Aihe: Auttakaa termien kanssa - uusi keikkapiano
1
hahuusko
02.08.2009 14:30:53
RD-700GX:ssä on 16 "Part":ia, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että RD-700GX:llä voi soittaa 16 eri "soitinta" yhtä aikaa. Eli jos soittaa vaikkapa vasemmalla kädellä jotain bassosoundia ja oikealla kädellä pianosoundia, niin tällöin käytössä on 2 partia.
 
"Zone" taas meinaa sitä, että koskettimiston voi jakaa useaan alueeseen eli zoneen ja jokaisella zonella on oma soundinsa. Esimerkiksi siis jos haluaa soittaa vasemmalla kädellä bassoa ja oikealla pianoa, niin tarvitaan kaksi zonea. Zonet voivat myös mennä päällekkäin, jolloin tiettyä kosketinta soittamalla saa kuuluumaan esimerkiksi pianon ja jousisoundin yhtä aikaa.
ujulaala
04.08.2009 11:49:19
Itellä on tuo rd700sx ja sehän on pääpiirteittäin sama laite. Partteja on tosiaan 16 mutta käytännössä on mahdollista tehdä enintään neljän eri saundin layereitä eli max 4 eri "soitinta" (tones) yhtäaikaa.
 
Zones on sitten justiin nämä neljä (upper 1 ja 2, lower 1 ja 2) "vyöhykettä" joihin koskettimiston voi jakaa. Joka zonelle voi määrätä oman saundinsa, esim piano, strings, celesta, saksofoni.. Jos kaikkien "range" on sama eli alimmasta a:sta ylimpään c:hen, soi tämä outo coctail yhtäaikaa joka koskettimella. Tosin ne voi jakaa mielensä mukaan mihin osaan koskettimistoa haluaa, myös päällekäin. Joka osan voi myös transponoida mielensä mukaan, säätää voimakkuudet ym.
 
Split meinaa sitä että koskettimisto jaetaan kahtia jostain kohtaa (voi määrittää itte), ylempään ja alempaan. Silloin upper1 ja 2 ovat yläosaston zonet (sinne voi laittaa esim. piano ja pad), lower1 ja 2 alaosaston (esim. basso ja joku synasaundi). Tai sitte vaa upper1:een piano ja lower1:een basso, kuten edellisen kirjoittajan esimerkissä. Nuo pystyy Zone infosta myös jokaisen erikseen esim. transponoimaan, panoroimaan, säätään kosketusherkkyyttä, lisäämään efektejä jne.
ainuli
05.08.2009 12:52:10
Kiitos avusta, johan selkis. Piano tuli eilen, kaikki kunnossa ja toimii loistavasti, upea soitin! Meikä hautautuukin nyt viettämään loppulomaa sen seurassa...
A100
05.08.2009 15:31:48
ainuli: Kiitos avusta, johan selkis. Piano tuli eilen, kaikki kunnossa ja toimii loistavasti, upea soitin! Meikä hautautuukin nyt viettämään loppulomaa sen seurassa...
 
Olisi kiva kuulla mielipiteitäsi esim. millainen pianosoundi, kosketus, tai kuinka sämplätyn oloinen äänensävy on Rolandissa verrattuna akustiseen pianoon? Suosittelisitko tätä aloittavalle pianonsoiton harrastajalle?
jyrkkä ehkä.
ainuli
06.08.2009 01:26:34
A100: Olisi kiva kuulla mielipiteitäsi esim. millainen pianosoundi, kosketus, tai kuinka sämplätyn oloinen äänensävy on Rolandissa verrattuna akustiseen pianoon? Suosittelisitko tätä aloittavalle pianonsoiton harrastajalle?
 
Olen tutustunut tähän soittimeen vasta pari päivää, mutta voin kyllä jo sanoa, että Roland RD700-gx:ssä on aivan loistavat pianosoundit, jotka eivät kuulosta sämplätyiltä. Jopa pedaalin vaimea "kohahdus" on mallinnettu. Soundeja voi myös muokata jonkin verran itse. Kosketus on myös erinomainen, koskettimet on päällystetty norsunluulta tuntuvalla synteettisellä materiaalilla, joten koskettimien pinta ei ole muovinen. Soittimesta löytyy myös paljon muita soundeja mm. loistavia urku- ja e-pianosoundeja, sekä valmiita rytmi- ja sointukuvioita. Kyseessä on hyvin monipuolinen ammattilaissoitin.
 
Näin pianonsoiton opettajana en kuitenkaan suosittele mitään sähköistä pianoa aloittelevalle pianistille, oli soitin tai sen kosketus kuinka hieno tai akustisen kaltainen tahansa. Sähköisestä soittimesta on minun mielestäni loppujen lopuksi kuitenkin helpompi (liian helppoa?) saada hyvä, soiva ääni, ja jos haluaa oppia soittamaan pianoa hyvällä tekniikalla, kannattaa valita akustinen piano. Sähköisellä soittimella pääsee vähän helpommalla tekniikan kannalta. Tietenkin, jos se riittää, miksei sähköpianokin voisi olla ok valinta.
 
Yksi, mielestäni aika suuri, ongelma sähköpianoissa on myös äänen voimakkuuden säädin. Aloitteleva oppilas ei koskaan tiedä, mikä on "oikea" painallusnopeus halutun äänenvoimakkuuden aikaansaamiseksi, koska äänenvoimakkuuden säädin tekee tästä muuttuvan tekijän. Akustisessa pianossa äänen voimakkuuden suhde painallusnopeuteen on aina vakio - siis soitettaessa aina samalla pianolla. Olen aika (liian) monta kertaa törmännys oppilaaseen, joka soittaa joko aivan liian kevyellä otteella (sähköpianolla harjoiteltu kuulokkeilla jolloin kevyesti soitettu ääni kuulostaa voimakkaalta) tai liian ronskilla otteella (sähköpianolla harjoiteltu äänenvoimakkuuden säädin minimissä). Näillä oppilailla on usein myös puutteellinen dynamiikan ja nyanssien taju tai he eivät osaa kuunnella sitä, miten piano soi tilassa. Tämä siis monilla sähköpianolla harjoittelevilla, ei kaikilla.
 
Tästä asiasta on paljon eriäviä mielipiteitä, tämä on minun mielipiteeni. Suosittelen siis Roland RD700-gx -keikkapianoa pidemmällä olevalle soittajalle, joka tarvitsee keikkapianon monia ominaisuuksia, esim. roudattavuus ja monipuoliset soundit.
mack the knife
06.08.2009 09:51:08
Hyvin kirjoitit ja perustelit.
Ammatti-ihminen.
COVS n:o 1.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)