Aihe: Yle: Verojen välttely laskee levyjen hintaa netissä
1 2
Karlsson
21.04.2009 08:48:50
Herättääkö tämä mitään mietteitä vai onko tällä oikeastaan yhtään mitään väliä? Mitähän luokkaa nuo menetettävät verotulot levyjen kohdalla ovat?
 
Veroparatiiseja käyttämällä isot kansainväliset nettikaupat voivat jättää arvonlisäveron Suomeen maksamatta.Tilanteesta kärsivät kotimaiset pienyrittäjät ja Suomen valtio, joka jää ilman verotuloja.
 
Äänilevyjen ja dvd-levyjen nettikaupassa voi laskea hintoja kuljettamalla tuotteet veroparatiisin kautta. Silloin välttyy Suomeen maksettavalta arvonlisäverolta ja tuotteet voi hinnoitella merkittävästi edullisemmiksi. Suomalaista yrittäjää tilanne ei naurata.
 
Levykauppa Stupido-Shopin varasto sijaitsee liikkeen tiloissa Helsingin keskustassa, joten hinnoilla kilpailu ulkomaisten nettikauppojen kanssa on vaikeaa.
 
- Jos verokanta on nolla, ja meillä se on 22 prosenttia, niin voidaan sanoa, että uutuuslevyssä ero on viisi euroa. Se on ihan merkittävä, kommentoi Stupido-Shopin toimitusjohtaja Jorma Ristilä.
 
Ero johtuu siitä, että EU:n ulkopuolelta tuotavia tuotteita kohdellaan toisin kuin EU:n sisältä tulevia. Isot pelurit hyödyntävät porsaanreikää rahtaamalla tavarat muun muassa Jerseyn saaren kautta. Se kun ei kuulu EU:n veroalueeseen.
 
Veroetu koskee vain alle 45 euron tilauksia, mutta tätä pykälää kierretään postittamalla isommat ostokset useina pienempinä paketteina.
 
Suomalaiset maksavat
 
Valtionvarainministeriö vahvistaa, että käytännössä vero jää saamatta juuri Suomen päässä. Suomalaisten yritysten kilpailuasema kotimarkkinoilla on verosäädösten takia ulkomaisia suuryrityksiä heikompi, ja laskun tästä maksaa Suomen valtio.
 
Samalla halpoja hintoja hakeva kuluttaja laitetaan tukemaan kansainvälistä verojenvälttelyä. Halvimmat hinnat kun löytyvät usein niistä liikkeistä, jotka eivät veroja täysimääräisesti maksa.
 
Veroparatiiseista kirjan viime syksynä kirjoittanut Matti Ylönen muistuttaa, että kuluttajat eivät voi tietää, mitkä yritykset veroja maksavat, ja mistä ne levyjään postittavat. Lääkkeeksi hän tarjoaa lisää avoimuutta.
 
- Oleellista olisi nyt kasvattaa avoimuutta yritystoiminnassa, että nähtäisiin paremmin mihin yritykset maksavat veroa ja minkä verran. Ne kaikki tiedot olisivat jo olemassa, jos poliittista tahtoa vain löytyisi siihen, että niiden julkistaminen olisi pakollista, Ylönen sanoo.
 
YLE Uutiset / Markus Tiittula

 
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/ … _levyjen_hintaa_netissa_692679.html
Soittohommissacoverkeikkaabehringereitäkeikkaympäristökamat paskaksi
Feggy
21.04.2009 10:44:41
 
 
Sen verran mietteitä herättää, että tue paikallista levykauppiastasi jos haluat sellaisen olevan olemassa.
mrk
21.04.2009 10:49:50
Feggy: Sen verran mietteitä herättää, että tue paikallista levykauppiastasi jos haluat sellaisen olevan olemassa.
 
Tukisin, mutta tilaamalla saa kaksi levyä siihen hintaan mihin kaupasta yhden. Eikä tarvitse välttämättä edes veronkiertopuljujen kanssa pelata, rehellisesti USA:sta tai esim Englannnin Amazonista (joka tilittää vielä ALV:it Suomeen)
"Short On Long Term Goals"
varakeef
21.04.2009 11:43:51
Tämä koskee kaikkia tuotteita, jotka tulevat EU:n ulkopuolelta ja joitten arvo toimituskuluineen on alle 45 euroa. Kaikkea kevyttä ja pienikokoista kannattaa tuoda muualta. Verotusbyrokratiaa taas tuskin kannattaisi ulottaa edes tuolle 45 euron rajalle, jossa veroa menisi alle kympin.
 
Olisiko vika kuitenkin EU:n puolella? Esimerkiksi yhdysvaltalaiselle on aika vaikea selittää, että meillä kaikkien tuotteiden ja palveluiden hintoihin lisätään viidennes tällaista kulutusveroa, jota alviksi kutsutaan.
 
Toisaalta aika monet EU:n alueellakin operoivat levykauppiaat myyvät suomalaisia liikeitä halvemmalla, vaikka maksavat samaa veroa. Keskeisempi suomalaisia liikkeitä haittaava kulunki on järjettömät postimaksut Suomessa. (Tämä koskee siis myös kaikkea muuta internetitse myytävää tavaraa ja etenkin suurempikokoista tavaraa, soittimia esimerkiksi).
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
Torniojaws
21.04.2009 13:41:59
 
 
varakeef: Keskeisempi suomalaisia liikkeitä haittaava kulunki on järjettömät postimaksut Suomessa. (Tämä koskee siis myös kaikkea muuta internetitse myytävää tavaraa ja etenkin suurempikokoista tavaraa, soittimia esimerkiksi).
 
Sama paketti:
 
Postikulut englannista suomeen 5 euroa
Postikulut suomesta englantiin 17 euroa
 
:S
Vortech | Relativity | Vortech + Fatal Sound Project @ Lupi, Oulu, 12.6.2009 | Uusi Vortech-levy tästä!
kivi
21.04.2009 15:31:45 (muokattu 21.04.2009 15:34:16)
varakeef: Olisiko vika kuitenkin EU:n puolella? Esimerkiksi yhdysvaltalaiselle on aika vaikea selittää, että meillä kaikkien tuotteiden ja palveluiden hintoihin lisätään viidennes tällaista kulutusveroa, jota alviksi kutsutaan.
 
Niin, siellähän se ALV lasketaan vasta kassakoneelle tullessa. Vaikeampi mun mielestä on käsittää, miksei Yhdysvalloissa jo tuotteiden kohdalla hyllyssä lue mitä ne oikeasti maksaa, vaan pitää koko ajan muistaa mikä on kulloinenkin ALV, esim 8%, ja lisätä se hintaan.
 
Puhumattakaan siitä, että kun menee ravintolaan alueella jossa on vaikka 8% ALV ja 16% juomarahakäytäntö, pitää ruokalistaa selatessa jo laskea päässään molemmat jos haluaa olla varma että pystyy maksamaan laskunsa.
 
Suomen Posti eli Itella on kyllä hinnoitellut itsensä ulos.
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
varakeef
21.04.2009 15:44:09 (muokattu 21.04.2009 15:44:32)
kivi: Niin, siellähän se ALV lasketaan vasta kassakoneelle tullessa.
 
For sales -vero on systeemiltään hieman erilainen, puhdas kulutusvero ja sen suuruusluokka on jotain ihan muuta kuin 22 prosenttia (0 - 13 %, tyypillisesti viiden nurkilla) . Kaikissa osavaltioissa sitä ei ole lainkaan.
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
kivi
21.04.2009 16:02:30
varakeef: For sales -vero on systeemiltään hieman erilainen, puhdas kulutusvero ja sen suuruusluokka on jotain ihan muuta kuin 22 prosenttia (0 - 13 %, tyypillisesti viiden nurkilla) . Kaikissa osavaltioissa sitä ei ole lainkaan.
 
Jep. Rivien välissä tarkoitus oli sanoa, että kyllä ne amerikkalaiset ymmärtää alvin, kun vertaa sitä niiden myyntiveroon, koska ei ne erot kuluttajalle niin suuria ole. Toki pitävät kauhean kohtuuttomana, mutta niinhän ne Suomen veroprosentteja muutenkin kauhistelee (ja syystäkin). Käsittääkseni yli 25% tulovero on Amerikan maassa harvinaisuus.
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
Teijo K.
21.04.2009 16:04:08
 
 
kivi: Jep. Rivien välissä tarkoitus oli sanoa, että kyllä ne amerikkalaiset ymmärtää alvin, kun vertaa sitä niiden myyntiveroon, koska ei ne erot kuluttajalle niin suuria ole. Toki pitävät kauhean kohtuuttomana, mutta niinhän ne Suomen veroprosentteja muutenkin kauhistelee (ja syystäkin). Käsittääkseni yli 25% tulovero on Amerikan maassa harvinaisuus.
 
Kyl ne sit kauhistelee ilmaista yliopistoa, terveydenhuoltosysteemiä joka vaikka huonolle jamalle on saatukin on kuitenkin vallan toista kuin siellä ameriikissa jne.
Aina saa kärsiä ja hävetä.
kivi
21.04.2009 16:11:37 (muokattu 21.04.2009 16:14:15)
Teijo K.: Kyl ne sit kauhistelee ilmaista yliopistoa, terveydenhuoltosysteemiä joka vaikka huonolle jamalle on saatukin on kuitenkin vallan toista kuin siellä ameriikissa jne.
 
Joo ja ei. Onhan lukukausimaksut kalliita siellä, mutta toisaalta, stipendien saaminen on helpompaa ja käytäntö on muutenkin ihan toinen, eikä rajoitu Amerikkaan - esimerkiksi Englannissa on myös käytännössä mahdotonta saada tukea tai lainaa ylempien asteiden opintoihin, ja lukukausimaksu pyörii helposti kymppitonnissa.
 
Kerran oon amerikassa joutunut terveyskeskuksessa käymään, eikä se ollut niin ankeaa kuin usein kuvataan, eipä edes kalliimpaa kuin Suomessa yksityisellä. Suurin tilastollinen ero tulee siitä, että Suomessa on automaattinen ja pakollinen sosiaaliturva jota maksetaan veroina, siellä voi jättäytyä sosiaaliturvan ulkopuolelle jos ei halua maksaa - ja sitten ottaa sen riskin, että terveyskeskus maksaa saman kuin yksityinen terveydenhuolto suomessakin.
 
Tällainen kuva mulle jäi. Saatan olla väärässäkin.
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
Teijo K.
21.04.2009 16:20:29
 
 
kivi: Joo ja ei. Onhan lukukausimaksut kalliita siellä, mutta toisaalta, stipendien saaminen on helpompaa ja käytäntö on muutenkin ihan toinen, eikä rajoitu Amerikkaan - esimerkiksi Englannissa on myös käytännössä mahdotonta saada tukea tai lainaa ylempien asteiden opintoihin, ja lukukausimaksu pyörii helposti kymppitonnissa.
 
Ameriikissa toi systeemi toimii enemmän sellasen hyväveli-systeemin puitteissa. Stipendejä myöten. Täällä taas pääsykokeisiin enemmän.
 
Kerran oon amerikassa joutunut terveyskeskuksessa käymään, eikä se ollut niin ankeaa kuin usein kuvataan, eipä edes kalliimpaa kuin Suomessa yksityisellä. Suurin tilastollinen ero tulee siitä, että Suomessa on automaattinen ja pakollinen sosiaaliturva jota maksetaan veroina, siellä voi jättäytyä sosiaaliturvan ulkopuolelle jos ei halua maksaa - ja sitten ottaa sen riskin, että terveyskeskus maksaa saman kuin yksityinen terveydenhuolto suomessakin.
 
Tällainen kuva mulle jäi. Saatan olla väärässäkin.

 
Joo, toi yksi pakollinen vakuutus on muuten kokonaisuuden kannalta halvempi kuin vapaaehtoinen. Sit siellä on niitä väliinputoajia. Oli tossa just yksi tapaus missä kerättiin hyväntekeväisyyttä syöpähoitoja varten kun vakuutus ei korvannutkaan, ameriikassa. Kyl nää ihan eri järjestelmät on. Mutta ei se Suomessa maksettu vero mee mihinkään verokaivoon, kyllä sillä edelleen on lunastettavissa hyötynä nää opiskeluasiat ja muut. Olen aina maksanut ihan tyytyväisenä kaikki veroni. Jenkkimenoa en kaipaa.
Aina saa kärsiä ja hävetä.
mongoloidi
22.04.2009 07:58:41
Torniojaws: Sama paketti:
 
Postikulut englannista suomeen 5 euroa
Postikulut suomesta englantiin 17 euroa
 
:S

 
Tää on kyllä hienoa. Paras esimerkki on varmaan se, kun tilasin LPn briteistä ja maksoin posteineen (!) 5 euroa. Suomessahan tolla ei makseta edes 12" LPn posteja maan sisällä.
Musta Arkipyhä
22.04.2009 08:45:17
kivi: Kuka siitä mitään saa, kuka ei. Kiltisti oon minäkin aina veroni maksanut, ja varmuuden vuoksi aina reilusti yläkanttiin, mutta ei niillä esim terveyskeskus- tai sairaanhoitopalveluja oo saanut vaikka olis henki vaarassa.
 
Tuostahan kannattaisi valittaa.Kuulostaa yksittäistapaukselta.Suomessa muuten terveydenhuolto nielee BKT:hen suhteutettuna huomattavasti vähemmän rahaa kuin jenkkien systeemi.Ja tosiaan esimerkkisi Yhdysvaltain terveydenhuollosta antaa kyllä melkoisen ruusuisen kuvan jos miettii ,että maassa käsittääkseni melko yleisesti myönnetään systeeminsä toimimattomuus ja kalleus.
 
Kalleus taas ei ole ihme ,koska menossa on mukana monta yksityistä mahdollisimman suurta voittoa tavoittelevaa välistävetäjää.
 
Tää menee nyt aika lailla aiheen ohi, mutta sanonpahan vaan että aika pahasti korvaan särähtää kun joku sanoo että Suomessa on paremmin kuin jossain muussa sellaisessa maassa, joka ei ole suorastaan kehitysmaa. Itse asiassa esim Portugal kai luokiteltiin jossain sellaisessa vaiheessa kehitysmaaksi, jossa siellä oli kaikin mittarein parempi sosiaaliturva kuin Suomessa.
 
Mitähän nämä mittarit olivat? Missä tähän vertailuun voi tutustua ja kuka sen teki?
 
On toki totta ,että Suomessa sosiaali -ja terveysmenoja on leikattu.Ja syynä ovat veronalennukset.Edes viime vuosikymmenen suuren kasvun aikana ei mukamas ollut varaa parantaa sosiaaliturvan tasoa.Ihmeellistä sinänsä kun miettii ,että esim.lapsilisäjärjestelmä perustettiin sotakorvausten maksun aikaan jolloin Suomi oli huomattavasti köyhempi.Tuolloin myöskään ei ollut tarvetta lomauttaa vaikkapa opettajia.
 
Mutta ei, en Amerikan meininkiä kaipaa minäkään, vaikka se on suuri maa ja siellä on monenlaista, sellaistakin joka on paremmin tai sivstyneemmin kuin meillä.
 
Varmasti on ,mutta sosiaali - ja terveyspuolen osalta tämä ei pidä kyllä paikkaansa.
 
Sori offtopic,mutta särähtää pahasti korvaan kun yksittäisesimerkein yritetään pönkittää mielikuvaa joka ei monien uutisten ja dokumenttien valossa ei pidä paikkaansa.
"I'm a free spirit baby - olen ilmainen väkevä alkoholijuoma,vauva"
Musta Arkipyhä
22.04.2009 08:48:10 (muokattu 22.04.2009 08:49:05)
Torniojaws: Sama paketti:
 
Postikulut englannista suomeen 5 euroa
Postikulut suomesta englantiin 17 euroa
 
:S

 
Se on sitä tehokasta yksityistä palvelua.Kiitos vaan takavuosien nerokkaille päättäjille jotka tekivät postista yrityksen jonka on tuotettava voittoa.Palvelua syrjäseuduilla huononnetaan,porukkaa pistetään pihalle ja kustannuksia pienennetään vaan onneksi hinnat eivät laske.
 
Ai niin: Pitäisi olla kilpailua.Niinkuin vaikka autokatsastuksessa tai elintarvikekaupan alalla jossa hinnat laskevat raaka-aineiden hinnan laskun myötä kohisten vai miten se oli?
"I'm a free spirit baby - olen ilmainen väkevä alkoholijuoma,vauva"
Teijo K.
22.04.2009 09:45:43
 
 
kivi: Kuka siitä mitään saa, kuka ei. Kiltisti oon minäkin aina veroni maksanut, ja varmuuden vuoksi aina reilusti yläkanttiin, mutta ei niillä esim terveyskeskus- tai sairaanhoitopalveluja oo saanut vaikka olis henki vaarassa.
 
Ei millään pahalla mutta nyt on kyllä vaikea uskoa todeksi. Tuossa yllä tuli jo muuta asiaa mitä en viitsi toistaa turhaan.
Aina saa kärsiä ja hävetä.
putsia
22.04.2009 14:53:24
Minen vaan ymmärrä että mitä näiden valtionyhtiöiden tulosvastuilla haetaan. Jotenkin tuntuu turhalta ja lopputulosta heikentävältä. Vai työtehoako tuossa valvotaan?
Cornflake
22.04.2009 19:13:16 (muokattu 22.04.2009 19:32:28)
Teijo K.: Kyl ne sit kauhistelee ilmaista yliopistoa, terveydenhuoltosysteemiä joka vaikka huonolle jamalle on saatukin on kuitenkin vallan toista kuin siellä ameriikissa jne.
 
Kelaisivat samalla tota Jenkkien _julkisen_terveydenhuollon touhua,
 
Terveydenhuoltomenojen osuus bruttokansantuotteesta vuonna 1996:
 
Suomi 7,5%
USA 14,2%
 
Nopeella guuglauksella ei uudempaakaan tilastoa löytynyt (lähde: http://www.laakariliitto.fi/uutiset/kannanotot/rahoitus.html ), mutta sama suhde suurinpiirtein nykyäänkin.
 
Sorry OT.
 
Edit: PsychedelicWarlord ehti ensin, no tulipahan jotain lukuja.
I ain't gonna work on Maggie's farm no more
hardsa
22.04.2009 20:48:48
Itse asiaan liittyen, minusta tuntuu jotenkin turhalta valittaa levyjen halpaa hintaa johtuen alv:n puuttumisella. Otetaan esimerkkinä vaikkapa uusin Prodigyn levy Invaders Must Die.
 
Amazon.co.uk:
Items: _ GBP 6.07
Postage & Packing: _GBP 1.88 _
Total before VAT: _GBP 7.95
VAT: _GBP 1.74
Order Total: GBP 9.69
Payment Total: EUR 11,39
 
Play.com (siis Jerseyn saarilta, ei arvonlisäveroa): €9.49
Lisätään kuvitteellinen alv: 9,49 + 9,49*0,22 = 11,58
Ei postikuluja
 
Sitten pari suomalaista nettikauppaa:
 
Swamp Music: € 18.95 €
Ei postikuluja
Ilman alvia(en nyt muista selkeämpää kaavaa :D):
1,22x = 18,95
x = 15,53
 
Ariman: € 16,20
Postikulut: € 3,00
Yhteensä: € 19,20
Levyn hinta ilman arvonlisäveroa ja postikuluja: 13,28
 
Okei, onhan tuo epäreilua verrata pelkästään levyihin keskittyviä kauppoja globaalilla tasolla toimiviin moniottelijoihin. Mutta niin kauan kun allekirjoittaneella on opiskelijan tulotaso ja keltään ei varasteta, niin minä äänestän lompakollani.
 
Mutta eivät levykauppojen asiakkaat ole ainoita, jotka ostavat haluamansa levyt ulkomaisilta sivuilta. Image-lehdessä oli artikkeli juurikin levykauppojen kuolemasta, jossa eräs levykaupan omistaja myönsi itsekin ostavansa levyjä itselleen ulkomaisista levykaupoista.
"Schumacher kärjessä, Häkkinen johtaa" Matti Kyllönen. Pastilli? YSKÄ#4
Teijo K.
22.04.2009 21:29:04
 
 
Cornflake: Kelaisivat samalla tota Jenkkien _julkisen_terveydenhuollon touhua,
 
Terveydenhuoltomenojen osuus bruttokansantuotteesta vuonna 1996:
 
Suomi 7,5%
USA 14,2%
 
Nopeella guuglauksella ei uudempaakaan tilastoa löytynyt (lähde: http://www.laakariliitto.fi/uutiset/kannanotot/rahoitus.html ), mutta sama suhde suurinpiirtein nykyäänkin.
 
Sorry OT.
 
Edit: PsychedelicWarlord ehti ensin, no tulipahan jotain lukuja.

 
Meillä oli pitkät pätkät tuosta julkistalouden luennoilla joo. Mielenkiintoisesti tuo Amerikkalainen systeemi perustuu juuri sille tavalle tuottaa näitä palveluja mihin Suomeakin ollaan nyt ajamassa oikeistopiliitikkojen toimesta ja selityksenä säästösyyt. Hmmmm.
Aina saa kärsiä ja hävetä.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)