinan estämiseksi on ainakin omalla kohdalla riittänyt se, että kuormittaa vaiheita mahdollisimman tasaisesti (ettei synny vinokuormaa, joka voi itsessään aiheuttaa häiriöitä). Lisäksi äänikaapelit kannattaa pitää mahdollisimman kaukana valon kaapeleista, keskuksista ja himmentimistä, jotteivat ne juttele keskenään.
 
Nämä onkin aika peruskauraa.
 
Nuo erilliset valo- ja äänisähkön töpselit sun muu rakennuksen sähköpuolen konfiguraatio on vissiin suht tapauskohtaista, mutta pääsääntöisesti kaikki tulee kuitenkin yhdessä isossa johdossa sinne sähkökaappiin.
Madonnan lava show on moraaliton koska, verkko sukka housuineen se rikkoo perinteisiä moraali sääntöjä. Raja vartio laitoksen tulisikin vielä pohtia, tekikö se oikein päästäessään tämän siveettömän nais henkilön maahan.
avl
12.08.2009 00:25:05 (muokattu 12.08.2009 00:26:50)
Vaiheet on samoja jäykän verkon vaiheita mutta nollajohtimet on molemmissa omat ja varsinkin tilanteessa, jossa keskuksen nollajohtimen liitin maakiskoon on päässyt hapettumaan niin nollajohdin saattaa kuskata erilaisia häiriöitä. Eli oma käsitykseni on, että yhteinen nollajohdin on se mahdollinen häiriön aiheuttaja eikä niinkään vaihe.
Reddie
12.08.2009 00:58:36
Joo siis toi peruskaura on hallussa. Mut et nollajohdinta veikataan? Eikös paremmissa keskuksissa toi nollakin oo jotenkin erotettu tjsp. ? En siis todellakaan oo mikään sähkäri.
Rallattelija
12.08.2009 01:35:38 (muokattu 12.08.2009 01:47:51)
Olisikohan oikea vastaus kysymyksen GND johdin eli maatto. vaikka taloon tulis kuin monta johtoa niin ne saattavat hyvinkin pistokkeen toisesta päästä olla kytketty samaan voimalaitokseen =) eli vaiheet ei itsessään ole ongelma. Jos maatto ei mee tarpeeks syvälle tai on jotain 1.5mm2 kaapelii niin varmasti saadaa sivuääniä.
 
B, A ja T tuote suhisee AINA!
Verta, hikeä ja Rock'n Rollia voi olla ilman viinaa
multipaavo
12.08.2009 01:36:29
 
 
Saarisen Reima on tiivistänyt asian mainiosti ääniartikkeleissaan: http://pwc.kapsi.fi/reiska/index.htm
Tuolta "Häiriötä ilmassa" sektiosta löytyypi.
 
-Paavo
Liian paljon päätetehoa on aivan oikein | www.5by5.fi
Reddie
12.08.2009 13:10:16
Niin siis eli kysymykseen ei ole sen selkeämpää vastausta, kun että otetaan ne sähköt vaan mahdollisimman alkujuurilta, käytetään hyviä & laadukkaita kamoja, ja tehdään homma niinkuin kuuluu niin ei aiheuta ongelmia?
multipaavo
13.08.2009 00:00:46
 
 
Jypä: Nolla- ja maajohtimet ovat yhteisiä kaikissa jakokeskuksissa...
 
Juu siis yleensä näin. Erillismaadoitetut voimavirtatöpselit on sitten toinen juttu, vai oonko täysin väärässä? Eikö niissä viedä maa oikeaan maahan (100 metriä kuparia talon alle) vai meneekö se "vain" suoraan pääkeskukselle tms, isoon maahan? Kaapelihallissa ainakin moiset 63 amppeeriset äänilaitteille speksattuna, hurinoita 0.
 
-Paavo
Liian paljon päätetehoa on aivan oikein | www.5by5.fi
miffe
13.08.2009 02:58:56
Toivottavasti joku nyt tajusi mitä haen. Tässä ei nyt siis ole kyse siitä, että riittääkö sähkön määrä, vaan nimenomaan tästä ääni- ja valosähkön toisilleen kettuilusta.
 
Sillä ei oikeesti ole yhtä hevon kettusen väliä, jos kaikki käytössä olevat laitteet ovat ehjiä ja täyttävät nykyiset määräykset mm. niiden verkkoon takaisin syöttämästä skeidasta. Tosin, tuohon ryhmään eivät kuulu mm. mitkään vintageputkikamat.
 
Se, mitä etua eri syötöistä voi olla, on, että pitkät kuparivedot keskukselta töpselille vaimentavat esim. halpishimpparien verkkoon palauttamaa korkeataajuussontaa.
turkulainen
Jypä
15.08.2009 20:40:22
 
 
Erillismaadoituksessa tuodaan kaikkiin kohteisiin maadoitus omalla johdolla keskukselta asti, eikä siis suoriteta maadoitusta nollaamalla eli kytkemällä päättyvässä asennuksessa maadoitusta nollajohtimeen. Käytetään 5-johdin järjestelmää, nollattaessa voitaisiin käyttää nelijohtoista. Maahan kaivettu maadoitus tuodaan keskukselle omaan maadoituskiskoon, johon siis kytketään kaikkialta tulevat maadoitusjohtimet. Nämä kytketään potentiaalintasoituskiskoon, joka on yhteydessä sähköverkonmaihin, muutenhan nollajohdinkin olisi eri potetiaalissa maahan nähden ja näin ollen jännitteinen.
multipaavo
17.08.2009 05:56:10
 
 
Tänks!
Asia selveni mukavasti.
 
-Paavo
Liian paljon päätetehoa on aivan oikein | www.5by5.fi
rintapek
17.08.2009 23:41:38
 
 
Reddie:
Kysymykseni on seuraava: Oletetaan että seinässä on vierekkäin 32A ja 16A voimavirtapistokkeet. Eikö näidenkin vaiheet loppujen lopuksi jossain välissä talon sähköjä yhdisty? Eli kuinka "kaukaa" pitää ääni- ja valosähkö ottaa eri vaiheista, ennenkuin ongelma ratkaistaan,
Toivottavasti joku nyt tajusi mitä haen. Tässä ei nyt siis ole kyse siitä, että riittääkö sähkön määrä, vaan nimenomaan tästä ääni- ja valosähkön toisilleen kettuilusta.

 
Tota, enmä noist ny kauheasti tiedä. Kovasti on myös kiinni siitä, et mitä ja missä teet. Noi olosuhteet ko on kovasti erilaiset
 
Kansantajuisesti, enkä mä just muuta asiasta ymmärräkään, niin sähkö tulee yhtä karvaa pitkin kulutuskohteeseen ja käytetty sähkö menee nopeinta mahdollista reittiä maihin.
 
Niinko keikkapaikalla, ni tuskin itte pystyt vaikuttamaan keikkapaikan sähköihin. Ainoa mitä voit hualehtia on se, et omat kamasi ja sähkövetosi ei aiheuta/lisää ongelmia.
 
Toi valot omasta vaiheesta on varmasti toimiva nyrkkisääntö. Mut ensimmäinen mistä itte voit hualehtia on vaiheitten tasanen kuarmitus. Toi vinokuorma mun ymmärtääkseni on tilanne, mis vaiheita kuormitertaan epätasaisesti, ts 10kW subbaristyrkkia 1 vaihe, 50w skittastyrkka 2 vaihe ja eimitään vaiheessa 3. En teoriaa tiä, mut minust aiheuttaa tilanteen, mis sen nollajohdon potentiaali ei ole 0.
Noi hehkulampputyyppiset polttimot on minust sähköverkon kannalta melko neutraaleja, joten jos sinulla on paikka mitä valaista ilman ohjaimia, niin hehkuja ny voi mun tiäteekseni käyttää tasaamaan noit epätasaisen kuarman ongelmia.
 
Ny ei jaksa, palataan myähemmin...tän varmasti vois siirtää tonne livesähköfaqiin?
One kind of music only - the good kind
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)