Aihe: Tapcon PA treenikselle
1
RHirvela
29.12.2008 19:43:45
Tässä oon nyt pähkäillyt PA-kamoja n.16 neliön treenikämppäämme. Eniten tällä hetkellä kiinnostaisi setti jossa tulisi olemaan Tapcon 6915-kaapit, J2500-pääte, MIX220FX-mikseri ja SQ2-gate/kompura.
 
Kaappien tehonkesto on 300w RMS ja herkkyys 101dB (1w/1m). Pääte pystyy tuuttaamaan 575w per kanava noille 8ohm pöntöille. Gate nyt on lähinnä sitä varten että pääsee eroon mahdollisesta kiertämisestä.
 
Tässä vaiheessa tulee eteen kysymys siitä, että riittääkö tuo systeemi treenikselle? PA:sta ois tarkotus puskea kolme laulua siten, että myös kuulis iteki mitä laulaa. Tällä hetkellä meillä on käytössä kaks noita Thomannin T Box MA120-aktiivimonitoreja ja aika paljon saa kitaroita himmata ennen kuin alkaa edes lead-laulua kuulla.
 
Niin ja onko tuossa gaten hankkimisessa treenikselle OIKEASTI mitään järkeä?
annie mall on ihan kiva bändi.
pwc
29.12.2008 20:01:19
Niin ja onko tuossa gaten hankkimisessa treenikselle OIKEASTI mitään järkeä?
 
No ei.
 
Kiertoon auttaa oikeat kaiutin- ja mikkivalinnat (mm. laatu, suuntakuvio), niiden oikeaoppinen käyttö ja suuntaus. Lauletaan tarpeeksi läheltä mikkiä eikä osoitella mikkiä suoraan kohti kaiutinta.
rintapek
29.12.2008 20:20:30
 
 
No ei.
 
Samaa mieltä.
 
Muutenkin suasittelisin kahlaamaan läpi nuo mikserin/kaiuttimen yms ostajan aabeeseet.
One kind of music only - the good kind
Woodoo
30.12.2008 02:09:16 (muokattu 30.12.2008 02:19:50)
Gate ei oikein taida olla vaihtoehto kierron poistolle. Sano rumpalille että älä hakkaa, vaan soita niitä rumpuja jotta mie kuulen laulaa. Gate on rupuja varten ja noisegate on sit käyttötapa erikseen, ehkä enemmän kitarahurinoissa. Turha sekin. Olipa lauantaina taas livekeikka... Mun vika oli kun laulaja ei kuullut hevirumpujen takaa lauluaan. Muut 4 bändiä menikin kivasti, eka ei.
 
Jees. Mikä tuossa yhtälössä vielä mättää sitten?
Mietin myös noiden Tapcon kaappien tilalle JBL:n JRX125-kaappeja.

 
Nuo muuten on ihan kivat kaapit hintaansa nähden. Tapcosta ei ole kokemusta. Ei ku siis JRX 115 kaapeista on kokemusta baaritoihuissa, mutta kai tuo isovelikin soi. Väittäisin että huonompaakin voi rahansa laittaa.
 
Pitipä vielä kirjoittaa, että pari monitoria bändikavereita varten. Ehkä yksikin riittää ja laulajalle in-earit, reeniksellä voi järjestää langallisen, hintaa tulee luokkaa 50e. (30e suurempi satsaus kun pelkät tulpat) Kuulet itse oikeasti miten laulat, mikä on TÄRKEÄÄ silloin kun opetellaan. Kaverit saa sit vähän fiilistä kun kuulevat laulua kajareista ja tietää mitä biisiä vedetään ;)
Sami_T
31.12.2008 03:47:39 (muokattu 31.12.2008 04:06:35)
 
 
Gate on rupuja varten ja noisegate on sit käyttötapa erikseen, ehkä enemmän kitarahurinoissa. Turha sekin.
 
Gate ja noise gate on sama asia. Tota noise-sanaa vaan harvemmin nykyään käytetään siinä edessä kun tarkoitus tulee selväksi ilmankin.
 
Ei sitä missään lue että mihin sitä gatea kuuluu käyttää. Minä ainakin pistän sinne missä katson että sellasta tarvitaan ja missä sitä pystyy käyttämään niin että se toimii toivotulla tavalla.
 
Gaten _ainoa_ tarkoitus on automaattisesti napsauttaa kanava kiinni silloin kun kanavan melutaso alittaa kynnysarvon (threshold). Eli useimmiten käytännössä kun mikkiin ei lauleta tai joku instrumentti ei soi mutta kanavasta kuuluu jotain taustaälämölöä niin gatella saadaan kanava hiljaiseksi näiden "taukojen" ajaksi. Rummuissa gate on edellämainitun lisäksi hyödyllinen joissain tilanteissa jos on esim. kovin pitkään soivia tomeja ja halutaan että ne ei sois niin pitkään niin gatella saadaan leikattua tomin soundista se "häntä" pois. Toimintaperiaate on tässäkin sama eli se tomin isku avaa sen gaten ja sitten kun se jälkikaiu'un taso alittaa kynnysarvon niin gate napsahtaa kiinni. Lopputuloksena meillä on PA:ssa lyhyesti soiva tomi vaikka se ei oikeasti sellainen olisikaan.
 
Kiertoa se gate ei poista eikä edes vähennä, missään olosuhteissa. Vehje myös kaipaa vähän vahtimista ettei se vahingossa hiljennä myös sellasia asioita mitkä olisi ollutkin tarkoitus toistaa yleisölle. Samoiten jos mennään ihan siinä kynnysarvon tuntumassa ja vehje ei osaa päättää että pistäiskö kanavan auki vai kiinni niin tuosta aiheutuva säksätys, lontooksi "chattering" (kun gate avautuu ja menee kiinni nopeasti useita kertoja peräkkäin) on aika eksoottisen kuuloista. Paremmissa (=kalliimmissa) vehkeissä on tehtaan setä vähän nähnyt vaivaa että tätä ei tapahtuisi, ainakaan kovin usein.
 
Liian usein kuulee kun gate on säädetty väärin (tai se on pistetty alun perinkin väärään paikkaan). Kaikki basarin iskut ei kuulu, rumpalin vispiläkomppi menee harakoille, tomifillissä vain joka toinen tomi kuuluu PA:sta jne. Ehkä kaikista pahinta on se kun laulumikkejä on geitattu ja biisien välissä taustalaulajilla on kovasti asiaa yleisölle mutta puhuvat sen verran hiljaa tai kaukana mikistä että gate ei aukee tai säksättää. Toinen ääripää on luonnollisesti se kun gatee aukeilee koko ajan vaikka ei ehkä olisikaan tarkoitus. Silloin välillä tulee jostain mikistä/mikeistä sitä taustamökää ulos ja välillä taas ei. Jos tuota tapahtuu koko ajan nopeasti niin on aika hurjan kuuloista touhua.
 
Gatet on ehdottomasti tarpeellisia laitteita. Oikeassa paikassa, oikein säädettynä ne selkiyttää soundia kun se turha muhju jää toistamatta. Tarkkana pitää kuitenkin olla.
 
Markalla saa markan laitteen tässäkin tapauksessa eli kannattaa ne halvimmat kierrellä kaukaa.
Itse olette lihava.
eetuss
08.01.2009 14:51:42
 
 
Jos jollakin niin EQ:lla sitä kiertoa saa pois. Sitten tosin saattaa mennä lapsi pesuveden mukana.
 
Jos gaten hankkii, kannattaa hankkia sellainen jossa on sidechain-ominaisuus. Sillä saa sen gaten kuuntelemaan tiettyä taajuusaluetta. Itse käytän virvelissä ja basarissa expanderia eli gatea, jossa voi säätää kuinka paljon vaimennetaan kun raja-arvo alittuu. Mutta tämä nyt ei ole edes gate-keskustelu, joten pitää olla vaiti.
Ei se tästä..
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)