Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Aloittelijat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kitaran soiton aloittaminen
1 2
hannu8619
05.01.2009 18:51:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen juuri hankkinut Yamaha, EG112GP sähkökitarapaketin. Nyt sitten pitäis ruveta omaoppisesti opettelemaan soittoa. Mistä olis hyvä lähteä liikenteeseen ja mitä olis hyvä tietää tms..Oliko tuo kitara hyvä ostos? Joskus olen jotain alkeita opetellut, mutta ne on kyllä jo unohtunut =). Oisko jotain hyviä linkkivinkkejä?
 
williebrown
05.01.2009 20:09:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen juuri hankkinut Yamaha, EG112GP sähkökitarapaketin. Nyt sitten pitäis ruveta omaoppisesti opettelemaan soittoa. Mistä olis hyvä lähteä liikenteeseen ja mitä olis hyvä tietää tms..Oliko tuo kitara hyvä ostos? Joskus olen jotain alkeita opetellut, mutta ne on kyllä jo unohtunut =). Oisko jotain hyviä linkkivinkkejä?
 
Justin Sandercoen sivusto:
 
http://www.justinguitar.com
 
Erinomainen ja ihan aikuisten oikeasti ilmainen saitti.
 
Kitarapaketista en osaa sanoa. Ajaa luultavasti asiansa alkuun, mutta ellei kitaraa säädetty ostettaessa liikkeessä, tarkista kaulan kaarevuus ja kielten korkeus, että ovat suurinpiirtein kunnossa. Tarkista myös, että kaikki kielet soivat suuremmitta särinöittä kaikilta nauhoilta. Säädä tai säädätä tarvittaessa. Luulisin, että Fenderin ohjeet Stratocasterin säädöistä pätevät kutakuinkin, koska kyseessä on käsittääkseni stratokopio:
 
http://www.fender.com/support/stratocaster.php
 
PappaSF
05.01.2009 23:47:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen juuri hankkinut Yamaha, EG112GP sähkökitarapaketin. Nyt sitten pitäis ruveta omaoppisesti opettelemaan soittoa. Mistä olis hyvä lähteä liikenteeseen ja mitä olis hyvä tietää tms..Oliko tuo kitara hyvä ostos? Joskus olen jotain alkeita opetellut, mutta ne on kyllä jo unohtunut =). Oisko jotain hyviä linkkivinkkejä?
 
Tuossa alempana tulikin tuo Justin guitars linkki (hyvä homma).
 
Jos olet hakemassa jotain kirjaa niin tutustu ainakin Suuri Kitara-kirja Ralph Denyer, on ihan mukavan oloinen 256 sivuinen opus kitaraa koskien. Tuolta löytyy selkeästi ja hyvin esitettynä monta asiaa kitaroihin liittyen kuten soittotekniikkaa, otteita, erillaisten kitaroiden fyysisistä ominaisuuksista jne. eli ihan kelpo teos.
 
En tiedä onko tuota mitenkä kirjastoissa mutta jos on niin kannattaa lainata ja jos tykkää niin ostokaan omaksi ei ole huono idea.
 
Muutamia sivustoja joissa on kivasti taustoja joden mukana voi vaikka improvisoida (molemmista voi taustoja imuroida ilmaiseksi omaan käyttöönsä mp3:ia
 
http://www.guitarbackingtrack.com/
http://freeplaymusic.com/
 
Alla linkki sivuun jossa voi katella vaikka otteita, skaaloja ja löytyypi tuolta kitaran viritysjuttukin
 
http://www.all-guitar-chords.com/
 
Tuossa alkuun jotain juttua sinulle.
 
laakeri
06.01.2009 15:30:21 (muokattu 06.01.2009 15:40:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Teoriaa tuosta Suuresta Kitarakirjasta kyllä löytyy. Toisaalta samat asiat saa kyllä uskoakseni hyvin pitkälti kerrattua vaikkapa täällä muusikoiden.netissä. Kirja on toki aina kirja, mutta kuitenkin. Jotkut asiat on mielestäni selvitetty teoksessa kovin epäselvästi, saman asian selitys eri tavalla mnetissä selvitti kirjan hämäräksi jääneen kuvauksen. Toki voi olla, että kirja on suunniteltu älyllisesti normaaleille, ja jään itse täpärästi riman alle. Kirjasta löytyy keskusteluja näiltä foorumeita, jos haluaa selvittää kirjan sopivuuden omalle älykkyydelle ;-)
 
Pari linkkiä, jotka olen löytänyt viimeaikoina. Pikaisen tutustumisen perusteella ihan hyvää tavaraa, ilmaisia videoita löytyy ihan mukavasti. On varmaan fiksumpaa kuitenkin keskittää alussa opinnot yhdelle sivulle, ja tuo justinguitar.com on ainakin hieno saitti. Jos jotain jää epäselväksi, voi käydä katsomassa muita opetusvideoita. Sivuilta löytyy opetusvideoita jotka varmasti tuntuvat aloittelijasta mahdottomalta, kannattaa etupäässä keskittyä katsomaan järjestyksessä niitä justinguitarin videoita.
 
http://www.guitarmasterclass.net
http://www.nextlevelguitar.com
 
Youtubesta löytyy myös kaikenlaista, Justininkin sivuihin törmäsin siellä. Esimerkiksi biisien opetusvideoita löytyy, tässäkin kannattaa kiinnittää huomiota niihin arvosteluihin. Yhden tähden videolla opettaja ei välttämättä ole sinua taidokkaampi kitaristi ;-)
 
Jossain vaiheessa haluat opetella suosikkibändiesi kappaleita. Netti on täynnä aloittelijoiden tekemiä tabulatuureja, jotka on tehty päin persettä. Ison määrän tabulatuurilinkkejä löytää sivulta http://www.911tabs.com . Osa linkeistä on arvioitu arvosanalla, joten niitä tarkkailemalla erottelee käyttökelpoisen materiaalin roskasta. Kannattaa kuitenkin opetella ensin perusasiat ennen kuin syventyy tarkemmin tabulatuureihin. Parantaa kuitenkin kummasti motivaatiota, kun voi välillä treenata vaikka jotain yksinkertaista sovitusta hyvästä biisistä. Siitä, onko hyvä nojautua tabulatuureihin, voidaan olla montaa mieltä. Enemmän aiheesta löydät varmasti hakutoiminnalla näiltä foorumeilta.
 
edit: lisäsin linkin
 
epi2
06.01.2009 18:18:24 (muokattu 06.01.2009 18:21:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan ekaks kannattaa treenata perus avosoinnut, E, Em, A, Am, E7, Em7, A7, Am7, D, Dm, D7, Dm7 jne, ja sitten barre otteet ainakin A ja E pohjaisille soinnuille.
 
Tämän jalkeen voit keskittyä kaikkeen muuhun.
 
Kun yrittää opetella biisiä tabulatuureista (joista >90% on paskoja) kannattaa siinä sivussa kuunnella kuullostaako se oikeelta, ja jos ei, niin kannattaa kokeilla itse, miten se oikeasti menisi, eli nuo tablat ei oo mikään 100% tie onneen :)
 
laakeri
06.01.2009 19:15:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lisäisin vielä sellaisen itsestäänselvyyden kuin kärsivällisyyden. Muistan kun aloitellessani kitaransoittoa ihan perusasiat tyyliin sointuotteet ja pikkaaminen tuntuivat mahdottomilta. Vikahan ei tietysti ollut itsessäni, vaan kitaran kaula oli muka liian ohut ja kielet liian lähellä toisiaan. Plektrakin oli turha kapistus, helpommin sujui peukalolla näppäily. Treenauksen kautta alkoi kaula tuntumaan leveämmältä, kielten etäisyys toisiinsa nähden olikin yhtäkkiä hyvä, ja plektrakaan ei ollut pelkkä hidaste, kitarani ja itseni väliin tunkeva, tatsin tappava läpyskä.
 
Niin, ja hoida kitaran soitettavuus kuntoon heti. Itku meinaa päästä, kun avosoinnut nostavat tuskanhien pintaan ja barreet viipaloivat sormet. Kitaran säädöistä on vinkkejä foorumilla, älä tee mitään hätiköityä ettet riko kitaraasi. Fiksuinta lienee antaa ammattilaisen säätää keppi soittokelpoiseksi.
 
hannu8619
07.01.2009 22:23:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kiitoksia paljon näistä, kaveri saa säätää vissiin tuon kitaran kun on enemmän noiden kanssa pelautunut. Paljonkohan maksaa liikkeessä säädättäminen? Jospa sitä alkuun pääsis =)
 
lapivil
08.01.2009 09:36:06 (muokattu 08.01.2009 09:54:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve!
 
Omasta mielestäni ei kannata heti alkaa päntätä teoriaa. Tämä on tietysti vain minun mielipide. Teoriaa ei toki kannata unohtaa, mutta kiinnostuksen ylläpitämiseksi voisit vaikka ensin miettiä biisejä joista pidät. esim. jotkin suomirallatukset olisivat hyviä kappaleita aloitella.
 
Hakemalla sointuja vaikkapa jollain sointuetsimellä ja sitten ihan käytännössä vaan soittamaan välittämättä miksi jokin on A tai Bb saat hyvää tuntumaa kitaran soittoon. Ei kannata heti yrittää liikoja vaikka tuntuisikin tylsältä vedellä ns. leirinuotioralleja.
 
Jos ja Kun olet saanut tuntumaa ja osaat jo vaihtaa hieman sointuja lennosta ja kehitellä erilaisia komppauksia voit alkaa miettimään miten etenet. Teoriaa voit toki opetella heti/siinä sivussa sen verran kuin itse näet parhaaksi... Tabulatuurit eivät myöskään ole mielestäni huono asia, kunhan niihin ei jähmety. On huomattavasti helpompi opetella mieluisia biisejä niistä kuin esim. heti silmät sulaneena nuotteihin. Painotan vielä että varmasti hyvä asia sekin jos heti opetellee nuotteja. Itsehän en osaa vieläkään pahemmin seitsemän vuotta soittaneena.
 
Aloitat vaan rauhassa, etkä hermostu jos et heti osaa. Äläkä yritä väkisin soittaa liian vaikeita juttuja ainakaan tempoa laskematta. Monesti jos teet väärin tulet tekemään niin kauan koska et ole opetellut kunnolla. Asia on toki helposti korjattavissa monesti pienelläkin treenillä.
 
Itse aloitin yksinkertaisesti vain soittamalla, isäni oli jonkin verran alussa apuna, mutta sittemmin opettelin itsekseni ja aluksihan sitä tuli soiteltua musiikkitunneilla, lähinnä ylä-asteen aikana. Pikkuhiljaa se siitä lähti. Teoriaa olen jonkin verran opiskellut mutta en voi sanoa että olisin siinä varsinaisen hyvä, vaikka omasta mielestäni jo kitaraa jonkin verran osaan soittaakkin. Pop&jazz opistossa tuli piipahdettua lukukauden verran, mutta ei se oikeen ollut minua varten. Kitaratunnit olivat todellinen bonus, mutta bändihommat siellä oli enemmän 'leikkimistä.' En tarkoita etteikö kaikki rikastuttaisi mutta omasta mielestä kun sillä kokoonpannolla se 1 kerta viikossa harjoiteltiin biisejä ja sitten mentiin esittämään ne, niin oli vähän suolaista.
 
TSEMPPIÄ PARHAASEEN MAHDOLLISEEN HARRASTUKSEEN/TULEVAAN AMMATTIIN ^^
 
ps. unohtui vielä sanoa että jos vähänkään on selkärankaa/nuottikorvaa niin kannattaa blokata biisejä mahdollisimman paljon korvalla, se vasta rikastuttaakin! Itsellä jäänyt viimeaikoina vähemmälle, pitääkin itse myös ryhdistäytyä!
 
Kakuzato
08.01.2009 20:01:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen halunnut pitkään aloittaa bändissä soittamisen. Soitan pianoa tällä hetkellä.
Haluaisin kuitenkin myös osata soittaa sähkökitaralla. Olisi mielestäni hyvä juttu jos muistakin soittimista tietää jotain, ja kitara on kiva soitin. En kyllä osaa soittaa yhtään mitään kitaran kanssa. Harjoittelemalla kuitenkin kai vielä voi oppia.

Sointujen lisäksi kuitenkin haluaisin oppia soittamaan myös säveltä kitaran kanssa.
Onko siihen jotain vinkkejä kirjoissa tai jotain linkkejä? Mielummin suomeksi kuin englanniksi. Englannin lukeminen sujuu kyllä, mutta en osaa kitaran mitään termejä edes suomeksi, niin siksi olisi kai helpompaa jos suomeksi jotain materiaalia on?

Vielä sellainen juttu, että olen vasenkätinen. Onko kielien kääntäminen (siis sähkökitarassa) millään tasolla järkevä ratkaisu? Vai onko vaan parempi opetella soittamaan niinkuin muut soittaa? Kitaran pitäminen oikeakätisesti tuntuu minulle luonnottomalta, mutta kai siihenkin tottuu?
 
lapivil
09.01.2009 11:51:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

moi.
 
Varmasti opit soittamaan vaikka mitä jos motivaatiota riittää. Ja tuosta vasenkätisyydestä, että hommaat kitaran vasenkätisille niin homma rullaa.
 
epi2
10.01.2009 00:13:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitaran pitäminen oikeakätisesti tuntuu minulle luonnottomalta, mutta kai siihenkin tottuu?
 
Jos ei ole koskaan soittanut kitaraa, niin se tuntuu aika luonnottomalta. No, suosittelisin silti, että ostat ihan vasenkätisen kitaran.
 
+battery-
11.02.2009 20:32:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kitara tunneilla käynti pakko vai onko mahdollista opiskella kirjan avulla. Itselläni on "rock kitara" niminen kirja jonka on kirjoittanut Terry Burrows eli pääse kyseisellä kirjalla hyvin alkuun kitaran soitossa, enkä mielelläni menisi kitara tunneille.
 
yritän harjoitella kitaran soittoa
PappaSF
11.02.2009 20:54:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kitara tunneilla käynti pakko vai onko mahdollista opiskella kirjan avulla. Itselläni on "rock kitara" niminen kirja jonka on kirjoittanut Terry Burrows eli pääse kyseisellä kirjalla hyvin alkuun kitaran soitossa, enkä mielelläni menisi kitara tunneille.
 
Kyllähän soittoa voi opiskella itsenäisesti kirjoista, netistä löytyvillä videoilla ja muulla tiedolla.
 
Kitara tunnit/hyvä henkilökohtainen opettaja on ainakin yhdessä suhteessa kaikista paras, tarkoitan tällä sitä asiaa, että hyvä opettaja antaa sinulle näkemänsä perusteella suoraan palautetta missä homma toimii ja missä ei, pystyy korjaamaan tehtyjä virheitä ym. eli antamaan välitöntä palautetta kun homma sujuu tai ei. Hyvä opettaja myös pystyy antamaan neuvoja, jotka osiltaan nopeuttavat oppimista ja edesauttavat oppimisprosessia sekä vähentävät haittatekijöitä jotka hidastavat oppimista.
 
Kun itsenäisesti opiskelee soittoa niin eipä kirja, nettisivustot tai videot ym. kerro sinulle palautetta että onko soittossasi jotain korjattavaa vai ei -> eli näistä puuttuu se ns. palaute minkä hyvä opettaja voi välittömästi kertoa.
 
Itseopiskelussa on todella tärkeää jos pystyy näkemään omat virheensä ja välttämään kaikenmaailman sudenkuopat jotka hidastavat oppimisprosessia, itsekritiikkiä pitää olla tarpeeksi muttei se saa olla liian ankaraa, jolloin saattaa jo soittohalutkin kadota.
 
Hyvä opettaja osaa kaiken muun lisäksi kannustaa ja edesauttaa soittajaa kasvattaen samalla oppilaansa motivaatiota ja halua.
 
Soittamisen suhteen onneksi jokainen saa vapaasti valita miten etenee ja oppii, joten jos ei halua mennä kitaratunneille niin sitten opiskelee soittoa muilla keinoin.
 
Sitä en tiedä miksi osa ei halua mennä kitaratunneille mutta hyvä on aina harkita voisiko se olla kuitenkin paras vaihtoehto (varsinkin jos ei ole esim. rahasta tiukkaa).
 
Kyllähän maailmalla on hyviä kitaristeja jotka ovat itseoppineita, kaikki eivät taida edes tuntea nuotteja vaan vetelevät korvakuulolta (tosin kyllä teorioista sun muista on varmasti hyötyä).
 
+battery-
11.02.2009 22:11:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sähkökitaransoiton alkeita/teoriaa. Ohjelmisto vapaa-muotoinen.
Jokaiselle opiskelijalle varataan 15 min. henkilökohtaista opetusaikaa.
Tomi Pekkola
SL 8.9. - 1.12.
KL 12.1. - 20.4.
ma 18.15 - 19.45
Pappilansalmen koulu, musiikkiluokka
35 €/lukukausi
Ilmoittautuminen Santraan. Ensimmäinen kokoontuminen ma 8.9. klo 18.30
jolloin jaetaan henkilökohtaiset opetusajat.
 
Löysin tollaisen kitara tunti ilmoituksen. Onko kyseinen tunti yksityinen ettei sielä ole niin kuin luokkaa missä on monta tyypiä? Kiinostaisi kyllä mennä ettei näkis turhaa vaivaa ku voi päästä helpommalla
 
yritän harjoitella kitaran soittoa
PappaSF
11.02.2009 22:26:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sähkökitaransoiton alkeita/teoriaa. Ohjelmisto vapaa-muotoinen.
Jokaiselle opiskelijalle varataan 15 min. henkilökohtaista opetusaikaa.
Tomi Pekkola
SL 8.9. - 1.12.
KL 12.1. - 20.4.
ma 18.15 - 19.45
Pappilansalmen koulu, musiikkiluokka
35 €/lukukausi
Ilmoittautuminen Santraan. Ensimmäinen kokoontuminen ma 8.9. klo 18.30
jolloin jaetaan henkilökohtaiset opetusajat.
 
Löysin tollaisen kitara tunti ilmoituksen. Onko kyseinen tunti yksityinen ettei sielä ole niin kuin luokkaa missä on monta tyypiä? Kiinostaisi kyllä mennä ettei näkis turhaa vaivaa ku voi päästä helpommalla

 
Äkkiseltään kun tuon luin niin tuntuisi, että osa opetuksesta tapahtuu ryhmissä ja sitten tuo 15 min henkilökohtaista opetusta. Parhaiten tuon saa selville vaikka soittamalla ja kysymällä.
 
Yleensä taitaa nuo yksityis tunnit kestävän 1/2 - 1 tunti mutta tuossa taitaa vain osa olla sitten yksityistä opetusta ja osa siis ryhmässä. Mutt kysäsemällä selviää miten tuo menee.
 
Jugeen
23.03.2009 18:14:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mistä musiikista pidät? Jos heavy/rock, niin smoke on the waterin intro olisi hyvä kappale.
 
Jukka/MetalFear
Jermakki
28.03.2009 20:42:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse aloitin opettelemalla kaikenlaisia helppoja biisejä, mm. Smoke on the Waterin intro, joitain Nirvanan ja Ramonesin helppoja biisejä ym. Sitten kun osaa jotenkuten siirtää sormia sinne minne pitää ja käyttää plektraa niin aloin reenaamaan perussointuja kuntoon ym.
 
JukkaKoo
18.11.2010 14:22:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei,
 
Olisi mukava kuulla missä järjestyksessä oletta alkaneet avaamaan kitaransoiton saloja. Itsellä on nyt akustinen ja sähkökeppi työn alla tuntuu siltä että melkein kaikki on uutta ja ihmeellistä ja opittavaa on joka lähtöön..
 
Onko jollain järkevää / toimivaa rakennetta siihen miten soitonopettelua kannattaisi aloitella jotta se olisi jotenkin loogista, tehokasta ja ennenkaikkea mukavaa puuhaa? :) tai no mukavaahan se on kyllä mutta että saisi jotain irtikin siitä. Kitaratunneille en ajatellut lähteä vaan ennemminkin mennään "trial and error" periaatteella.
 
Itse aloitin akustisella ja tapailin perussointuja ja vaihtoja sointujen välillä. Siinä tunnutaan edelleen junnaavan ja vielä ei teoriapuolesta tahdo olla juuri mitään hajua. Kun sähkökitara tuli taloon, aloin työstämään power chordseja jne ja sähkäri ylipäätään tuntuu itselle mielenkiintoisemmalta soittimelta.
 
Tavoitteena akustisella olisi päästä siihen pisteeseen että osaisin sujuvasti soitella jotain perusbiisejä esim leirinuotoilla parin kaljan motivoimana. :D Sähkökitara on sen verran uusi tuttavuus että siitä ei ole vielä muodostunut selkeää käsitystä.
 
Itsellä ei esim ole mitään aavistusta kuinka paljon teoriaa jne tulisi opetella homman pitämiseksi mielekkäällä tasolla. Ja etenkin kysymysmerkkinä on se että mitä ja missä järjestyksessä tulisi opetella että homma nivoutuisi mahdollisimman kivuttomasti kasaan..
 
Eli otetaan mielellään näkemyksia vastaan siitä miten tuota pakettia kannattaisi alkaa kasata, molemmilla kitaroilla.
 
Ja lämpimästi suosittelen ohjelmaa TuxGuitar joka on ilmainen. Eilen kokeilin sitä ja vannon että se on aloittelijalle erittäin hyvä apuväline kitaran rääkkäykseen..
 
Eli vinkkejä kehiin!
 
Aloittelijatuke
28.11.2010 20:36:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitaran soiton kun aloittaa niin aluksi voi olla helpompaa soittaa hieman ohkasemmilla kielillä (sähkökitaralla esim. 009-042). Sitten jos tykkää enemmän rokimmasta/ hevismmästä musiikista niin ns. vitos-soinnut/power soinnut on ihan hyvä opetella. Eivät ole vaikeita. Myös teorian opiskelu on tärkeää, mutta ei sitä kitaraa pelkällä teorialla soiteta =).
 
Ostetaan DiMarzio Super Distortion DP100 ja mahdollisesti myös PAF PRO tai anniversaly
Tind3
29.11.2010 09:49:53 (muokattu 29.11.2010 10:08:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

www.justinguitar.com (ja sieltä Beginners course)on ainakin itselleni ollut kovin hyödyllinen. Justinin systeemillä olen itse harjoitellut, ja harjoittelen edelleen.
 
Edit: en taas lukenut aiempia viestejä, Justinia oli suositeltu jo. No, hyvä sivusto, joten ei kai kertaus haittaa...
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «