Muusikoiden.net
24.04.2024
 

Kitarat: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Jännetuppitulehdus
1
aalataur
27.03.2009 13:52:15
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Basistituttavani sai moisen kun oli soitellut paljon.. ilmeisesti aika vittumainen vaiva? Itselläni ei ole koskaan ollut. Millaisilla varotoimenpiteillä tulehduksen syntymistä voi kitaratreenissä ehkäistä? Jollain lämmittelyillä tai venytyksillä? Entä mitä sitten jos vahinko pääsee tapahtumaan? Onko soitot silloin soiteltu kuinka pitkäksi aikaa?
 
Tuolta löytyi tietoa http://www.tohtori.fi/?page=5084038&id=7547287 mutta ei varsinaisesti kitaristin näkökulmasta.
-Cale
27.03.2009 14:25:38 (muokattu 27.03.2009 14:26:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Entä mitä sitten jos vahinko pääsee tapahtumaan? Onko soitot silloin soiteltu kuinka pitkäksi aikaa?
 
Itselleni lääkäri määräsi 2 kuukautta taukoa jonka jälkeen sai pikkuhiljaa alkaa totuttelemaan taas soittoon. Muutaman kerran tauon aikana lankesin hiplailemaan kitaraa, ei tosin mitään kovaa soittoa mistä olisi voinut olla suurta haittaa. Oli se kovaa aikaa...
 
Lääkäri puhui myös lääkkeistä (en muista mistä) joita popsimalla olisi voinut vähän nopeuttaa paranemista. Taisin muutaman ottaakkin, varmaan ihan perus särkylääkettä tms. Pääosin käytin kuitenkin käärmesalvaa kipukohtiin, tiedä sitten oliko siitä mitään apua. Lepo varmasti parasta lääkettä.
 
Kyllähän tuo vaikutti paljon soitto/treenaus -tottumuksiin. Ei enää tilutekniikkareeniä aamusta iltaan, joka onkin loppupeleissä ihan hyväkin asia. Muutenkin tulee vähempi soiteltua, varsinaista treenausta tekniikan tms. osalta ei enää juurikaan tule tehtyä. Lisäksi nykyään on paljon enemmän päiviä jolloin en tartu ollenkaan kitaraan, ennen tuota kun se oli jokapäiväistä tuntikaupalla. Toisaalta, en ole kovin pahoillani tuosta tulehduksesta, se toi mukanaan paljon hyviäkin asioita joista yllä olen maininnut.
 
Tosin, ei pelkästään hyvääkään. Välillä huomaa vieläkin soittaessaan samoja oireita kuin tuolloinkin, kipeytymistä ym. Silloin pitää taas vähän hillitä soittohommia, tuon kanssa ei kuitenkaan ole leikkimistä.
 
aalataur
27.03.2009 14:49:12 (muokattu 27.03.2009 16:08:31)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-Cale: Itselleni lääkäri määräsi 2 kuukautta taukoa jonka jälkeen sai pikkuhiljaa alkaa totuttelemaan taas soittoon. Muutaman kerran tauon aikana lankesin hiplailemaan kitaraa, ei tosin mitään kovaa soittoa mistä olisi voinut olla suurta haittaa. Oli se kovaa aikaa...
 
Kuulostaapa paskamaiselta :/ Kaksi kuukautta on pitkä aika ilman soittoa, taidot kerkee taantua paljon. Miten sitten jotkut kestää 4-8 tunnin tilutreenejä päivittäin? Onko soittoasennolla esim. suuri vaikutus? Itse kun treenaan joskus tuntikaupalla istualtaan niin vaihtelen asentoa, otekäden ranne ei välttämättä kaikkein ergonomisimmassa kulmassa ole koko aikaa. Voiko tulehdusta ehkäistä esim. powerballilla tai käsipainotreenillä? Vai onko parempi antaa vain lepoa kädelle soiton ulkopuolella? Mitens nuo lämmittelyt ja etenkin venyttelyt, onko sellaisilla virkaa? Lämmittely tulee nyt muutenkin aina jollain tavalla tehtyä, mutta enpä ole venytellyt käsiä ennen / jälkeen soiton pahemmin koskaan.
--Tomppa--
27.03.2009 22:28:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aalataur: Kuulostaapa paskamaiselta :/ Kaksi kuukautta on pitkä aika ilman soittoa, taidot kerkee taantua paljon. Miten sitten jotkut kestää 4-8 tunnin tilutreenejä päivittäin? Onko soittoasennolla esim. suuri vaikutus? Itse kun treenaan joskus tuntikaupalla istualtaan niin vaihtelen asentoa, otekäden ranne ei välttämättä kaikkein ergonomisimmassa kulmassa ole koko aikaa. Voiko tulehdusta ehkäistä esim. powerballilla tai käsipainotreenillä? Vai onko parempi antaa vain lepoa kädelle soiton ulkopuolella? Mitens nuo lämmittelyt ja etenkin venyttelyt, onko sellaisilla virkaa? Lämmittely tulee nyt muutenkin aina jollain tavalla tehtyä, mutta enpä ole venytellyt käsiä ennen / jälkeen soiton pahemmin koskaan.
 
Petruccillahan oli se video aiheesta.
 
Mutta se pääsi hyvään kotiin, hyvään kotiin se pääsi.. ihan varmasti se on hyvä koti mihin se pääsi, hyviä tyyppejä, mukavia poikia olivat.. hyvään kotiin, hyvään kotiin pääsi Marshall. - JCM
pekka
28.03.2009 10:53:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse selvisin kahden viikon tauolla. Tietysti jos tulehdus on paha, niin voidaan laittaa kortisonipiikki, jolloin tulehduksen pitäisi parantua (kuulemma) muutamassa päivässä. Mutta ei suositella ilmeisesti nuorille.
 
opaa
28.03.2009 12:14:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko soittoasennolla esim. suuri vaikutus?
 
On kyllä, huono asento voi aiheuttaa ylimääräistä rasitusta sinne sun tänne, myös ranteeseen.
 
Voiko tulehdusta ehkäistä esim. powerballilla tai käsipainotreenillä?
 
Enpä osaa sanoa.
 
Vai onko parempi antaa vain lepoa kädelle soiton ulkopuolella?
 
Yksi hyvä ennaltaehkäisevä juttu on pitää ihan lyhyitä taukoja=lepoa kesken soiton, vaikka viiden tai kymmenen minuutin välein. Ei pääse ylirasittumaan niin herkästi. Tosin sitten, jos soitto alkaa jo sattua ranteeseen, niin nää lyhyet tauot ei kai enää auta.
 
Mitens nuo lämmittelyt ja etenkin venyttelyt, onko sellaisilla virkaa? Lämmittely tulee nyt muutenkin aina jollain tavalla tehtyä, mutta enpä ole venytellyt käsiä ennen / jälkeen soiton pahemmin koskaan.
 
Näistä en osaa sanoa. Ei varmasti näistä haittaakaan ole, mutta eri juttu kuinka paljon hyötyä näistä on.
 
Viski
28.03.2009 12:23:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soittoasentohan taitaa olla juuri se suurin tekijä tuohon. Ranteet pitäisi olla koko ajan mahdollisimman suorina, joka toteutuu parhaiten klassisen kitaran soittoasennolla, ja hihnan kanssa soittaessa kitara mahdollisimman ylös.
 
-Cale
28.03.2009 17:23:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aalataur: Kuulostaapa paskamaiselta :/ Kaksi kuukautta on pitkä aika ilman soittoa, taidot kerkee taantua paljon.
 
Sitähän se.
 
Onko soittoasennolla esim. suuri vaikutus? Itse kun treenaan joskus tuntikaupalla istualtaan niin vaihtelen asentoa, otekäden ranne ei välttämättä kaikkein ergonomisimmassa kulmassa ole koko aikaa. Voiko tulehdusta ehkäistä esim. powerballilla tai käsipainotreenillä?
 
Näistä ei ole itselläni kokemusta, joten enpä osaa valitettavasti sanoa.
 
Vai onko parempi antaa vain lepoa kädelle soiton ulkopuolella? Mitens nuo lämmittelyt ja etenkin venyttelyt, onko sellaisilla virkaa? Lämmittely tulee nyt muutenkin aina jollain tavalla tehtyä, mutta enpä ole venytellyt käsiä ennen / jälkeen soiton pahemmin koskaan.
 
Varmasti riittävä lepo on parasta lääkettä. Luulen myös että on hyvä pitää ihan kokonaisia taukopäiviä soitosta, varsinkin jos treenaa paljon tekniikkaa ja nopeutta. Itselläni on tuo lämmittely valitettavasti jäänyt vähiin, eipä siitä varmasti haittaakaan ole. En tosin ole kokenut sitä aivan yhtä tarpeelliseksi kuin riittävästi taukoja.
 
FensonGibder
28.03.2009 21:13:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-Cale: Varmasti riittävä lepo on parasta lääkettä. Luulen myös että on hyvä pitää ihan kokonaisia taukopäiviä soitosta.
 
Tämä vaan tuntuu mahdottoman vaikeelta. Väkisinkin soitin tuppaa löytymään kainalosta vaikka sormiin/ranteeseen sattuu.
 
Kymmenen vuoden soittamisen jälkeen alkoi vaivat jäämään pois - liittyikö sitten siihen että biisit ovat keventyneet reilusti..
 
riffi, nyt
Räkkipeli
30.03.2009 10:47:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aalataur: Kuulostaapa paskamaiselta :/ Kaksi kuukautta on pitkä aika ilman soittoa, taidot kerkee taantua paljon. Miten sitten jotkut kestää 4-8 tunnin tilutreenejä päivittäin? Onko soittoasennolla esim. suuri vaikutus?
 
Kysymys on paljon siitä että millä tekniikalla treenaa. Jos harjoittelee oikealla tekniikalla (eli periaatteessa itselleen parhaimmalla tavalla, yksilöllisiä asioita kuin ovat) ja turhat jännitykset ovat poissa, paikkojen pitäisi kestää pitkää reeniäkin. Soittoasento on yksi tärkeä tekijä kans.
 
Itse kun treenaan joskus tuntikaupalla istualtaan niin vaihtelen asentoa, otekäden ranne ei välttämättä kaikkein ergonomisimmassa kulmassa ole koko aikaa. Voiko tulehdusta ehkäistä esim. powerballilla tai käsipainotreenillä?
 
Sanotaan näin, että mitä parempi fysiikka käsissä on, sitä paremmin ne kestää yleensä rasituksia. Mutta koska soittamisessa hermosto on paljon myös mukana, on sekin yksilöllistä että miten altis on millekkin fyysiselle rasitukselle ja missä kulmassa/tilanteessa. Eli treeni, missä käsien lihaksisto ja hemosto kehittyy, voi olla hyödyksi. Mutta jos kiputiloja ilmenee, ehdottomasti lepoa.
 
Mitens nuo lämmittelyt ja etenkin venyttelyt, onko sellaisilla virkaa? Lämmittely tulee nyt muutenkin aina jollain tavalla tehtyä, mutta enpä ole venytellyt käsiä ennen / jälkeen soiton pahemmin koskaan.
 
Lämmittely on erittäin tärkeä, varsinkin jos meinaa ihan reenaamalla reenata soittamista, koska siinä vaiheessa kyse on enemmänkin suorituksista. Eli jos meinaat neljä tuntia treenata päivässä, lämmittelyyn kannattaa varata hyvin aikaa. Eihän kukaan lähde juoksemaan sadan metrin spurttiakaan täysillä ilman lämmittelyjä, muuten voi sattua.
 
Asiakas: "Kohta se aukeaa, mä tiedän nää Marshallit... kohta kohta..." Myyjä: "Ahem ! Voitko laittaa vähän pienemmälle ?!"
kilkka
03.04.2009 22:44:55
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ranteiden säännöllinen venyttely on myös tärkeää. Jos venyttelee säännöllisesti, ranteet myös taipuvat vähän hankalempiinkin asentoihin. (Jos sitä kitaraa nyt tosiaan on pakko polvissa roikotella) :)
 
www.myspace.com/piecemakerband
mhukka
03.04.2009 22:54:50
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on päällä jännetupentulehdus ja voin sanoa, että se on syvältä. Ei saa soittaa, eikä muutenkaan rasittaa kättä liika. Turhan hankalaa totuettaa moinen.
 
Tällä hetkellä pyrin soittamaan vain pakon edessä, koska muuten käsi ei tunnu parantuvan.
 
Alkuvaiheessa yleensä lääkäri määrää lepoa ja tulehduskipulääkettä. Kylmää kannattaa myös tarjoilla jos akuutti tulehdus on kädessä vielä päällä. Joka treenien jälkeen siis kylmää käsivarteen jos alkaa tuntua kipua.
 
Kannattaa ainakin katella sitä käsien soittoasentoa, ettei tulisi turhaan venytettyä käsivarreen lihaksia. Varsinkin seisaalteen soittaessa asento menee helposti "ylivenyväksi".
 
Kirkkoleijona ja Juudas
-Cale
04.04.2009 12:39:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin, itselläni tuo jännetuppitulehdus oli otelautakäden etusormen jänteessä, eikä kattanut suurempia alueita kädestä. En huomannut tätä aiemmin mainita. Pystyin soittamaan jotenkuten muilla sormilla esim. bassoa, mutta etusormella painaminen tuntui varsinkin tuon 2kk:n tauon alussa todella kipeältä. Enkä sitten loppupeleissä halunnut riskeerata paranemista soittamisella.
 
Monilla täällä tuo tulehdus näyttää kattaneen isompia alueita käsistä, silloin varmasti soittoasennon korjaaminen voi auttaa. Luulen että itselläni tuo johtui siitä että olen soittanut pitkään pääsääntöisesti kolmella sormella otelaudan puolella. Vasta tulehduksen parannuttua aloin treenaamaan enemmän pikkurilliä mukaan, välttääkseni tulehduksen jatkossa. Tällöin kutakin sormea kohtaan kohdistuu vähemmän rasitusta. Vaikeaahan sitä on ollut treenata mukaan kun pitkään soitti kolmen sormen avulla, mutta pikkuhiljaa pikkuhiljaa... Useampi vuosi tuosta jo on ja kyllä se pikkusormikin jollain lailla jo räpeltää mukana.
 
Kerpele
06.04.2009 19:56:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jännetuppitulehdus tällä hetkellä. Eipä tuo helppoa ole, pari kertaa vähän räplännyt kitaraa... Pitäisi yrittää pysyä erossa.
 
jav1
17.04.2012 17:22:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni jännetupentulehdus vaivasi monta kuukautta,kovaa aikaa kieltämättä kun ei voinut soittaa ym. rasittaa. Kävin fysiterapeutti/hierojalla joka hieroi käden muutamaan otteeseen,sen jälkee viikko totaalilepoa ja vaiva oli poissa!
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «