Aihe: Bassoa/basaria PA:n kautta
1 2 3
zelmi
10.07.2008 16:38:19
Foorumia luettuani on tullut selväksi, että ajettaessa bassoa/basaria PA:n kautta, on helppo rikkoa laitteensa. Työpaikallani (koulu) on kiinteästi asennetut JBL EON15 G2 - aktiivikajarit. Lisäksi löytyy erillinen EONSUB G2 -aktiivisubbari, jota ei ole kytketty eikä kiinnitetty. Mikserinä on Soundcraft Spirit FX16.
 
Tähän asti PA:n läpi on ajettu vain laulut ja keyboard. Rummut, basso ja kitarat ovat tulleet suoraan lavalta. Tarkoituksena olisi mikittää bändiä, jotta lavan volumea voitaisiin laskea. Tila on melko suuri ja soittajilla särkyy korvat, jos takariviin asti pitäisi kuulua.
 
Kysymyksiä:
 
- Voiko EON15-kajareista ajaa bassoa/basaria?
- Auttaako kompressori/limitteri?
- Jos käytän subbaria, miten miksaan? Poistetaanko ko. kanavat main mixistä ja ajetaan auxin kautta suoraan subbarille?
- Miten sijoitan subbarin, kun niitä on vain yksi?
 

 
Linkit laitteisiin:
http://www.jblpro.com/eong2/eon15g2.htm
http://www.jblpro.com/eong2/EONSUB.htm
http://www.soundcraft.com/product_sheet.asp?product_id=22
arig
10.07.2008 17:11:22 (muokattu 10.07.2008 23:44:36)
- Voiko EON15-kajareista ajaa bassoa/basaria?
- Auttaako kompressori/limitteri?
- Jos käytän subbaria, miten miksaan? Poistetaanko ko. kanavat main mixistä ja ajetaan auxin kautta suoraan subbarille?
- Miten sijoitan subbarin, kun niitä on vain yksi?

 
Pikaisesti senkummemin asiaa tonkimatta...
 
-EON15:n kautta voit ajaa bassoa/basarin napsua. Bassosta ei äänikuvan selkeyden takia kannata kaivella niitä matalimpia oktaaveja. Ylemmät harmoniset riittävät hyvin.
-Subi voi olla kytketty jakosuodon kautta tai auxiin kuten ehdotit. Auxin kautta on helpompi pitää alakerta "puhtaana". Silti pitää kanavan olla auki pääkaiuttimiinkin. Pääkaiuttimista voi leikata master eq:lla alakertaa pois ja ajaa subille haluttujen kanavien osalta botnet auxiin. Käytä post -auxia, niin subin syöttö seuraa pääkanavia.
-Keskelle jos vain onnistuu.
 
EDIT: Tuosta subikanavasta senverran lisää... tuo "puhtaana" vaatii hieman lisää, jotta se avautuu. Kun sinne Auxiin (missä subbanen luuraa) ajetaan tavaraa vaan niistä kanavista, joissa oikeasti on jotain mikä pitää kuulua alarekisteristä, ei sinne subiin mene kaikki turhat töminät, kolinat ja vuodot esim. laulumikeistä. Matalilla taajuuksilla monesta mikistä vastaanotetut taajuudet summautuessaan aiheuttaa kaikista helpoiten kaikenmoisia ei-toivottuja vaihe-eroilmiöitä.
Ja normaalistihan hommaan käytetään ryhmälähtöä... mutta kun nyt auxeista kysyttiin, niin...
-Turn Me Up!
Witch_King
10.07.2008 21:24:20
 
 
sama on itsellä ollut mietinnässä tosin kaappeina db technologies 405 livet ja subina saman lafkan sub 15. Tarkoitus olisi ajaa mahdollisimman paljon soittimia kyseisten vermeiden läpi jotta saisi lavamökää pienemmäksi.
 
Mietinnässä on ollut myös jokin (mahd halpa) kompura/gate/limitteri systeemi johon voisi ajella basaria ja snarea(gate/limit) sekä käyttää masterissa limitterinä. Mikserissä=yamaha mg 166cx on riittävät kompressorit muihin tarpeisiin.
 
Eli miten tämä juttu kannattaisi toteuttaa, ehdotuksia ja ideoita?
 
basari ja snare limitterillä ja gatella?
masteriin limitteri ettei mene yli vai ajellaanko vaan hiljempaa?
Cornflake
11.07.2008 08:42:08
Meillä on pelkät yläpäät ja niihin tuuppaan laulut, kiipan ja basarin.
 
Basarin kanssa on DBX 166 pelittänyt ihan perkeleen hyvin. Gate toimii helvetin hyvin ja kompuralla + limiterillä saa tarpeen mukaan lyttyyn + napsua. Varoo vaan ettei auo sitä alapäätä niin mitään ongelmia ei ole ollut.
 
Toi gate + compura on ollut minulle kova sana basarin kanssa.
I ain't gonna work on Maggie's farm no more
Witch_King
11.07.2008 13:48:09
 
 
Meillä on pelkät yläpäät ja niihin tuuppaan laulut, kiipan ja basarin.
 
Basarin kanssa on DBX 166 pelittänyt ihan perkeleen hyvin. Gate toimii helvetin hyvin ja kompuralla + limiterillä saa tarpeen mukaan lyttyyn + napsua. Varoo vaan ettei auo sitä alapäätä niin mitään ongelmia ei ole ollut.
 
Toi gate + compura on ollut minulle kova sana basarin kanssa.

 
Jep
 
Nimenomaan tämä itselläkin oli ideana että saisi sitä basarin sointia ja muuta taustamölyä sieltä basarimikistä pois eli gatea kehiin ongelmana lähinnä ripeämmät tuplabasarit jne, samaa voi tietysti käyttää myös snarella kun niitä vuotoja sinnekkin tulee jokatapauksessa varsinkin jos vähänkään rankemmalla kädellä kompressoi.
Cornflake
11.07.2008 18:42:30
Witch_King
Nimenomaan tämä itselläkin oli ideana että saisi sitä basarin sointia ja muuta taustamölyä sieltä basarimikistä pois eli gatea kehiin ongelmana lähinnä ripeämmät tuplabasarit jne
 
Mä otan lähinnä napsua, eli geitti on todella lyhyt. Tosin varaa olisi ottaa sitä sointia enempikin, mutta tällä setupilla napsu riittää. Ja kun subikkaita ei ole niin turhaan tuutata sitä alapään sointia noihin yläpäihin.
 
Anyways, nopeissakin tuplabasari-iloitteluissa toi setuppi (D112 luukulla + DBX 166 perässä) toimii mainiosti, ainakin mulla. Hyvä gate tossa vehkeessä... Eihän toi rumpalismies toki mikään Kolliasin George ole, mutta kumminkin:-)
I ain't gonna work on Maggie's farm no more
Pieni rumpalipoika
11.07.2008 19:55:15
 
 
basarin sointia ja muuta taustamölyä sieltä basarimikistä pois
 
Hoho.
 
Kaiken pahan alku ja juuri on tosiaankin soiva bassorumpu.
 
Ziisus mikä lähtökohta.
Rummut nurin ja nussimaan!
rintapek
11.07.2008 20:00:34 (muokattu 11.07.2008 20:01:21)
 
 
EDIT: Tuosta subikanavasta senverran lisää... tuo "puhtaana" vaatii hieman lisää, jotta se avautuu. Kun sinne Auxiin (missä subbanen luuraa) ajetaan tavaraa vaan niistä kanavista, joissa oikeasti on jotain mikä pitää kuulua alarekisteristä, ei sinne subiin mene kaikki turhat töminät, kolinat ja vuodot esim. laulumikeistä.
 
Joo, jotenkin noin minäkin sen näkisin. Masterista signaali ko menee semmoisenaan yläkaappiin, (siis myös siitä bassosta ja bassarista) ja yläkaapissa leikataan ne ihan alimmat pois... ja AUXin kautta basso ja bassari subiin, niin homma toimii just niin hyvin ko se voi tuolla virityksellä toimia. Enkä sanoisi, että siinä ny olisi mitään huonoa. Noin "normisti" masterista laitetaan signaali jakosuotimeen (tai kajariprossuun), joka hoitaa saman asian.
Sinne subiin ei todellakaan kannata laittaa vaikkapa laulumikistä yhtään mitään, subbarilaulu on minust erittäin epämusikaalista. Mut toisinpäin, eli jos bassoa ja bassaria tahtoo toistaa, niin niiden tarttee kuulua myös yläkaapeista. Melkoisen tuhnua saundia muuten luvassa.
 
Mut sit noista kompuroiden ja geittien livekäytöstä varmaan riittää juttua maailman tappiin. Vaan jos ny ketju alkaa kysymyksellä... meneeks kamat rikki ja ... miten subbari kytketään kehiin mukaan... niin se ny ei minust ole ihan samassa ketjussa käsiteltävä aihe.
 
Mä ny varmuuden välttämiseksi viä vastaan aloittajalle, että:
Meneeks kamat rikki? - ei ne mene. Niinkauan kuin volumet pysyvätten niissä rajoissa, mitä kaiutin- vahvistinyhdistelmä kohtuudella antaa, niin se ei mene rikki. Se kaiutin vain ei toista kaikkea sitä, mitä tarjolla olisi. Bassot ei lepata lahkeita, eikä aallota lattiaa, mutta ei siinä mitään mene rikki. Mä ny olen pahainen harrastelija, mut neljännesvuosisadan erinäköisissä harrastebändeissä olen soittanut ja erinäinen määrä budjettiluokan bändikamaa on käsieni läpi kulkenut... vaan ei mikään ole koskaan mennyt soittamalla rikki. Hmmm... en ole toisaalta koskaan yrittänyt repiä niitä viittä vihoviimeistä wattia vehkeistä ulos, joten olisiko tuossa syy- yhteys?
Tuosta Eonista en muista, mut melkoisen useista aktiiviämyreistä löytyy sisäänrakennetut limitterit ja ne on melkoisen idioottivarmoja vekottimia. Vaikea rikkoa syöttämällä sisään audiosignaalia. Sen sijaan minkä tahansa saa rikki, jos sillä yrittää repiä enemmän, kuin mihin laite on tarkoitettu. Joka tahtoo, saa näytteeksi mutkalle väännetyn rautakangen.
Miten subbari kytketään ketjuun mukaan? - niin ilman erillistä jakosuodinta simppelein tapa on jo ketjussa mainittu.
 
Nuo kompressorit ja gatet auttavat sitten, ko niiden tarpeen huomaa. Vaan jos kyse on koulun äänentoistokamoista, joilla on sekalainen määrä vaihtelevia käyttäjiä, niin mielummin erittäin simppeli systeemi. Vois vaikka jättää subin kytkemäti. Ellei tietty opetustarkoituksessa, vaan mä en tiedä miten paljon äänentoistoa musaopetuksen OPSiin mahtuu.
One kind of music only - the good kind
rintapek
11.07.2008 20:18:18 (muokattu 11.07.2008 20:19:27)
 
 
Hoho.
Kaiken pahan alku ja juuri on tosiaankin soiva bassorumpu.
Ziisus mikä lähtökohta.

 
Mä luin ton kanssa ensin noin. Päädyin kumminkin johtopäätelmään, että kirjoittajalla lie pilkkuvihre ja huano lauserakenne. En ny ihan usko, että kukaan toivoo keikkaräkkiin laitetta, joka leikkaa bassarista soinnin pois. Tai, **tustako sen tietää, en mä kaikkien musatyylien päälle ymmärrä. Hunppa, tango ja viimevuasisadan pualivälin ja vähän sen jälkeinen rokki. Sit mun ymmärrys alkaa loppua.
 
(Sorry offtopic... en voinu välttää kiusausta... kuten en koskaan)
One kind of music only - the good kind
Cornflake
11.07.2008 20:38:50
rintapek:
En ny ihan usko, että kukaan toivoo keikkaräkkiin laitetta, joka leikkaa bassarista soinnin pois.
 
Niin...:-)
 
Omilla kohtuu keskinkertaisilla yläpäillä ei sieltä oikeasti saa, eikä toisaalta myöskään tarvitse, muutakuin sen napsun. Tulee sitä sointiakin, mutta aika hintsusti. Toisin sanoen suhteessa siihen napsuun aika ujosti. Napsu riittää, bändin kanssa dikataan kun basari erottuu huomattavasti paremmin.
 
Kunnon alapäillä varustettua PA:ta en ainakaan itse ala hommaamaan basarin jysähtämistä varten. Jos isompi keikka osuu kohdalle niin PA:kin on aina tullut jonkun muun puolesta, puhun nyt lähinnä reeneistä ja pikkukeikoista jonne omat romut raahataan.
 
Eli tietoinen valinta, ihan toimiva omilla systeemeillämme. Oishan se kiva jos sais sellasen kunnon... Mut joo.
 
Ja toiseen kyssäriin, ei hajoa. Pitää vaan hiffata mitä on tekemässä ja mitkä on realiteetit. Tiukasti geitattu ja lyttyyn länätty piikki on tietty semmoinen nuija millä saa kamat hajalle, jos ei tiedä mitä tekee.
I ain't gonna work on Maggie's farm no more
rintapek
11.07.2008 20:48:42
 
 
Niin...:-)
 
Omilla kohtuu keskinkertaisilla yläpäillä ei sieltä oikeasti saa, eikä toisaalta myöskään tarvitse, muutakuin sen napsun. Tulee sitä sointiakin, mutta aika hintsusti...

 
Toi ny on aivan eri asia. Jos sinulla on "yläpäät" olemassa, niin tolla "napsulla" saat bassarin lyönnin kuulumaan. Se on erittäinkin toimiva juttu. Itte muistelen mistään mitään tietämäti tehneeni tuota jo 80- luvun alussa.
One kind of music only - the good kind
Cornflake
11.07.2008 21:06:59 (muokattu 11.07.2008 21:07:12)
Niinhän "se" on:-) Pointti oli vaan tossa että tollasessa tapauksessa sen soinnin pois leikkaaminen on ihan perusteltu juttu.
 
Jos vielä vähän OT:a niin eipä noilla isoilla hevikeikoillakaan välillä tunnu muuta tulevan kuin napsua... Mutta se onkin sitten taas eri juttu.
I ain't gonna work on Maggie's farm no more
pwc
11.07.2008 21:09:32
Sori offtopic jo tässä vaiheessa...
 
Nuo kompressorit ja gatet auttavat sitten, ko niiden tarpeen huomaa. Vaan jos kyse on koulun äänentoistokamoista, joilla on sekalainen määrä vaihtelevia käyttäjiä, niin mielummin erittäin simppeli systeemi. Vois vaikka jättää subin kytkemäti. Ellei tietty opetustarkoituksessa, vaan mä en tiedä miten paljon äänentoistoa musaopetuksen OPSiin mahtuu.
 
Koulujen äänentoistolaitteistot voivat olla hyvinkin eritasoisia, samoin järjestelyt niiden hoitamisessa. Meillä esimerkiksi on tällä hetkellä PA:na turbosoundia ja lab gruppenia, 4kpl yläpäitä ja yks subi (TXD-218). Mikserinä Midasta (Venice 320), räkissä sitten 4 kpl dbx:n 166:ta ja efektipuolella ihan tce:n ja lexiconin halvempaa osastoa. Plus perusmikit ja monitorit, sekä ihan mukava valovalikoima (ei nyt liikkuvia sentään). Eli hyvinkin riittävä kalusto.
 
Tekniikkaa hoitaa aina parin-kolmen vuoden ajan pari oppilasta/opiskelijaa, jonka jälkeen nämä itse kouluttavat itselleen seuraajat. Olen nyt kouluttamisvaiheessa, kirjoitan ylioppilaaksi ensi vuonna ja kahdeksasluokkalainen seuraaja jatkaa.
 
Koulu on yhdistetty yläaste + lukio, yläasteen puolella on musiikkipainotteinen luokka. Oppilaita vajaa tuhat yhteensä. Tapahtumia isompien juhlien lisäksi muutama bänditapahtuma + monia puhetilaisuuksia vuodessa.
 
Ei tällä viestillä kai ole muuta tarkoista kuin sanoa, että voi nämä hommat kouluissa vähän eri tavallakin hoitaa. Tämä toki vaatii rahaa, joka monissa kouluissa on hyvinkin tiukalla.
rintapek
12.07.2008 00:01:58
 
 
Sori offtopic jo tässä vaiheessa...
 
Ei hätiä mitiä... minä ton offtopicin taisin täsä ketjussa aloittaa.
 
Koulujen äänentoistolaitteistot voivat olla hyvinkin eritasoisia, samoin järjestelyt niiden hoitamisessa...
..Ei tällä viestillä kai ole muuta tarkoista kuin sanoa, että voi nämä hommat kouluissa vähän eri tavallakin hoitaa.

 
Toki kouluja on erilaisia. Niissä on erilaiset systeemit. Sinun koulussasi on omanlaisensa systeemit. Vaan jotenkin en sitten usko, että sieltä sinun oppilaitoksestasi käsin kysyttäisiin, että miten subbari kytketään... vai?
One kind of music only - the good kind
aimotuska
12.07.2008 00:40:20
Sori offtopic jo tässä vaiheessa...
 
Jatketaan sitten samalla linjalla ja oikeen olan kautta.
 
Tämä toki vaatii rahaa, joka monissa kouluissa on hyvinkin tiukalla.
 
Musta taas tuntuu, että sitä rahaa kyllä on, mutta sitä tungetaan niin käsittämättömiin paikkoihin ettei mitään rajaa. Kun mä olin yläasteella/lukiossa, meidän koulussa oli lavalle laitettu valot ihan vimosen päälle. Kaappikaupalla pesukoneen kokoisia dimmereitä ja hieno DMX-tiski. Äänentoistopuolelta salista löytyikin sitten telesten keskusradio ja valkoiset, sievät ja huomaamattomat pikkupurnukat.
 
Päk tu pisnis. Mun mielestä sitä kompuraa ei välttämäti tarttis jos ajaa pelkkää napsua. Nääs, jos basaria polkasee vähän sievemmin, niin se ei vaan napsahda vaikka kanava-eq:t olis kaakossa. Sitte taas kun sitä polkasee vähän lujemmin, niin se kyllä napsahtaa ihan pelkällä mikin asettelullakin, mutta jos kanava-eq:t on siellä kaakon puolella, niin soundi on sitten ihan jotain muuta kuin mitä sen pitäis olla. Kompura syö toki liikavolan pois, mut se kuulostaa enää lähinnä ylimääräiseltä haikan iskulta... Tai jotain.
Paenu sinä helevettihin siitä!
zelmi
12.07.2008 00:57:43
Kiitoksia kaikille kirjoittajille vastauksista, jotka ovat tiivistettynä tähän mennessä:
 
- Kaiuttimet eivät mene rikki, kun volumet pysyvät kurissa.
- Kompressorin käyttö ja asetukset ovat makuasioita.
- Basso/basari miksataan subbarille AUX-kanavan tai ryhmälähdön kautta ja otetaan mukaan myös master-kanavaan.
- Subbarin sijoituksella ei ole suurta merkitystä. Ei kuitenkaan kulmaan tai seinää vasten. Ilmankin pärjätään.
musamies
12.07.2008 01:11:54 (muokattu 12.07.2008 01:24:57)
Meikäläinen arvioi ämyreitä esim. niin, että laitan tulemaan musaa, jonka sointi on tuttu. Siitä on helppo lähteä arvioimaan mihin kaapit sopii ja pääsee itse pyörimään tilaan. Lisäksi testilevy tarkempaan tutkailuun.
 
Itselläkin odottelee yhdet alapäät, joita ei ole vielä tullut sovellettua mihinkään. Ensin aion testata levyn kanssa mihin käyttöön ne toimii. Sitten vasta livemusakäyttöön jos rupeaa kuulostamaan levyltä hyvältä.
 
Kunnollinen jakari subbaritouhuissa on aika hyvä varuste. Kun jakosuotimesta säädetään, että subbarilta tulee vain melko matalia ääniä, on subbarin paikkaa vaikea kuulla. Yhdellä subbarilla pärjää pitkälle. Kahden subbarin hyöty on mielestäni siinä, että siitä saa jalustan johon voi tolpalla kiinnittää yläpäät.
 
Koulujen äänentoistolaitteistot voivat olla hyvinkin eritasoisia, samoin järjestelyt niiden hoitamisessa. Meillä esimerkiksi on tällä hetkellä PA:na turbosoundia ja lab gruppenia, 4kpl yläpäitä ja yks subi (TXD-218). Mikserinä Midasta (Venice 320), räkissä sitten 4 kpl dbx:n 166:ta ja efektipuolella ihan tce:n ja lexiconin halvempaa osastoa.
 
Kuulostaa kouluksi melko hyvin varustellulta. Minä olen pitänyt yhteisökäytössä olevissa laitteissa jonkinmoisena ongelmana kun laitteita käyttää myös sellaiset, jotka ei todellakaan osaa käyttää niitä. Näinhän sitä tuli itsekin aloiteltua ala-asteella äänisäätäminen isolle liikuntasalille niissä merkeissä, että Telesten äänivehkeet särisi ja taisi bassotki olla säädetty vähän muhkeampaan asentoon... onneksi ei ollut tehoa paljoa käytössä.
aaporok
12.07.2008 01:21:02
 
 
Meikäläinen arvioi ämyreitä esim. niin, että laitan tulemaan musaa, jonka sointi on tuttu. Siitä on helppo lähteä arvioimaan mihin kaapit sopii ja pääsee itse pyörimään tilaan. Lisäksi testilevy tarkempaan tutkailuun.
 
Itselläkin odottelee yhdet alapäät, joita ei ole vielä tullut sovellettua mihinkään. Ensin aion testata levyn kanssa mihin käyttöön ne toimii. Sitten vasta livemusakäyttöön jos rupeaa kuulostamaan levyltä hyvältä.
 
Kunnollinen jakari subbaritouhuissa on aika hyvä varuste.

 
Tokihan soundiin vaikuttaa myös mixeri ja pääte. Eikös tämä ole vähän niinkuin pa:n viritystä?
Rock on rahaton riemu...
musamies
12.07.2008 01:26:54 (muokattu 12.07.2008 01:30:29)
Tokihan soundiin vaikuttaa myös mixeri ja pääte. Eikös tämä ole vähän niinkuin pa:n viritystä?
 
Empä ole huomannut niillä läheskään yhtä dramaattisia vaikutuksia kuin kaapeilla ja jakarin säädöillä. Tokihan jos ääripäihin mennään, alkaa vaikutukset huomaamaan. Suuri vaikutus on sillä osaako käyttää kunnolla jotain laitetta vai ei.
‹ edellinen sivu | seuraava sivu ›
1 2 3
Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (vaatii kirjautumisen)